• Oorzaken en gevolgen van welvaartsziekten

Oorzaken en gevolgen van welvaartsziekten

2019-04-02T14:34:44+01:00maart 22nd, 2019|Langer Leven|0 Reacties

Laatste update: door

Welvaartsziekten zijn aandoeningen waar je mee te maken kunt krijgen als gevolg van de hedendaagse levensstijl en voedingspatroon. Denk hierbij maar eens aan diabetes, obesitas en overgewicht, verschillende vormen van kanker, etc. etc.

Maar op het internet zijn betere omschrijvingen te vinden. Even een kleine greep:

Welvaartsziekten: Dit is een ziekte die verband houdt met de manier waarop een persoon of een groep mensen leeft. Welvaartsziekten omvatten onder andere hart- en vaatziekten, obesitas, en diabetes type 2. Ook ziekten die het gevolg zijn van roken, alcoholgebruik en gebruik van drugs vallen hieronder. (medicinenet.com)

Welvaartsziekten: Een ziekte die mogelijk kan worden voorkomen door veranderingen in voeding, milieu, en levensstijl. Voorbeelden zijn hart- en vaatziekten, beroertes, overgewicht, en osteoporose. (dictionary.com)

Welvaartsziekten: Welvaartsziekten zijn die ziekten waarvan het voorkomen met name gebaseerd is op de dagelijkse gewoonten van mensen en het resultaat zijn van een ongepaste relatie van mensen met hun omgeving. De belangrijkste factoren die bijdragen aan welvaartsziekten zijn slechte eetgewoonten, lichamelijke inactiviteit, verkeerde lichaamshouding, en een verstoorde biologische klok. (Nationaal centrum voor biotechnologische informatie)

Welvaartsziekten: Elke aandoening, bijvoorbeeld obesitas, hypertensie, hart- en vaatziekten, sportblessures, en sommige vormen van kanker, die, tenminste voor een deel, te wijten is aan keuzes in de levensstijl. Bijvoorbeeld voedingspatroon, roken, alcohol, drugs, onveilige seks, lichaamsbeweging, etc. etc. (The Free Dictionary)

De belangrijkste oorzaken van welvaartsziekten

We weten het zelf allemaal wel: roken, luchtvervuiling, alcohol, gebrek aan beweging, stress, en een ongezond voedingspatroon. Dit zijn nog maar een paar van de vele oorzaken die er voor zorgen dat we in de moderne tijd meer ziek zijn dan in vroeger tijden, en ook nog eens op andere manieren ziek zijn. Maar voor de volledigheid wil ik toch de meest belangrijke even behandelen:

Gebrek aan beweging

In het meest ideale geval zou je veel moeten bewegen, en dan afwisselend korte periodes van hoge activiteit en gemiddelde activiteit. (1) Natuurlijk moeten we de rustperiodes hierbij niet vergeten.

Onze moderne manier van leven is meer en meer zittend. Bewegen zoals ivm vroeger dagen is er niet meer bij: We zitten de hele dag achter ons bureau, we rijden zittend naar ons werk, en de avond hangen we lekker op de bank voor een filmpje. Ook ontspannen is steeds meer zittend geworden. Sinds de opkomst van internet en de vele schermen ‘ontspannen’ veel mensen nu voor het scherm met games, films, of gewoon surfen op het internet.

Ook het vervoer is minder actief. De beschikbaarheid van een eigen auto en het openbaar vervoer, heeft onze manier van vervoer en, de daarbij behorende bewegingen, volledig op haar kop gezet.

Inmiddels zit er een breed scala aan arbeidsbesparende apparaten beschikbaar voor de dagelijkse huishoudelijke taken. Natuurlijk een hele mooie ontwikkeling, omdat deze zware taken vroeger zorgden voor veel gezondheidsproblemen bij huisvrouwen. Ook op het werk heb je te maken met automatisering, machines nemen het werk over. Ook heel goed, want door het elimineren van zware taken is het aantal ongelukken op het werk fo