Diabetes Behandelen

Laatste Update: 14 november 2016

Wat is een glucosemeter?

Een glucosemeter is een apparaat waarmee men zijn eigen glucoseconcentratie in het bloed makkelijk kan meten. Het is een medisch instrument die voor mensen met diabetes (Zowel type 1 als 2) eigen onmisbaar is. Toch zien veel patiënten niet het nut van een dergelijk instrument in.

Met behulp van dit artikel wil ik wat extra informatie verstrekken en de voordelen van een glucosemeter in kaart brengen. Niet alleen de bloedsuikerspiegel kan worden gemeten, echter dit is wel de meeste gebruikte functie.

Hoe werkt een glucosemeter?

Eigenlijk is het erg simpel. Met behulp van een prikje zal er een klein drupje bloed op een teststrookje worden geplaatst. Op dit teststrookje zitten allerlei chemicaliën die een reactie aangaan met het glucose (wat aanwezig is in het bloed). Vervolgens zal dit strookje in een kleine apparaatje geplaatst worden (de glucosemeter) waarna er na enkele seconden een uitslag paraat staan.

Waarom gebruikt niet iedere diabeet dit?

Voor mensen die insuline inspuiten is het eigenlijk onmisbaar. Met behulp van dit apparaat kan worden gekeken hoe het glucosegehalte op een bepaald moment is. Zodoende kan men insulinespuiten gecontroleerd worden. Dit apparaat wordt naar mijn eigen inzicht nog te weinig gebruikt. Ook wanneer je dagelijks insulineshots krijgt, is het altijd verstandig om te kijken wat het niveau is! Voor mensen die orale medicijnen slikken gebruiken dit eigen niet.

Vergoeding

Alleen voor de mensen die insulinespuiten gebruiken worden dit apparaat vergoed door de zorgverzekering. Het apparaat zelf is niet heel erg duur (minder dan €50) maar de teststrookjes daarentegen wel! Deze kosten al gauw €1,- per stuk! Wanneer je dit dus dagelijks gebruikt, zit je dus al snel om €30,- per dag!

Verschillende glucosemeters?

Om het geheel nog even wat moeilijker te maken zijn er natuurlijk veel verschillende modellen online te vinden. Welke is de beste? Ik heb zelf geen idee welke meter de beste is. Wat ik je wel kan zeggen is dat ze allemaal hetzelfde doel hebben en dit zonder problemen zullen uitvoeren.

Met elk apparaat kan je prima je glucosespiegel meten. Het verschil zit het in de grootte, het aantal knoppen, snelheid etc. van het apparaat.

De duurste apparaten zullen niet direct een betere meting verrichten dan een goedkopere.

Wie kan het gebruiken?
Eigenlijk iedereen kan het gebruiken, ook mensen die geen diabetes hebben kunnen op deze manier hun bloedsuikerspiegel in de gaten houden.

Waar kan ik een glucosemeter kopen?

Bij de grotere apotheken kunnen deze glucosemeters worden gekocht. Tevens zijn er verschillende webshop op het internet te vinden die je deze onmisbare (voor diabeten) apparaten kunnen leveren. Ik zal geen reclame maken, dus ik raad je simpelweg aan door even op google het woordje “glucosemeter kopen” in te typen en je zult vanzelf terecht komen bij een goede webshop.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Welke chemische reactie vindt er precies plaats tussen het bloed en de strip en hoe is dit vervolgens te meten door de glucosemeter?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share