• gezond uit eten gaan

Kun je ‘gezond’ uit eten gaan?

2016-11-28T09:52:13+01:00maart 3rd, 2013|Voedingsadvies|2 Reacties

Laatste update: door

Kun je ‘gezond’ uit eten gaan?

Sommige mensen denken dat het niet mogelijk is om ‘gezond’ te eten als ze in een restaurant gaan zitten. Veel mensen denken dat het ‘toch niet gezond kan zijn’ en eten gelijk erg veel, en andere mensen slaan zelfs buiten de deur eten helemaal over omdat ze bang zijn voor veel extra calorieën. Natuurlijk is het allebei niet nodig, en is het wel mogelijk om in een restaurant gezond te eten, maar het betekend wel dat je zelf iets werk moet verrichten. De volgende keer dat je uit eten gaat dan volg je deze eenvoudige tips op om ervoor te zorgen dat je het aantal calorieën tot een bescheiden niveau houdt.

1. Bekijk het menu voordat je uit eten gaat

Natuurlijk werkt dit niet als je op het laatste moment besluit uit eten te gaan, maar we hebben het hier over normale plannen. Een paar dagen voordat je de reservering hebt bekijk je het restaurant menu online. De meeste restaurants hebben tegenwoordig of een website of een Facebook pagina. Het geeft je de tijd om te beoordelen of er gezonde menu-opties zijn.

Als je merkt dat er geen gezonde opties lijken te zijn dan is het altijd nog mogelijk om het restaurant van tevoren te bellen om te zien of er misschien wijzigingen kunnen worden doorgevoerd in het menu voor jouw dieet. De meeste restaurants vinden het zeker niet erg om een dieet-vriendelijke maaltijd te maken, maar het is wel netjes om de chef-kok de tijd te geven om alle ingrediënten etc. in huis te hebben.

2. Sla het brood maar over

De bodemloze broodmand is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je teveel calorieën binnenkrijgt op het moment dat je op je gewicht let. Vergeet niet dat het knapperige stokbrood dat voor je staat waarschijnlijk is gemaakt van geraffineerde granen. Een gemiddeld stukje brood bevat ongeveer 100 calorieën, en dan voegt een klontje boter nog eens 36 calorieën toe.

De voorgerechten zijn nog niet eens op de tafel verschenen en voordat je er erg in hebt heb je al gemakkelijk 150 calorieën gegeten. Als je het idee hebt dat je absoluut niet zonder brood kan probeer dan je porties te beperken en gebruik in plaats van de boter olijfolie en balsamiek. Dat is misschien wel net zo lekker maar toch veel minder calorieën!

3. Kies voor producten die worden gemaakt met gezonde kookmethodes

Bij het uit eten gaan is het een goed idee producten te vermijden die gefrituurd worden of gekookt in een pan. Vermijd alles wat gebakken, roerbakken, of gesauteerd is. Kies in plaats daarvoor voor opties die zijn gegrild, geroosterd, gestoomd, of gewoon rauw worden geserveerd Deze producten worden normaal gemaakt zonder veel toegevoegde vetten.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op elke regel, dus zorg ervoor dat je de beschrijving van het eten goed leest om te kijken of er toegevoegde vetten inzitten, bijvoorbeeld in de vorm van kaas of een zware saus. Als je het echt zeker wilt weten dan kun je gewoon vragen of de maaltijd “droog” kan worden voorbereid. Dit is een suggestie naar de keuken dat jouw gerecht bereidt moet worden zonder de toevoeging van olie of boter. Zorg ervoor dat je nog minder calorieën binnenkrijgt door te kiezen voor magere eiwitten, of zelfs het vlees helemaal overslaan en lekker veel groenten eten!

4. Deel met elkaar

Restaurant porties zijn enorm. Als we de porties vergelijken met de hoeveelheid die je een paar jaar geleden nog kreeg dan is het niet vreemd dat steeds meer Nederlanders met overgewicht kampen. Als je met vrienden uit eten gaat overweeg het dan om een paar voorgerechten en hapjes met elkaar te delen. Op dat moment eet je waarschijnlijk minder en heb je niet het vervelende gevoel dat je geld hebt weggegooid aan eten dat weer terug gaat.

5. Wees voorzichtig met wat je drinkt

Als calorie