Slapen

Laatste Update: 15 november 2016

Wat gebeurt er met je wanneer je slaapt? Deel 1: Het slaapproces

In de serie van artikelen zal het onderwerp “slaap” aan bod komen. Dit onderwerp kwam naar voren toen ik met een vriendin aan het praten was en ze stelde mij de vraag, wat gebeurt er precies met je lichaam tijdens het slapen en wat zorgt er voor het “opladen” van je lichaam.

Ik betrapte me erop dat ik zo 1,2,3 niet even een kort maar krachtig antwoord kon geven. Sterker nog, zo eenvoudig is het antwoord ook niet. In deze serie zal ik alles behandelen over slaap, zodat ik voortaan deze vraag makkelijker kan beantwoorden. Tevens is dit onderwerp ook wel interessant voor je. Hoe meer je weet over het slaapproces, hoe beter je slaapt en zodat je ook echt alles uit de 8 uur slaap kan halen.

Laat ik eens beginnen met de verschillende fasen waarin we slapen. Gedurende de gebruikelijk 8 uur slapen, bevinden we ons niet de hele tijd in de zelfde slaapfase. Er zijn in totaal 5 fasen (5 slaapcycli). Hieronder tref je de 5 aan:

  1. Indommelen (NREM1)
  2. Lichte slaap (NREM2)
  3. Overgangsfase naar diepe slaap (NREM3)
  4. De diep slaap (NREM4)
  5. De droom slaap  (REM slaap)


Hieronder zal ik deze verschillende fasen verder uitleggen!

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je elke avond ongeveer 5 keer deze hele cyclus doorloopt. Je zult dus elke fase 5x doorlopen!

1. Indommelen (NREM1)

Dit is de kortste fase van het totale proces. Deze fase duurt slechts een paar minuten. Dit is het verschil tussen wakker zijn en slapen. Je hebt moeite om je ogen open te houden en je doezelt een beetje in. Je kan nog makkelijk worden wakker gemaakt door de kleinste geluiden, maar je voelt dat je in slaap valt. Dit fase neemt maximaal 5% van je totale slaap voor z’n rekening.

2. Lichte slaap (NREM2)

Dit is de fase waar je eigenlijk pas echt begint te slapen. Je kan nog steeds makkelijk gewekt worden, maar je het gevoel wat een diepe slaap heb je nog niet gehad. Deze fase duurt eigenlijk al een stuk langer dan de vorige. Ongeveer 45 minuten zal de NREM2 duren. Je lichaam is zich aan het voorbereiden om de diepe slaap in te gaan. Dit is ongeveer 50% van je totale slaapproces.

3. Overgangsfase naar diepe slaap (NREM3)

In deze fase zal je hartritme stabiliseren, net als je ademhaling. Je bent totaal relax en je zult niet meer van het minste of geringste wakker worden. Ook deze fase zal niet al te lang duren. Tussen de 4 en 8 minuten. Dit is maximaal 8% van je totale slaap!

4. De diep slaap (NREM4)

Dit is de echte diep slaap. Je haalt langzaam adem, en je hartritme is erg laag. Wanneer je in je diepe slaap bent en je wordt wakker gemaakt, zal je merken dat je een beetje gedesoriënteerd zal zijn. Je hebt vaak een paar minuten nodig om wakker te worden en te realiseren wat er gebeurt. Het is lastig om gewekt te worden en wanneer je dus gewekt wordt, zal je even niet weten wat er aan de hand is. Deze fase zal ongeveer 15 minuten duren. Dit is ongeveer 17% van je totale slaapproces.

5. De droom slaap  (REM slaap)

In deze fase is er veel hersenactiviteit aanwezig. Je hersenen zijn druk bezig om te dromen en allerlei processen te verwerken. Je hartslag is onregelmatig, je ledematen zijn volledig ontspannen en je bloeddruk zal stijgen. Het is logisch dat deze fase energie kost. Wanneer je op dit moment gewekt bent, zal je vaak nog weten wat je gedroomd hebt. Deze fase duurt vaak maar tussen de 20 en 24 minuten. 20% van het totale slaapproces.

Na elke REM slaap fase zal je altijd kort wakker worden, meestal gebeurt dit onbewust. Vervolgens zullen de 5 fasen zich opnieuw herhalen.

Zo, dit is het eerste deel, vanavond zal het 2de deel online komen te staan!
Deel 2: Waarom slapen we en wat gebeurt er?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share