Psoriasis supplementen

Laatste Update: 6 februari 2021

Vitamine A behandeling bij psoriasis

De behandeling van psoriasis door middel van vitamine A is vrij bekend om zijn goede werking(1). Voor 1988 werd psoriasis wel eens behandeld met etretinaat (Tigason). Etretinaat is een vitamine A achtige stof. Na 1988 werd in Nederland het medicijn Neotigason op de markt gebracht. Neotigason heeft een stuk minder bijwerking, maar heeft in de praktijk iets minder effect. In dit artikel zal ik het verband leggen tussen de goede werking van vitamine A op de chronische huidaandoening psoriasis.

Artsen schrijven Neotigason voor bij mensen die last hebben van een droge huid of psoriasis(2). Vaak wordt dit gecombineerd met andere soorten medicijnen voor psoriasis. Het werkzame stofje in Neotigason is acitretine en lijkt op vitamine A. Vitamine A zorgt voor gezonde cellen en haarvaten. Het lichaam kan zelfs vitamine A aanmaken mits het daarvoor de juiste bestanddelen ontvang uit voeding. Deze bestanddelen worden ook wel beta-caroteen genoemd. Hieronder een rijtje met voedsel wat je lichaam kan voorzien van voldoende vitamine A.

In sommige producten wordt er ook wel kunstmatig vitamine A toegevoegd.Hieronder een tabel met de ADH van vitamine A.

Een tekort aan vitamine A kan leiden tot:

 • Schilferige huid
 • Nachtblindheid
 • Verminderde vruchtbaarheid
 • Verminder afweer
 • Slecht gebit

Extra voedingsmiddelen eten die veel vitamine A bevatten is geen slecht idee wanneer je last hebt van psoriasis, droge huid of schilfers.

De werking van vitamine A op psoriasis

Wanneer je psoriasis hebt, maakt je lichaam teveel huidcellen aan waardoor deze niet goed kunnen rijpen. De bekende "plaques" zijn hier het gevolg van. Het werkzame stof bij een "vitamine A" behandeling is het vitamine A achtige stofje acitretine. Acitretine zorgt voor een remming van de huidcellen, waardoor deze beter kunnen rijpen. Meestal wordt dit als combinatie medicijnen gebruikt(3). Echter is dit niet een direct oplossing. Pas na een aantal weken kan de schilfervorming afnemen en kan de huid gaan beginnen met zichzelf te herstellen.

Neotigason is alleen op recept verkrijgbaar omdat er ook een aantal nare bijwerkingen mogelijk zijn. Dit medicijnen je niet gebruiken bij: Hoge cholesterol gehalte, kinderen, leverstoornis, zwangerschap, hyperlipidemie of overgevoeligheid bij medicijnen.

Hieronder een schema met mogelijke bijwerking van dit medicijnen.

bijwerkingen neotigason tegen psoriasis
bijwerkingen neotigason

Conclusie

Vitamine A kan ervoor zorgen dat je huid betere/gezonde huidcellen kan aanmaken. Voedingsmiddelen eten die veel vitamine A bevatten kan een goede stap zijn in het verminderen van psoriasis klachten. Neotigason kan als combinatie medicijn gebruik worden om extra vitamine A toe te dienen, echter moeten de bijwerkingen wel worden afgewogen bij de mogelijke baten.

Lees meer: "Psoriasis"

Bronnen:

 1. https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF00412490
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1610-0387.2007.06343.x
 3. https://europepmc.org/article/med/11460037

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi Jack,

  In deze artikel staat dat vitamins A helpt tegen psoriasis. Dus kan je rode vlees, vis, eieren etc gebruiken.
  In de andere artikel staat dat je zuivelproducten kan laten staan.
  Wat moet je nu doen?

  Ik hoor het graag

  Grt saviba

  1. Hallo Sabina,

   het klopt dat door de (vele) artikelen je tegenstrijdige informatie tegenkomt. Vaak is het zo dat huidklachten erger worden door zuivelproducten. Echter, veel mensen met huidklachten (waaronder ik) kan wel kefir en magere yoghurt in kleine hoeveelheden verdragen. Het beste is om een gevarieerd voedingspatroon te handhaven waar je sowieso voldoende micro (vitamines, mineralen) en macro nutrienten (complexe koolhydraten, eiwitten, vetten) binnenkrijgt.

   Wat je moet doen is zo vers, gezond en organisch mogelijk eten, je voedingspatroon is essentieel om psoriasis te verminderen.

   https://www.optimalegezondheid.com/alles-over-gezonde-voeding-deel-1/

   Succes!

 2. Dus eigenlijk hoef ik niet aan sterke medicijnen maar meer van dat soort dingen eten! Waarom geven ze dan niet gewoon vitamine a advies!

  1. Fijn om dat te horen, José.

   Zijn er meer lezers met soortgelijke ervaringen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share