Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 18 januari 2017

Wat te doen bij een hittegolf

Weet jij nog wanneer de laatste hittegolf was? Als je nu naar buiten kijkt, kan ik me voorstellen dat het je weinig kan schelen. Alles beter dan de ogenschijnlijk eeuwige regen! Maar door alle klimaatveranderingen kan het weer zomaar omslaan.

Dan kun je maar beter voorbereid zijn om de hitte het beste te doorstaan. Maar ook op vakantie in Zuid-Frankrijk of Spanje kan deze informatie je een grote dienst bewijzen;

Wanneer spreken we van een hittegolf?

Als het erg warm is, spreken we in de volksmond al snel van een hittegolf. Maar dat is niet altijd terecht. Tenminste niet volgens de officiële maatstaven van het KNMI. Het KNMI, en sinds 10 jaar ook de Belgische KMI, hanteert de volgende maatstaf als officiële definitie:

Ten minste 5 dagen achtereen waarop de maximumtemperatuur 25 °C (zomerse dagen) of meer bedraagt; waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30 °C (tropische dagen) of meer bedraagt. Deze temperaturen worden op anderhalve meter boven het maaiveld gemeten in een zogenaamde weerhut.

Hittegolven, volgens de officiële definitie, komen steeds vaker voor, ook al zou je dat niet zeggen als je nu naar buiten kijkt. De laatste was in 2006, zelfs twee keer! Daarvoor in 2005, 2004, 2003 en 2001. Bijna 20% van de hittegolven van de afgelopen eeuw, vonden plaats in de periode tussen 2000 en nu. Verontrustend? Misschien wederom een bewijs dat er wel degelijk een klimaatverandering gaande is.

De hittegolf van 2006

Kun je je het jaar 2006 nog herinneren? Yep, het was toen ontzettend warm en we mochten dan ook spreken van een hele duidelijke hittegolf. Maar wist je dat diezelfde hittegolf van 2006 maar liefst 1.000 dodelijke slachtoffers op zijn naam heeft staan?

In datzelfde jaar stond Nederland op een bedenkelijke vierde plaats van natuurrampen in 2006 met de meeste dodelijke slachtoffers. In 2006 waren alleen de aardbeving in Indonesië (5.778 slachtoffers), een tyfoon in de Filipijnen (1.399 slachtoffers) en een aardverschuiving in hetzelfde land (1.112 slachtoffers) de natuurrampen die meer slachtoffers kenden dan in Nederland.

Verontrustend?

Gelukkig hebben we hier niet ieder jaar mee te maken. En misschien is dat ook tegelijkertijd het grote probleem. Niemand houdt rekening met een hittegolf en is hier dus ook helemaal niet op voorbereid. Des te meer reden om even door te lezen. Je weet maar nooit wat er dit jaar gaat gebeuren!

Hittegolf en je gezondheid

Het mag duidelijk zijn dat een hittegolf veel gevolgen kan hebben, met name voor mensen met een zwakkere gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan baby’s, kinderen, ouderen en zieke mensen.

Er zijn twee grote gevaren die op de loer liggen: Hyperthermie, ofwel een zonnesteek, en uitdroging. Voor gezonde mensen over het algemeen geen enkel probleem, maar voor zwakke en zieke mensen kan dit grote gevolgen hebben.

 • Hyperthermie (Zonnesteek): Dit is een medische benaming voor een té grote blootstelling aan extreme warmte en zon. Door deze blootstelling aan warmte en zon is je lichaam niet meer in staat om op eigen kracht de lichaamstemperatuur op een stabiel niveau te houden, dus op de normale 37 °C. Je raakt als het ware overbelast. De symptomen zijn vrij gemakkelijk te herkennen: duizeligheid, misselijkheid en een flinke hoofdpijn. Wat veel mensen niet weten, is het feit dat al na een paar uren zonnebaden kan voorkomen. Als je niet oppast, kan dit dus erg snel gaan!
 • Uitdroging: Een logisch gevolg van warmte is zweten. In normale omstandigheden zweet je natuurlijk ook, dat is een natuurlijk proces. Maar als er een hittegolf is, zal je extreem gaan zweten. Dit is een poging van het lichaam om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Door zweten wordt dus een deel van de lichaamstemperatuur afgevoerd. Gevolg is wel dat je lichaam extra veel water verliest wat je weer aan moet vullen. Als je dit niet voldoende aanvult, gaat het lichaam uitdrogen. Dehydratatie noemen we dat in medische termen. Uitdroging is niet zomaar iets, want het kan wel degelijk levensbedreigend zijn. De symptomen zijn hoofdpijn, een lagere bloeddruk, korte periodes van slecht zien, duizeligheid en zelfs flauwvallen. Bij niet tijdig ingrijpen kun je bewusteloos raken en in hele ernstige gevallen kan het de dood tot gevolg hebben.

Hittegolf en de natuur

Ook de natuur heeft te maken met mogelijk grote gevolgen die door een hittegolf veroorzaakt worden. Eigenlijk twee hele logische gevolgen, maar je staat er niet altijd bij stil. We spreken hierbij van watertekort en gevaar voor natuurbranden.

 • Watertekort: Een hittegolf, of over het algemeen een warme periode, gaat ook samen met het uitblijven van regen. Hierdoor kan voor de natuur heel snel een watertekort ontstaan. Tijdens de hitte verdampt veel water uit de natuur, maar wordt niet meer aangevuld. Eigenlijk hetzelfde als het menselijk lichaam. Er ontstaat een dehydratie van de natuur in het algemeen. Als dit niet tijdig wordt aangevuld, kan dit er toe gaan leiden dat de natuur af gaat sterven en dat er dieren gaan sterven.
 • Natuurbranden: Je ziet en hoort het ieder jaar. Natuurbranden zijn soms aan de orde van de dag in Zuid-Frankrijk, Spanje en andere warme, zuidelijke landen. Een heel klein vonkje kan al hele grote gevolgen hebben, waarbij ook de brandweer meestal een tekort aan water heeft om de brand te blussen. Vaak moet er dan met vliegtuigen extra water aangevoerd worden uit nabijgelegen meren.

De gevolgen voor de maatschappij zijn, naast het omgaan met de eerder genoemde gevolgen voor de natuur en de mens, kunnen ook verstrekkend zijn. De grootste problemen op nationaal niveau zullen ontstaan in de productiecapaciteit, en de manier van produceren, van elektriciteit.

 • Productiecapaciteit: Tegenwoordig worden heel veel huizen en kantoorpanden gekoeld met airco’s, over het algemeen energieverslindende apparaten. Bij een hittegolf zal de vraag naar energie dus fors toenemen, waardoor capaciteitsproblemen kunnen ontstaan. Vertrouw dus nooit 100% op je airco, want in extreme gevallen kan de toevoer van elektriciteit beperkt worden waardoor je helemaal niks meer aan je dure airco hebt.
 • Koelproblemen: De eerder genoemde capaciteitsproblemen hebben ook te maken met het koelwater wat de energiecentrales moeten gebruiken. Niet alleen kan er een gebrek aan koelwater ontstaan, maar ook het ingenomen koelwater is van al warmer, waardoor het koelproces minder efficiënt uitgevoerd kan worden. Koelen met water van 30 graden gaat nu eenmaal minder snel dan koelen met water van 20 graden. Hierdoor werkt de centrale minder efficiënt en kunnen er capaciteitsproblemen ontstaan.

Wat kun je doen bij een hittegolf?

Het bovenstaande is op bepaalde punten behoorlijk schokkend. Let wel, dat dit om extreme gevallen gaat en beslist niet op jou van toepassing hoeft te zijn. Tenminste, als je je aan een aantal regeltjes houdt om de hittegolf zo goed mogelijk door te komen. Deze regels gelden in principe voor iedereen, maar speciaal voor ouderen, kinderen en mensen met een zwakke gezondheid.

 • Water drinken: Het mag logisch zijn, maar wil het toch nog even duidelijk vermelden: Drink water! In het dagelijkse leven is dit al belangrijk, maar bij een hittegolf kan het zelfs levensreddend zijn. Drink bij een hittegolf 2 tot 3 liter water per dag. In normale omstandigheden zou je ongeveer 1,5 liter per dag moeten drinken.
 • Kleding: Bij een hittegolf zal je automatisch luchtige kleding gaan dragen. Maar kijk ook even naar de kleur: Donkergekleurde kleding zal de warmte opnemen, terwijl lichtgekleurde kleding de warmte juist zal afstoten. Een veel gemaakte fout is een zwart petje. Erg cool, maar het helpt niet echt. Kies een wit petje om je hersenpan te beschermen tegen oververhitting.
 • Vermijd alcohol: Het is erg verleidelijk om een heel groot, en vooral koud, tappilsje te nemen bij een hittegolf. Maar de kans op uitdroging is groter bij inname van alcohol. Alcohol werkt namelijk vochtuitdrijvend in plaats van vochtaanvullend. Niet doen dus!
 • Zoek de schaduw op: Een logische reactie. Zoek bijvoorbeeld de bossen op, want door het bladerdek is het daar al snel 4 graden koeler. Zorg ook voor goede zonbescherming op je terras.
 • Ga lekker zwemmen: Natuurlijk is er niets zo lekker als een verkoelende duik. Maar pas dan wel op dat je niet verbrand door de zon. Met name je rug zal heel snel verbranden door de verminderde werking van je zonnebrandcrème, en door de weerkaatsing van de zonnestralen op het water. Doe bijvoorbeeld een UV-werend T-shirt aan tijdens het zwemmen. Op deze manier is je rug goed beschermd! Op het strand hoeft het niet altijd koeler te zijn: Als de wind uit het oosten komt is het erg warm op het strand.
 • Hou je huis koel: Ook al is het minder gezellig, sluit toch je huis zoveel mogelijk af. Geef de warme lucht niet de kans om het huis binnen te komen, en weer de zon van de ramen. De beste manier is om de ramen van buitenaf te bedekken door bijvoorbeeld de luiken te sluiten. Ook kun je (witte!) lakens voor de ramen hangen. Als je dit aan de binnenkant doet, is de warmte in feite al binnen, en zal het minder effect hebben.
 • Zet onnodige apparaten uit: De vele apparaten in je huis verbruiken niet alleen elektriciteit, maar geven ook heel veel warmte af. Zelfs als ze in de stand-by stand staan! Doe dus even een kritische ronde door het huis, en trek de stekker uit alle apparaten die op dat moment geen nut hebben. Denk bijvoorbeeld aan de tv, en alle randapparatuur zoals decoder, dvd-recorder, PS3. Ook de computer en alle randapparatuur zijn een belangrijke warmteproducent.
 • Koel jezelf af: Als je geen strand of zwembad binnen handbereik hebt, kun je jezelf ook afkoelen met een plantenspuit. Jezelf natspuiten, in combinatie met een klein briesje, kan erg verkoelend werken. Houd altijd een plantenspuit bij de hand, en een andere met water in de koelkast. Zo heb je altijd koud water bij de hand! Je kunt dit afkoelen ook prima doen met koude washandjes. Altijd eentje bij de hand, en daarnaast ook een paar in de koelkast.
 • Lichte maaltijden: Ga niet zwaar tafelen, maar neem meerdere keren gedurende de dag een lichte maaltijd. Bij het verteren van een zware maaltijd, produceert het lichaam weer warmte, iets wat je op dat moment beslist niet kunt gebruiken!
 • Tropenrooster: Deel je dag in door gebruik te maken van de koele periodes. Op het heetst van de dag, tussen 12 en 16 uur, kun je beter binnen blijven. Een goed moment om een siësta te houden! Die siësta heb je misschien nodig, want als je van de koelste periode van de dag wilt profiteren, zou je eigenlijk om 6 uur op moeten staan. Zeker als je zware lichamelijke inspanningen moet leveren, is vroeg in de ochtend de beste periode.
 • Voorzichtig met koud douchen: Een koude douche is erg verleidelijk, maar toch moet je hier voorzichtig mee zijn. Het grote temperatuurverschil is niet goed voor je lijf. Als je dan toch van een koude douche houdt, laat je lichaam dan langzaam wennen aan de temperatuur. Neem de tijd hiervoor, dan ben je daarna weer lekker afgekoeld en fris!
 • Koffie en Thee: Net als alcohol, zijn koffie en thee ook hele sterke vochtafdrijvers. In plaats van te helpen met het in balans houden van je vocht, werken deze juist tegenovergesteld. Dit geldt ook voor koolzuurhoudende dranken. Water drinken is nog altijd de beste oplossing.
 • Medicijnen bewaren: Zolang er geen speciaal advies op de verpakking of in de bijsluiter staat, kun je medicijnen gewoon in een droge kast op maximaal 25 graden bewaren. Ook tijdens een hittegolf zal dit nog steeds een goede plek blijven. De badkamer is, over het algemeen, een slechter idee door het hoge vochtigheidsgehalte. Voor sommige medicijnen is het beslist niet wenselijk dat je deze in de koelkast bewaart. Er kunnen bij vloeibare medicijnen, kristallen ontstaan. Raadpleeg dus altijd de bijsluiter, en bij twijfel de apotheker of huisarts.

Conclusie

Bij een hittegolf zijn twee dingen heel erg belangrijk: Schaduw opzoeken, speciaal op de heetste momenten van de dag, en voldoende water drinken. Dit geldt niet alleen voor thuis en op je werk, maar zeker ook op vakantie. Blijf gewoon uit de zon en gebruik een goede zonnebrandcrème om verbranding, uitdroging en erger te voorkomen.

Heb je nog goede aanvullingen op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

13 Shares
Tweet
Pin
Share13