[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wat is Intermittent Fasting?

intermittent fastingIntermittent Fasting is een relatief nieuwe term in de lijst van diëten. Maar het principe is eigenlijk al heel oud. Al in 1943 waren wetenschappers bezig om dit te onderzoeken, en met verrassende resultaten. Resultaten die tot op de dag van vandaag nog steeds gelden.

De naam zegt het al: Het is een soort vasten op gezette tijden. Dus even niet eten, of heel erg weinig. Welke voordelen je hiermee kunt behalen, en of het inderdaad zou kunnen werken om overtollige kilo’s kwijt te raken, lees je in dit artikel.

Hieronder de inhoud van het artikel
1: Welk effect heeft Intermittent Fasting op je lichaam?
2: Varianten van Intermittent Fasting
3: De voordelen van Intermittent Fasting
4: Eat, Fast & Live Longer
5: Tot slot + video….

Welk effect heeft Intermittent Fasting op je lichaam?

Er is inmiddels al heel veel onderzoek gedaan naar de effecten van Intermittent Fasting op het lichaam. Deze onderzoeken zijn met name gedaan met behulp van dieren. Klinkt misschien wreed, maar van zo’n dieet hebben de beestjes volgens mij weinig te lijden. Hieruit bleek heel duidelijk dat de cellen van de dieren bij een lagere inname van calorieën beter weerstand kunnen bieden tegen oxidatieve- en thermische stress.

Deze twee zijn beide zeer schadelijke processen in het lichaam. De lagere inname van calorieën kan het gevolg zijn van iedere dag minder eten of vasten.

De lichaamscellen worden dus weerbaarder tegen schadelijke processen in het lichaam. Maar hoe werkt dat dan? Tijdens de periode dat er minder calorieën ingenomen worden, veranderen bepaalde zaken in je lichaam op zowel biochemisch als op moleculair niveau. Onder andere wordt het niveau van vitamine E, enzymen die oxidatie tegenwerken, bepaalde eiwitten die bescherming bieden en het enzym Q10 fors verhoogd.

Al deze elementen spelen een belangrijke rol om ontstekingen en oxidatie tegen te gaan in je lichaam.

Varianten van Intermittent Fasting

Intermittent Fasting, regelmatig dagen plannen waarop je weinig tot niet eet, kent natuurlijk heel veel varianten. Laten we de meest toegepaste varianten even op een rijtje zetten:

6 uur per dag niet eten

Bij deze variant eet je niets, dagelijks tussen bepaalde tijden. Je kunt dit doen tussen bijvoorbeeld 12 en 18 uur, of van 9 tot 15 uur. Je kunt dit indelen zoals je wilt, zolang het maar 6 aaneengesloten uren zijn.

5 uur per dag wél eten

Deze variant is gebaseerd op het resultaat van onderzoek door Bert Herring, een Amerikaanse autoriteit op dieetgebied. Hij stelt dat het beter is om iedere dag gedurende 5 uren de mogelijkheid hebben om te eten. Volgens Herring zou dit in de avond moeten zijn, bijvoorbeeld tussen 5 en 10 uur. Hij baseert dit op het feit dat de oermensen overdag niet aten omdat ze aan het jagen waren. Pas in de avond, wanneer ze weer thuis waren, kon er weer gegeten worden.

1 keer per dag eten

Als je deze variant toepast, eet je maar één maaltijd per 24 uur. Je bent dus iedere dag aan het vasten. De rest van de dag mag je natuurlijk wel drinken, bijvoorbeeld kruidenthee en/of water

Deels vasten op vaste dagen

Tijdens één of meerdere dagen per week ga je vasten, maar niet volledig. Je beperkt alleen maar je inname van calorieën. Een mooi voorbeeld hiervan is het drinken van smoothies op deze vastendagen.

5 dagen eten / 2 dagen vasten

Deze variant wordt ook wel het 5/2 dieet genoemd. Bij het toepassen hiervan wordt er iedere week 2 volledige dagen gevast. Deze twee dagen dienen aaneengesloten te zijn. Het is niet zo dat je helemaal niets mag eten, want de bedoeling is dat je de inname van calorieën heel laag houdt: 600 calorieën voor de mannen en 500 calorieën voor vrouwen. Gedurende de andere 5 dagen ben je helemaal vrij, en mag je dus alles eten wat je wilt.

Om en om vasten en eten

Deze laatste is de meest toegepaste variant. Hierbij worden de dagen afgewisseld met alles eten en vasten. Voor sommigen een beetje lastig vol te houden in verband met planning van de dagen. De week heeft een oneven aantal dagen, dus de vastendagen verschuiven iedere week. Je kunt dus ook 3 vaste dagen per week uitzoeken, bijvoorbeeld de maandag, de woensdag en de vrijdag. Op die manier heb je het weekend ‘vrij’, en heb je je vastendagen op vaste dagen in de week.

De voordelen van Intermittent Fasting

Intermittent Fasting kan een hele effectieve manier zijn om je lichaam gezond te houden en ook nog eens wat overtollige kilootjes kwijt te raken. Er zijn inmiddels veel onderzoeken gedaan naar de effecten en voordelen van Intermittent Fasting. De meest belangrijkste voordelen hiervan zijn, volgens de onderzoeken, de volgende feiten:

  • Intermittent Fasting zou, volgens de onderzoeken, het ontwikkelen van ernstige ziektes en bepaalde vormen van kanker kunnen reduceren. Met name hersenaandoeningen, hart- en vaatziekten, prostaatkanker, borstkanker en alvleesklierkanker zouden hier baat bij hebben. Dit is allemaal gebleken uit de vele dierproeven die uitgevoerd zijn. Of dit ook bij mensen hetzelfde effect kan hebben, is wel aannemelijk maar nog niet wetenschappelijk bewezen. Hier moet nog verder onderzoek naar gedaan worden. Maar de onderzoekers die de proeven bij dieren gedaan hebben, zijn hier zeer hoopvol over.
  • Ook voor je verhouding van het LDL en het HDL cholesterol schijnt Intermittent Fasting een goed effect te hebben. HDL-cholesterol is je ‘goede’ cholesterol, en LDL-cholesterol is je ‘slechte’ cholesterol. Het is belangrijk dat de hoeveelheden van beide in goede balans zijn, dat wil zeggen zo weinig mogelijk LDL-cholesterol. Ik wil hierbij wel even opmerken dat als je cholesterolverlagende medicijnen van de arts hebt gekregen, voorzichtig moet zijn met Intermittent Fasting. Overleg dit met je arts, zodat je eventueel op termijn met de medicijnen kunt stoppen, of in ieder geval minderen, met gebruik van Intermittent Fasting.
  • Het is al jaren bekend dat de gevoeligheid voor insuline een sterke invloed heeft op de aanmaak van groeihormonen. Door Intermittent Fasting wordt je inderdaad gevoeliger voor insuline, waardoor de productie van groeihormonen toe gaat nemen. Andersom geldt het ook: Zodra je meer tekenen van insulineresistentie hebt, wordt de productie van het groeihormoon lager. Als je dan, naast de Intermittent Fasting, ook nog eens meer gaat bewegen, dan zal de groei van de spieren ook nog eens toenemen. En we weten inmiddels allemaal dat goede spieren je stofwisseling zullen versnellen. Niet alleen als je sport, maar juist ook als je helemaal niets doet. En een versnelling van de stofwisseling zal duidelijk bijdragen tot het verlies van gewicht.
  • In de hedendaagse voeding zit heel veel suiker verwerkt. Hieraan gaat je lichaam zich aanpassen, waardoor je lichaam een echte ‘suikerverbrandfabriek’ is geworden. Je lichaam is continue bezig om de aangeboden suikers, veel te veel, te verbranden en te verwerken. Daardoor weet je lichaam op een bepaald moment niet meer hoe het echt vet moet verbranden, buikvet. En dat willen we eigenlijk voor een gezonde staat van je lichaam en om kilootjes kwijt te raken. Door om de dag Intermittent Fasting toe te passen, schud je je lichaam als het ware weer wakker. Hierdoor wordt je lichaam weer alerter en zal weer vet gaan verbranden.

Eat, Fast & Live Longer

Michael Mosley, een goeroe op het gebied van diëten, is regelmatig in het nieuws doordat hij persoonlijk alles probeert. In de volgende documentaire heeft hij zich één doel gesteld: Hij wil langer leven met een jonger lichaam. Daarnaast wil hij wat overtollige kilootjes verwijderen. Met behulp van Intermittent Fasting denkt hij de oplossing gevonden te hebben: Dus eten en vasten, terwijl hij nog steeds van eten kan genieten.

In de documentaire zul je zien hoe hij dit test. De resultaten hebben zijn hele leven verandert.

http://www.dailymotion.com/video/xvdbtt_eat-fast-live-longer-hd_shortfilms

Tot slot + video

Intermittent Fasting kan een belangrijk hulpmiddel zijn om je lichaam gezond te krijgen en te houden, en daarnaast nog gewicht te verliezen. Maar verlies nooit uit het oog dat de dagen waarop je ‘alles’ mag eten, natuurlijk geen ‘vreetdagen’ mogen worden. Juist op die dagen is het belangrijk om zoveel mogelijk gezond en gevarieerd te eten. Doe je dit niet, dan doe je alles wat je opgebouwd hebt weer volledig teniet.

Daarnaast blijft het ook belangrijk om meer te bewegen. Door te bewegen en te sporten is het effect van de opbouw van de spieren door Intermittent Fasting nog sterker, waardoor het afvallen gemakkelijker gaat worden. Spieren verbruiken immers niet alleen energie als je aan het sporten bent, maar ook als je slaapt of zit.[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.precisionnutrition.com/intermittent-fasting

http://en.wikipedia.org/wiki/Intermittent_fasting[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]