• waarom eten ouderen niet veel

Waarom Veel Ouderen Niet Eten?

2016-11-29T09:34:06+01:00maart 28th, 2013|Ouderdomskwalen|6 Reacties

Laatste update: door

Waarom Veel Ouderen Niet Eten

Klik hier om deel 1 te lezen:
Gezond eten voor ouderen

Een goede voeding is essentieel voor ouderen als het gaat om het behoud van de gezondheid, het behoud en de opbouw van botmassa, en vaak nog veel belangrijker, om ervoor te zorgen dat medicijnen effectief kunnen werken in het lichaam. Maar wat gebeurt er als ouderen niet meer goed eten of gewoon niet meer genoeg eten? Dit creëert een extra uitdaging voor de verzorger en de kinderen van de ouderen zelf. Er kunnen verschillende goede redenen zijn dat ouderen gewoon niet meer veel eten. Het belangrijkste is dan ook erachter te komen wat deze redenen zijn zodat je het probleem vervolgens aan kunt pakken.

Een vermindering van geur en smaak

Het eten van voedsel gaat gepaard met veel verschillende prikkels: verschillende geuren, kleuren en smaken in je mond. Echter, veel oudere volwassenen ervaren een vermindering in de zintuigen zoals geur en smaak tijdens het verouderingsproces. Deze vermindering in de sensatie van eten zorgt ervoor dat het persoonlijk verlangen naar voedsel ook drastisch verminderd wordt.

Er is geen magische pil om de originele zintuigen zoals reuk en smaak weer te herstellen. Wat echter wel mogelijk is ervoor te zorgen een paar wijzingen aan te brengen, de traditionele specerijen vervangen door kruiden en specerijen die misschien iets scherp zijn of iets pittiger smaken. Dit zorgt voor een nieuwe, toegevoegde smaak aan traditionele gerechten. Op dat moment kan het eten misschien wel iets beter smaken.

Vermindering in de ogen

Staar en andere problemen met de ogen kunnen de visuele waarneming van de maaltijd porties van ouderen verminderen. Hierdoor is het mogelijk dat eten er gewoon niet meer lekker uit ziet. Het is echte wel mogelijk om de visuele representatie van eten gemakkelijk te verbeteren door ervoor te zorgen dat je genoeg verschillende kleuren op het bord hebt. Overweeg bijvoorbeeld een hoofdgerecht met veel verschillende rijke kleuren en een mooie gekleurde salade. Zoals mensen vaak zeggen: “Het oog wil ook wat”.

Problemen met medicijnen

Sommige medicijnen hebben bijwerkingen, hierdoor kan bijvoorbeeld de smaak van eten veranderen of kan ervoor zorgen dat oudere mensen gewoon minder honger hebben. Het is altijd een goed idee om de arts te vragen of de voorgeschreven medicijnen of medische behandelingen eventueel zouden kunnen lijden tot een vermindering van de eetlust, minder smaak, of zelfs helemaal geen smaak. De arts kan misschien de problematische medicijnen vervangen door een ander geneesmiddel of zelfs misschien een ander geneesmiddel toevoegen om het probleem te verhelpen.

Constipatie

Een van de bijwerkingen van veel verschillende geneesmiddelen die op recept worden versterkt is constipatie. Dit is een zeer oncomfortabel probleem waardoor het voelt alsof de oudere persoon geen ruimte over heeft voor eten. Hier is het belangrijk om meer vloeistof gedurende de dag binnen krijgen, met het juiste dieet en de juiste voeding zal het water het spijsverteringsstelsel helpen en is er uiteindelijk meer ruimte voor eten.

Problemen met kauwen

Wanneer ouderen moeite hebben met kauwen is het mogelijk dat er een probleem is met de tanden of het tandvlees. Als de persoon een kunstgebit draagt is het mogelijk dat deze moet worden aangepast. Het is altijd aan te raden met een tandarts te praten als het gaat om problemen met het kauwen van eten.

Problemen met het kauwen van eten kunnen vaak worden opgelost door het eten van zachter voedsel. Deze problemen kunnen worden opgelost door bijvoorbeeld rauwe groenten en vers fruit te vervangen met gekookte groenten of sappen. Goede voeding kan ook worden gevonden in voedsel zoals appelmoes en perziken in blik of andere vruchten. Gemalen of versnipperd vlees is meestal gemakkelijk te kauwen. Mis