Weerstand verhogen: Een sterker immuunsysteem in 4 stappen
Weerstand verhogen: Een sterker immuunsysteem in 4 stappen
Nu het griepseizoen weer voor de deur staat en meer en meer mensen op vakantie gaan, is preventie van het grootste belang om een sterk immuunsysteem te behouden. Dit is met name het geval met de resistentie tegen antibioticum die steeds vaker voorkomt.
Een van de belangrijkste factoren in het verzwakken van het immuunsysteem is een te hoge consumptie van suiker.
Recentelijk werd er een onderzoek uitgevoerd door de Washington University School of Medicine, dat heeft aangetoond hoe belangrijk onze darmflora is om de bacteriën te bestrijden die resistent zijn tegen antibioticum. Dit is zeker zo bij kinderen.
Door vaker antibioticum te slikken, ontwikkelen deze bacteriën een resistentie tegen het medicijn. De meeste antibioticum wordt genomen door kinderen vanaf de geboorte tot hun vijfde levensjaar. In deze periode ontvangen we meer van deze medicatie dan enige andere periode in ons leven. Wanneer bacteriën een genetische resistentie ontwikkelen, geven ze dit door aan latere generaties, en zelfs aan soorten, waardoor ziektes steeds hardnekkiger worden.
Indien hier geen oplossing voor wordt gevonden, zullen ziekten die we eerst uitgeroeid hadden weer opnieuw op het podium kunnen verschijnen.
Door vaker antibioticum te nemen, versnel je ook het proces van deze genetische resistentie. Uit het onderzoek van de universiteit bleek dan ook hoe belangrijk het is om alleen medicatie te slikken wanneer het echt niet anders kan. De beste oplossing hiervoor is natuurlijk door ons natuurlijke immuunsysteem te versterken. In dit artikel ga ik tips voor je op een rijtje zetten om dit op natuurlijke wijze te bewerkstelligen.
Laten we beginnen...
In 4 stappen je weerstand verhogen
Je immuunsysteem versterken is natuurlijk altijd belangrijk, maar vooral in het griepseizoen is dit een echte must. Door je immuunsysteem te versterken is de kans overigens ook kleiner dat je antibioticum nodig hebt en verkleint dan wederom de kans op resistentie tegen deze medicatie.
Gelukkig heb je antibioticum in veel gevallen helemaal niet nodig. Je immuunsysteem doet namelijk het werk voor je zolang je onderstaande tips volgt en er natuurlijk ook een gezonde levensstijl op na houdt.
Suiker heeft ook de neiging om een kruisverbinding te maken met eiwitten en vetten. Deze verbindingen worden na verloop van tijd permanent. Het resultaat hiervan wordt AGE genoemd. Deze stoffen kunnen een behoorlijke schade aanrichten in je lijf. Niet alleen beïnvloeden ze je weerstand, maar ze beperken ook het vermogen van je lijf om infecties aan je luchtwegen tegen te gaan.
Je bent niet de enige die suiker lekker vindt. De slechte bacteriën in je darmen voeden zich daar namelijk ook mee.
Dat we suiker lekker vinden is overigens heel natuurlijk. Onze voornaamste bron van energie is glucose en je topje van je tong zit vol met smaakpapillen die zoet kunnen proeven. In de natuur zorgt dit vermogen juist ervoor dat je een hogere kans op overleven hebt, omdat je beter uitgerust bent voeding te vinden. Microben hebben ook suikermoleculen nodig om te kunnen overleven en gedijen er juist mee. Zo voedt suiker bijvoorbeeld Candida en andere slechte organismen die je liever kwijt dan rijk bent. Probeer alle geraffineerde suikers te vermijden en gebruik in plaats daarvan stevia of fruit om mee te zoeten. Stevia is wel maar liefst 300 maal zoeter dan witte suiker en voldoet daardoor aan je behoefte voor zoet zonder je immuunsysteem te comprimeren.
2. Voeg probiotica aan je dieet toe
Gefermenteerde producten bevatten probiotische microben. Deze bacteriën zorgen voor een gezondere darmflora omdat ze de slechteriken verdringen in je darmen en bovendien produceren ze bepaalde stoffen die eenzelfde werking hebben als antibioticum, waardoor andere ongewenste organismen gedood worden.
Gefermenteerde voedingsmiddelen helpen je immuunsysteem zodoende te versterken en zorgen voor een extra buffer in tijden van stress. Stress heeft een verzwakkend effect op onze gehele lijf. Niet alleen stress op het werk, maar ook stress die veroorzaakt wordt door zware en ongezonde maaltijden, vermoeidheid en te weinig slaap.
Ideale voedingsmiddelen die deze probiotica bevatten zijn onder andere yoghurt en kefir, zuurkool en kokoswater. Je kunt natuurlijk ook een supplement nemen met probiotica. Maar wel hebben de goede bacteriën uit probiotica een betere overlevingskans in het spijsverteringskanaal wanneer deze van gefermenteerde producten komen in tegenstelling tot supplementen.
3. Consumeer gezonde vetten
De gezondste vetten zijn die, die je ook zo in de natuur tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan noten en zaden, avocado, olijven, enz. Juist deze voedingsmiddelen worden geleverd in een compleet pakket van gezonde vetten en vetoplosbare vitamines. De vitamines K2, A en D hebben een sterk effect op het immuunsysteem.
Dierlijke bronnen van gezonde vetten zijn onder andere zalm en sardientjes. Deze zijn bijzonder rijk aan vitamine D, wat ook weer een versterkend effect heeft op je immuunsysteem. Vitamine D maak je normaal aan met behulp van zonneschijn, maar omdat dit in Nederland vaak te wensen overlaat is het beter om dit aan te vullen met vette vis eens per week.
Om deze positieve eigenschappen te versterken kun je vitamine D-rijke voedingsmiddelen het beste combineren met vitamine A. Vitamine K2 is een natuurlijk antibioticum en gaat de groei van ongewenste microben en de verspreiding van infectieziekten tegen. Vitamine K2 is in grote hoeveelheden te vinden in gefermenteerde producten zoals zuurkool, maar ook in grasboter en eigeel.
4. Ontspan en lach elke dag
Het klinkt misschien als nutteloos advies, maar is het niet. Door je te ontspannen en veel te lachen, voel je je goed. Hierdoor komen stoffen vrij in je lichaam die je immuunsysteem positief beïnvloeden. Zo zorgen ontspanning en lachen voor een gezonde immuunrespons.
Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat bepaalde ontspanningstechnieken ervoor zorgen dat de boodschappers die een ontstekingsreactie in je lijf uitlokken worden gereduceerd.
Andere studies wijzen uit dat onder andere meditatie een verhoging van de weerstand tot gevolg heeft - zoals de weerstand bij een infectie van de luchtwegen. Ook de hersteltijd, zo vonden de onderzoekers, was met behulp van regelmatige meditatie een stuk korter.
Tot slot...
Je immuunsysteem is je belangrijkste wapen in de strijd tegen ziektes en infecties. Door je weerstand te versterken bescherm je echter niet alleen jezelf, maar ook anderen die met je in aanraking komen en een grotere kans hebben besmet te worden.
Ook hier blijkt weer dat een gezond dieet EN een gezonde levensstijl vaak al meer effect hebben dan medicatie. In de meeste gevallen is dat de beste manier om ziekten en andere aandoeningen te voorkomen. En uiteindelijk is gezondheid je grootste goed. Zorg er dus goed voor!
Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Hartelijk bedankt voor deze uitleg , ik vind het heel positief
Rger
Geen dank, Roger!