Bij elke aandoening is de correcte diagnose van groot belang. Onbehandeld kan diabetes voor veel grote problemen zorgen met je lichaam!
Indien je regelmatig te hoge bloedsuikerspiegels hebt is het de grootste prioriteit om je te laten testen op diabetes.
Het kan heel goed zijn dat je al in de categorie ‘’pre-diabetisch’’ valt en kan er per direct behandeld worden om verdere complicaties te voorkomen.
Voor veel mensen betekent diabetes het ‘’verlies van een stukje gezondheid’’ en kan toch gevolgen hebben voor de kwaliteit van het leven. Het zijn vooral de kleine opeenstapelende ongemakken die met diabetes gepaard gaan.
Voor mensen met diabetes is de taak dan ook om de chronische aandoening onder controle te krijgen met stabiele bloedsuikerspiegels.
Een goede diabetes management is dan ook meer dan alleen verdiepen in het onderwerp ‘’voeding’’, ‘’bewegen’’ en ‘’medicijnen’’. Ook dient er rekening gehouden te worden met de lange termijn gevolgen van diabetes en natuurlijk hoe je het beste met diabetes kunt omgaan in je dagelijkse leven.
Om de correcte dosis te krijgen of je last hebt van diabetes mellitus of suikerziekte is gelukkig betrekkelijk eenvoudig. Allereerst wordt er met een simpele bloed / urinetest gekeken wat de waarden zijn. De regel is om de bloed / urine test uit te voeren op een nuchtere maag omdat tijdens de vertering van voeding de bloedsuikerspiegels sowieso hoog zijn.
Om een insuline intolerantie vast te stellen moet de persoon allereerst acht uur vasten en vervolgens een suikerdrankje drinken. Vervolgens kan na twee uur vastgesteld worden of er problemen zijn met de glucose en (pre) diabetes.
Bloedsuikerspiegels zelf meten
Wanneer er is vastgesteld is dat je diabetes type 2 hebt is het erg belangrijk om regelmatig je bloedsuikerspiegels te laten meten of zelf meten. Dit kan in het begin hinderlijk zijn maar zeker belangrijk als controlefactor.
Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen met diabetes minder snel last krijgen van complicaties door de bloedglucose onder controle te houden.
Het testen van de waarden moet daarom regelmatig gebeuren tot wel 4x per dag! Zo kun je zien of een aangepast dieet, meer bewegen en medicatie daadwerkelijk aanslaan en zo kun je je behandeling daarop aanpassen
Je waarden testen op verschillende tijdstippen is zeker belangrijk. Hieronder een aantal handige tips om je bloedsuikerspiegels zelf te testen:
- Meten voordat je begint met ontbijten (nuchtere glycemie) waarin je voor minimaal 8 uur tijd geen voedsel hebt gegeten.
- Meten 1 tot 2 uur na het nuttigen van een ontbijt. Officieel wordt dit ook wel de postprandiale glucose genoemd en is zeker belangrijk voor indicatie hoe het gaat.
- Meten voor de lunch.
- Meten 1 tot 2 uur na het nuttigen van de lunch.
- Meten voor het avondeten. Voor het diner of avondmaal.
- Meten 1 tot 2 uur na het nuttigen van het avondeten – zorg er daarom voor dat je niet te laat eet zodat er nog steeds een meting kan plaatsvinden.
- Een meting uitvoeren voordat je gaat slapen.
- Tenslotte ’s nachts nog een keer meten (2 uur ongeveer) wanneer je insuline injecties direct toedient.
De hoeveelheid metingen kunnen zeker lastig zijn en je dagelijkse gang van zaken moet daarop aangepast worden. Echter, indien je bloedsuikerspiegels erg fluctueren is het erg belangrijk om regelmatig te meten zodat je jouw eigen bloedsuikerspiegels en de impact van voeding, medicijnen etc. goed in de gaten krijgt.
[pullquote]Men zegt niet voor niets ‘’meten is weten’’.[/pullquote]
Daarbij is het extra belangrijk om vaker te testen indien je een verandering hebt aangebracht in je behandeling. Indien je medicijnen neemt en de impact wilt meten.
Indien je denkt dat je bloedsuikerspiegels te hoog of laag zijn. Vergeet niet dat ziekte of andere klachten ook invloed kunnen uitoefenen op de bloedsuikerspiegels.
Kortom, in principe zijn er GEEN uitzonderingen om regelmatig je bloedsuikerspiegels te laten meten. Zelfs wanneer je op vakantie bent en niet aan diabetes wilt denken.
Het moet een onderdeel worden en zijn van je routines. Dit om de controle over diabetes te houden en zodat er geen complicaties kunnen optreden door onnodig lang met verhoogde bloedsuikerspiegels te lopen. Uiteraard moet de frequentie van de metingen overlegt worden met je arts!
Voor meer tips over hoe je het beste diabetes kunt behandelen – neem dan een kijkje op mijn blog.