Darmflora

Laatste Update: 23 februari 2018

Top 20 voedingsmiddelen tegen darmklachten

Een zwak en lijdend spijsverteringsvermogen is een probleem dat veel voorkomt bij darmklachten. Het gaat allemaal om onze voeding, want we eten steeds minder vezels en veel meer junkfood en sterk bewerkt voedsel. Een hoge zuurgraad, een opgeblazen gevoel, obstipatie en misselijkheid zijn dagelijkse problemen. Hoewel er veel op de markt supplementen beschikbaar zijn, die je van deze ongemakken kunnen verlossen, is de ideale manier om ze te corrigeren via een dieet.

Voeg de volgende voedingsmiddelen toe aan je dagelijkse dieet om je spijsvertering weer op orde te krijgen.

Yoghurt

Yoghurt heeft bacteriën, die in wezen goed zijn voor je darm. Het heeft miljarden van dergelijke bacteriën, die de flora van je maag-darmkanaal kunnen aanvullen. Het is ook echt gezond voor je algehele gezondheid en het moet worden opgenomen in je dagelijkse dieet.

Niet alle soorten yoghurt hebben echter deze bacteriën. Je moet hun etiketten nakijken op 'levende en actieve culturen' om er voordeel voor het spijsverteringssysteem uit te halen.

Volle granen

Deze omvatten bruine rijst, haver en volkoren brood of volle granen brood. Ze zijn zeer rijk aan vezels en zijn daarom zeer effectief voor het genezen van spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid en winderigheid. Als je echter coeliakie of een glutenintolerantie hebt, mag je deze niet gebruiken.

Banaan

Als je een spijsverteringsprobleem hebt, is de stelregel een banaan per dag zijn om het probleem op afstand te houden. Bananen zijn zeer effectief bij het behandelen van maagproblemen omdat ze nuttig zijn bij het herstellen van de darmfunctie en omdat ze kunnen helpen bij de behandeling van diarree. Ze zijn rijk aan elektrolyten en kalium, die helpen bij het herstellen van een goede spijsvertering.

Gember

Dit is een specerij die veel voordelen biedt voor de spijsvertering. Het kan helpen bij het genezen van wagenziekte, misselijkheid, braken, winderigheid en verlies van eetlust. Je moet het echter in redelijke hoeveelheden innemen. De ideale consumptie zou elke dag 2 - 3 gram bedragen. Als je meer dan dat inneemt, kan dat maagzuur veroorzaken.

Rode biet

Bieten zijn een zeer goede bron van vezels, kalium en magnesium. Deze zijn erg handig bij het herstellen van een gezonde spijsvertering. Ze zijn uitstekend om problemen zoals constipatie te genezen. Gebruik ze rauw in salade of om sandwiches maken om de beste resultaten te krijgen.

Appel

Net als yoghurt zijn appels ook rijk aan bacteriën, die nuttig zijn voor het behoud van een goede darmgezondheid. Appels zijn zeer goede bronnen van vitamine A en C en voedingsstoffen en mineralen zoals foliumzuur, kalium en fosfor. Deze helpen allemaal bij het herstellen van een goede spijsvertering en zorgen voor een goede werking van je darmen.

Zoete aardappel

Als een wintergroente in India zijn zoete aardappelen niet alleen overheerlijk, maar zijn ze ook supergezond. Ze kunnen het beste met hun schil worden gebruikt als je profijt voor je spijsverteringsstelsel wilt hebben. Met de schil wordt hun vezelgehalte beter. Ze zijn een goede bron van koolhydraten en mangaan en kunnen zelfs helpen om maag- en darmzweren te behandelen.

Avocado

Avocado's behoren tot de beste bronnen van vezels in fruit. Het is super rijk aan vezels, samen met gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Bovendien kan het bèta-caroteen in vitamine A omzetten, wat helpt bij het handhaven van een mucosale voering in het maagdarmkanaal en dat bevordert weer de spijsverteringsprocessen.

Levertraan

Een andere goede bron van de vitaminen A en C is levertraan, welke nuttig is voor het behoud van een goede spijsvertering. Het kan het maag-darmkanaal gezond en vrij van infecties houden.

Bosbes

Houd je van bosbessen? Dan is hier naast zijn lekkere smaak een bonus voor jou: het is super gezond voor je spijsvertering. Het zijn hele goede bronnen van vezels en vitamine C. Maar als je ze niet rauw eet en in plaats daarvan gaat voor het sap, kan dat een hoop vezels vernietigen. Naast deze voordelen zit het ook bomvol met kankerbestrijdende eigenschappen.

Kiwi

De kleine kiwi zit boordevol mineralen en voedingsstoffen, die heel goed zijn voor je darmgezondheid. Het bevat vitamine C en E, linoleenzuur, magnesium, kalium, actinidine, vetzuren en pepsine, die goed zijn voor je spijsvertering. Pepsine is bijzonder gezond voor het behoud van de goede gezondheid van je gastro-intestinale processen.

Cantaloup

Dit zomerfruit zit naast de vele spijsverteringsenzymen, die je spijsverteringsprocessen kunnen ondersteunen, vol met vitamine A, C en myoinositol. Naast het helpen van minder ernstige spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, kan het ook helpen bij het bestrijden van darmkanker.

Papaja

Rijk aan papaïne, vergemakkelijkt dit tropische fruit de afbraak van eiwitten in je maag. Dit leidt tot een betere spijsvertering en een betere opname van voedingsstoffen uit je voedsel. Papaja heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij het kalmeren van de maag. Het is zeer licht verteerbaar en het lost vetten direct op. Het verlicht ook problemen zoals voedselallergie en brandend maagzuur. Het vergemakkelijkt een goede werking van de darmen en dus verbetert het ook de spijsvertering.

Tomaat

Geladen met magnesium en kalium, zijn tomaten niet voor alleen je maag heel gezond, maar ook voor de algehele gezondheid. Ze bevatten veel mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen, dat helpt bij het spijsverteringsproces.

Wortel

Ons wordt meestal verteld dat we wortels moeten eten voor je ogen. Hoewel ze goed zijn voor de ogen, zijn ze ook goed voor de spijsvertering. Ze zijn een zeer goede bron van vezels en antioxidanten en kunnen je helpen om een goede spijsvertering te behouden.

Voedingsmiddelen tegen darmklachten

Komkommer

Komkommers zijn naast voedingsstoffen en mineralen zoals calcium, foliumzuur, vet, C-vitamines en erepsine, een eiwit dat zeer effectief is in het waarborgen van een goede spijsvertering, ook rijk aan vezels. Ze zijn goed voor het verlichten van maagproblemen zoals winderigheid, maagzuur, zuurbranden en zelfs maagzweren.

Citroenwater

Citroen is een goede bron van vitamine C en het water helpt je om de spijsvertering te bevorderen. Wanneer je deze twee combineert, vormen ze een zeer goed brouwsel om spijsverteringsproblemen te verlichten. Meng citroensap met lauw water en neem het elke ochtend in.

Perzik

Perziken zijn bij velen favoriet omdat ze een erg smakelijke smaak hebben. Als je van ze houdt, is hier je bonus. Ze zijn ook erg gezond en helpen ook bij de spijsvertering. Ze zijn rijk aan vezels, calcium, vitamine C en ijzer. Deze voedingsstoffen zorgen ook voor een goede spijsvertering.

Het groen van de bieten

We gooien vaak het groen van de bieten weg, maar ze zijn echt gezond en rijk aan vezels, bèta-caroteen, calcium en ijzer. Deze voedingsstoffen zijn zeer nuttig om een ​​goede doorstroming van je spijsverteringsprocessen te behouden, omdat ze de beweging van de darmen gladstrijken en een gezonde spijsverteringskanaalvoering behouden. Maar ze zijn ook rijk aan een zuur dat het tandglazuur negatief kan beïnvloeden, dus neem er niet te veel van.

Heet water

De beste en gemakkelijkste manier om spijsverteringsproblemen te verlichten is door warm water te drinken. Neem 's morgens één tot twee glazen heet water of drink het de hele dag door. Dit zal vele soorten spijsverteringsongemakken kalmeren.

Wat moet je niet eten als je indigestie hebt

Sommige mensen behandelen hun lichamen als een Ferrari; anderen, zoals een roestbak. Een Ferrari-lichaam krijgt een gezond dieet met de juiste mix van koolhydraten, vetten, eiwitten, water, zouten, vitaminen en oplosbare en onoplosbare vezels - allemaal vereisten om indigestie te voorkomen. "Als je één van deze mist, dan heb je een probleem" zegt Benjamin Krevsky, MD, MPH, directeur van gastrointestinale endoscopie en professor in de geneeskunde aan de Lewis Katz School of Medicine aan de Temple University in Philadelphia.

Door de juiste brandstof te krijgen, kan het lichaam efficiënter werken. En wanneer je een slechte spijsvertering hebt, waaronder symptomen zoals misselijkheid en een opgeblazen gevoel, wordt niet eten net zo belangrijk. Hier zijn voedingsmiddelen, die je moet vermijden als je last hebt van buikproblemen.

Zuivelproducten

Een voedselgroep, die voornamelijk vanwege de lactose, de suiker die wordt aangetroffen in melk en andere zuivelproducten moeilijk verteerbaar is, is zuivel. Wanneer lactose niet goed wordt verteerd, zoals bij mensen met lactose-intolerantie, ontstaat winderigheid en een opgeblazen gevoel. Als je te veel lactose gebruikt, gaat het in de dikke darm en kan diarree zich ontwikkelen of verergeren. Als je te maken hebt met problemen met de spijsvertering, kan het toch goed zijn om yoghurt en harde kazen te eten omdat ze geen lactose bevatten of je kunt lactosevrije melk proberen.

Zure voedingsmiddelen

Tomatensaus en citrusvruchten zoals citroenen, limoenen, sinaasappels en grapefruit, zijn zuur en kunnen de maagwand irriteren, waardoor spijsverteringsproblemen ontstaan. Veel mensen realiseren zich niet dat koolzuurhoudende dranken ook zuur zijn. Als je maagklachten hebt, vermijd dan zuur voedsel, zegt Krevsky.

Vettig voedsel

Vet voedsel stimuleert de samentrekkingen in het spijsverteringskanaal, die het ledigen van de maag kunnen vertragen en constipatie kunnen verergeren, of de beweging kunnen versnellen, wat weer leidt tot of verergering van diarree. Het effect kan afhangen van het soort vet en jouw neiging tot constipatie of diarree. Als je last hebt van een slechte spijsvertering, zet dan vetarme etenswaren op het menu en eet gedurende de dag kleine maaltijden, die je maag minder zullen belasten. Vermijd, althans voor een tijdje, vetrijke boosdoeners zoals boter, ijs, rood vlees en kaas.

Gefrituurd voedsel

Het probleem met gefrituurd voedsel is hetzelfde als bij vet voedsel - ze kunnen te snel, onverteerd, door het lichaam bewegen, wat leidt tot diarree of te lang in je spijsverteringskanaal blijven, waardoor je je vol en opgeblazen voelt. Veel gefrituurd voedsel bevat weinig vezels en duurt langer om te verteren. Dus als je te maken hebt met diarree of obstipatie, moet je gefrituurd voedsel een tijdje vermijden. De conventionele wijsheid, volgens Krevsky, is dat wanneer je indigestie hebt, je gefrituurd voedsel moet vermijden omdat ze de lediging van de maag vertragen.

Bewerkte voedingsmiddelen

Als je verstopt bent, moet je bewerkte voedingsmiddelen vermijden omdat ze geen vezels bevatten, dat helpt de stoelgang te reguleren, zegt Krevsky. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak ook conserveermiddelen en kunstmatige kleurstoffen, zegt Kim en mensen met allergieën of overgevoeligheden voor deze additieven zullen tijdens perioden van spijsverteringsproblemen hun effecten voelen. Merk op dat sommige verpakte voedingsmiddelen ook lactose bevatten, waardoor je gas kunt krijgen en elk ongemak dat je al doormaakt, verergert.

Kunstmatige zoetstof

De kunstmatige zoetstof, die misschien het meest wordt geassocieerd met spijsverteringsproblemen, is sorbitol. Het is een moeilijk verteerbare suiker, die van nature voorkomt in sommige soorten fruit, waaronder pruimen, appels en perziken en wordt ook gebruikt om kauwgom en dieetvoeding te zoeten. Zodra sorbitol de dikke darm bereikt, veroorzaakt dit vaak gas, een opgeblazen gevoel en diarree. Als je diarree hebt, lees dan voedseletiketten zodat je sorbitol kunt vermijden, zegt Krevsky.

Alcohol

Als je je misselijk voelt, is het laatste dat je zou moeten drinken een alcoholische drank. "Het zal je waarschijnlijk zieker maken" zegt Kim. Zoals Krevsky uitlegt, is alcohol giftig voor de maagwand en verandert het metabolisme van de lever. Te veel drinken kan indigestie veroorzaken, naast andere gezondheidsproblemen. Matiging is de sleutel.

Cafeïne

Cafeïne stimuleert de beweeglijkheid van het maagdarmkanaal, waardoor de inhoud sneller door je systeem gaat en excessieve hoeveelheden kunnen iedereen diarree geven, zegt Krevsky. Dus als je al diarree hebt, zal cafeïne je spijsverteringsprobleem alleen maar verergeren. Hij waarschuwt ook tegen het overschakelen naar cafeïnevrije koffie, omdat het nog steeds wat cafeïne bevat. Vergeet niet dat thee, frisdrank en chocolade andere bronnen van cafeïne zijn en in de wacht moeten worden gezet totdat buikproblemen verdwijnen.

Zoetig of zoutig

Het lichaam vindt het niet leuk om te proberen voedingsmiddelen te verteren die super zoet of zout zijn - het houdt van gematigdheid. Als je ziek bent "wil je iets dat gemakkelijk verteerd kan worden" zegt Kim. "Sommige mensen worden getroffen door suikerniveaus wanneer ze misselijk zijn." Chocolade, een zoetekauwfavoriet, kan een boosdoener zijn bij veel spijsverteringsproblemen, waaronder brandend maagzuur en de meer ernstige GERD (gastro-oesofageale refluxziekte).

Bedorven voedsel

Veel gekoeld voedsel kan slecht zijn, zoals eieren, zuivelproducten en vlees die over de datum zijn. Bacteriën zoals salmonella en E. coli kunnen ook overgaan van rauw vlees naar groenten en fruit. Het eten van bedorven voedsel kan spijsverteringsproblemen waaronder diarree en braken veroorzaken of bestaande verergeren. Let op de symptomen van voedselvergiftiging - spierpijn, vermoeidheid en buikkrampen - omdat voedselvergiftiging levensbedreigend kan zijn, zegt Krevsky.

Tot slot

In de meeste gevallen gaan darmklachten vrij snel weer over, tenzij het chronisch is. Maar om dit proces zo snel mogelijk te laten verlopen is het raadzaam om goed op je voeding te letten.

Nog belangrijker is het om gezond te eten (darmvriendelijk te eten) om problemen met je darmen te voorkomen. Is toch veel beter?


Bronnen

www.ibdetermined.org/ibd-information/ibd-diet.aspx

medlineplus.gov/smallintestinedisorders.html

www.womenshealthmag.com/health/digestion

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Leerzaam.
  Maar ik zoek naar informatie,wat te eten naast toost, welke vis?mag dat gebakken en gekruid , of alleen gekookt???

 2. En niet vergeten: goed kauwen. Minimaal 35 keer per hap . Het belangrijkste deel van de spijsvertering vindt in de mond plaats.

 3. Ik heb vermoedelijk pds heb medicijnen gekregen voor 14 dagen daarna terug naar huisarts moet je bij pds dieet volgen ik ben ook diabetici gr een ber terug

 4. Bedsnkt.
  Wat een duidelijke en zeer goede informatie.
  Tot nu toe de beste..van al dat andere.
  Hier heb ik wat aan...eigenlijk heel veel..
  Super.....

  1. Hoi H.E.

   Helaas worden de meeste groenten en fruit bespoten met pesticiden. En de pesticieden zijn niet goed voor ons lichaam, ook niet voor de darmen. Het is goed mogelijk bij ongewassen fruit of groenten een allergische reactie te krijgen. Helaas zitten pesticiden vaak ook dieper dan alleen de schil. Voor meer achtergrond informatie klik hier. Een alternatief is dan om voor biologische groenten en fruit te gaan waarbij je zeker weet dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

   Groeten, Hendrik Jan

 5. Dag Robert Jan,
  interessant artikel, dankjewel!
  Een vraagje wel: de fruitsoorten die je aanbeveelt kunnen een probleem zijn bij een fructose intolerantie en je het probleem (in de dunne darm) dus verergert.
  Het is echter wel zo dat niet alle fruit evenveel fructose bevat.
  Heb jij een idee hoe het zit met het fructosegehalte in de genoemde vruchten?
  Kan je het wel af en toe eten of beter totaal niet?
  Bedankt alvast!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin6
Share