Mentale Gezondheid

Laatste Update: 31 januari 2023

Versterk en train je geheugen

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je op een feestje bent en dat je van een aantal personen de namen bent vergeten.

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je in de supermarkt staat en dat je zeker weet dat je iets vergeten bent, maar je hebt geen flauw idee hebt wat het is. Wanneer je de auto in stapt (of thuis bent) schiet het je vaak te binnen.

In principe valt dit onder de term geheugenverlies. Weliswaar stelt dit natuurlijk niets voor, maar het is wel een seintje dat je hersenen moeilijker kleine dingen kunt onthouden! De bovenstaande 2 voorbeelden leveren je nog niet echt problemen op, echter is het natuurlijk wel gênant dat je de persoon niet bij de naam kunt noemen!

Moet ik me zorgen maken?

De jeugd maakt zich er misschien niet echt druk over (begrijpelijk) maar vooral de oudere generatie kan zich hier druk om maken. Het verliezen van het geheugen hoort nu eenmaal bij het ouder worden. Maar dat betekend niet dat je er niets aan kunt doen.

Meer dan 20% van de ouderen (50+) maakt zich druk om het feit dat ze kleine dingen vergeten. Dit komt omdat vergeetachtigheid gepaard gaat met “ouder worden” en “achteruitgang”. Beide factoren klinken natuurlijk bedreigend…

Daarnaast worden dit soort zorgen vaak groter als iemand in je omgeving last heeft (gehad) van dementie (1).

Om alle ouderen even gerust te stellen: Op het moment dat wij mensen de 30 passeren gaat ons geheugen er al op achteruit (2)! Onze hersenen kunnen simpelweg dingen minder snel verwerken!

Hieronder een overzicht met punten die in dit artikel behandeld worden:

Verschillende soorten geheugen
Hoe kan ik mijn geheugen vergroten?

Verschillende soorten geheugen

Er zijn verschillende manieren hoe jij je eigen geheugen kunt trainen! Voor de duidelijkheid: Je geheugen is geen spier die je kunt trainen. Geheugentrainingen zorgen er wel voor dat je in staat bent om delen van het geheugen sneller te benaderen. Tevens lees je “trucjes” hoe je sneller (en beter) dingen kan opnemen.

Er zijn verschillende soorten geheugen en elke soort geheugen heeft een eigen functie. Wij mensen beschikken over de volgende 4 soorten geheugen.

Verschillende soorten geheugen

Zintuiglijk geheugen: Alle informatie die wij mensen binnen krijgen komt via onze zintuigen binnen. Het zintuiglijk geheugen zorgt ervoor dat deze informatie zal worden opgeslagen.  Dit is het eerste proces van “informatie opslaan”. Het zintuiglijk proces is zeer klein en er kunnen slecht elke dingen tegelijk worden verwerkt!

Vandaag dat we ook maar 1 ding tegelijk kunnen doen aangezien om zintuiglijk geheugen slechts enkele seconden informatie kan opslaan.

Korte termijn geheugen: Nadat informatie is “opgeslagen” in het zintuiglijk geheugen, maar het worden overgedragen aan het korte termijn geheugen. De opslagcapaciteit van dit geheugen is ongeveer 20 seconden. Gegevens die na 20 seconden worden opgenomen, kunnen niet goed (of half)  worden verwerkt!

Van de 10 dingen op een boodschappenlijstje vergeten we er minimaal 1! Hoe groter je concentratievermogen, hoe meer informatie binnen een korte tijd kunt "absorberen".

Lange termijn geheugen: De informatie die we gebruiken en dus de moeite waard is, wordt opgeslagen in het lange termijn geheugen. Emotionele gebeurtenissen, belangrijke data, dagelijkse gebruikte kennis etc .wordt hierin opgeslagen.  De grote van de opslagcapaciteit van ons menselijk brein (van het lange termijn geheugen) is ongelimiteerd!

Wanneer informatie eenmaal is opgeslagen in het lange termijn geheugen zal dit nooit kunnen worden gewist.

Waarom vergeten we dan dingen?

Het kan voorkomen dat de informatie simpelweg moeilijker toegankelijk is. Ouderdom kan hier bijvoorbeeld de oorzaak van zijn!

Autobiografisch geheugen: Dit geheugen kun je zien als je eigen persoonlijke dagboek! Je gehele persoonlijke geschiedenis zal hierin worden opgeslagen. Dit geheugen wordt pas actief wanneer we ongeveer 3 jaar zijn. Dus logisch ook dat we niets meer weten van het moment dat we geboren worden!

Hoe kan ik mijn geheugen trainen?

Geheugenverlies kan (zowel je korte als lange termijn geheugen) erg vervelend zijn! Ik denk dat iedereen het hier wel met me eens is. Naarmate we ouder worden is de kans groot dat we op ten duur dingen gaan vergeten. Toch zijn er dingen die je kunt doen om dit tegen te doen. Hieronder een aantal tips om je geheugen te vergroten/versterken zodat je (bijna) nooit meer iets vergeet:)

  • Voorkennis
  • Geestelijke gesteldheid
  • Gezond eten
  • Spelletjes
  • Fysieke conditie
  • Regelmatig "trainen"

Voorkennis en interesse
De voorkennis en de mate van interesse heeft een grote invloed op ons geheugen. Hoe groter onze interesse ergens voor is, hoe beter we zaken hierover kunnen onthouden! Ben je geïnteresseerd is voetbal, dan zal je praktisch alle voetbaluitslagen die je op de radio hoort direct kunnen onthouden. Wanneer je interesse hier niet ligt, zal dit bijna onmogelijk zijn. Sterker nog, de kans is zelf groot dat je dit niet eens waarneemt

Geestelijke gesteldheid
Hoe je beter je geestelijke gesteldheid, hoe beter en sneller je geheugen toegankelijk is! Stress en andere negatieve externe invloeden kunnen je geestelijke gesteldheid negatief beinvloeden wat resulteert in een slechter lange en korte termijn geheugen. Ook medicijnen kunnen dit effect hebben.

Zorg voor een goede geestelijke gesteldheid door stress te elimineren!

Gezond eten
Er weer komen we terug op het gezond eten onderwerp. Eet voldoende groente, laat alcohol links liggen en eet af en toe superfoods. Een gezond voedingspatroon verbeterd je concentratie en stimuleert je geheugen.

SpelletjesBrain training
Het spelen van spelletjes zorgt voor een scherpere geest, een betere concentratie en een actiever geheugen! Puzzels, woordspelletjes, apps op je telefoon en zelf computergames kunnen je geheugen versterken. Ken je het spelletje "Brain training"? Veel mensen gebruiken dit dagelijks (3).

Fysieke conditie
Hoe beter jij in je vel zit, hoe beter je geheugen zal zijn. Zorg dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt, jezelf goed verzorgt, veel lacht en goede voedingsstoffen binnenkrijgt!

Regelmaat "trainen"
De succesfactor bij het trainen van je geheugen is regelmaat!. Implementeer je alle bovenstaande punten in je dagelijkse levensstijl, dan kan ik je garanderen dat je geheugen direct binnen een aantal dagen zal versterken. Kun je nagaan wat het effect zal zijn wanneer je dit jarenlang achter elkaar doet....
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://europepmc.org/article/med/8372398?utm_medium=email&utm_source=transaction&client=bot&client=bot&client=bot
  2. https://journals.lww.com/alzheimerjournal/Abstract/2003/07000/Memory_Aging_From_18_to_80.8.aspx
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1364661310000938

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Het is een goede manier , doch door tijdsgebrek kan ik niet doorgaan met deze testen , ook daar ik aan epilepsie lijd , mag ik niet lang op een computerscherm staren !!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share