• Ziekenhuisvoeding Gezond, maar lekker is anders!

Ziekenhuisvoeding: Gezond, maar lekker is anders!

2014-06-02T17:24:17+01:00juni 2nd, 2014|Voedingsadvies|4 Reacties

Laatste update: door

Ziekenhuisvoeding: Gezond, maar lekker is anders!

Ziekenhuis voeding

Een ziekenhuisopname is in de meeste gevallen al vervelend genoeg: Je bent er om behandeld te worden door middel van een chirurgische ingreep en/of om te herstellen van een ziekte of aandoening. Zoals we allemaal weten is een gezond voedingspatroon van groot belang voor een goed functionerend lichaam, waardoor het proces van genezen sneller gaat. Het is dus zaak om, ook in het ziekenhuis, gezond te eten. En om de patiënt te stimuleren om dat gezonde eten ook nog eens helemaal op te eten, zou het er ook nog smakelijk uit moeten zien en als laatste ook nog eens lekker smaken. Helaas is dit niet altijd het geval. Natuurlijk zullen de menu’s dusdanig samengesteld zijn dat ze de nodige eiwitten en vitamientjes bevatten, maar of het eten er smakelijk uitziet en dan ook nog eens lekker is, daar zijn de meningen heel sterk over verdeelt.

Je bent niet voor niets in het ziekenhuis: Je moet herstellen van iets, een herstel wat soms heel snel klaar is, maar soms ook weken of maanden kan duren. Met name in het laatste geval lijkt het mij erg belangrijk om gedurende deze periode smakelijk en gezond te eten.

Ziekenhuis-eten heeft over het algemeen een hele slechte naam: Het zou smakeloos zijn, het zou te weinig zijn, geen verse producten, massa-werk, het zou te vergelijken zijn met vliegtuigmaaltijden die goed verpakt opgewarmd worden in de magnetron. Is dit allemaal waar? Wat is de stand van zaken hierin?

Ik wil in dit artikel even op een rijtje zetten hoe het nu gesteld is met de kwaliteit en de smakelijkheid van het eten in de Nederlandse ziekenhui