De tekenen en symptomen van een burn-out zijn in het begin niet erg duidelijk, maar ze worden steeds erger als we niets veranderen.
Probeer de vroege symptomen van een burn-out te zien als een waarschuwing dat er iets verkeerd is in ons leven, iets dat moet worden aangepakt.
Als we aandacht besteden aan deze vroege waarschuwingssignalen is het mogelijk een grote storing (in dit geval een burn-out) te voorkomen.
Fysieke tekenen en symptomen van burn-out
- Het gevoel dat je constant moe bent, dat je nergens zin in hebt
- Een verminderde weerstand, constant ziek zijn
- Terugkerende hoofdpijn, rugpijn, en last van de spieren
- Veranderingen in de eetlust of slaappatroon
Emotionele tekenen en symptomen van burn-out
- Een gebrek aan motivatie
- Een gevoel dat je constant faalt en een gebrek aan zelfvertrouwen
- Gevoelens van hulpeloosheid, het idee dat jij je opgesloten voelt, en verslagenheid
- Het gevoel dat je alleen op de wereld bent
- Een steeds meer cynische en negatieve kijk op het leven
- Verminderde tevredenheid en gevoel van vervulling
Gedragsmatige tekenen en symptomen van burn-out
- Je onttrekken aan verantwoordelijkheden
- Jezelf isoleren van anderen
- Dingen uitstellen, het duurt langer om iets gedaan te krijgen
- Het gebruik van voedsel, drugs of alcohol om met deze negatieve gevoelens om te kunnen gaan
- Frustraties op anderen afreagen
- Niet meer op komen dagen op het werk, te laat komen of vroeg weg gaan
Het voorkomen van een burn-out
Als je de waarschuwingssignalen van een burn-out aan ziet komen, vergeet dat niet dat het negeren van deze problemen uiteindelijk alleen maar voor meer problemen gaat zorgen.
Om ervoor te zorgen dat jij weer in balans raakt kun je proberen de volgende veranderingen door te voeren.
Begin de dag met een ontspannend ritueel – Veel mensen willen die extra 10 minuten slaap nog hebben en zetten hun alarm zo laat mogelijk. Het gevolg is dat ze snel uit bed moeten springen, douchen, en dan snel-snel-snel naar het werk.
Echter, probeer 15 minuten te besteden aan meditatie, iets opschrijven in jouw dagboek, lichte rek-en-strek oefeningen of iets lezen dat jou inspireert. Zo begin je de dag heel anders.
Gezond eten, genoeg lichaamsbeweging, en goed slapen – Natuurlijk klinkt dit allemaal vrij logisch, maar er is een reden dat mensen al deze drie factoren aanraden. Als we goed voor ons lichaam zorgen hebben we de energie en weerstand om tegen stress opgewassen te zijn. Als we slecht eten en weinig slapen dan is het lichaam al niet optimaal bezig.
Stel grenzen – Natuurlijk zijn er bepaalde dingen waar we geen 'nee' tegen kunnen zeggen. Maar het is belangrijk dat we leren 'nee' te zeggen als we iets niet hoeven doen. Als dit in het begin moeilijk is dan moet je maar denken dat nu 'nee' zeggen betekend dat je later 'ja' kunt zeggen tegen iets wat je echt graag zou willen doen.
Neem een dagelijkse technologie onderbreking – Hoewel de meeste mensen het idee hebben dat ze niet meer zonder smartphone kunnen hebben ze het niet door dat deze apparaten voor veel extra stress zorgen. Zorg ervoor dat jij jezelf een 'technologie pauze' geeft, zet de laptop weg, zet de telefoon uit, en kijk even je mail niet na.
Geef de hersenen even tijd om te ontspannen.
Voed jouw creatieve kant – Creativiteit is een krachtig remedie tegen een burn-out. Probeer iets nieuws, start een leuk project of pak een leuke hobby weer op. Vaak werkt dit het best als je iets doet wat totaal niets met werk te maken hebt.
Leer hoe je stress kunt beheren – Mensen die hard op weg zijn naar een burn-out hebben vaak het gevoel dat ze compleet hulpeloos zijn. Maar we hebben meer controle over stress dan we misschien denken.
Leren hoe je het beste met stress om kan gaan kan ons helpen een gezonde balans te vinden.
Omgaan met een burn-out
De meest effectieve manier om een burn-out tegen te gaan is door te stoppen met wat je aan het doen bent en iets anders te gaan doen. Voor sommige mensen betekent dit het veranderen van hun carrière, voor anderen betekent het bij een ander bedrijf gaan werken.
Als dat echter geen optie is dan zijn er verschillende andere dingen die je wel zou kunnen doen.
Problemen actief aanpakken – Zorg ervoor dat je problemen proactief aanpakt in plaats van reactief te werken. Dit is inclusief stress op het werk. Wanneer jij voor jezelf opkomt voel jij je al snel minder hulpeloos. Mocht je de mogelijkheid niet hebben om jouw problemen zelf op te lossen, spreek dan met een leidinggevende over het probleem.
Vraag om een verduidelijking van de functieomschrijving – Vraag jouw baas om een geactualiseerde beschrijving van jouw taken en verantwoordelijkheden. Wijs op die dingen die van je verwacht worden maar geen deel uitmaken van jouw functieomschrijving.
Misschien hoef je dan iets minder te doen of krijg je meer betaald.
Vraag om nieuwe werkzaamheden – Als je voor langere perioden precies hetzelfde werk doet dan is het misschien een goed idee om eens te vragen of je iets anders kunt proberen: een ander verkoopgebied, een andere machine, een andere afdeling, iets anders.
 Stap er even uit – Als een burn-out onvermijdelijk lijkt dan is het beste wat je kunt doen even een stapje terug doen en bijvoorbeeld op vakantie gaan, gebruik de vrije dagen die je nog overhebt of meld je ziek af.
Soms is het gewoon geen goed idee om 'gewoon door te gaan' want dat lost uiteindelijk niets op.
Herstellen van een burn-out
Soms is het te laat om een burn-out te voorkomen. Wanneer dat het geval is, is het belangrijk dat je een burn-out serieus neemt. Mensen die proberen door de fysieke en mentale uitputting heen te gaan hebben er later alleen maar meer last van. Hoewel de eerdere tips bij het voorkomen van een burn-out natuurlijk nog altijd van pas komen zijn deze volgende drie strategieën ook belangrijk.
Burn-out herstel strategie #1 – Kalmer aan
Als je een daadwerkelijke burn-out hebt dan is het geen optie meer om 'slechts' anders om te gaan met stress. Op dat moment moet je gewoon een pauze inlassen, het is misschien niet ideaal maar het is op dat moment niet meer mogelijk om te functioneren en door te gaan met werken.
Als we ons been zouden breken verwachten we ook niet gelijk dat we een marathon zouden kunnen lopen (als we het maar rustig aan doen) hetzelfde geldt voor een burn-out. We moeten het lichaam de kans geven om te helen.
Burn-out herstel strategie #2 – Zorg voor ondersteuning
Wanneer je een burn-out hebt dan is de natuurlijke neiging voor de meeste mensen om het beetje energie wat ze nog overhebben te gaan beschermen. Voor veel mensen betekent dit dat ze zichzelf afsluiten van andere mensen.
Echter, in die moeilijke periode tijdens een burn-out zijn vrienden en familie belangrijker dan ooit.
Deze mensen kunnen ondersteuning bieden. Het kan voor veel mensen al verlichtend werken als ze hun frustraties en problemen met andere kunnen delen. Het is niet nodig dat deze mensen 'het antwoord' hebben op jouw probleem, het is gewoon belangrijk dat jij bepaalde dingen los kunt laten.
Daarnaast is het voor veel mensen positief dat jij in hen vertrouwt.
Burn-out herstel strategie #3 – Revalueer jouw doelen en prioriteiten
Een burn-out is een onmiskenbaar signaal dat er iets in jouw leven niet werkt zoals het moet. Neem daarom eens de tijd om na te denken over jouw verwachtingen, doelen en dromen. Ben je misschien bepaalde aspecten van jezelf aan het verwaarlozen? Bepaalde dingen die echt belangrijk zijn voor jou?
Hoewel een burn-out natuurlijk nooit positief is kan het wel een kans zijn om jouw leven opnieuw te evalueren, jouw lichaam geeft je een kans om eens te kijken of wat je aan het doen bent jou echt gelukkig maakt.
Het lichaam geeft aan dat er iets veranderen moet, maar jij moet zelf bepalen wat dat is.
Erken de problemen
Burn-out gaat vaak gepaard met veel verliezen, deze worden vaak niet erkend. Deze verliezen pakken vaak veel van onze energie af. Het vergt een enorme hoeveelheid emotionele controle om ervoor te zorgen dat we deze verliezen kunnen nemen. Wanneer we deze verliezen erkennen en er even over kunnen treuren dan geven we een boel emotionele energie vrij.
Bepaalde verliezen bij een burn-out kunnen de volgende zijn:
- Idealisme of droom waarmee jij je carrière bent begonnen ingevoerd
- De rol of identiteit die oorspronkelijk met jouw werk verbonden was
- Fysieke en emotionele energie
- Vrienden, plezier en een gevoel van gemeenschap
- Eigenwaarde en gevoel van controle
- Vreugde, betekenis en het doel dat werk- en leven - de moeite waard maken
Neem je verlies, treur er om, maar laat het je niet uit het veld slaan. Het leven dat we nog moeten leven heeft nog prachtige gebeurtenissen en verassingen voor je in petto!
Verdiep me momenteel in de geneeskrachtige werking van oregano olie . Waauw ! Van antibiotische werking tot burnout tot pijnbestrijding, van candida en virussen tot weet ik wat allemaal. Breed inzetbaar ! Weer iets bijgeleerd over onze prachtige genezende natuur.