Slapen

Laatste Update: 11 augustus 2020

5 symptomen van een slaapprobleem?

Veel mensen kunnen slecht slapen of lijden zelfs aan slapeloosheid. In de helft van alle gevallen hebben die mensen het niet eens in de gaten dat ze aan slapeloosheid lijden. Maar hoe kun je dit eigenlijk testen? Het is namelijk niet zo, dat wanneer je van nature een slecht slaper bent, dat je lijdt aan slapeloosheid. Veel mensen denken ook aan slapeloosheid te lijden, als ze gedurende de dag weinig energie hebben, ook dit is een fabeltje.

Hieronder heb ik 5 punten voor je, en met behulp van deze punten kun jezelf concluderen of je lijdt aan slapeloosheid, of dat het misschien wat anders is.

  • Slaap je slecht, met een vieze smaak in je mond
  • Je draait veel in je slaap of je word vaak wakker om naar het toilet te gaan
  • Je bent moe aan je kaak na het slapen en je ontwikkeld slechte tanden
  • Je bent erg onrustig en in de ochtend liggen alle lakens en dekens los
  • Je wordt wakker met een droge mond met een slechte adem

1. Slaap je slecht, met een vieze smaak in je mond.
De vieze smaak in je mond kan ontstaan door de zogenaamde "zuurbranden". Studies hebben aangetoond dat 25% van de mensen die slecht kunnen slapen tijdens het slapen zuurbranden krijgen(1).

Zuurbranden zorgen ervoor dat je eventjes wakker wordt tijdens het slapen, zelf zonder dat er symptomen bij komen kijken. Het beste wat je kunt doen tegen deze zuurbranden is voor het slapen gaan zo weinig mogelijk pittig voedsel, alcohol, vette sausjes en tomaten eten.

Eigenlijk zou je 2 uur voor het slapen gaan niet meer moeten eten.

2. Je draait veel in je slaap of je word vaak wakker om naar het toilet te gaan.
Normaal gesproken kan ons lichaam tijdens de slaap urine vasthouden tot we week wakker worden. Daarom moeten we ook vaak in de eerste uren na het opstaan naar het toilet. Als wij mensen ouder worden kan dit "systeem" minder goed werken. We kunnen de urine simpelweg niet meer zo lang vasthouden.

Veel mensen die moeilijk kunnen slapen, kunnen na de toiletgang moeilijk in slaap komen.

Het beste wat je kunt doen is simpelweg niet zoveel drinken voor het slapengaan en breng een bezoek aan het toilet voordat je het bed induikt.

3. Je bent moe aan je kaak na het slapen en je ontwikkeld slechte tanden.
Mensen met een slaapproblemen lopen een vergrote kans om een "tik" te ontwikkelen. In dit geval is het de tik dat je onbewust met je tanden "klakt".

Door de kaak te "klakken" activeer je de spier in je kaak en hierdoor kan je niet goed (onbewust)  tot rust komen. Daarnaast is het ook nog eens slecht voor je tanden. Door je tanden steeds tegen elkaar aan te klakken, slijten je tanden sneller dan normaal. Ook komt het voor dat mensen de hele nacht met hun tanden knarsen.

Dit geeft als ware hetzelfde effect wanneer je een tongpiercing hebt. Hier verslechten je tanden ook een stuk sneller.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die later minder dan 10 tanden hebben vaker of minder dan 7 uur slapen of juist veel te lang(3).

Het beste wat je kunt doen is een tandarts bezoeken. Hij kan je helpen om je tanden te versterken. De tik kun je aanpakken door GEEN kauwgom meer te kauwen gedurende de dag. Echter zal de tik hierdoor niet compleet overgaan.

4. Je bent erg onrustig en in de ochtend liggen alle lakens en dekens los.
Dit is een algemeen probleem. Mensen die erg onrustig zijn kunnen ook in hun slaap veel bewegen, en hierdoor zal je nachtrust niet optimaal verlopen(2). Niet alleen mensen die onrustig zijn kunnen veel bewegen tijdens hun slaap. Ook wanneer je juist TE WEINIG slaapt hebt, kan dit gedrag zich ontwikkelen.

Het beste wat je kunt doen is een huisarts bezoeken. Hij kan je precies vertellen wat het probleem is. Het probleem is, is dat er erg veel factoren kunnen zijn die de onrustigheid tijdens het slapen kunnen veroorzaken. Te weinig vitamine B, te veel suiker etc. etc.

5. Je wordt wakker met een droge mond met een slechte adem.
Snurken en door je mond ademhalen tijdens het slapen, kunnen er voor zorgen dat je wakker wordt met een slechte adem en een droge mond. Tevens heeft het een ander negatief effect. Je slaap kan verstoort worden door je eigen gesnurk en het inconsistente ademhalen via je mond.Je krijgt simpelweg niet genoeg lucht om compleet ontspannen te zijn.

Wanneer je niet weet of je door je mond of neus adem haalt, kun je dit aan je partner vragen. Probeer jezelf aan te leren om door je neus adem te halen wanneer je in bed ligt. Alcohol kan er ook voor zorgen dat je in de nacht snurkt en te weinig zuurstof krijgt. Een paar kilo afvallen kan er ook voor zorgen dat je minder snurkt!

Verandering levensstijl
Veranderingen is je levensstijl kunnen voor grote positieve veranderingen zorgen. Veel mensen weten echter niet hoe ze dit moeten aanpakken.

Klik hieronder op de link voor meer informatie over het aanpakken van je levensstijl
OptimaleGezondheid.com Training

Optimalegezondheid.com Blog
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002927003003605
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2702.2009.02846.x
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1389945718305203

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share