Afvallen

Laatste Update: 6 maart 2017

Vetrolletjes wegwerken: 7 tips effectieve tips!

vetrolletjes wegwerkenOk, het is nog maar februari, maar voor je het weet is het weer zomer. Dé tijd om lekker in bikini op het strand te liggen. Veel vrouwen zijn daarom nu al bezig om, naast de gevormde vetrolletjes van de feestdagen, het lichaam voor te bereiden op de zomer. Dit allemaal om maar met een platte buik en zonder vetrolletjes die sexy bikini aan te kunnen trekken.

Hoe ontstaan die vetrolletjes en, nog belangrijker, hoe raak je ze weer kwijt? Om deze vragen te kunnen beantwoorden, gaan we eerst even naar verschillende soorten vetrolletjes en dikke buiken kijken.

Hoe ontstaat buikvet en vet op de heupen?

Om te kunnen begrijpen hoe we het beste buikvet en ‘love-handles’ kunnen bestrijden, moet ik eerst even uitleggen hoe deze ontstaan. Op het moment dat we eten, nemen we koolhydraten. Koolhydraten is dé energiebron voor je lichaam. Op het moment dat je deze koolhydraten eet, heb je meer energie. En deze energie zal je direct kunnen gebruiken, tenminste als je die nodig hebt op dat bepaalde moment.

Als je de ingenomen energie niet gebruikt, zal je lichaam deze, via een complex proces, omzetten in lichaamsvet voor eventueel later gebruik. De favoriete plek van je lichaam om dit op te slaan is, je raad het al, je buik en heupen.

Andersom werkt het precies zo. Als je minder koolhydraten inneemt dan je op dat moment gebruikt, zal je lichaam de voorraden aanspreken. Je lichaamsvet wordt omgezet naar energie, waarna deze wordt gebruikt door het lichaam. Prima manier om af te vallen dus!

In feite is dit ook de enig juiste manier om af te vallen: Bewust eten en bewegen. Dit is dan ook de basis van de meeste goede diëten. Diëten die wél werken!

Verschillende soorten buikjes

Om iets aan die ‘dikke’ buik en aan de vetrolletjes te kunnen doen, en wat je kunt doen, moeten we ook even kijken naar de verschillende soorten dikke buiken. Afhankelijk hiervan, kun je besluiten om de nadruk te leggen op sporten in het algemeen, op buikspieroefeningen, of juist de nadruk op je voedingspatroon.

De slappe buik

Een slappe buik is, de naam zegt het eigenlijk al een beetje, een buik met slappe buikspieren. In combinatie met een beetje overtollig buikvet gaat dit al heel snel hangen. Als het alleen slappe buikspieren betreft, zijn goede buikspieroefeningen voldoende om dit te verhelpen. Als er ook sprake is van overtollig vet, dan moet je vanzelfsprekend ook op je voeding letten. Maar over het algemeen kun je bij een slappe buik de nadruk leggen op bewegen en buikspieroefeningen.

De uitpuilende buik

bierbuikAls je last hebt van een ‘uitpuilende’ buik, dan heeft het lichaamsvet zich heel erg geconcentreerd rondom je navel. Ook hier zijn buikspieroefeningen belangrijk, met name de schuine buikspieren, maar deze keer wel in combinatie met een gebalanceerd voedingspatroon.

De zwembandjes

De beroemde zwembandjes, of ‘love-handles’ zitten vaak op je heupen, en lopen door over je buik. Dit zijn de vetrolletjes die je vaak over een strakke spijkerbroek ziet uitpuilen. Om hiervan verlost te worden, zijn natuurlijk spieroefeningen van belang, maar ook een extra inzet in je voedingspatroon en natuurlijk algemene beweging.

Opgezwollen buik

Een opgezwollen buik is vaak niet veroorzaakt door vet, maar is eerder een probleem van vasthouden van vocht of gasvorming in je buik. Hoewel dit niet binnen de scope van dit artikel valt, kan ik je wel aanraden om eens heel erg kritisch naar je eetgewoonten te kijken.

In het geval van vochtophoping: Verminder heel fors je zoutverbruik, eet veel fruit en groenten, en drink minimaal 1 liter water per dag. Als er veel gasvorming in je buik ontstaat, is het belangrijk om iets aan je stress te doen. Stress is de grootste boosdoener hiervan. Ook is het belangrijk om rustig en ontspannen te eten, om op deze manier zo weinig mogelijk lucht naar binnen te happen tijdens het ‘schrokken’. Gasvormende producten, zoals bijvoorbeeld peulvruchten, kun je beter mijden.

[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/tip-van-de-dag/tip-van-de-dag-96-buikspieren-trainen-deel-2.mp4" width="478" height="360" description="buikspier oefeningen voor thuis" player="4" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

7 Tips om die vervelende vetrolletjes weg te werken

conditie verbeterenAfhankelijk van het soort buik wat je hebt, kun je uit de volgende lijst de geschikte tips zoeken. Bedenk wel heel goed dat het niet een proces is van een paar weken, maar eerder een paar maanden, tenminste als je het goed, en vooral blijvend, wilt doen.

In de meeste gevallen zijn het geen grote opofferingen die je moet doen, maar hier en daar op je voeding letten, in combinatie met bewegen, is al een hele grote stap. En dat is niet alleen goed tegen je vetrolletjes, maar voor je hele lichaam.

Om je op weg te helpen wat je kunt doen, en vooral hoe, geef ik je hierbij een aantal inspirerende tips:

Ga naar de sportschool

Dit is misschien een zeer voor de hand liggende tip, maar toch nog steeds het vermelden waard. Schrijf je in op een sportschool! Is misschien niet de goedkoopste oplossing, maar daarentegen heb je wel alle advies en apparatuur tot je beschikking. Een ander groot voordeel van de sportschool is de figuurlijke ‘stok achter de deur’. Je hebt een abonnement, en misschien wel vast uren: allemaal redenen dat je wel moét gaan.

Aan de andere kant is het ook een uitje, een avondje voor jezelf, een avondje zonder partner en zonder kids. Nog leuker is het misschien om dit samen met een vriend of vriendin te doen. Op deze manier kun je samen werken aan die vervelende vetrolletjes! Als de sportschool te duur is, of als je liever thuis blijft om in alle rust je oefeningen te doen, ga dan oefeningen thuis doen.

Ga meer bewegen in het algemeen

Niet alleen de sportschool is belangrijk, maar ook bewegen in het algemeen. Denk hierbij aan fietsen, (stevig) wandelen, joggen, fietsen of andere duursporten. Het is belangrijk om te weten dat je jezelf toch minimaal 20 minuten stevig moet inspannen, voordat je lichaam de reservevoorraad vet aan gaat spreken, en er dus sprake is van vetverbranding.

Neem de trap!

Laat die lift de volgende keer gaan, en neem de trap. Of stap iedere dag een halte eerder uit, en loop het laatste stuk, in een stevig tempo, naar je werk. Zo zijn er talloze kleine inspanningen, die tezamen meer resultaat opleveren dan je zou denken. Andere ideeën zijn misschien om tijdens de lunchpauze even een stuk stevig te gaan wandelen. Niet alleen goed voor je algemene conditie en voor vetrolletjes verbranden, maar ook voor je concentratie voor de rest van de middag en natuurlijk voor je algemene gezondheid.

Laat suikerhoudende drankjes liever even staan

frisdrankAls je regelmatig frisdrank drinkt, is het verstandig om deze nu eens te laten staan, of in ieder geval fors te verminderen. Dit geld ook voor alcoholhoudende dranken. Deze twee tips helpen meer dan je denkt! De suikers in beide soorten dranken zijn perfect voor het vormen van vetrolletjes. Denk maar eens aan de bekende ‘bierbuikjes’ bij veel mannen. Juist ja, dat wil je niet….

Ga water drinken

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ga water drinken. Ik zeg dat heel regelmatig, en dat heeft een hele goede reden. Water is onmisbaar voor een gezond lichaam in het algemeen, zowel fysiek als mentaal, maar zorgt ook voor een efficiënte afvoer van je afvalstoffen. Verder werkt je metabolisme niet goed, als je te weinig water drinkt. En dat willen we juist niet. Zorg dus dat je altijd een flesje water bij de hand hebt. Neem regelmatig een slok, want op het moment dat je dorst krijgt, ben je eigenlijk al veel te laat.

Doe ‘stiekeme’ oefeningen

Als je een zittend beroep hebt, bijvoorbeeld op kantoor of in de auto, kun je proberen om buikspieroefeningen te doen. Door je buikspieren  regelmatig aan te trekken en weer te ontspannen, doe je ongemerkt belangrijke en efficiënte oefeningen die meehelpen om je vetrolletjes te doen verdwijnen. Voordeel is dat je er geen tijd mee verliest, en niemand die het op zal merken.

Ga evenwichtig eten

vegetarisch etenEvenwichtig eten is een heel breed begrip. Voor wat betreft vetrolletjes en opgezette buiken, kun je denken aan het vermijden van diè levensmiddelen die een opgezette buik veroorzaken. Voor de een is dit bijvoorbeeld melk, voor de ander zijn dit bepaalde groenten. Vermijd in ieder geval peulvruchten, want deze staan bekend om hun vervelende gasvorming.

Kijk eens heel kritisch naar wat je iedere dag eet. Veel vette producten? Eetbuien? Probeer de dag goed te beginnen met een gezond ontbijt, en de rest van het eten te verdelen over de rest van de dag. Ideale situatie is het eten van drie maaltijden met twee (uiteraard gezonde) snacks tussendoor. Neem bijvoorbeeld liever een mager yoghurtje, in plaats van volle yoghurt. Of een biscuitje in plaats van die heerlijke roomboterkoekjes.

En overweeg eens om je eten te stomen of te grillen, in plaats van te bakken of te frituren. Voor alles is er wel een vervangend product die beter is voor je algemene gezondheid, en speciaal voor een strakker figuur.

Uiteindelijk zijn het de gezonde gewoontes in je leven die het verschil gaan maken. Het resultaat is dan ook een slank figuur zonder dat je het gevoel hebt op ''dieet'' te zijn of te moeten zwoegen in de sportschool.

Heb je zelf nog aanvullende tips? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. De aanname dat gasvorming door stress komt is maar in sommige gevallen waar. Bij mij wetdt dat ook altijd gezegd. En wat blijkt... Het is een gluten sensitiviteit. Dus wat je eet is veel vaker fe oorzaak dan stress.

  2. Peulvruchten zoals noten zijn goed voor de cholesterol en o.a.bonen en nog andere peulvruchten remmen de eetlust af. Ik heb ook ergens gelezen dat peulvruchten "plantaardige eiwitten" meer energie van uw lichaam nodig hebben om ze te verwerken en daardoor veel minder als vet opgeslagen wordt in vergelijking met vetten en of koolhydraten eten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share