Burnout

Laatste Update: 6 maart 2017

Wat is een burn-out?

burn-out verschijnselenMensen die elke dag weer veel last hebben van veel stress in hun leven hebben moeten zich bewust zijn van de problemen met een burn-out. Hoewel de term ‘burn-out’ vaak wordt gebruikt wanneer we over stress praten weten veel mensen niet precies wat een burn-out is, of hoe deze problemen worden veroorzaakt.

Vandaar dat we een kijkje nemen wat een burn-out precies is en hoe deze veroorzaakt wordt.

Wat is de definitie van een burn-out precies?

De term "burn-out" is een relatief nieuwe term. Het concept van een burn-out werd als eerste zo benoemd in 1974 door Herbert Freudenberger. Hij beschreef het idee achter een burn-out in zijn boek, "Burn-out: De hoge kosten van hoge prestaties". De oorspronkelijke definitie die Freudenberger gebruikt voor een burn-out was: "het uitsterven van motivatie of stimulans, vooral wanneer iemands toewijding aan een doel of relatie niet voor de gewenste resultaten zorgt."

Hoewel burn-out geen erkende klinische psychiatrische of psychische stoornis is zijn er wel een aantal vergelijkbare eigenschappen tussen een burn-out en diagnosticeerbare aandoeningen zoals depressie, angststoornissen of stemmingsstoornissen. Echter, burn-out komt veel vaker voor dan deze problemen, zo wordt er bijvoorbeeld geschat dat tussen de 25% en 60% van artsen of dokters in opleiding last krijgen van een burn-out.

Gelukkig is een burn-out ook minder ernstig, duurt minder lang, en wordt duidelijk veroorzaakt door situationele stressfactoren in plaats van een biologische chemische onevenwichtigheid. Het is een beetje vergelijkbaar met een verre verwant van depressie, maar gelukkig is het een tijdelijke variant die vaak weer weg gaat wanneer we de hoeveelheid stress in ons leven verminderen.

Het verschil tussen stress en een burn-out

stressBurn-out mag dan misschien het resultaat zijn van stress, maar het is niet hetzelfde als te veel stress. Stress, over het algemeen, betekent altijd ‘te veel…’ te veel druk die te veel van je vraagt, zowel fysiek en mentaal. Mensen die last hebben van veel stress kunnen nog steeds het idee hebben dat ze het uiteindelijk wel onder controle zullen krijgen.

Burn-out betekent vaak ‘niet genoeg’. Burn-out betekend geen motivatie, mensen die het idee hebben dat het “toch niet beter zal gaan”. Mensen die last hebben van een burn-out hebben vaak geen hoop op een positieve verandering in hun situatie. Met andere woorden, ze zien geen uitweg meer.

Wat zijn de tekenen van een burn-out

Een burn-out heeft een aantal fysieke en mentale symptomen. Echter, deze kunnen ook andere oorzaken hebben. Daarom kan het nog wel eens lastig zijn voor mensen met een burn-out om zich te realiseren dat ze er daadwerkelijk last van hebben. Let op de volgende symptomen:

 • Minder fysieke energie – De langdurige blootstelling aan stress kan iemand fysiek uitwonen, hierdoor voelen mensen zich constant moe en hebben ze niet dezelfde energie die ze vroeger wel hadden. Voor veel mensen wordt het al lastig om s’ morgens vroeg hun bed uit te komen, ze hebben gewoon geen energie meer.
 • Emotionele uitputting – Mensen zullen zich snel ongeduldig voelen, hebben een slecht humeur, raken gemakkelijker gefrustreerd met bepaalde dingen dan normaal of zijn verdrietig zonder dat er een duidelijke reden voor is. Veel mensen met een burn-out hebben het idee dat ze een moeilijk leven tegemoet gaan.
 • Verminderde weerstand – Wanneer mensen langdurig last hebben van stress is hun immuunsysteem één van de onderdelen van het lichaam dat hier veel last van heeft. Mensen die lijden aan een burn-out krijgen meestal van hun lichaam de boodschap dat er iets moet veranderen, dit zou kunnen betekenen dat ze gevoeliger worden voor verkoudheid, griep en andere ziekten.
 • Zich minder investeren in persoonlijke relaties – Wanneer mensen last hebben van een burn-out dan trekken ze zich vaak terug uit persoonlijke relaties. Mensen die last hebben van een burn-out hebben vaak het idee dat ze minder interessant zijn, dat ze minder te bieden hebben, dat ze weinig geduld hebben met andere mensen, of dat ze gewoon minder zin hebben in de omgang met andere mensen. Mensen met een burn-out merken dit vaak aan hun persoonlijke relaties.
 • Steeds pessimistischer denken – Wanneer mensen last hebben van een burn-out is het moeilijk om ergens opgewonden van te raken, ze verwachten steeds minder vaak dat er goede dingen gaan gebeuren en het is lastig om negatieve gebeurtenissen achter je te laten. Aangezien optimistisch denken een goede manier is om stress tegen te gaan hebben veel mensen die last hebben van een burn-out het steeds moeilijker om zich uit een eventuele sleur te trekken.
 • Meer ziekteverzuim en inefficiënter werken – Wanneer mensen last hebben van een burn-out met hun baan is het al moeilijk om uit bed te komen, laat staan optimaal te presteren op het werk. Hoewel we het misschien niet eens doorhebben verdedig ons lichaam ons tegen een burn-out, mensen die last hebben van een burn-out zullen over het algemeen minder effectief en efficiënt zijn op het werk en blijven vaker thuis (dit is natuurlijk ook te wijten aan het feit dat we een verlaagde weerstand hebben). Dit is één van de redenen dat het een goed idee is om mensen die een burn-out hebben of tegen een burn-out aan zitten naar huis te sturen, aangezien ze anders gewoon met problemen blijven lopen en toch minder presteren.

Wat veroorzaakt een burn-out?

Burn-out heeft veel verschillende oorzaken. Vaak kunnen we deze onderverdelen in de hoofdcategorieën met betrekking tot werkstructuur, vrijetijdsfuncties, en persoonlijkheidskenmerken. Omdat veel mensen te maken krijgen met een burn-out op het werk bekijken we vandaag een paar van de oorzaken van een burn-out op het werk. Bij bepaalde bedrijven en industrieën komt een burn-out veel vaker voor dan bij andere:

 • Onduidelijke doelen – Als het bij een bedrijf niet duidelijk is hoe werknemers goed kunnen presteren is het moeilijk voor de werknemers om zich zelfverzekerd te voelen, hebben ze minder plezier in hun werk, en missen ze vaak het gevoel dat ze goed werk doen. Als de functieomschrijving niet duidelijk wordt uitgelegd, indien de eisen voortdurend veranderen en moeilijk te begrijpen zijn, of indien de verwachtingen onduidelijk zijn lopen werknemers een hoger risico op burn-out.
 • Onmogelijke doelen – Soms is het gewoon onmogelijk om aan de gestelde doelen te voldoen. Als een werknemer bijvoorbeeld veel moet doen en niet genoeg tijd heeft om alle taken goed te kunnen doen dan raken ze vaak al snel gefrustreerd en gestrest. Medewerkers werken hard maar voelen zich niet succesvol, ook dit kan al snel voor een verhoogde kans op een burn-out zorgen.
 • Veel stress, weinig rust – Er zijn verschillende banen waar medewerkers op bepaalde momenten van de dag extra hard moeten werken. Dit is geen probleem, zolang de extra inzet maar wordt erkend. Wanneer dit gebeurd voelen medewerkers zich vaak extra gemotiveerd. Echter, wanneer er constant extra inzet wordt verwacht en de medewerkers geen tijd hebben om op adem te komen, dan kan het problematisch worden.
 • Grote gevolgen bij fouten – Mensen maken fouten, dat is nou eenmaal menselijk. Echter, als er ernstige gevolgen zij voor het maken van één fout (bijvoorbeeld een rechtszaak of een zware boete) dan wordt het werk voor die medewerker steeds stressvoller. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat medisch personeel een hoog burn-out percentage heeft.
 • Gebrek aan controle Mensen voelen zich vaak enthousiaster over hun werk als ze creatieve beslissingen kunnen maken en wanneer ze zelf problemen op kunnen lossen. Echter, sommige mensen hebben totaal geen kans om zelf ook maar iets te beslissen, en dit zorgt voor een vergroot risico op een burn-out.
 • Gebrek aan erkenning – Het is voor mensen moeilijk om hard te werken en nooit erkenning te krijgen voor wat ze doen. Dit hoeven geen grote prijzen te zijn of bonussen, maar gewoon een schouderklopje is voor veel mensen al genoeg om ze gemotiveerd te houden. Wanneer mensen geen erkenning krijgen en enkel iets horen wanneer het niet goed is dan zorgt dit voor een negatieve sfeer.
 • Gebrekkige communicatie: De problemen in een bedrijf kunnen worden veroorzaakt of verergerd door gebrekkige communicatie. Problemen zoals onduidelijke doelen en weinig erkenning kunnen erger worden gemaakt door gebrekkige communicatie. Wanneer iemand een probleem heeft en voelt dat ze het niet met iemand anders in het bedrijf kunnen bespreken kan dit leiden tot frustratie.

Andere oorzaken van een burn-out

Er zijn ook andere redenen dat mensen last krijgen van een burn-out. Hoewel deze misschien vaak ook iets met het werk te maken hebben is dat niet altijd noodzakelijk.

Te weinig slaap – Veel mensen hebben niet door hoe belangrijk voldoende slaap is. Wanneer mensen minder slaap krijgen kunnen ze vaak minder goed met stress omgaan, zijn ze vaak minder productief en krijgen ze last van andere problemen. Wanneer mensen vaak te weinig slapen hebben ze last van een chronisch slaaptekort.

Geen hulp/ondersteuning – Mensen die bepaalde taken accepteren die ze niet kunnen delegeren hebben vaak een hoger risico op een burn-out. Als mensen het idee hebben dat ze bepaalde dingen niet los kunnen laten krijgen ze meer last van stress. Iedereen heeft ondersteuning nodig.

Te weinig vrije tijd – Een evenwichtige levensstijl betekent dat we niet alleen bezig zijn met werk of iets voor anderen doen, het betekent ook dat je regelmatig tijd voor jezelf hebt. Minstens één keer per jaar vakantie is voor veel mensen dan ook wel nodig. Het is goed om af en toe gewoon even niets te hoeven doen.

Een burn-out komt vaker voor dan dat je wellicht zou denken. Gelukkig zijn er wel een aantal stappen die je kunt nemen om een burn-out te voorkomen, want voorkomen is beter dan genezen. Heb je zelf ervaring met een burn-out? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

In de volgende onderdelen ga je ontdekken wat je het beste kunt doen tegen een burn-out. Je kunt de vervolgartikelen hieronder lezen. 

Nuttig artikel? Deel het even hieronder via social media!

Bronnen

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/job.4030020205/pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,

  Ik ben Yvonne, 36 jaar. 2 kinderen, 17 jaar en 14 jaar met suikerziekte sinds 2015.
  36 uur werkweek en veel doelen gecreëerd op eigen verzoek.

  Ik ben in november 2017 in een burn out terecht gekomen. Volledige uitputting, mentaal en fysiek. Ik kon niks meer verdragen, licht, geluid, mensen. Ik kon niet meer recht op lopen. Moest de trap letterlijk op kruipen en hing aan het wasbakje op het toilet.

  De laatste aanzet naar mijn burn out was sporten, omdat ik dacht dat mijn conditie slecht was. M.n lichaam begon moeilijk te doen en ik interpreteerde dat verkeerd achteraf. Op de loopband ging het mis, ik werd duizelig, begon te hyperventileren met paniekaanval erbij, ik ging nog het niet 'out.

  De dagen erna was ik alleen maar aan om het hyperventileren, opgejaagd gevoel, en motor die hard draait, moeite met praten en ik kreeg moeite met ademen en eten tegelijk. 5 dagen na de loopband incident ben ik ingestort. Ik wilde opstaan van bed, zet een stap en kreeg een draai om m.n oren, na nog een poging kwam die nog harder aan. Ik viel achterover en het was voorbij. Huisarts gebekt.. etc etc etc... Ik raakte in een negatieve spiraal, m.n bed voelde veilig, uiteindelijk de bank, ik durfde niks meer, en na 1 jaar was ik volledig gedeconditioneerd. Fysiek hulp gekregen en natuurlijk mentaal ook. Maar niemand heeft de gebruiksaanwijzing. Ik zit nog in m.n herstel. Elke dag staat in teken van overleven en wat ga ik doen, herken ik m.n signalen of heb ik ze nog niet door. Als ik teveel doe, dan ben ik uit balans en is lopen moeilijk. En dat gevoel van uit balans zijn, hersens die doen alsof ze dronken zijn, dat is verschrikkelijk.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share