Slapen

Laatste Update: 18 januari 2017

Melatonine en slaap

Goed slapen is cruciaal als we een goede gezondheid willen behouden. Veel mensen hebben echter last van chronische slaapstoornissen. Ze vallen moeilijk in slaap of slagen er niet in een ononderbroken en diepe nachtrust te hebben. De oorzaken zijn heel divers: een gestresseerd leven waardoor men te nerveus is om in slaap te vallen, teveel tijd voor computer- en andere beeldschermen doorbrengen waardoor onze biologische klok in de war raakt, nachtlawaai...

Vaak grijpen mensen met deze problemen naar farmaceutische slaapmiddeltjes die tijdelijk kunnen helpen maar op lange termijn het probleem enkel erger maken. Er bestaat echter een volledig natuurlijk supplement dat ons kan helpen een goede nachtrust te bekomen. Een stof die we allemaal in onze hersenen hebben maar waarvan ons lichaam soms niet genoeg aanmaakt: melatonine.

Slaap is een actief proces

Slaap is een actiever proces dan je misschien denkt. Het is tijdens de slaap dat je brein, net als de rest van je lichaam, zich herstelt, groeit en ontwikkelt. Een regelmatige verstoring van de nachtrust zorgt er dan ook voor dat je gezondheid erop achteruitgaat en verouderingsprocessen van al je organen, waaronder het brein, zich versnellen. Statistieken tonen aan dat ongeveer één op drie volwassenen kampt met slaapproblemen.

Veel mensen hebben hiervoor reeds het supplement melatonine ontdekt en uitgeprobeerd, soms op aanraden van hun arts of therapeut. Melatonine is een hormoon dat op natuurlijke wijze geproduceerd wordt door onze hersenen door de pijnappel-klier. Het regelt de start en de continuïteit van het slaapproces. Maar is het ook veilig om dit als supplement te slikken op regelmatige basis?

100% veilig... bij juist gebruik

Er zijn ondertussen veel wetenschappelijke en klinische studies uitgevoerd en hoewel deze mekaar soms tegenspreken over de effectiviteit van het middel (al lijkt een meerderheid toch aan te geven dat het echt werkt) zijn ze het er allemaal over eens dat het gebruik van dit supplement absoluut veilig is indien het in correcte dosering, in de juiste vorm en op het juiste moment ingenomen wordt.

Omdat onze hersenen na een bepaalde leeftijd steeds minder melatonine aanmaken (vanaf we ongeveer 35 jaar oud zijn), kampen veel mensen na deze leeftijd met slaapproblemen. Maar ook mensen die last hebben van een jet-lag of mensen die veel tijd voor beeldschermen doorbrengen hebben vaak een probleem met de aanmaak van melatonine. Onderzoek lijkt aan te geven dat melatonine inderdaad helpt om sneller in slaap te vallen, een regelmatig slaap/waak -ritme te herstellen, langer te slapen en voortijdig wakker worden te voorkomen.

Wat melatonine niet doet…

Het werkt niet, zoals sommige mensen denken, als een sedatief slaapmiddel, en het veroorzaakt geen katergevoel in de ochtend. Indien op het juiste tijdstip genomen, dat wil zeggen net voor het slapengaan, zal het je libido niet beïnvloeden, in tegenstelling tot sommige nieuwsberichten daarover. Het herstelt ons bioritme en verbetert de kwaliteit van onze slaap.

In een uitgebreid meta-onderzoek van verschillende klinische studies onderzochten wetenschappers de veiligheid van melatonine-supplementen voor mensen van middelbare leeftijd en ouderen. Allemaal mensen die slaapproblemen rapporteerden en die vaak ook een hoge bloeddruk hadden (iets wat veel voorkomt bij mensen met slaapstoornissen).

De wetenschappers stelden vast dat bij de groep patiënten die melatonine innamen de slaapkwaliteit verbeterde en dat ze zich de volgende dag ook frisser en scherper voelden. Ook bleek het een aantal positieve gezondheidseffecten op lange termijn op te leveren. Maar het belangrijkste om te weten is toch dat ze geen enkel negatief gezondheidseffect konden vaststellen. Met de juiste dosering is melatonine dus volledig veilig. Eventuele negatieve bijwerking komen enkel voor bij mensen die overdoseren of het supplement op het verkeerde tijdstip innemen.

Een betere werking van de hersenen

Melatonine is niet enkel een hulpmiddeltje om in slaap te raken. Het speelt ook een belangrijke rol in het onderhoud van ons brein. Neurogenesis – het groeiproces van hersencellen en neuronen – vindt plaats tijdens de slaap en geraakt ernstig verstoord indien we een slaaptekort opbouwen. Er is aangetoond dat melatonine de neurogenesis in de hippocampus stimuleert. Dit is het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor onder andere ons geheugen.

Verder is melatonine overigens een krachtig antioxidant. Het speelt een bijzondere rol in het ondersteunen van verschillende andere intracellulaire antioxidanten, waaronder glutathione. Het zou volgens verschillende studies effectiever zijn dan andere antioxidanten als het erom gaat de gevolgen van oxidatieve stress voor ons lichaam te verminderen. Er is bijvoorbeeld een studie op atleten geweest waaruit bleek dat hun auto-immuunsysteem erop vooruitging na een periode van melatonine-gebruik.

Je kan melatonine als supplement kopen bij de drogist of apotheker, zonder voorschrift. Let wel, dit is melatonine die in zeer kleine doseringen wordt aangeboden. Als je echt ernstige slaapproblemen hebt kan je ook op doktersvoorschrift melatonine in hogere doseringen krijgen. Met de supplementen van bij de drogist kan je weinig fout doen, zolang je goed de aanwijzingen op de verpakking volgt. Het proberen waard dus, want veel gezonder dan slaapmedicatie en je lichaam heeft z'n nachtrust echt wel nodig!

Alle reacties op dit onderwerp zijn uiteraard weer van harte welkom. Scroll naar beneden om jou reactie in te sturen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Geweldig , ik las net dat melatonine ook hoge bloeddruk verlaagt ! En hierboven staat dat melatonine een super antioxidant is. Het is nog steeds te koop, ondanks de vele akelige berichten dat melatonine verboden zou worden in Nederland, Alles wat goed en natuurlijk is wordt hier verboden . Superspul is het !

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share