• Wat is Trombose

Wat is Trombose?

2014-01-26T11:31:51+01:00januari 26th, 2014|Gezondheidsklachten|2 Reacties

Laatste update: door

Wat is Trombose?

tromboseEr wordt heel veel over gesproken, en veel mensen hebben wel iemand in hun omgeving die in meer of mindere mate last heeft van deze aandoening. Sommige met potentieel zeer ernstige gevolgen, sommige met weinig tot geen gevolgen, tenminste voor dit moment.

Maar als je op een feestje vraagt of iemand precies uit kan leggen wat Trombose is, komen de meesten net verder dan ‘een bloedprop in het lichaam’. Helemaal waar, maar verder dan dit komen de meesten niet.

Ik ga je in dit artikel precies uitleggen wat Trombose nu is, en welke vormen en varianten we kennen, in combinatie met de mogelijke gevaren hiervan.

Maar eerst: De bloedsomloop

bloedsomloopVoor ik verder ga over wat trombose precies is, moeten we eerst even kijken naar de bloedsomloop, hoe deze werkt en wat de functie is.

In jouw lichaam heeft het bloed en de bloedstroom een hele belangrijke functie: Het aanvoeren van zuurstof en het afvoeren van koolstof. Het bloed stroomt, via een zeer geavanceerd stelsel van bloedvaten, door je lichaam dankzij het pompen van je hart. Via de slagaders wordt het zuurstofrijke bloed vanuit de linkerkamer van het hart vervoerd naar de organen.

In het verdere proces vertakken de slagaders zich in kleinere bloedvaten en aan het einde in minuscule bloedvaatjes, de haarvaten. In het lichaamsweefsel vindt een uitwisseling plaats: Het bloed geeft de zuurstof af, terwijl het weefsel de afvalstof koolzuur teruggeef