• Zelf gefermenteerde voeding maken

Zelf gefermenteerde voeding maken

2015-08-01T09:40:17+01:00augustus 1st, 2015|Voedingsadvies|9 Reacties

Laatste update: door

Zelf gefermenteerde voeding maken

Gefermenteerde voeding-!

We weten allemaal dat ons lijf veel verschillende voedingsstoffen nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren, en dan ook nog eens in de juiste hoeveelheden! Niet altijd gemakkelijk om dit te realiseren, maar op de site staan heel veel artikelen me belangrijke tips hierover. Maar dat is niet het enige wat je lichaam nodig heeft.

Wist jij dat er in je lijf ook heel veel micro-organismen, zoals gisten en bacteriën, zitten? Deze organismen hebben ook belangrijke functies: Ze helpen niet alleen mee om ons eten te verteren, maar produceren ook belangrijke stoffen. Een mooi voorbeeld hiervan is Vitamine K. Denk maar eens aan je darmflora: Zonder de darmflora zouden we niet kunnen overleven.

Deze bacteriën zijn dus erg belangrijk voor je lijf, en daarom is het ook belangrijk om deze goed te onderhouden. Maar helaas zijn niet alle bacteriën goed voor onze gezondheid. Jij kunt zelf bepalen welke bacteriën in je lichaam kunnen overleven, en welke niet. Dit kun je controleren door middel van je eigen voeding. Wat je eet, is dus bepalend voor de samenstelling van je darmflora. Is eigenlijk ook logisch, want het zijn juist deze bacteriën die een groot deel van het verteringsproces voor hun rekening nemen.

Vroeger, in de jager-verzamelaar periode hadden we allemaal een andere darmflora dan tegenwoordig, de tijd waarin we meer en meer graanproducten, zetmeel en suikers eten. Deze veranderde samenstelling is komt beslist niet ten goede aan je lichaam. De bacteriën die we nu in ons lijf hebben om het verteringsproces te helpen, zijn niet altijd even goed voor de algemene gezondheid van je lijf. Misschien klinkt het tegenstrijdig, maar toch is het zo. Weer een reden waarom bijvoorbeeld suikers zo slecht zijn voor je gezondheid.

Om de werking van dit mechanisme te illustreren, even een voorbeeld: Het is een bekend feit dat veel mensen tegenwoordig veel minder groente en fruit eten. Sommige mensen eten zelfs helemaal geen fruit, om wat voor reden dan ook. De bacteriën die gespecialiseerd zijn in het afbr