Mentale Gezondheid

Laatste Update: 9 oktober 2020

7 tips om je geheugen te beschermen

Het overkomt iedereen wel eens. Je bent je sleutels of telefoon kwijt, je weet bepaalde wachtwoorden niet meer, of je bent plotseling een afspraak vergeten. Dit kun je zien als een vorm van geheugen verlies. Er zijn simpele dingen die je kunt doen om je geheugen te beschermen, zodat je niets meer vergeet.

Als je ouder worden is het vanzelfsprekend dat we het e.e.a. vergeten, maar wat nu als je dit een aantal jaren kunt uitstellen? In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe jij je geheugen heel simpel kunt trainen.

Stap 1. Sla je ontbijt nooit over

Er zijn talloze redenen waarom het niet goed is om je ontbijt over te slaan, en nu krijg je er weer een van me. Door je ontbijt over te slaan (koolhydraten vooral) kan je op geheugen gebaseerde activiteiten minder goed uitvoeren(1). Je hersenen hebben koolhydraten nodig om dit te kunnen omzetten in glucose. Graanproducten leveren een stabiele toevoer van glucose zodat je ook juist scherp blijft! Ontbijt recepten.

Stap 2. Zumba / total workout lessen

Iedere ochtend moet je lichaam weer opnieuw opstarten. Net als het warm lopen van een auto kost dit tijd. Door intense oefeningen te doen in ode ochtend zorg je voor een betere toevoer van zuurstof naar je hersenen waardoor deze beter functioneren. Het is bewezen dat je 20% meer "rijtje" kunt leren naar een intense training. Niet alleen een intense training zoals Zumba of total workout bij de lokale sportschool doet het trucje, alle oefeningen die je hartslag verhogen zijn goed:) (2)

Stap 3. Andere lettertypen

De meeste mensen hebben hun eigen lettertype waaraan ze gewend zijn geraakt. Door simpelweg elke ochtend een nieuw lettertype te gebruiken moeten je hersenen weer opnieuw "lezen" dit lettertype te lezen. Hierdoor train jij je hersenen om dit nieuwe lettertype te onthouden. Na het schrijven kun je dit lettertype wel weer veranderen:).

Als we het toch over tips hebben achter te computer, gebruik ook eens je "verkeerde" hand om de muis te bedienen!

Stap 4. Doe kleine onderzoekjes

Door elke dag kleine dingen te onderzoeken (de volgende vakantie bijvoorbeeld) stimuleer je een gedeelte van je hersenen die verantwoordelijk zijn voor het korte-termijn geheugen.Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je korte termijn geheugen kunnen trainen.

Stap 5. Vergeten waar je geparkeerd hebt?

Hoe vaak komt het niet voor dat je vergeten bent, waar jij je auto geparkeerd hebt. Vooral in een grote garage kan dit nogal veel stress opleveren. Probeer de volgende keer als je weer eens ergens parkeert waar het druk is, de volgende kleine oefening. Stap uit je auto en kijk elke seconde van links naar recht. Doe dit voor 30 seconden. Je zult merken dat je de kleine dingen opvalt bijvoorbeeld een bepaalde prullenbak of de blikjes drinken op de grond.Doe je dit elke dag bij het uitstappen van de auto? Je geheugen zal met 10% toenemen.

Stap 6. Alcohol?!

Dat alcohol slecht is, hoef ik je niet te vertellen. Maar toch heeft het soms voordelen. Door af en toe een een glas alcohol te drinken kan er voor zorgen dat je geheugen wordt verbeterd. Denk er wel om; DRINK MET MATE,

Want veel alcohol consumeren zorgt juist voor een slechter geheugen en kan zelfs dementie veroorzaken(3).

Stap 7. Flossen voor het slapen gaan.

Niet alleen je korte termijn zal toenemen, het verbeterd ook nog een je glimlach en de gezondheid van je gebit. Door niet te flossen, kunnen bacteriën makkelijker je lichaam binnendringen. Op langer termijn kan dit een vorm van geheugen verlies opleveren. Flossen dus!
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666303001314
  2. https://www.pnas.org/content/108/7/3017?sid%3D82ba1542-3753-49b2-a1e0-2b16c0b8686b=
  3. https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad150537

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Flossen is met een speciaal draadje de ruimte tussen je tanden schoonmaken. Heel goed voor je gebit!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share