De laatste jaren komt het steeds meer naar voren dat men een tekort heeft aan vitamine D. Ons lichaam kan zelfs Vitamine D aanmaken, maar we hebben daar ook een andere “ingrediënt” voor nodig. Door de huid bloot te stellen aan zonlicht, kan ons lichaam vitamine D aanmaken. In Nederland hebben we gemiddeld over 1 jaar genomen nog geen 4,5 zonuren per dag (in vergelijking: Spanje heeft er meer dan 6 zonuren gemiddeld per dag). Vaak wordt de schuld gegeven aan het relatief slechte weer in Nederland maar dit is niet helemaal terecht. Er zijn voldoende andere manieren om genoeg vitamine D binnen te krijgen. Terug naar het onderwerp van het artikel. Psoriasis is een auto-immuunziekte en de theorie is, dat Vitamine D invloed heeft op de uitbraken van psoriasis. De theorie hierachter heb ik hieronder verwoord.
Psoriasis is een auto-immuunziekte
Een auto-immuunziekte is een “ziekte” waarbij je lichaam zichzelf aanvalt. Normaal gesproken in het immuunsysteem bedoelt om buitenstanders zoals, infecties, virussen en schimmel te weren. Wanneer we spreken over een auto-immuunziekte, kan het immuunsysteem het verschil niet zien tussen lichaamseigen en lichaamsvreemde aanvallen. Er zijn erg veel verschillende auto-immuunziekten (ongeveer 80) en deze kunnen verschillende delen van het lichaam aantasten zoals de huid, bloed, pezen, hersenen en zelf je ruggenmerg is niet veilig.
Onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan vitamine D kan leiden tot verschillende botafwijkingen omdat vitamine D de niveau van calcium in het bloed reguleert. Gebeurt dit niet optimaal, dan kan er zelfs botontkalking ontstaan(1). Naast dat de botten getroffen worden door een tekort aan vitamine D, staat het ook in verband met verschillende soorten kanker
Psoriasis en vitamine D
Auto-immuunziekten komen vaak voor die een vitamine D tekort hebben(2). Voldoende vitamine D zorgt voor mindere klachten van psoriasis. Het is natuurlijk geen genezing van psoriasis(die is er niet), maar het kan daadwerkelijk een grote invloed hebben op de hoeveelheid klachten die psoriasis met zich meebrengt. Tegenwoordig zitten er in verschillende creme/lotions calcipotrol en calcitriol verwerkt. Calcipotrol is een synthetisch derivaat van vitamine D.
Lees verder: "Medicijnen"
De dagelijkse hoeveelheid vitamine D is nooit meer dan 10 µg per dag. Zonlicht is niet de enige bron voor de aanmaak van vitamine D. Vette vis is de enige echte “goede” bron voor vitamine D. Verder bevatten melk en eieren ook vitamine D, echter in zulke lage doseringen dat het bijna geen nut heeft.
Veel oudere mensen nemen extra vitamine D supplementen omdat de ADH van mensen boven de 70 op de 12 µg/dag ligt.
Lichttherapie en psoriasis
Het bestrijden van psoriasis wordt al tijden gedaan met o.a. medicijnen, crèmes maar ook met speciale lichttherapie(3). Het is niet altijd mogelijk om in de zon te liggen (in Nederland) al helemaal niet, dus daarom is er de speciale lichttherapie ontstaan voor mensen met psoriasis.
Lees verder: "Psoriasis en lichttherapie"
Conclusie
Mensen met psoriasis hebben er baad bij om voldoende vitamine D (misschien zelfs extra supplementen) binnen te krijgen. Dit kan door supplementen, voeding (vette vis) en zonlicht. Heb je psoriasis en schijnt de zon? Neem dan 30 minuten de tijd en ga lekker in de zon liggen. Dit klinkt toch niet zo vervelend?
Lees verder: "Meer artikelen over psoriasis"
Bronnen:
Hoi, ik heb een aantal maanden vitamine D3 geslikt en ben er begin mei mee gestopt. Ik maak vrijwel dagelijks een wandeling van zo'n drie kwartier dus dacht het in de zomermaanden niet nodig te hebben. Een week of 3/4 geleden begon er een een psoriasis uitbarsting na 6 jaar weinig tot geen last gehad te hebben. Ik ben er nu van alles over aan het lezen en bedacht me dat ik gestopt ben met het slikken van vit. D...zou dit met de uitbarsting te maken kunnen hebben bedacht ik me nu?
In principe ben je lang genoeg buiten om voldoende vitamine D aan te maken onder invloed van zonlicht.
Maar een mogelijkheid kan zijn dat je problemen hebt met deze aanmaak. Dat je, ondanks dat je buiten bent, geen of niet voldoende vitamine D aanmaakt.
Ik raad je aan om dat eens door je huisarts te laten onderzoeken.