Ouderdomskwalen

Laatste Update: 29 november 2016

Waarom Veel Ouderen Niet Eten?

Klik hier om deel 1 te lezen:
Gezond eten voor ouderen

Een goede voeding is essentieel voor ouderen als het gaat om het behoud van de gezondheid, het behoud en de opbouw van botmassa, en vaak nog veel belangrijker, om ervoor te zorgen dat medicijnen effectief kunnen werken in het lichaam. Maar wat gebeurt er als ouderen niet meer goed eten of gewoon niet meer genoeg eten? Dit creëert een extra uitdaging voor de verzorger en de kinderen van de ouderen zelf. Er kunnen verschillende goede redenen zijn dat ouderen gewoon niet meer veel eten. Het belangrijkste is dan ook erachter te komen wat deze redenen zijn zodat je het probleem vervolgens aan kunt pakken.

Een vermindering van geur en smaak

Het eten van voedsel gaat gepaard met veel verschillende prikkels: verschillende geuren, kleuren en smaken in je mond. Echter, veel oudere volwassenen ervaren een vermindering in de zintuigen zoals geur en smaak tijdens het verouderingsproces. Deze vermindering in de sensatie van eten zorgt ervoor dat het persoonlijk verlangen naar voedsel ook drastisch verminderd wordt.

Er is geen magische pil om de originele zintuigen zoals reuk en smaak weer te herstellen. Wat echter wel mogelijk is ervoor te zorgen een paar wijzingen aan te brengen, de traditionele specerijen vervangen door kruiden en specerijen die misschien iets scherp zijn of iets pittiger smaken. Dit zorgt voor een nieuwe, toegevoegde smaak aan traditionele gerechten. Op dat moment kan het eten misschien wel iets beter smaken.

Vermindering in de ogen

Staar en andere problemen met de ogen kunnen de visuele waarneming van de maaltijd porties van ouderen verminderen. Hierdoor is het mogelijk dat eten er gewoon niet meer lekker uit ziet. Het is echte wel mogelijk om de visuele representatie van eten gemakkelijk te verbeteren door ervoor te zorgen dat je genoeg verschillende kleuren op het bord hebt. Overweeg bijvoorbeeld een hoofdgerecht met veel verschillende rijke kleuren en een mooie gekleurde salade. Zoals mensen vaak zeggen: “Het oog wil ook wat”.

Problemen met medicijnen

Sommige medicijnen hebben bijwerkingen, hierdoor kan bijvoorbeeld de smaak van eten veranderen of kan ervoor zorgen dat oudere mensen gewoon minder honger hebben. Het is altijd een goed idee om de arts te vragen of de voorgeschreven medicijnen of medische behandelingen eventueel zouden kunnen lijden tot een vermindering van de eetlust, minder smaak, of zelfs helemaal geen smaak. De arts kan misschien de problematische medicijnen vervangen door een ander geneesmiddel of zelfs misschien een ander geneesmiddel toevoegen om het probleem te verhelpen.

Constipatie

Een van de bijwerkingen van veel verschillende geneesmiddelen die op recept worden versterkt is constipatie. Dit is een zeer oncomfortabel probleem waardoor het voelt alsof de oudere persoon geen ruimte over heeft voor eten. Hier is het belangrijk om meer vloeistof gedurende de dag binnen krijgen, met het juiste dieet en de juiste voeding zal het water het spijsverteringsstelsel helpen en is er uiteindelijk meer ruimte voor eten.

Problemen met kauwen

Wanneer ouderen moeite hebben met kauwen is het mogelijk dat er een probleem is met de tanden of het tandvlees. Als de persoon een kunstgebit draagt is het mogelijk dat deze moet worden aangepast. Het is altijd aan te raden met een tandarts te praten als het gaat om problemen met het kauwen van eten.

Problemen met het kauwen van eten kunnen vaak worden opgelost door het eten van zachter voedsel. Deze problemen kunnen worden opgelost door bijvoorbeeld rauwe groenten en vers fruit te vervangen met gekookte groenten of sappen. Goede voeding kan ook worden gevonden in voedsel zoals appelmoes en perziken in blik of andere vruchten. Gemalen of versnipperd vlees is meestal gemakkelijk te kauwen. Misschien kun je ook in plaats van vlees te eten het overwegen om te kiezen voor zacht voedsel zoals gekookte droge bonen, eieren, tofu, tonijn, en dergelijke makkelijk te eten opties.

Gebrek aan kennis/motivatie

Soms hebben ouderen gewoon niet door dat goed eten erg belangrijk is, niet alleen voor hun gezondheid maar ook zodat er bijvoorbeeld minder bijwerkingen van medicatie optreden. Daarnaast is het mogelijk om dit goed duidelijk te maken in plaats er van uit te gaan dat dit soort informatie ‘vanzelfsprekend’ is. “Je zult je waarschijnlijk beter voelen als je meer eet” of “de bijwerkingen van bepaalde medicatie is veel minder als je gezond eet.” Als ouderen de essentiële rol van voeding in zijn of haar leven begrijpen en ook nog eens mee willen werken om dit te verbeteren, dan is de kans op succes veel groter

Natuurlijk kunnen zelfs wel twee of meer redenen zijn dat ouderen niet goed eten, maar door te weten wat vaak voorkomende redenen zijn is het ook vaak mogelijk er iets aan te doen.

Het effect van een dieet met veel suiker op ouderen

Waarom is suiker belangrijk

Veel mensen genieten van de smaak van een zoete traktatie van tijd tot tijd. Een stuk taart, een stuk chocolade, of een blikje frisdrank is bijna overal wel verkrijgbaar. Als je ouder wordt dan treden er fysiologische veranderingen op in ons lichaam. Hierdoor worden de effecten van suiker op ons lichaam schadelijker. Chronische ziekten en onze complete gezondheid dicteren hoeveel suiker je zou kunnen eten, vooral als je ouder bent.

Het belang van suiker

Ouder worden zorgt voor meer dan alleen rimpels op onze huid en grijs haar op ons hoofd. Als je ouder wordt dan wordt ons interne systeem ook geleidelijk minder krachtig, het reageert anders op wat je eet. De Colorado State University Extension legt uit dat veranderingen die het lichaam betreffen sensorische veranderingen, voedingsveranderingen, structurele veranderingen en veranderingen in de chemie van het lichaam zijn. Sensorische veranderingen kunnen bestaan uit verminderde gezichtsvermogen, een verminderd gevoel, en niet meer zo goed kunnen ruiken en proeven. Een vermindering in lichaamsgewicht en vet vermindert de groei van onze botten. Omdat botontkalking en een toename in lichaamsvet rond het hart en andere vitale organen van nature gebeuren kan suiker gevaarlijk zijn, vooral omdat het zich richt op de alvleesklier, lever, en hart.

Verschillende soorten

Suiker is moeilijk te vermijden in veel alledaagse voedingsmiddelen. Als suiker niet wordt toegevoegd aan verwerkte voedingsmiddelen of gebakken producten dan komen we het van nature tegen in fruit of bij de overgangen naar glucose na het eten van koolhydraten. Een dieet dat bij elke maaltijd suiker bevat kan leiden tot een stijging van de bloedsuikers en hierdoor zal het lichaam meer insuline produceren om de hoeveelheid glucose te verlagen. Het vervangen van voedingsmiddelen met een hoog zetmeel gehalte zoals aardappelen of gist broodjes met alternatieven zoals bloemkool en een salade zijn gezondere opties

Effecten

Het eten van een zoete traktatie zoals een koekje of een stukje taart zo af en toe is misschien niet schadelijk, maar stelselmatig maaltijden eten met veel suiker kan uiteindelijk problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld problemen zoals obesitas en tandbederf verklaart de Wereldgezondheidsorganisatie. Als een oudere persoon te zwaar is en dus meer gewicht meesleept kan dit schade aanrichten aan de spieren en botten. Daarnaast maakt een te hoog gewicht het ook nog eens moeilijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen of goed voor jezelf te zorgen. Het eten van suikerhoudende voedingsmiddelen kan ook leiden tot gaatjes, tandbederf, en mogelijk verlies van tanden. Dit kan, zeker voor ouderen, het eten van een maaltijd zowel pijnlijk en moeilijk maken.

Voorkomen

Suikerhoudende voedingsmiddelen zorgen er niet voor dat mensen zich vol voelen. Vaak grijpen mensen snel weer naar iets anders. Je moet maaltijden met veel suiker vervangen door gezondere varianten van de goede voedsel groepen, waaronder, fruit, groenten, bonen, mager vlees, eieren, en onverzadigde vetten, Als je een zoetekauw bent dan kun je veel maaltijden nog zoals gewoonlijk maken, alleen dan maak je gebruik van een suikervervanger zoals Stevia in plaats van echte suiker om de bloedsuikerspiegel laag te houden.

Let op

Diëten waarin veel suiker voorkomt kan gevaarlijk zijn, vooral als je diabetes of pre-diabetes hebt. Een ongecontroleerde bloedsuikerspiegel kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals blindheid, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, nierproblemen, diabetische neuropathie, en beroerte. Als je diabetes hebt dan is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel te laten testen om er zeker van te zijn dat het binnen het normale bereik is. Een normale bloedsuikerspiegel voor ouderen is tussen 70 en 130 mg.

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Een vezelrijk dieet voor ouderen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo Robert Jan,

    Wat fijn dat je het zo helder en duidelijk uitlegt in dit artikel! Ik deel deze blog graag even op mijn FB pagina. Zeker nu ik op de 50+ beurs sta, kan ik hier naar verwijzen.

    Hartelijke groet,

    Sanna

  2. k ben 56 jaar en heb al ruim 30 jaar problemen met lichaam. Ik eet gezond en gevarieerd maar voel me ieder dag slecht. Buikmijn, winden, vreselijke hoofdpijn, daarnaast heb ik zeer ernstige slaapstoornissen, ik slaap helemaal niet meer, zit iedere nacht in de kamer omdat de slaap niet wil komen. Ik weet niet meer wat ik eten en drinken kan. Ik ben en einde raad, een normaal leven zit er voor mij niet in. Voel me altijd beroerd, kan niet op vakantie want altijd ziek. wat kan ik in
    godsnaam nog eten om me een beetje redelijk te voelen en te kunnen slapen.

    1. Dit probleem is té complex om een sluitend antwoord te kunnen geven, Mel.
      Ik neem aan dat je al bij heel veel artsen geweest bent. Wat was steeds het commentaar en de eventuele diagnose van de artsen?

  3. Hoi Robert,
    Mooie en goede teksten schrijf je. Ik ben leerling verpleegkundige en schrijf momenteel een verslag over een vrouw van 89 jaar. Deze mevrouw eet amper, en geeft ook aan geen eetlust te hebben. Mevrouw eet 1 boterham op een dag, een flesje nutridrink, zo af en toe een kiwi en 4/5 glazen sap/thee etc. Ik wil graag dit patroon van mevrouw veranderen maar heb geen idee hoe. Mevrouw is slecht te been en woont nog zelfstandig. Mevrouw heeft osteoporose en glaucoom. Heb jij tips en tricks voor een gezond voedingspatroon voor deze mevrouw? en tricks hoe ik haar aan het eten krijg.
    Groetjes J.

  4. Mijn moeder is 73 jaar disbetisch type 2 ze houd zich zobgoed aan het dieet dat ze nu ondervoed in het zieken huis ligt wat is een goed dieet want nu eet ze geen suiker magere kwark manderijn in de ochtem heel weinig koolydraten i.ze heeft een strenge dieettist en volg alles op met het gevolg 56 kilo nog maar

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin
Share2