Slapen

Laatste Update: 14 september 2018

Slaapapneu is gevaarlijker dan je denkt! + 5 tips!

Slaapapneu is een aandoening waarbij de onbeheersbare adempauzes en het oppervlakkig ademhalen tijdens de slaap ervoor zorgen dat iemand plotseling wakker schrikt en daardoor heel erg slecht slaapt. 's Nachts kan iemand met slaapapneu tot wel 30 keer per uur herhaaldelijk stoppen met ademhalen en meestal zijn dit zeer korte momenten en is de persoon zich hiervan ook niet bewust. Sterker nog, een enge bevinding is dat veel mensen met slaapapneu denken dat ze echt een goede nachtrust krijgen!

Dit is alarmerend, want het is meer dan alleen maar zwaar snurken - het is een ernstige medische diagnose, die zelfs potentieel levensbedreigend is en kan leiden tot het ervaren van verschillende negatieve symptomen en een verminderde kwaliteit van leven. Omdat de onderbrekingen tijdens de normale ademhaling ervoor zorgen dat er minder zuurstof naar de hersenen en elders in het lichaam gaat, worden mensen met slaapapneu geactiveerd om plotseling uit hun slaap te komen en naar lucht te happen om zo hun luchtwegen te heropenen. Het gehele proces van beginnen en van stoppen met ademhalen, dat is geassocieerd met slaapapneu, kan symptomen zoals luid snurken, stikkende geluiden, slechte slaap en gevoelens van vermoeidheid en angst gedurende de dag veroorzaken.

Niet genoeg slaap krijgen, kan jaren van je leven kosten. Langdurige complicaties van slaapapneu kunnen een verhoogd risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen, beroerte, diabetes, obesitas, depressie, geheugenproblemen, virussen en seksuele disfunctie omvatten. De slaapverstoringen worden ook gecorreleerd aan auto-ongelukken, slechte prestaties op het werk, lage cijfers op school en een hogere gevoeligheid voor verkoudheid en griep.

Veel mensen met slaapapneu gebruiken, om de symptomen onder controle te houden een ademhalingsmasker, maar dit stopt helaas niet de onderliggende problemen, die samen gaan met slaapapneu, zoals bijvoorbeeld een ontsteking van de keelspieren. Gelukkig kan slaapapneu wel worden behandeld en worden voorkomen door aanpassingen zoals bijvoorbeeld afvallen, ontstekingen verminderen, je dieet verbeteren en beginnen met het regelmatig doen van oefeningen in de levensstijl aan te brengen.

De diagnose van slaapapneu

Om te bevestigen of je slaapapneu hebt, moet er een slaaponderzoek, ook wel een polysomnogram genaamd, worden uitgevoerd. De slaapapneu-test bestaat uit meerdere testen, die jouw fysieke activiteiten registreren en verzenden terwijl je slaapt. Er worden oppervlakelektroden op je gezicht en op de hoofdhuid geplaatst om zo de elektrische signalen te registreren en de banden rond je borst en buik registreren je ademhaling. En om de hoeveelheid zuurstof in je bloed te registreren en te meten, wordt er een oximetersonde op je vinger geplaatst. De arts analyseert vervolgens de gegevens om te bepalen of je slaapapneu of een andere stoornis hebt. Het polysomnogram kan in een laboratorium in het slaapcentrum, in het ziekenhuis of zelfs thuis als je geval als minder ingewikkeld wordt beschouwd, worden gemaakt.

Meestal zijn er specialisten op het gebied van slaap vereist om effectieve zorg te kunnen bieden voor slaapapneu. Een onderzoek uit 2018 suggereert echter dat ook anderen artsen obstructieve slaapapneu kunnen behandelen en diagnosticeren en een even adequate en effectieve zorg voor de aandoening kunnen bieden. Onderzoekers verzamelden de informatie uit vijf gerandomiseerde en zeven observationele onderzoeken en ontdekten dat de diagnostische testen en ernstclassificatie van de slaapapneu, van zowel specialisten als met niet-specialisten, accuraat waren.

Natuurlijke behandelingen tegen slaapapneu

  1. Bereik en behoud een gezond gewicht

Een reden dat gewichtstoename je risico op slaapapneu zo sterk verhoogt, is omdat het waarschijnlijker is dat je in wezen ook aankomt aan de binnenkant van je hals, wat je keelspieren en de ademhalingsmogelijkheden beïnvloedt. Hoe zwaarder je bent, hoe waarschijnlijker het is dat je slaapproblemen ervaart, aangezien de vetafzettingen rond je bovenste luchtwegen de normale ademhaling kunnen belemmeren. Sommige deskundigen raden aan om de maat van je halsomtrek te meten. Als je een man bent met een halsomtrek van meer dan 43 centimeter of een vrouw bent met een halsomtrek van meer dan 38 centimeter, loop je een significant hoger risico op het ontwikkelen van slaapapneu.

En helaas lijken, worstelen met obesitas, slecht slapen en slaapapneu allemaal deel uit te maken van een vicieuze cirkel omdat een gebrek aan slaap ook een gebrek aan gewichtsverlies kan betekenen. Obesitas verhoogt niet alleen het risico op het krijgen van slaapapneu, maar slaapapneu kan ook bijdragen aan veel van dezelfde ziekten, die obesitas veroorzaakt. Onderzoek toont aan dat slaapapneu meerdere organen en systemen in het lichaam nadelig beïnvloedt en het wordt geassocieerd met cardiovasculaire aandoeningen, insulineresistentie, systemische ontsteking, viscerale vetafzetting en dyslipidemie.

Als je te zwaar of zwaarlijvig bent, is een redelijk doel om ernaar te streven om ongeveer 10% van je lichaamsgewicht af te gaan vallen. Van dit aantal is aangetoond dat het helpt om de symptomen te verminderen, omdat het kan helpen voorkomen dat je luchtwegen terwijl je slaapt klem komen te zitten en omdat het ontstekingen rond de keelspieren vermindert. Tips voor het bereiken en het houden van een gezond lichaamsgewicht zijn onder meer:

  • Eet een vezelrijk dieet:enkele van de beste bronnen van voedingsvezels zijn verse groenten, fruit, noten, zaden, gekiemde bonen of peulvruchten en volle granen. Eet minstens 25-30 gram per dag.
  • Gebruik gezonde vetten en eet voldoende eiwitten:kokosolie heeft natuurlijke vetverbrandende effecten, plus dat het voor nog veel meer voordelen, zoals het verbeteren van de darmgezondheid kan zorgen. Andere gezonde vetten die je kunnen helpen om je eetlust onder controle te houden, zijn echte olijfolie, avocado, vetten van grasgevoerd rundvlees, noten en zaden. Eiwitrijk voedsel is bevredigend en essentieel voor het opbouwen van spieren. Voeg regelmatig eiwitten zoals scharreleieren en wild gevangen vis toe aan je maaltijden.
  • Gebruik adaptogene kruiden:adaptogene kruiden zoals maca, ginseng en rhodiola kunnen helpen om de gezondheidsomstandigheden, die het moeilijk maken om af te vallen (zoals grote hoeveelheden stress, problemen met de schildklier, een lekkende darm, bijniervermoeidheid, cellulaire toxiciteit en candida) onder controle te houden.
  • Doe regelmatig oefeningen:het doen van oefeningen is een recept voor een goede nachtrust. Het helpt bij het reguleren van hormonen, voegt spiermassa toe, verbrandt calorieën en kan nasale congestie verhelpen. Probeer minstens 30 minuten per dag gematigde activiteit te krijgen en maak bijvoorbeeld elke dag een stevige wandeling.
  • Voeg meer oefeningen toe aan je dagelijkse regime: sta meer gedurende de dag, probeer burst-training oefeningen en andere vormen van een high-intensity interval training (HIIT) om je spieren uit te dagen, groepslessen te nemen, gewichtstraining toe te voegen en ontspan je tussen workouts door met yoga.
  • Probeer essentiële oliën te gebruiken om gewicht te verliezen: natuurlijke oliën, waaronder grapefruit-, kaneel- en gemberolie kunnen helpen bij het onder controle houden van je eetlust, reguleren je hormonen en verhelpen spijsverteringsklachten.
  1. Vermijd alcohol, kalmerende middelen,en roken

Het is aangetoond dat alcohol de slaapkwaliteit verstoort en ook de keelspieren, waaronder de huig en het verhemelte, die nodig zijn om de ademhaling onder controle te houden, kunnen ontspannen. Slaapmiddelen en kalmerende middelen die je zonder recept kunt kopen en kalmerende middelen op recept kunnen dezelfde effecten hebben. Dit kan leiden tot snurken en andere symptomen, plus dat het gedurende de dag voor vermoeidheid en duizeligheid kan zorgen.

Slaapapneu is gevaarlijker dan je denkt! + 5 tips!

Zowel roken als alcohol kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van een ontstekingen en vochtretentie in de luchtwegen, waardoor de normale slaap wordt verstoord. Rokers hebben drie keer meer kans om obstructieve slaapapneu te krijgen dan mensen die nog nooit gerookt hebben en hiermee heb je dus nog een goed reden om te stoppen. Werk eraan om te stoppen met roken en als je drinkt probeer dan minstens drie uur voordat je naar bed gaat geen drankjes meer te drinken.

  1. Behandel reflux, congestie en hoest

Veel mensen die lijden aan slaapapneu en zwaar snurken, hebben ook andere medische problemen die interfereren met normale een ademhaling, waaronder zure reflux/brandend maagzuur, congestie en chronische hoest. Neuscongestie leidt tot moeite met ademhalen door de neus en kan de symptomen verergeren of zelfs bijdragen aan de ontwikkeling van obstructieve slaapapneu.

In het geval van oesofageale reflux is het mogelijk dat het zuur zich een weg baant naar de keel- en het strottenhoofd, waar het irritatie en zwelling rond bepaalde keelspieren veroorzaakt. Hoesten kan de bovenste luchtwegen irriteren en het snurken doen toenemen. Het aanpassen van je dieet, de vermindering van de blootstelling aan allergieën en het verhogen van het hoofd tijdens het slapen zijn dingen die kunnen helpen om reflux en congestie te verminderen.

  1. Bevochtig je slaapkamer

Sommige mensen melden, dat wanneer ze slapen met een luchtbevochtiger in hun slaapkamers, ze minder snurken, minder congestie ervaren en een betere ademhaling hebben. Een luchtbevochtiger kan mogelijk helpen om je sinussen open te houden en meer lucht door je luchtwegen te laten stromen. Je kunt ook essentiële oliën zoals eucalyptusolie (dezelfde soort die wordt gebruikt om Vicks VapoRub mee te maken) voordat je gaat slapen op je borst wrijven om zo je luchtwegen op een natuurlijke wijze te openen en een verstopte neus of keel te kalmeren.

  1. Pas je slaaphouding aan

Als je tijdens het slapen je hoofd wat opheft, kan dat helpen om het snurken te verminderen. Het is ook een goed idee om te voorkomen dat je op je rug slaapt want daarvan is aangetoond dat het snurken en de symptomen kan verergeren omdat het ervoor zorgt dat je tong tegen je verhemelte en tegen de achterkant van je keel drukt.

Slapen op je zij, met een kussen dat je hoofd enigszins omhoog houdt, is meestal de beste slaaphouding om de symptomen van slaapapneu te verlichten. Een tweede optie is om, in tegenstelling tot op je rug, op je buik te slapen.

Statistieken over slaapapneu

  • Het komt het meest voor bij volwassenen van boven de 45 jaar met overgewicht en dan vooral bij mannen, maar het kan ook vrouwen, mensen met een normaal gewicht en zelfs kinderen treffen.
  • Mannen hebben twee keer zoveel kans op het krijgen van slaapapneu dan vrouwen. Maar vrouwen hebben ook een grote kans als ze zwaarlijvig worden, door de menopauze gaan of overmatig alcohol drinken en roken.
  • Geschat wordt dat vier op de honderd mannen van middelbare leeftijd en twee op de honderd vrouwen van middelbare leeftijd obstructieve slaapapneu hebben die merkbare symptomen veroorzaken. Onderzoeken tonen aan dat slaapapneu bij ongeveer 2% van de kinderen en zelfs bij zeer jonge kinderen kan voorkomen en dat de kans nog groter is als ze overgewicht hebben.
  • Slaapapneu is de belangrijkste oorzaak van overmatige slaperigheid overdag bij volwassenen.
  • De pauzes in de ademhaling die geassocieerd zijn met slaapapneu kunnen 10 seconden tot een minuut duren en komen tientallen keren per nacht voor.
  • Slaapapneu wordt geassocieerd met het dubbele risico op het krijgen van een beroerte! Het kan ook de bloeddruk verhogen en het risico op het ontwikkelen van bloedstolsels en andere hart- en vaatziekten verhogen.
  • Mensen met obesitas hebben vier keer zoveel kans om slaapapneu te ontwikkelen dan mensen met een normaal gewicht.

De symptomen van slaapapneu

De meest voorkomende symptomen en tekenen van slaapapneu omvatten:

  • hard snurken, vooral als het snurken wordt onderbroken door stilte (tijdens de pauzes stopt de ademhaling en het geluid)
  • het gevoel hebben dat je altijd moe of slaperig bent, zelfs na het krijgen van een volledige nachtrust (ook wel hypersomnia genoemd dat overmatige slaperigheid overdag veroorzaakt)
  • plotseling of abrupt wakker worden en last hebben van ademhalingsproblemen ("episodes van ademstilstand" genoemd)
  • regelmatige onderbrekingen in de ademhaling of de luchtstroom (‘hypoapneu’ genoemd) – de adempauzes vinden meer dan vier tot vijf keer per uur plaats en kunnen in ernstige gevallen tijdens de nacht bijna elke minuut voorkomen
  • andere mensen die melden dat je abnormaal ademt of snurkt tijdens het slapen (beginnen en stoppen met normaal ademen of snurken)
  • kortademigheid bij het ontwaken
  • nachtelijk zweten en frequent urineren
  • wakker worden met een droge mond, keelpijn of slechte adem
  • hoofdpijn hebben
  • worstelen met andere slaapproblemen, waaronder moeite hebben met in slaap vallen of in slaap blijven (slapeloosheid)
  • problemen ondervinden tijdens het concentreren of een slecht geheugen en hersenmist overdag (zelfs als je moeilijk kunt rijden of andere taken slecht kunt uitvoeren)
  • door een gebrek aan slaap vaker en sneller geïrriteerd, angstig en depressiever worden dan gewoonlijk
  • een lagere immuunfunctie en een hoger risico op het ontwikkelen van andere aandoeningen

Slaapapneu versus 'gewoon' snurken: Wat is het verschil?

Niet iedereen die slaapapneu heeft, snurkt noodzakelijkerwijs, maar de meeste mensen doen het wel. Hoewel van tijd tot tijd snurken vrij normaal is voor volwassenen en niet schadelijk hoeft te zijn is overmatig en zeer luid snurken dat de normale slaap onderbreekt en je kwaliteit van leven verminderd natuurlijk wel een probleem. Hoe kun je het verschil opmerken tussen slaapapneu en gewoon ‘normaal snurken’?

Eerst en vooral kan je partner (of iemand anders die vlak bij je in de buurt slaapt) je helpen om je slaapgewoonten te achterhalen. Merken ze dat je hard genoeg snurkt dat het hen herhaaldelijk wakker maakt en hun slaapkwaliteit ook verstoort? Melden ze dat je stopt en dan weer begint te ademen, wakker schrikt of moeite hebt met ademen? Als je worstelt met slaapapneu, kan je snurken andere vormen aannemen die niet normaal zijn, zoals sterk hijgen, trillen en verstikkende geluiden maken waarvan je plotseling wakker schrikt. Als er niemand dicht genoeg bij je in de buurt slaapt om dit eens te bekijken probeer dan een opnme apparaat te gebruiken om terwijl je slaapt zo je eigen ademhalingsgeluiden bij te houden.

Normaals, snurken maakt mensen over het algemeen niet moe, afgeleid en prikkelbaar omdat het de slaapkwaliteit gewoonlijk niet schaadt. Chronische vermoeidheid is een van de grootste tekenen van een slechte slaapkwaliteit als gevolg van slaapstoornissen zoals slaapapneu. Als je veranderingen in je concentratie, humeur, geheugen, gewicht, eetlust en persoonlijkheid opmerkt (bijvoorbeeld wanneer je tv kijkt, moeite hebt met het voltooien van taken op het werk en snel boos wordt op mensen), dan heb je misschien wel slaapapneu.

Als een familielid merkt dat je een van de kenmerkende symptomen van slaapapneu, die hierboven zijn beschreven, hebt of als je zelf merkt dat je overdag slaperig en chagrijnig bent, is het een goed idee om je arts te raadplegen om even samen te bespreken of je snurken normaal of een medische aandoening is. Een bezoek aan een slaapkliniek is een andere optie omdat een professional daar je symptomen kan opsporen en een mogelijke oorzaak kan onderzoeken.

Wat veroorzaakt slaapapneu?

De risicofactoren voor het ontwikkelen van slaapapneu omvatten:

  • Obesitas en overgewicht
  • Oudere leeftijd - slaapapneu komt veel vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen of tieners en het risico blijft boven de leeftijd van 45 jaar toenemen
  • Een man zijn
  • Een vernauwde luchtweg of congestie hebben - een vernauwde luchtweg kan worden geërfd of kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld chronische congestie, vergrote amandelen en gezwollen adenoïden als gevolg van ziekten
  • Een familiegeschiedenis van slaapstoornissen hebben
  • Overmatig gebruik van alcohol en het roken van sigaretten
  • Vaak slaapmiddelen, sedativa of kalmerende middelen gebruiken
  • Een voorgeschiedenis hebben van medische complicaties, waaronder hartaandoeningen, beroertes, auto-immuunziekten of schildklieraandoeningen
  • Gebruik van narcotische pijnstillers (inclusief opioïde medicatie en methadon)

Er zijn drie soorten slaapapneu, die door verschillende dingen worden geactiveerd, maar die wel soortgelijke symptomen en complicaties kunnen veroorzaken. Symptomen van de twee meest voorkomende soorten, de zogenaamde obstructieve en centrale slaapapneu, lijken erg op elkaar, waardoor het voor artsen soms moeilijk kan zijn om te bepalen welke soort de aandoening veroorzaakt.

  • Obstructieve slaapapneu: dit is het meest voorkomende soort en het ontwikkelt zich als gevolg van abnormale ontspanning van de spieren in de keel en deze soort heeft ook de neiging om het hardste snurken te veroorzaken. Normaal gesproken ondersteunen de keelspieren de ademhaling. De keelspieren controleren belangrijke lichaamsdelen die verantwoordelijk zijn voor de ademhaling, waaronder het zachte gehemelte in je mond, de amandelen, de zijwanden van de keel en de tong. Abnormale ontspanning van de keelspieren veroorzaakt kortademigheid tijdens de slaap, wat de zuurstoftoevoer kan stoppen en je hersenen ertoe kan brengen om je wakker te maken om naar lucht te happen. Tegelijkertijd kan het ook andere problemen, zoals een verlaagde puls en een verlaagde bloeddruk veroorzaken.
  • Centrale slaapapneu: deze soort komt minder vaak voor dan obstructieve slaapapneu, maar de twee zijn wel verwant. Het treedt op wanneer je hersenen stoppen met het verzenden van normale signalen naar je spieren die helpen om de ademhaling te beheersen. Mensen met centrale slaapapneu zullen korte tijd niet ademen omdat hun keelspieren niet weten dat ze samentrekken als ze slapen, waardoor ze kortademig worden.
  • Complex slaapapneu-syndroom: deze soort wordt gediagnosticeerd wanneer iemand tegelijkertijd zowel obstructieve slaapapneu als centrale slaapapneu heeft.

Tot slot…

Slaapapneu is een aandoening waarbij de onbeheersbare adempauzes en het oppervlakkig ademhalen tijdens de slaap ervoor zorgen dat iemand plotseling wakker schrikt en daardoor heel erg slecht slaapt. 's Nachts kan iemand met slaapapneu tot wel 30 keer per uur herhaaldelijk stoppen met ademhalen en meestal zijn dit zeer korte momenten en is de persoon zich hiervan ook niet bewust. Sterker nog, een enge bevinding is dat veel mensen met slaapapneu denken dat ze echt een goede nachtrust krijgen!


Bronnen

www.everydayhealth.com/sleep-apnea/

www.healthysleep.net.au/sleep-apnea/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik ben dankzij de Buteyko methode van mijn slaapapneu afgekomen. Ik had ook zo'n pompje want dat is de enige oplossing die men in het ziekenhuis kent. Ik kan je aanraden in je omgeving een Buteyko therapeut te zoeken. Het heeft me bijna 1 jaar gekost om mijn doel te bereiken maar na een maand of 4 ben ik gestopt met het pompje. Meer info: https://buteyko-methode.eu/. En nee, ik heb geen belangen bij deze organisatie. Er staat een docu van de BBC over deze methode op YouTube.

    Albert

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share