Slapen

Laatste Update: 28 juli 2020

Is slaap nu ECHT zo belangrijk voor je?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Slapen is belangrijk voor je? Of valt dat wel mee?

Slaap is zeker essentieel voor je humeur en algemene gezondheid. Echter onderzoek (1) laat zien dat de meeste mensen niet voldoende slaap krijgen. In een onderzoek gedaan door de ''national sleep foundation'' in Amerika hebben 60% van de mensen slaapproblemen.

In Nederland heeft 20 tot 30% last van slaapproblemen. Daarnaast nemen schrikbarend veel mensen slaapmedicatie om beter te slapen (2). Het gevolg van slaapmedicatie is alleen dat ze erg verslavend kunnen werken.

Het mag duidelijk zijn dat een tekort aan slaap op zijn keer niet erg is. Echter, wanneer je regelmatig slecht slaapt zal je lichaam het zwaar krijgen.

Zelfs 6 uur slaap per dag is voor de meeste mensen niet voldoende!

Sterker nog, op lange termijn, kan een slecht slaappatroon zelf je fataal worden. Dit wordt ook wel ''Fatal Imsomnia'' genoemd en is een genetische aandoening waardoor beschadigingen aan de hersenen slapen onmogelijk maakt.

Misschien klinkt dit vrij overdreven maar, helaas, is dit toch een feit.

Niet alleen te weinig slapen is slecht voor je, maar wat de meeste mensen niet weten is dat te veel slapen ook erg slecht voor je is. De gevolgen van te weinig slapen zal ik hieronder toelichten:

Lange termijn gevolgen bij slecht slapen!

Er zijn verschillende lange termijn gevolgen voor mensen die te veel of te weinig slapen. Als je te veel slaapt zul je merken dat je op korte termijn vaak en snel moe bent en dat je gedurende de dag je een beetje "lam en slap" voelt. Dit zijn niet echt de grote gevaren, maar toch is dit niet altijd even prettig.

De lange termijn gevolgen zijn:

 • Een grotere kans op gewichtstoename. Dit heeft met je hormoonhuishouding te maken. Met name de balans tussen het hormoon leptine en ghreline raakt verstoord. Leptine is verantwoordelijk voor je eetlust. Ghreline aan de andere kant wordt gemaakt door de vetcellen en geeft een signaal af om meer te eten.
 • Hart- en vaatziekten, wanneer je te weinig slaapt gaan dalen de stresshormonen niet voldoende. Dit is bijzonder schadelijk voor je hart op lange termijn.
 • Diabetes! Dit komt omdat tekort aan slaap een negatieve invloed heeft op het verlagen van je bloedglucosespiegel. Daarnaast de correlatie tussen overgewicht en diabetes.
 • Groter risico op het ontwikkelen van een depressie. Dit heeft met je dag- en nachtritme te maken, wanneer deze verstoord wordt geraakt zul je veel sneller depressief worden.
 • Verminderde cognitieve vaardigheden. Dit kun je vergelijken met overmatig alcoholgebruik wanneer je cognitieve vaardigheden eronder te lijden hebben, hetzelfde verhaal wanneer je te weinig slaapt. (3)

Hoe kan ik beter slapen?

Tegenwoordig is het steeds moeilijker om die 7 a 8 uur slaap per dag te halen. Sociale verplichten, stress op het werk, kinderen etc. Dit zijn allemaal factoren die er voor zorgen dat je niet genoeg slaap krijgt.

Wil je voldoende nacht rust hebben is het simpel een kwestie van het aanpassen van je leefstijl. In de praktijk is dit voor veel mensen toch een uitdaging.

Om je te helpen heb ik hieronder 6 tips voor je om beter te slapen:

  1. Wees bewust wat je eet en drinkt (vooral voor het slapen gaan). Wanneer je een grote maaltijd eet kort voor het slapengaan zal dat zeker invloed hebben. Daarnaast is het ook aan te raden om niet te veel te drinken voordat je gaat slapen, anders is er een groter risico dat je wakker wordt om naar het toilet te gaan.

  2. Introduceer een avond ritueel. Mensen zijn routinewezens en de juiste routines hebben voordat je gaat slapen kan een groot verschil maken. Het beste is om een avondritueel te hebben met voldoende ontspanning - denk aan een goed boek lezen, ontspannende muziek, een warm bad nemen of douche. Tevens lampen aanzetten met weinig licht, dit zal een natuurlijk slaapritme activeren.

  3. Optimaliseer je slaapkamer – zorg dat je kamer geheeld donker is. Een goed bed, comfortabele kussens etc. Het moet een omgeving zijn waar je je veilig voelt. Als er veel lawaai buiten is kun je oordopjes overwegen of zelfs een slaapmasker.

  4. Ga niet overdag slapen – dit heeft invloed op je nachtrust. Nu kan een korte powernap geen kwaad van ongeveer 20 minuten. Maar slaap niet te lang overdag!

  5. Wees actief overdag – regelmatig sporten heeft zeker een positieve invloed op het slapen. Probeer tenminste 30 minuten te bewegen.

  6. Wordt stress de baas – wanneer je veel stress hebt zul je zeker minder goed slapen. Je kent het denk ik wel? Je ligt in bed en te malen over allerlei dingen die je nog moet doen. Dit is heel storend en kan zeker één van de oorzaken van slecht slapen zijn. Probeer grip te krijgen op stress door een anti stress management cursus te volgen.

Tot slot

Alles wat we tot nu toe besproken hebben geeft aan hoe belangrijk slaap eigenlijk is. Zelfs als je slechts 1 nacht slecht slaapt ben je de volgende dag een heel stuk minder. De gevolgen zijn zeker niet mis:

Verminderde cognitieve vaardigheden, verminderde bloedglucose verwerking, depressies, verstoorde hormoonwerking en in extreme gevallen zelfs overlijden!

Nu is het absolute minimum voor veel mensen 6 uur. Echter, beter is om te streven om 8 uur te slapen. Nu moet ik wel zeggen dat de hoeveelheid slaap om optimaal te functioneren afhankelijk is per persoon. Zo zijn er ook mensen die met 5 uur slaap goed kunnen functioneren (heeft met een bepaalt gen te maken). Echter, voor de meeste mensen is 8 uur slaap de beste richtlijn!

Een goede tip om te kijken hoeveel slaap je nodig hebt is om dit te testen tijdens een vakantie. Hoe lang slaap je als je geen verplichtingen hebt?

Heb je zelf nog aanvullende tips? Laat het mij zeker even weten door hieronder een reactie achter te laten!

[/vc_column_text][vc_toggle title="Onderzoeken:" open="false"]1. http://www.gezondheidsnet.nl/slaap-lekker/twee-derde-nederlanders-last-van-slapeloosheid
2. http://www.trimbos.nl/nieuws/persberichten/2012/stijgende-hulpvraag-cannabis-en-benzodiazepinegebruikers[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

3. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/obe.2006.2.140?journalCode=obe

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Vandaag op school geleerd dat: "als kind zijnde" een contaminatie is.

  Maar ik vind het verder een informatieve tekst en ik zal proberen minstens 6 uur/ max 7 uur per dag te slapen. Als tiener houd ik wel van opblijven door de week (1u slapen, 7u opstaan) en ik merk dat dit niet goed voor mijn lichaam is.

 2. Beste heer,

  Er staat een foutje in de tekst. Bij teveel slapen en het stukje over Parkinson staat er te weinig slapen in plaats van teveel....

  Groet Natasja Hartelman

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share