In dit artikel vind je alle informatie over vitamine B12, over de risicogroepen en over hoeveel vitamine B12 je eigenlijk nodig hebt. Daarnaast bespreek ik 9 duidelijke signalen die kunnen duiden op een tekort. Herken jij jezelf in deze signalen?
Dan natuurlijk een afspraak maken met je huisarts voor bloedonderzoek. Aan het einde van dit artikel geef ik je de beste voedingsmiddelen die heel veel vitamine B12 bevatten. Plus, een tip voor een supplement.
Nieuwsgierig? Lees snel verder!
Waarom hebben we vitamine B12 nodig?
Net als alle andere voedingsstoffen, heeft ook Vitamine B12 een indrukwekkende lijst van belangrijke functies. Zonder deze essentiële vitamine zou ons lichaam verre van optimaal kunnen functioneren.
In het kort even de belangrijkste functies op een rijtje:
- Optimale energie: Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in de manier waarop je lichaam energie produceert. Vitamine B12 zorgt er voor dat je cellen zich gelukkig en gezond voelen, en dat ze niks tekort komen. Hierdoor zijn de cellen in staat om optimaal te kunnen functioneren, dus optimaal energie te leveren.
- Beschermt het hart: Vitamine B12 zorgt er voor dat de hoeveelheden homocysteïne in je bloed laag gehouden wordt. Homocysteïne beschadigt je bloedvaten en kunnen dus gevaar opleveren voor je hart.
- Bescherming van je botten: Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat mensen met osteoporose een gebrek hebben aan vitamine B12. Er moet nog verder onderzoek gedaan worden, maar zou Vitamine B12 in de toekomst een belangrijke rol kunnen spelen in het voorkomen en de behandeling van osteoporose?
- Voorkomt zenuwbeschadiging: Je zenuwen hebben een beschermende deklaag om deze te beschermen tegen vrije radicalen en giftige stoffen. Zonder deze deklaag kunnen er beschadigingen optreden en kunnen de zenuwen zelfs afsterven. Dode zenuwen zorgen voor een verstoorde signaaloverdracht met de hersenen en speelt waarschijnlijk een grote rol in zenuw gerelateerde aandoeningen. Vitamine B12 speelt een hele belangrijke rol bij het instandhouden van deze beschermende laag.
- Een beter humeur: We kennen allemaal wel het gelukshormoon ‘serotonine’. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in de vorming van dit gelukshormoon, en is dus van groot belang voor je humeur en je geluksgevoel.
- Gezondheid van je hersenen: Veel mensen die last hebben van dementie, hebben tevens een gebrek aan vitamine B12. Vitamine B12 is in staat om je hersencellen te beschermen tegen myeline schade aan de hersencellen.
- Houdt je lichaam en geest jong: Je lichaam krijgt een ‘oudere’ uitstraling met de jaren. Dit komt doordat je cellen ouder worden en je DNA niet correct wordt vermenigvuldigt. Ook spelen factoren mee zoals bloedsuikerspiegel, omega-6, giftige stoffen en vrije radicalen in je lijf. Vitamine B12 ondersteunt de gezondheid van je DNA waardoor je cellen jong(er) blijven. En met jonge cellen, zie je er jonger uit en voel je je jonger.
Hoeveel vitamine B12 heb je eigenlijk nodig?
In Nederland is een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor wat betreft Vitamine B12 vastgesteld. Deze hoeveelheid moet iedere dag weer door middel van voeding verkregen worden om op de langere termijn geen problemen te krijgen met een eventueel tekort. Deze ADH is sterk afhankelijk van de leeftijd. Ook een bepaalde levensfase speelt mee, bijvoorbeeld het zwanger zijn of tijdens borstvoeding.
Leeftijd of levensfase | Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Vitamine B12 |
Kids van 1 - 3 jaar | 0,7 microgram per dag |
Kids van 4 - 8 jaar | 1,3 microgram per dag |
Kids van 9 - 13 jaar | 2,0 microgram per dag |
Personen van 14 jaar of ouder | 2,8 microgram per dag |
Zwangere vrouwen | 3,2 microgram per dag |
Vrouwen tijdens borstvoeding | 3,8 microgram per dag |
* bron: Voedingscentrum Nederland
Val jij in de risicogroep?
Natuurlijk kan iedereen last krijgen van een tekort aan Vitamine B12, maar er zijn een paar groepen te definiëren die méér risico lopen. Herken jij jezelf in één van deze groepen?
- Vegetariërs en veganisten
- Mensen die 60 jaar of ouder zijn
- Mensen die medicatie slikken om het maagzuur te remmen
- Mensen die medicatie slikken voor Diabetes
- Mensen met aandoeningen aan de darmen, zoals de ziekte van Crohn
- Vrouwen die een verleden hebben met onvruchtbaarheid en / of miskramen.
2 vormen van vitamine B12 tekort en hun oorzaken
Hoewel er heel veel oorzaken kunnen zijn van een tekort aan vitamine B12, kunnen we twee vormen onderscheiden:
Tekort aan Vitamine B12 door slechte opname in het lichaam
Je kunt gezond en gevarieerd eten, en dus voldoende vitamine B12 binnen krijgen, maar als je lichaam moeite heeft om de vitamine B12 op te nemen, is er vaak meer aan de hand. In het kort even een lijstje van aandoeningen en omstandigheden waardoor je lijf moeite heeft om de Vitamine B12 op te nemen:
- Vooral bij ouderen kan een verminderde productie van maagzuur een oorzaak zijn van malabsorptie.
- Het innemen van bepaalde medicatie, zoals protonpompremmers en maagzuurremmers.
- Problemen met de darmen, waaronder allerlei aandoeningen en ziektes.
- Een te grote aanwas van slechte bacteriën in de dunne darm, waardoor de opname niet, of nauwelijks, plaats kan vinden.
Tekort aan Vitamine B12 door te weinig Vitamine B12 in het voedsel
Als jij in het dagelijkse leven een gezond en gevarieerd voedingspatroon hanteert, dan hoef je beslist geen tekort aan vitamine B12 te hebben. Dit wordt anders als je vegetariër of veganist bent. Aangezien de meeste Vitamine B12 in producten van dierlijke afkomst zitten, krijgt deze groep niet voldoende, of geen, Vitamine B12 binnen. Dit kan voor deze groep vervangen worden door het eten van vlees vervangende producten, hoewel deze ook niet altijd alle benodigde voedingsstoffen die vlees wel bevat. Daarnaast is het wel een bekend feit dat vleesvervangers relatief veel zout bevatten. Oppassen dus!
Daarnaast zijn er bepaalde groepen mensen die een flink hogere behoefte hebben aan vitamine B12. Hieronder vallen onder andere de mensen die regelmatig slaappillen gebruiken, mensen die roken en mensen die regelmatig alcohol drinken.
De algemene symptomen van gebrek aan Vitamine B12
Aangezien het lichaam normaal gesproken een vrij grote hoeveelheid vitamine B12 in voorraad heeft, ontstaan de klachten beetje bij beetje Hieronder geef ik je een lijstje met klachten die kunnen wijzen op een gebrek aan Vitamine B12. Let er wel op dat de klachten afzonderlijk weinig zeggen over Vitamine B12, maar een combinatie van symptomen kan inhouden dat er een probleem is met de inname en / of absorptie van Vitamine B12.
Er kan sprake zijn van een gebrek aan vitamine B12 als…
- … je regelmatig last hebt van migraine, of in ieder geval stevige hoofdpijn.
- … je onverklaarbare pijn en tintelingen in je armen en / of benen voelt.
- … je minder kracht in je spieren hebt. Ook doen je spieren pijn en heb je last van krampen in de spieren.
- … je problemen krijgt met je gehoor.
- … je dubbel gaat zien, je ziet niet meer scherp.
- … je last hebt van bloedarmoede.
- … je regelmatig last hebt van diarree.
- … je je tong voelt tintelen, eventueel in combinatie met een pijnlijk en branderig gevoel in je tong.
- … je gevoel voor smaak achteruit gaat.
- … je hart sneller gaat slaan.
- … je je regelmatig duizelig voelt.
- … je een onverklaarbaar verlies van gewicht constateert.
- … je kortademig wordt.
- … je geen zin meer in eten hebt, of in ieder geval minder zin.
- … je je verward voelt. Je vindt het lastig om je te concentreren en je vergeet dingen.
- … je constant moe bent, ook al slaap je goed.
- … je prikkelbaar bent. Je reageert anders dan normaal.
- … je huid bleek is. De huid kan ook een gelige gloed hebben.
Het onderzoek van de arts
In eerste instantie zal de arts je veel vragen stellen over de symptomen die je ervaart. Daarnaast zal de arts je ook lichamelijk onderzoeken en de symptomen controleren die je zelf aangegeven hebt. Als ook de arts een vermoeden heeft van een gebrek aan vitamine B12, heeft deze 2 manieren om de juiste diagnose te stellen:
- Bloedtest: Deze test is bedoeld om te controleren of er voldoende rode bloedcellen aanwezig zijn. Ook wordt gekeken naar het uiterlijk van de rode bloedcellen. Deze kunnen namelijk een ongebruikelijke vorm hebben, wat het gevolg kan zijn van een gebrek aan vitamine B12. Naast het daadwerkelijke niveau van vitamine B12, kan de arts tijdens het onderzoek van het bloedmonster ook controleren of er sprake is van Pernicieuze Anemie, een vorm van bloedarmoede wat veroorzaakt wordt door een slechte absorptie van Vitamine B12 door het lichaam.
- Beenmergpunctie: Deze test is uitsluitend om iedere andere mogelijke oorzaak van de bloedarmoede en de afwijkingen in de rode bloedcellen uit te sluiten.
9 signalen dat je een gebrek hebt aan vitamine B12
Je lichaam heeft een hele forse voorraad vitamine B12. In principe kun je een aantal jaren verder, ook al zou je geen enkele vitamine B12 meer binnen krijgen. Dat kun je zien als een voordeel, maar werkt ook tegen je. Er zijn geen signalen, zoals bij de benzinemeter in de auto, dat de voorraad dreigt op te raken, en dat je nu leeft op de ‘reserve’. Nee, op is op. En dan beginnen de problemen. Als je symptomen hebt van een tekort aan vitamine B12, is het dus eigenlijk al veel te laat. De voorraad is op, de reserve is op, en er is geen nieuwe aanvoer.
Hieronder beschrijf ik 9 duidelijke signalen die in verband kunnen staan met een gebrek aan vitamine B12. Let wel: De meeste signalen kunnen op zichzelf ook symptomen zijn van andere aandoeningen of gebreken. Om een tekort aan vitamine B12 serieus te nemen, moet je last hebben van meerdere symptomen uit het volgende rijtje:
Signaal 1: Na een goede nacht slaap, voel je je nog steeds moe
Vermoeidheid is één van de allereerste tekenen dat je een tekort aan vitamine B12 hebt. Dit komt omdat je lichaam afhankelijk is van deze vitamine om rode bloedcellen aan te maken. Aangezien deze verantwoordelijk zijn voor het transport van voldoende zuurstof naar alle cellen in je lichaam, ontstaat er een gebrek. Zonder voldoende zuurstof in je cellen heb je letterlijk geen energie. Je voelt je hondsmoe, ondanks dat je de hele nacht goed, en voldoende, geslapen hebt.
Let er wel op dat algemene vermoeidheid nooit alléén aan een gebrek aan vitamine B12 toegeschreven kan worden. Een moe gevoel kan heel veel oorzaken hebben. Als je je inderdaad moe voelt, in combinatie met een aantal van de andere tekenen, dan is de kans groot dat het een gebrek aan vitamine B12 betreft.
Signaal 2: Die boodschappentas voelt veel zwaarder als voorheen
Je cellen krijgen minder zuurstof, omdat er geen vitamine B12 beschikbaar is voor de aanmaak van voldoende rode bloedcellen. Dat hebben we net al gezien. Hierdoor voel je je niet alleen maar moe, maar ook je spieren functioneren niet meer zoals voorheen. Je spieren voelen aan alsof je nog nooit een boodschappentas getild hebt. In veel gevallen worden zowel spierzwakte als moeheid toegeschreven aan een druk bestaan. Gewoon moe, veel stres en geen tijd voor jezelf. Maar het zou zomaar kunnen zijn dat dit eenvoudig op te lossen is met extra vitamine B12.
Signaal 3: Dat vreemde gevoel…
Sommigen zeggen dat ze allemaal spelden en naalden in hun vingers voelden prikken, anderen hadden het over een compleet gebrek aan gevoel in bepaalde delen van het lichaam, en weer een ander vertelde een verhaal dat het voelde alsof er een bliksemflits ging van het hoofd naar de voeten. Dit soort vreemde pijnen en gevoelens worden allemaal veroorzaakt door de zenuwen die niet goed meer kunnen functioneren door een gebrek aan zuurstof. Als deze situatie heel lang duurt, kunnen de zenuwen permanent beschadigd worden.
Signaal 4: Je autosleutels in de koelkast?
Je voelt je steeds vaker verward, en regelmatig laat je geheugen je in de steek. Moet jij soms net even te lang nadenken over de voornaam van je neefje? Of zoek je uren naar je autosleutels om ze later toevallig in de koelkast terug te vinden? Of je rekent af in de supermarkt en loopt weg zonder de volle boodschappentas mee te nemen? Allemaal beschamende situaties en, afhankelijk van je leeftijd, begin je je zorgen te maken of dit het begin van een dementie zou kunnen zijn. Deze tekenen worden, ook door artsen, nog wel eens verward met de symptomen van dementie. Het is daarom dat de artsen vaak eerst een bloedtest afnemen om een tekort aan vitamine B12 in ieder geval uit te sluiten. En als het wél een tekort aan vitamine B12 is, heb je mazzel. Een Vitamine B12 supplement of injecties, en je voelt je snel weer beter.
Het is inderdaad waar dat mensen die de ziekte van alzheimer hebben, ook een tekort aan vitamine B12 hebben. Maar andersom hoeft dat beslist niet waar te zijn. Neem dit dus nooit klakkeloos aan, maar laat je onderzoeken door middel van een bloedtest!
Signaal 5: Duizelig gevoel
Een veel voorkomend symptoom van een gebrek aan vitamine B12 is regelmatig een duizelig gevoel. Op zich niet erg vervelend, maar voor oudere mensen een regelrechte ramp. Stel je voor: je loopt de trap op, en plotseling voel je je heel erg duizelig! De connectie tussen duizeligheid en een gebrek aan vitamine B12 is nog niet heel goed onderzocht. Eén studie onderzocht 100 mensen die regelmatig last hadden van duizeligheid, en daarnaast 100 mensen die helemaal geen last hadden van duizeligheid. En wat bleek? De mensen die regelmatig duizelig waren hadden structureel 40% minder vitamine B12 in hun systeem dan de ‘gezonde’ controlegroep. Er is meer onderzoek nodig, want het is hiermee natuurlijk niet bewezen dat dit alléén van het gebrek aan vitamine B12 komt. Maar dat er een verband is, is wel duidelijk.
Signaal 6: Een gelige huidkleur
Als je huidskleur plotseling een gelige tint krijgt, kan dit een teken zijn van een tekort aan vitamine B12. Door dit tekort worden de rode bloedcellen extreem kwetsbaar en beschadigen heel snel. Hierdoor komt een pigment vrij wat de huid de bekende gelige kleur kan geven.
Overigens kan een gele huid ook een symptoom zijn van andere aandoeningen, onder andere van geelzucht. Dit is een aandoening aan de lever. Ook kan er sprake zijn van een niervergiftiging of kan het een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.
Signaal 7: Dat smaakt plotseling vies!
Ongeveer de helft van de mensen die een zeer ernstig tekort hebben aan vitamine B12, verliezen letterlijk hun smaakpapillen. En dan met name de smaakpapillen aan de randen van de tong. Ook kun je last krijgen van een branderig en pijnlijk gevoel, op je tong met name aan de achterzijde.
Aangezien de smaakpapillen over je hele tong zijn verspreid, kan het zijn dat jouw favoriete lekkernij plotseling helemaal niet meer smaakt. Ok, dit kan voordelen hebben, want hierdoor eet je waarschijnlijk minder waardoor je prima af kunt vallen. Maar dat is een ander verhaal.
Signaal 8: Je reageert overgevoelig
Voel je je regelmatig depressief? Of reageer je steeds overgevoelig? Ben je angstiger dan eerder? Vitamine B12 heeft een duidelijk verband met je stemming, wat kan leiden tot depressieve gevoelens en angsten. Ook kun je plotseling veel heftiger reageren op een eenvoudige opmerking waar je anders je schouders over op zou halen. De medische wetenschap is het nog niet eens over het verband tussen vitamine B12 en het risico op depressieve gevoelens. Maar het is een feit dat vitamine B12 wel degelijk een belangrijke rol speelt bij de synthese van chemicaliën in de hersenen die bepalend zijn voor je stemming en je geluk. Het gaat hier om de bekende ‘gelukshormonen’ Serotonine en Dopamine.
Signaal 9: Plotseling zie je alles dubbel…
In hele extreme gevallen kan een gebrek aan vitamine B12 de oogzenuw beschadigen, of problemen veroorzaken met het netvlies. Hierdoor kun je last krijgen van een wazig zicht, dubbel zien, gevoeligheid voor licht en in extreme gevallen zelfs het verlies van het gezichtsvermogen.
Bij dit soort symptomen is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met je arts om behandeling te starten. De schade die aan het oog wordt toegebracht is in de meeste gevallen te herstellen door vitamine B12 te nemen, maar in sommige gevallen kan de schade ook permanent zijn.
De 18 meest krachtige voedingsmiddelen met vitamine B12
En hier, zoals ik in de titel al beloofd heb, een lijst met de 18 meest krachtige voedingsmiddelen als het gaat om de hoeveelheid Vitamine B12:
1) Magere Yoghurt
1 glas magere yoghurt bevat 1,5 microgram Vitamine B12
2) Tofu
1 stuk tofu van 75 gram bevat 1,86 microgram Vitamine B12
3) Leverworst
1 sneetje leverworst bevat 2,4 microgram Vitamine B12
4) Tonijn
1 stukje tonijn van 100 gram bevat 2,2 microgram Vitamine B12
5) Krab &
100 gram krab bevat 6,59 microgram Vitamine B12
6) Volle Melk
1 beker volle melk bevat 1,07 microgram Vitamine B12
7) Ontbijtgranen
30 gram ontbijtgranen bevat maar liefst 6 microgram Vitamine B12
8) Kip
100 gram kippenvlees bevat 0,43 microgram Vitamine B12
9) Kaviaar
1 eetlepel kaviaar bevat 3,2 microgram Vitamine B12
10) Mosselen
100 gram mosselen bevat maar liefst 20,4 microgram Vitamine B12
11) Rundvlees
100 gram rundvlees bevat 6,18 microgram Vitamine B12
12) Oesters
100 gram oesters bevat maar liefst 29,77 microgram Vitamine B12
13) Zalm
100 gram zalm bevat 18,1 microgram Vitamine B12
14) Sojamelk
100 gram sojamelk bevat 1,11 microgram Vitamine B12
15) Eieren
1 flink ei bevat 0,56 microgram Vitamine B12
16) Sardines
100 gram sardines bevat 8 microgram Vitamine B12
17) Gerookte ham
100 gram gerookte ham bevat 0,55 microgram Vitamine B12
18) Makreel
100 gram makreel bevat ruim 18 microgram Vitamine B12
Hoe zit dat met supplementen?
De meeste B12 supplementen zijn veel te hoog gedoseerd, meestal 1000 mcg! Dit heeft te maken dat je lichaam slechts een klein percentage opneemt. Echter, zelfs dan is de doseringen te hoog en je hebt echt niet zoveel nodig! Volgens een nieuw onderzoek gedaan in Duitsland zijn in water oplosbare vitamine supplementen bij hoge dosering wel degelijk schadelijk voor je gezondheid. Echter, dat is dus wel het geval bij langdurig gebruik! Mijn advies is daarom om te gaan voor Yummygums, omdat je met 1 snoepje niet teveel binnenkrijgt!
Tot slot…
Het is belangrijk om te weten dat een tekort aan vitamine B12 als gevolg van een verminderde inname via het normale eten heel zeldzaam is, behalve dan als je vegetariër of veganist bent. Het komt vaker voor dat een tekort het gevolg is van een verminderde opname door het lichaam: Je eet voldoende vlees en toch heb je een tekort. Op dat moment kan er meer aan de hand zijn. Verder onderzoek is dan beslist noodzakelijk, want een tekort aan Vitamine B12 kan op de lange termijn ernstige gevolgen hebben!
Natuurlijk kun je ook een supplement nemen om een tekort aan te vullen. B12 van Yummygums zijn hoogwaardig, gemakkelijk in te nemen en niet te hoog gedoseerd!
Natuurlijk wel even houden aan de dosering door niet teveel snoepjes te nemen, want teveel vitamine B12 is zeker niet goed voor je!
Bronnen
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b12.aspx
www.webmd.com/food-recipes/guide/vitamin-b12-deficiency-symptoms-causes
brainblogger.com/2014/07/30/vitamin-b12-deficiency-and-its-neurological-consequences/
en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12_deficiency
Zeker waar een hoop punten ,ben blijmet uw berichten was al bang dat ik alzenheimer had krijg nu injectie 2x pmd
Als ik 1x per week zalm zou eten krijg ik de hoeveelheid binnen die ik nodig heb, omdat je het opslaat zou dat voldoende moeten zijn, daarnaast eet ik regelmatig ontbijtgranen, mijn vraag nu werkt t ook zo??
gr Heleen
1 x per week is een beetje krap, maar in principe is dit correct.
Als je P.K.U hebt en je mag geen vlees,melk ei wat is het alternatief qua voeding om toch voldoend
B12 binnen te krijgen?
b.v.d groetjes
Riet Meertens
Dan blijven alleen de voedingssupplementen over, Riet.
Maar let er wel op dat je kwalitatief hoogstaande supplementen koopt.
Tofu en ontbijtgranen staan in de lijst.
Moet dit per se GEROOKTE ham zijn, af volstaat gewone rauwe ham ?
Rauwe ham volstaat ook, Albert.
Goed artikel. Maar wat bijzonder is dat vermeld wordt dat B12 alleen in dierlijk voedsel zit maat tevens staat in de lijst van voeding met B12 tofu, soyamelk en ontbijtgranen vermeld. Allemaal geheel plantaardig.
Ik heb CVS. Zit daardoor in de ziektewet want ik ben ontzettend moe en heb bijkomende klachten. Ik slik al jaren een vit B12 supplement van het Kruidvat 1000 mikrogram per tablet. Is dat voldoende? Op de pot staat dat de aanbevolen hoeveelheid niet overschreden mag worden. Ook heb ik ergens gelezen dat je bij overschrijding er hoogstens acne van kan krijgen. Bij mijn laatste bloedmeting zat ik met B12 op laag normaal.
De maximaal aanbevolen dosis Vitamine B12 is vastgesteld op 2800 microgram.
Afhankelijk van wat jij eet, of je vegetariër bent bijvoorbeeld, kun je zelf een optelsom maken.
En wat is de minimale dosis Vitamine B12 ?
Er start bovenin een lijstje voor wat aangeraden word.
In tofu zit van nature geen vitamine B12!
De hoogste B12 waarden zitten dus in vis, schelpdieren en lagere waarden in melk enz. wat nou als je dat niet lekker vindt moett je het dan op een andere manier aanvullen.
Het antwoord lijkt me duidelijk, Astrid...
Lever
Lever levert per 100 gr. rond de 340% ADH B12, naast dat het je ijzer voorraad aanvult. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan spiervlees. Lever levert de meeste voedingsstoffen per vierkante centimeter. Ik eet het eens per twee weken als aanvulling. Verder eet ik geen dierlijk voedsel, en het bevalt me erg goed. Voor iedereen is deze balans natuurlijk weer anders.
En al je dan zoals ik al jaren maagzuurremmers neemt. Helpen deze voedingswaren dan of worden de b12 toch niet opgenomen door de maagzuurremmers?
In jouw geval heb je al een vitamine B12 tekort door de maagzuurremmers, en eventueel extra B12 zal slechter door je lichaam op worden genomen door diezelfde maagzuurremmers.
Bovenin het artikel staat de dagelijks benodigde waarde op 2,8 microgram per dag, verderop 2800 microgram, dus factor 1000 hoger. Wat is het nu??
Het is 2,8 microgram, Roel.
Ik heb juist teveel b12, dit gaat alleen over te weinig.
Een tekort aan B12 komt vaker voor dan dat we misschien denken. Geen B12 opnemen uit voedsel en of drinken is een groot probleem. Dit kan duiden op verschillende ziekten. Zie ook de website van B12.nl
Ik zelf neem totaal geen B12 meer op door een autoimmuun ziekte in mijn maag. Hierdoor moet ik de rest van mijn leven B12 injecteren. Geen ramp op zich. Maar ik moet mij wel strak aan de periodes houden van wanneer ik moet spuiten, anders val ik direct weer terug in de modus van voor de injecties.
De kenmerken kloppen. Maar er zijn nog veel meer “kenmerken” die duiden op een tekort. Kijk op de site en twijfel je? Je bloed laten testen is de eerste stap.
Klopt het dat het gebruik van multivitamine, de uitslag van het bloedonderzoek naar een eventueel tekort van b-12 kan maskeren?
Daar is mij niets van bekend, Els
Iemand van de lezers die hier iets over kan zeggen?
Sommige mensen nemen door een probleem in het DNA b12 ook in de vorm van spuiten niet goed op.
Ik heb zo een artikel gekregen van Karlijn Vrolijk, die met dit probleem kampte.
Als je ondanks voldoende waarden in het bloed, toch nog klachten hebt die gerelateerd kunnen zijn met een b12 tekort, moet je de onderwaarden van b12 laten testen. Dit gebeurt niet automatisch en weinig artsen zijn er nog maar mee bekend.
Ik wil eventueel het artikel doormailen, naar wie er nood aan heeft.
In dit geval worden de lage b12 waarden inderdaad gemaskeerd.
Ook staat er in het artikel info over vitaminen die niet, of anders moeten gesupplementeerd worden in geval van een b12 tekort.
Foliumzuur kan je bijvoorbeeld niet omzetten naar folaat als je een b12 tekort hebt. Dan zou je folaat moeten slikken ipv foliumzuur.
Dank voor deze waardevolle aanvullingen, Sari
Beste Sari,
Ik zou wel meer willen weten over dat artikel. Mijn waarde zat een aantal weken geleden op 163. Daarbij heb ik ook allemaal klachten, slecht slapen, heel erg vermoeid, verward, pijn in mijn handen en voeten en gewrichten van mijn tenen en vingers, heel vervelend, voel me zo energieloos en vaak down hierdoor. Heb nu 4 weken wekelijks een injectie gehad en moest toen van d dokter overgaan naar 1 x in de maand. tussen de 3de en 4de injectie begon in mij iets beter te voelen en toen ik over moest gaan naar 1 keer in de maand voelde ik alles wat net een beetje begon weg te gaan na 2 weken weer terug komen. Ik haal me echt van alles in mijn hoofd, kunnen die gekke klachten zoals pijn in de handen en voeten en pijn in mijn gewrichten vooral in mijn tenen en vingers komen door een te kort of heb ik iets anders onder leden...
Ja,zeker weten, B 12 uit multi verhoogd de waardes in het bloed maar zegt niets of het in de cel wordt opgenomen. Op het B12 forum is van alles te lezen , ook hierover. Als je het niet opneemt zijn alleen injecties afdoende, in andere gevallen kan een zuigtablet (ook niet alle) bv helpen. Ik ben met de multi van Plantina gestopt , kreeg neurlogische klachten door ene verhoogde B6. Nu is mijn B12 dalende, die was 800 en knalt nu naar de 285 moet dus goed in de gaten gehouden worden, voor mij geen multi meer!
Dat klopt, multivitamines zullen bij een opname probleem de waarde in het bloed vals verhogen. 3 tot 6 maanden niet slikken en dan bloed prikken
Die 100 gram oesters en mosseleni, s dat inclusief schaal of exclusief
Dat is zonder schaal, Stefan.
de schaal eet je toch niet op!
De ellende is dat mijn dokter het een modeverschijnsel vindt, dat b12-tekort. Toen het heel erg met me was gaf ze(uit genade) vijf injecties, om de twee weken eentje. Daarvoor kon ik niet meer lopen, denken, praten. Ik had een gelige huidskleur. En dan laat ik alle verdere barre lichamelijke verschijnselen nog buiten beschouwing. Bij mij is het chronisch blijkbaar, want langzamerhand ga ik weer achteruit, alle klachten komen terug, maar de dokter verrekt het om me te helpen omdat ze het een modeverschijnsel vindt en omdat ze de injecties te duur voor de zorgverzekering vindt. Pillen werken bij mij namelijk niet.
Heb je al een second opinion overwogen, Silvia?
Dan was ik allang van dokter gewisseld. Wat heb je aan dit soort dokter
Ga dan naar een antroposofische huisarts, die zal je zeker helpen: Dr. Ellis, Doetinchem. Kijk ook maar eens op zijn website.http://therapeuticumvenkelveld.nl/
Een andere huisarts nemen ! Dit is echt erg. Hier ga je langzaam kapot aan, die vermoeidheid. Begin alvast met pillen; kruidvat drogist enz. 300 is nu de laagnormaal (bloed)waarde volgens de laatste onderzoeken. B12 tekort is een drama voor veel mensen. Artsen nemen patienten vaak niet serieus. Ik krijg spuiten, al jaren. Crohn, malabsorptie.
Er staat een fout in de tekst: "zenuwen worden permanent beschadigD", met een d!!!
Dank voor je oplettendheid, Simone. Ik heb inmiddels de 't' vervangen door een 'd'
Ik heb de supplementen gebruikt en ik kreeg allemaal puistjes.
Helaas reageert niet iedereen hetzelfde, Deborah.
Ik ben iemand die heel vaak vegetarisch en veganistisch eet. Ik eet soms alleen kip en soms een ei. Qua melkproducten alleen Griekse Yoghurt of Skyr, verder niks. Nu slik ik preparaten omdat ik tegen de grens aanzat van een tekort. Mijn vraag is; welke vorm van preparaten b12 slikken is nou het beste? Ik slik nu Methylcobalamine met Dibencozide beide 3000 mcg en slik er eentje per week. Ben ik zo goed bezig? Of is een andere vorm beter? Groet Linda en vast bedankt voor uw antwoord.
Deze vorm is prima, Linda.
Hoi,
Fijn artikel, dit bewaar ik bij mijn bookmarks in een mapje.
Ik wou me eigenlijk beperken tot 1 dierlijk eiwit per dag. Melk en kaas eet ik niet (omdat ik er telkens acné uitslag van krijg als ik het eet, van boter heb ik dit niet). Dat is bijvoorbeeld 2 tot 3 dagen vis. 1x per week vlees en 3 dagen eieren (2 per keer). Dit om mijn ecologische voetafdruk wat te verkleinen en omdat ik wat bewuster wil zijn tov dierenleed.
Mag ik rekenen 2,8 microgram * 7 = 19,6 microgram per week. Dus als ik in de week eens zalm en een keer makreel eet ben ik daar al. Dus als ik daar mijn andere dierelijke eiwitten bij tel: de eieren, de kip of het rundsvlees zit ik er ruimschoots boven. Mag ik zo denken of moet dat echt dagelijks verspreid zijn?
Prima om zo te rekenen, Anouk. Geen probleem.
Ik,heb al 27 jaar Andrews en Barber het is een reuma en erge vorm van ezeem op handzool,en voeten zolen ik heb tijden dat ik niet meer kan lopen
Loop al jaren in de ziekenhuis zonder verbetering dan harde middelen wie mijn nieren slecht maken zou dit ook vitamine B 12 kunnen zijn ? De laatse 3 jaar is het steeds erger geworden ik ben 59 jaar nu
Antony,
Hallo, ik lees overal dat B12 uitlsluitend in dierlijke producten voorkomt, hoe kan het dan dat in dit artikel gezegd word dat het volop in ontbijtgranen zit?
Dit is toegevoegd in een synthetische vorm, Antony.
Natuurlijke B12 komt alleen in dierlijke producten voor.
En in Havermout.
Is daar ook synthetische B12 toegevoegd?
Dat zou inderdaad kunnen, Margriet. Even de ingrediëntenlijst lezen!
Ik gebruik nu i.p.v. vit.B spuiten het produkt vitasprint -Vit. B 12 met cobalamine - haal dit bij apotheek in Duitsland en het werkt prima als aanvulling.
2800 microgram per dag? Dat is nog best veel? Nou krijg ik injecties, dus ik kom er wel maar ik was aan het zoeken voor mijn moeder, die weet niet beter dan dat ze al 33 jaar MS heeft, maar vorige week te horen gekregen dat die diagnose fout blijkt . Ik ga vechten voor injecties voor haar, maar wilde toch eens naar de inname kijken.
Een heel duidelijk en toegankelijk artikel. Bedankt voor de informatie!
Groeten, John.
Dank je wel voor deze uitgebreide samenvatting. Ik maakte me zorgen en weet nu waar ik op kan letten.
Met vriendelijke groet, Astrid