Een hypo(glykemie) is een verlaagde bloedsuikerspiegel die niet alleen erg verraderlijk kan zijn, maar ook erg gevaarlijk omdat de symptomen niet duidelijk zijn. Dit betekent dat je met hypoglykemie jaren kunt rondlopen zonder dat je het doorhebt.
Vandaar dat het erg belangrijk is om hypoglykemie op tijd te ontdekken. Dit om complicaties te voorkomen zoals problemen met de ogen en nieren.
Het is bekend dat één van de meest voorkomende complicaties bij hypoglykemie blindheid is en daarom is het prioriteit nummer 1 om de bloedsuikerspiegels onder controle te krijgen.
Toch zijn er een aantal symptomen bekend bij hypoglykemie en indien je daar last van hebt is het belangrijk om door een professional een diagnose te laten uitvoeren.
De meest voorkomende symptomen zijn:
- Verminderd gezichtsvermogen
- Hoofdpijn / migraine
- Overdreven transpireren
- Trillende ledenmaten
- Soms hartkloppingen
- Oncontroleerbare eetbuien naar suiker
- Constant moeten urineren
Meer info over de symptomen van diabetes? Klik dan hier "diabetes symptomen"
Gezegd moet worden dat de meeste mensen met hypoglykemie plotseling last krijgen van een eetbui naar iets ‘’zoets’’. Dit duid op een lage bloedsuikerspiegel en normaliter verdwijnt het weer na het eten van suikers of voedingsmiddelen waar voldoende suikers inzitten. Echter, dit is geen gezonde manier om lage bloedsuikerspiegels op te lossen.
Indien je regelmatig last krijgt van deze ‘’aanvallen’’ naar iets zoets is het belangrijk om contact op te nemen met een huisarts of specialist. Het kan zijn dat er dan alleen nog maar sprake is van een milde vorm van hypoglykemie. Echter, wanneer je niet begint met behandelen (zowel medicijnen als leefstijl veranderingen) kan de vorm ernstig worden! Bij een ernstige vorm van hypoglykemie wordt je zelfs volledig afhankelijk van insuline – voorkomen is beter dan genezen!
Gelukkig is hypoglykemie normaal gesproken vrij eenvoudig te behandelen zodat het niet zo ver hoeft te komen dat je volledige diabetes krijgt. Behandeling gaat via insuline injecties die je zelf kunt uitvoeren waardoor het geen belemmering hoeft te zijn voor je dagelijks leven. Echter, met gerichte leefstijl veranderingen waar we het later over gaan hebben kun je VEEL doen om je bloedsuikerspiegels onder controle te krijgen en verbeteren.
Vergeet niet dat hypoglykemie serieus behandeld moet worden in samenwerking met een specialist. Wanneer je bloedsuikerspiegels aan de lage kant zijn en wat extra suiker nemen is niet een lange termijn oplossing.
Gevolgen van hypoglykemie
Voordat je begint met behandelen is het belangrijk om in te zien wat de gevolgen zijn van hypoglykemie.
Korte termijn gevolgen
Op korte termijn gaat er via een proces in de nieren de hoeveelheid suiker verloren en wordt afgescheiden via de nieren waardoor de bloedglucose omhoog gaat. Sterker nog, de bloedglucose kan dusdanig hoog zijn dat niet alle suiker kan worden opgenomen in het lichaam en afgescheiden moet worden.
Vervolgens moet je vaak naar het toilet om te urineren en constant een dorst gevoel hebben. Het gevolg is dat je het gevoel hebt om ERG veel te drinken wat weer niet goed is voor het lichaam. Symptomen kunnen misselijkheid zijn door de verzuring in het lichaam door grote hoeveelheden vocht.
Lange termijn
Op lang termijn zijn de gevolgen niet mis. Er kan binnen een zeer korte tijd een proces van aderverkalking optreden. Daarbij is het bekend dat diabetes/suikerziekte één van de grote boosdoeners zijn voor hart- en vaatziekten. Je moet je voorstellen wanneer door aderverkaling of oxidatie in de aderen de aderen minder goed functioneren. Dit alleen al kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid.
Gevolgen zoals:
- Beschadigingen aan het netvlies waardoor zelfs blindheid kan ontstaan
- Beschadigingen aan de nieren waardoor nierziekte kan optreden
- Ongevoeligheid in de ledematen door de constante verhoogde bloedglucose
Heel belangrijk is daarom ook om je bloedsuikerspiegels onder controle te krijgen en houden!
Maar wat zijn dan normale bloedsuikerspiegels?
Opvallend is dat de ‘’veilige’’ waarden inmiddels gewijzigd zijn. Een aantal jaren geleden was het geen probleem wanneer je suikerspiegels meer dan 100mg/dl zijn. Als je terugkijkt in de geschiedenis wanneer iemand als diabetici werd bestempeld zie je een dalende trend in wat wordt toegestaan.
De lijn geeft aan vanaf wanneer men spreekt over diabetes bij een bepaalde bloedsuikerspiegel.
Zoals je in de bovenstaande grafiek kunt zien werd 20 jaar geleden (ongeveer) iemand als diabetes patiënt gezien wanneer de bloedsuikerspiegels rond de 180 mg/dl zitten. Vervolgens daalde deze trend tot ongeveer 140 in 1996 (ongeveer). Daarna rond de 120 en tegenwoordig heb je diabetes wanneer je bloedsuikerspiegels tussen de 100 en 126 mg/dl zitten.
Maar wanneer zit je in de risicogroep diabetes, vooral wanneer je op het randje zit van tegenstaande waarden?
Dit verschilt toch per persoon, maar in het algemeen wordt gesteld wanneer je nuchtere bloedsuikerspiegels 83 mg/dl of minder zijn acceptabel zijn.
Veel artsen zul je horen zeggen dat een normale bloedsuikerspiegel onder de 100 mg/dl moet zitten. Echter, wanneer je regelmatig tegen de 100 mg/dl aanzit bij een meting dat je wellicht al in de pre-diabetisch fase zit en moet beginnen met behandelen.
Natuurlijk zullen de bloedsuikerspiegels stijgen na het nuttigen van een maaltijd. Maar wanneer er bij een nuchtere meting al vrij hoge waarden worden aangetroffen is dat een belangrijk signaal van je lichaam!
Heb je zelf nog aanvullingen of ervaring met het onder controle krijgen van je bloedsuikerspiegels? Laat dan hieronder een reactie achter, wat niet iedereen is even succesvol in de behandeling van diabetes.
ik ben diabetes 2 bloed laten prikken bij mij huisarts maar ik geloof het niet
ik hoop hier meer over te horen van jullie
Groetjes Tiny
Hallo Tiny,
Als je twijfels hebt over de resultaten van een bloedtest, kun je proberen om een second opinion te vragen. Wellicht niet alleen een andere arts, maar ook een ander laboratorium voor de tests.
Veel succes,
Jack
mijn suiker is 's avonds lager dan 's morgens (onder de 7.0) klopt volgens mij niet prik nu op eigen houtje niet op advies huisarts
Normaal gesproken zou je in de avond een hogere bloedsuiker moeten hebben.
Maak hier goed aantekening van gedurende een week, en ga met deze info even naar je huisarts.
Had s morgens voor 9u 3 tassen koffie gedronken en voor de rest water niets gegeten en rond 10u 30 had ik 117 glycemie .. heb 2u30 na het eten heb ik terug gemeten en zat ik op 124 .. is dit normaal .. heb bepaalde symptomen die overeen komen met diabetes .. zijn een beetje hetzelfde tijdens mijn zwangerschap dan had ik zwangerschapsdiabetes
Beste Cindy,
Als je symptomen overeenkomen met die van tijdens de zwangerschap, dan kan er inderdaad wat aan de hand zijn. Ik raad je aan om bij de huisarts langs te gaan. Die weet meer van je medische verleden en kan je passend advies/hulp geven. Succes!
Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)