• voeding en zwangerschap

Zwangerschap & Voeding special deel 1: Vóór de Zwangerschap

2016-11-25T13:18:32+01:00februari 3rd, 2013|Zwangerschap en Voeding|0 Reacties

Laatste update: door

Zwangerschap & Voeding special deel 1: Vóór de Zwangerschap

In een special van drie delen gaan we in detail bekijken hoe je eetpatroon in relatie staat tot zwangerschap. Voor het beste overzicht, heb ik dit gescheiden in voeding vóór-, tijdens en ná de zwangerschap. De juiste voeding in alle drie de stadia van de zwangerschap is erg belangrijk, dus niet alleen maar tijdens de zwangerschap, zoals de meesten denken.

In dit eerste deel beginnen we bij het begin: Je wilt graag zwanger worden! Om het ongeboren kind een zo goed mogelijke start te geven, en om de bevruchting zo snel mogelijk plaats te laten vinden, moet je wellicht je ‘normale’ eetpatroon enigszins wijzigen. Door een gezond eetpatroon, met hier en daar wat zwangerschaps-specifieke aanpassingen, bereid je je lichaam voor op de zware periode van zwangerschap en daarna. Dus niet alleen goed voor het ongeboren kind, maar ook voor jezelf.

Laten we eens kijken naar de invloed van verschillende soorten voeding en voedingsstoffen.

Koolhydraten

Hoewel koolhydraten niet direct je kans op zwangerschap verhoogd, is het wel goed voor je lichaam. Op deze manier kun je je lichaam voorbereiden en de kracht geven voor de zware periode die komen gaat. Het is wel zo dat in bepaalde koolhydraten voedingsstoffen zitten die de vruchtbaarheid wel degelijk verhogen.

Hierbij moet je denken aan Vitamine B, anti-oxidanten en ijzer. Om op een gezonde manier de goede koolhydraten binnen te krijgen, kun je denken aan een kom granen bij het ontbijt, een paar meergranenboterhammen bij de lunch en meergranenpasta voor de avond. Daarnaast is het belangrijk om tussendoor ook kleine hoeveelheden koolhydraat-rijk voedsel te eten.

Om te voorkomen dat je lichaam steeds erg heftig en extreem gaat reageren op de (extra) inname van koolhydraten, zou je koolhydraten in moeten nemen die langzaam door het bloed worden opgenomen. Dit kun je bepalen door te letten op de Glycemische Index van je eten.

Wil je hier meer van weten? Klik hieronder voor de Lees dan ook mijn special over de Glycemische Index: