Wat te doen bij een hittegolf

2017-01-18T10:34:09+01:00juni 25th, 2013|Gezondheid Algemeen|1 Reactie

Laatste update: door

Wat te doen bij een hittegolf?

Weet jij nog wanneer de laatste hittegolf was? Als je nu naar buiten kijkt, kan ik me voorstellen dat het je weinig kan schelen. Alles beter dan de ogenschijnlijk eeuwige regen! Maar door alle klimaatveranderingen kan het weer zomaar omslaan.

Dan kun je maar beter voorbereid zijn om de hitte het beste te doorstaan. Maar ook op vakantie in Zuid-Frankrijk of Spanje kan deze informatie je een grote dienst bewijzen;

Wanneer spreken we van een hittegolf?

Als het erg warm is, spreken we in de volksmond al snel van een hittegolf. Maar dat is niet altijd terecht. Tenminste niet volgens de officiële maatstaven van het KNMI. Het KNMI, en sinds 10 jaar ook de Belgische KMI, hanteert de volgende maatstaf als officiële definitie:

Ten minste 5 dagen achtereen waarop de maximumtemperatuur 25 °C (zomerse dagen) of meer bedraagt; waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30 °C (tropische dagen) of meer bedraagt. Deze temperaturen worden op anderhalve meter boven het maaiveld gemeten in een zogenaamde weerhut.

Hittegolven, volgens de officiële definitie, komen steeds vaker voor, ook al zou je dat niet zeggen als je nu naar buiten kijkt. De laatste was in 2006, zelfs twee keer! Daarvoor in 2005, 2004, 2003 en 2001. Bijna 20% van de hittegolven van de afgelopen eeuw, vonden plaats in de periode tussen 2000 en nu. Verontrustend? Misschien wederom een bewijs dat er wel degelijk een klimaatverandering gaande is.

De hittegolf van 2006

Kun je je het jaar 2006 nog herinneren? Yep, het was toen ontzettend warm en we mochten dan ook spreken van een hele duidelijke hittegolf. Maar wist je dat diezelfde hittegolf van 2006 maar liefst 1.000 dodelijke slachtoffers op zijn naam heeft staan?

In datzelfde jaar stond Nederland op een bedenkelijke vierde plaats van natuurrampen in 2006 met de meeste dodelijke slachtoffers. In 2006 waren alleen de aardbeving in Indonesië (5.778 slachtoffers), een tyfoon in de Filipijnen (1.399 slachtoffers) en een aardverschuiving in hetzelfde land (1.112 slachtoffers) de natuurrampen die meer slachtoffers kenden dan in Nederland.

Verontrustend?

Gelukkig hebben we hier niet ieder jaar mee te maken. En misschien is dat ook tegelijkertijd het grote probleem. Niemand houdt rekening met een hittegolf en is hier dus ook helemaal niet op voorbereid. Des te meer reden om even door te lezen. Je weet maar nooit wat er dit jaar gaat gebeuren!

Hittegolf en je gezondheid

Het mag duidelijk zijn dat een hittegolf veel gevolgen kan hebben, met name voor mensen met een zwakkere gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan baby’s, kinderen, ouderen en zieke mensen.

Er zijn twee grote gevaren die op de loer liggen: Hyperthermie, ofwel een zonnesteek, en uitdroging. Voor gezonde mensen over het algemeen geen enkel probleem, maar voor zwakke en zieke mensen kan dit grote gevolgen hebben.

  • Hyperthermie (Zonnesteek): Dit is een medische benaming voor een té grote blootstelling aan extreme warmte en zon. Door deze blootstelling aan warmte en zon is je lichaam niet meer in staat om op eigen kracht de lichaamstemperatuur op een stabiel niveau te houden, dus op de normale 37 °C. Je raakt als het ware overbelast. De symptomen zijn vrij gemakkelijk te herkennen: duizeligheid, misselijkheid en een flinke hoofdpijn. Wat veel mensen niet weten, is het feit dat al na een paar uren zonnebaden kan voorkomen. Als je niet oppast, kan dit dus erg snel gaan!
  • Uitdroging: Een logisch gevolg van warmte is zweten. In normale omstandigheden zweet je natuurlijk ook, dat is een natuurlijk proces. Maar als er een hittegolf is, zal je extreem gaan zweten. Dit is een poging van het lichaam om de lichaamstemperatuur o