Wat is het metaboolsyndroom?

2017-01-16T06:14:15+01:00november 20th, 2013|Gezondheidsklachten|2 Reacties

Laatste update: door

Wat is het metaboolsyndroom?

Het is zo gewoon in het dagelijkse leven: We hebben het allemaal erg druk, en eigenlijk geen tijd om lekker gezond te eten, laat staan om wat extra aandacht te besteden aan beweging. Het directe gevolg: overgewicht en zelfs obesitas. Wat een steeds groter probleem in de huidige Westerse wereld wordt, met alle gevolgen van dien voor de volksgezondheid.

Natuurlijk heeft overgewicht veel gevolgen, waaronder diabetes en hart- en vaatziekten. Een betrekkelijk nieuw fenomeen met betrekking tot deze aandoeningen die te maken heeft met overgewicht is het metaboolsyndroom.

Hoe dit allemaal met elkaar samenhangt, lees je in dit artikel.

Het metaboolsyndroom

Het metaboolsyndroom is een chronische aandoening die betrekkelijk nieuw is. Andere benamingen die hiervoor gebruikt worden zijn Insuline Resistentie Syndroom (IRS) en Syndroom X. Met name deze laatste benaming geeft heel duidelijk aan dat de wetenschap nog lang niet alles weet over deze chronische aandoening.

Wat wel duidelijk is, is het feit dat in de huidige maatschappij en levensstijl het metaboolsyndroom een grote bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Het is namelijk niet alleen de aandoening op zich die een probleem vormt, maar ook de gerelateerde aandoeningen die met het metaboolsyndroom te maken hebben. Ook zijn er indirecte gevolgen van het metaboolsyndroom, zoals een zeer fors hogere kans op aderverkalking.

[pullquote]Hoe metaboolsyndroom ontstaat is nog helemaal niet duidelijk. Maar de wetenschap denkt wel dat de insuline-resistentie hier een centrale rol in speelt.[/pullquote]

Ter verduidelijking, eerst de symptomen van het metaboolsyndroom, als chronische stofwisselingsstoornis, op een rijtje:

Storingen in de stolling van het bloed

Hoewel al deze verschijnselen tegelijkertijd optreden, is het de wetenschap