Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 12 oktober 2017

Alles over de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn, die 1932 voor het eerst werd ontdekt door Dr. Burrill B. Crohn en collega's Dr. Leon Ginzburg en Dr. Gordon D. Oppenheimer, is geclassificeerd in een groep aandoeningen die bekend staan ​​als inflammatoire darmziekten. De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het maag-darmkanaal.

Wat is de ziekte van Crohn?

Het is belangrijk dat je weet dat inflammatoire darmziekten niet allemaal hetzelfde zijn en dat de ziekte van Crohn niet hetzelfde is als bijvoorbeeld Ulceratieve Colitis, een ander soort IBD. De symptomen van deze twee ziektes zijn vergelijkbaar maar de gebieden in het maag-darmkanaal, die worden aangetast, zijn verschillend.

De ziekte van Crohn beïnvloedt meestal het einde van de dunne darm (het ileum) en het begin van de dikke darm maar kan elk deel van het maag-darmkanaal, van de mond tot de anus, aantasten. Ulceratieve colitis is beperkt tot de dikke darm en wordt daarom ook wel de dikke darm aandoening genoemd.

De ziekte van Crohn kan ook de dikte van de darmwand beïnvloeden, terwijl ulceratieve colitis alleen de binnenste voering van de dikke darm aantast. Ten slotte kan de ziekte van Crohn sommige stukken van de darm "overslaan" - waardoor normale gebieden tussen zieke delen van de darm kunnen worden waargenomen. Bij ulceratieve colitis komt dit niet voor.

De symptomen van de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn kan elk deel van het maag-darmkanaal beïnvloeden. Terwijl de symptomen per patiënt kunnen variëren en sommige vaker voorkomen dan anderen, omvatten de meest geziene symptomen van de ziekte van Crohn:

Symptomen gerelateerd aan ontsteking van het maag-darmkanaal:

 • Aanhoudende diarree
 • Anale bloedingen
 • Ingewanden die worden verplaatst
 • Buikkrampen en pijn
 • Gevoel van onvolledige drang
 • Constipatie (kan leiden tot darmobstructie)

Andere symptomen die ook kunnen worden geassocieerd met deze aandoening:

 • Koorts
 • Verlies van eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Vermoeidheid
 • Nachtelijk zweten
 • Verlies van de normale menstruatiecyclus

Zelfs als je denkt dat je tekenen van de ziekte van Crohn ervaart, kan alleen een correcte test, die moet worden uitgevoerd door je arts, een correcte diagnose stellen.

Mensen die lijden aan de ziekte van Crohn ervaren vaak verlies van eetlust en kunnen hierdoor ook gewicht verliezen. Het ervaren van weinig energie en vermoeidheid is ook gebruikelijk. Bij jongere kinderen kan de ziekte van Crohn de groei en de ontwikkeling vertragen.

De ziekte van Crohn is een chronische ziekte en dit betekent dat patiënten waarschijnlijk periodes zullen ervaren dat de ziekte oplaait en symptomen veroorzaakt en perioden dat de ziekte rustig is en dat de patiënt geen symptomen ervaart.

In ernstigere gevallen kan de ziekte van Crohn scheurtjes in de voering van de anus veroorzaken, wat vooral tijdens het hebben van ontlasting pijn en bloedingen kan veroorzaken. De ontsteking kan ook leiden tot het ontstaan ​​van een fistel. Een fistel is een doorgang die van de ene darm naar de andere loopt of die de darm met de blaas, de vagina of de huid verbindt. Dit is een ernstige aandoening die onmiddellijke medische hulp vereist.

De symptomen die jij of iemand die dichtbij je staat ervaart, kan afhangen van welk deel van het maag-darmkanaal is aangetast.

Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Crohn?

Mannen en vrouwen worden even vaak getroffen en terwijl de ziekte op elke leeftijd kan optreden, komt de ziekte van Crohn het allermeeste voor bij pubers en jonge volwassenen tussen de 15 en 35 jaar.

De oorzaken van de ziekte van Crohn zijn nog niet helemaal bekend. Dieet en stress kunnen de ziekte van Crohn verergeren, maar ze veroorzaken de ziekte niet. Recent onderzoek suggereert dat erfelijke, genetische en/of milieufactoren bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Crohn.

Het maag-darmkanaal bevat normaal gesproken onschadelijke bacteriën, waarvan er veel bijdragen aan de spijsvertering. Het immuunsysteem valt meestal vanzelf indringers zoals bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismen aan. Onder normale omstandigheden worden de onbeschadigde bacteriën in de darm dan beschermd tegen een dergelijke aanval.

Bij mensen de ziekte van Crohn worden deze goede bacteriën aangezien voor schadelijke invallers en het immuunsysteem veroorzaakt zo een reactie. De cellen gaan uit het bloed naar de darmen en veroorzaken daar een ontsteking (een normaal immuunsysteemrespons). De ontsteking verdwijnt echter niet, wat leidt tot een chronische ontsteking, ulceratie, verdikking van de darmwand en uiteindelijk de symptomen.

De ziekte van Crohn heeft de neiging om erfelijk te zijn dus als jij of een nabij familielid die ziekte heeft, hebben andere familieleden een aanzienlijk verhoogde kans op het ontwikkelen van de ziekte van Crohn. Onderzoeken hebben aangetoond dat 5% tot 20% van de getroffen individuen een eerste graad relatie hebben met iemand met de ziekte van Crohn (ouders, kind of broers en zussen).

Dit risico is bij de ziekte van Crohn groter dan bij ulceratieve colitis. Het risico is ook aanzienlijk hoger wanneer beide ouders de ziekte van Crohn hebben. De ziekte is het meest voorkomend bij mensen van Oost-Europese achtergronden en dan vooral bij joden van Europese afkomst. In de afgelopen jaren is er ook een toenemend aantal gevallen gerapporteerd onder Afro- Amerikaanse populaties.

Het milieu waarin je woont, lijkt ook een rol te spelen. De ziekte van Crohn komt het meeste voor in ontwikkelde landen, in plaats van onontwikkelde landen, in stedelijke gebieden in plaats van plattelandsgebieden en in noordelijke- in plaats van zuidelijke klimaten.

Verschillende vormen van de ziekte van Crohn en hun symptomen

Als je met de ziekte van Crohn wordt gediagnosticeerd, is het belangrijk om te weten en te begrijpen welk deel van je maag-darmkanaal is aangetast en hoe dit de symptomen en complicaties, die je ondervindt, kan beïnvloeden.

De volgende zijn vijf soorten van de ziekte van Crohn en hun meest voorkomende symptomen:

Ileocolitis

De meest voorkomende vorm van de ziekte van Crohn is ileocolitis en heeft gevolgen voor het einde van de dunne darm (het ileum) en de dikke darm. Symptomen zijn diarree en krampen of pijn in het rechter onderdeel of het midden van de buik. Dit type van de ziekte gaat vaak gepaard met aanzienlijk gewichtsverlies.

Ileitis

Dit type heeft alleen invloed op het ileum. Symptomen zijn hetzelfde als bij ileocolitis. In ernstige gevallen kunnen complicaties van fistels of ontstekingsabsorptie in het rechter onderste kwadrant van de buik omvatten.

Gastroduodenale ziekte van Crohn

Dit type heeft gevolgen voor de maag en het begin van de dunne darm (het duodenum). Symptomen zijn onder meer het verlies van eetlust, gewichtsverlies, misselijkheid en braken.

Jejunoileïtis

Dit type wordt gekenmerkt door afwisselende gebieden van ontsteking in de bovenste helft van de dunne darm (het jejunum). Symptomen omvatten lichte tot intense buikpijn en krampen na de maaltijd, evenals diarree. In ernstige gevallen of na langere perioden kunnen hierdoor ook fistels ontstaan.

Colitis

Dit type heeft alleen invloed op de dikke darm. Symptomen zijn diarree, rectale bloedingen en afwijkingen rond de anus (absces, fistels, zweren). Huidletsels en gewrichtspijn zijn het meest voorkomend bij deze vorm van de ziekte van Crohn.

De diagnose van de Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn wordt gekenmerkt door een reeks tekens en symptomen, dus er is geen enkele test die de diagnose van de ziekte van Crohn met zekerheid kan bepalen.

De ziektebeelden van de ziekte van Crohn lijken vaak op andere aandoeningen, waaronder bijvoorbeeld een bacteriële infectie. Om je te kunnen diagnosticeren met de ziekte van Crohn moeten artsen een combinatie van informatie evalueren en andere potentiële oorzaken van je symptomen uitsluiten. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen. Als je symptomen ervaart, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Vroege testen en onderzoeken

Om te beginnen zal je arts een standaard lichamelijk onderzoek uitvoeren en je vragen stellen om zo meer te weten te komen over je algemene gezondheid, het dieet, de familiegeschiedenis en de omgeving waarin je leeft. Neem een lijstje met je symptomen mee.

Vroege stappen in het diagnostische proces kunnen ook laboratoriumonderzoeken van bloed en ontlasting, evenals röntgenfoto’s van het bovenste en onderste deel van je maag-darmkanaal omvatten. Dit wordt meestal gedaan met behulp van barium, een chemische stof die de artsen helpt om door het contrast op de foto’s te verhogen meer details in je maag-darmkanaal te kunnen zien.

Endoscopie en biopsie

Je arts kan een endoscopie aanbevelen. Een endoscopie is het gebruik van medische instrumenten om de binnenzijde van je dikke darm visueel te onderzoeken. Dit wordt gedaan met behulp van een kleine camera, die aan het uiteinde van een verlichte buis is bevestigd. Er zijn twee soorten endoscopische onderzoeken: een colonoscopie en een bovenste endoscopie.

Een colonoscopie houdt het inbrengen van een flexibele buis door de opening van de anus in en zorgt voor een onderzoek van de dikke darm, het laagste deel van de dikke darm.

Een bovenste endoscopie houdt in dat een buigzame buis door de opening van de mond, in de slokdarm, in de buik en zo ver als het duodenum, het eerste deel van de dunne darm wordt ingebracht.

Naast een visueel onderzoek willen artsen vaak ook een biopsie van de dikke darm of andere getroffen gebieden verkrijgen door een klein stukje weefsel te verwijderen. Biopsieweefsels worden dan vervolgens geanalyseerd om zo de aanwezigheid van een bepaalde ziekte te kunnen bepalen.

Hoewel een endoscopie en biopsie vaak ingrijpend kunnen lijken, hebben de moderne medische technologieën en technieken deze procedures vrijwel pijnloos en gemakkelijk gemaakt en dit kan vaak gewoon tijdens een poliklinisch bezoek worden uitgevoerd.

Chromoscopie

Je arts kan een colonoscopie aanraden om te zoeken naar poliepen of pre-kanker veranderingen in het colitis-gebied. Een chromoendoscopie is een techniek waarbij een ​​blauwe vloeibare kleurstof tijdens de colonoscopie wordt ingespoten om zo het vermogen van de endoscopist, om kleine veranderingen in de voering van je darm te kunnen detecteren, te vergroten. De techniek kan vroege of platte poliepen identificeren die dan nog op tijd verwijderd kunnen worden. Je kunt daarna blauwe ontlasting ervaren.

Kleine intestinale ingreep

Je arts kan mogelijk een kleine ingreep aanraden om zo de delen van je darm die niet gemakkelijk zichtbaar zijn door een colonoscopie of een endoscopiete bekijken. Deze ingrepen kunnen een fluoroscopische röntgenfoto, een CT- of een MRI-scan zijn. Deze testen worden ook vaak aangeduid als enterografieën of als er bepaalde soorten contrasten gebruikt worden als een enteroclyse.

Alternatieve of aanvullende beeldtechnieken voor het bekijken van de dunne darm omvatten het gebruik van een pilformaatcamera die foto's van de dunne darm neemt. Deze foto's worden overgebracht naar een ontvangerriem. De camera wordt dan door een darmbeweging verdreven. Gespecialiseerde endoscopieën om de dunne darm te visualiseren, soms ook wel "een ballon endoscopie" genoemd, kunnen nodig zijn voor het bekijken van de stukken die moeilijk te bereiken zijn.

Behandelingsopties voor de ziekte van Crohn

Een combinatie van verschillende behandelingsopties kunnen je helpen om de ziekte te beheersen en om je te helpen om een volledig en lonend leven te leiden. Onthoud dat er geen standaard behandeling is die voor alle patiënten zal werken. De situatie van iedere patiënt is anders en de behandeling moet dan ook in iedere omstandigheid apart bekeken worden.

De behandeling van de ziekte van Crohn en andere variëteiten kan het gebruik van medicijnen, veranderingen in het dieet en de voeding en soms zelfs chirurgische procedures omvatten, om zo de aangetaste delen van je maag-darmkanaal te kunnen herstellen of te kunnen verwijderen.

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen, die de ziekte van Crohn behandelen, zullen de abnormale ontstekingsrespons van je immuunsysteem onderdrukken om zo je symptomen te verminderen. Onderdrukking van de ontsteking biedt niet alleen verlichting van symptomen zoals koorts, diarree en pijn, maar zal ook je darmweefsel genezen.

Naast het controleren en het onderdrukken van de symptomen (inducerende remissie) kunnen de medicijnen ook worden gebruikt om de frequentie van het oplaaien van symptomen te verminderen (remissie onderhouden). Met een goede behandeling kunnen na verloop van tijd de periodes van remissie verlengd worden en de perioden van het oplaaien van symptomen worden verminderd.

Verschillende soorten medicijnen die tegenwoordig worden gebruikt om de ziekte van Crohn te behandelen zijn:

 • Aminosalicylaten (5-ASA): deze omvatten medicijnen die 5-aminosalicylzuur (5-ASA) bevatten. Voorbeelden hiervan zijn sulfasalazine, mesalamine, olsalazine en balsalazide. Deze geneesmiddelen worden niet speciaal goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) voor het gebruik van de behandeling voor de ziekte van Crohn. Ze zorgen voor een laagje op de binnenwand van het maag-darmkanaal om zo ontsteking te verminderen. Er wordt gedacht dat deze medicijnen effectief zijn bij het behandelen van milde tot matige episodes van de ziekte van Crohn en nuttig zijn als onderhoudsbehandeling bij het voorkomen van recidieven van de ziekte. Ze werken het best in de dikke darm en zijn niet bijzonder effectief als de ziekte slechts beperkt is tot de dunne darm.
 • Corticosteroïden: medicijnen zoals prednison en methylprednisolon zijn zowel oraal als rectaal beschikbaar. Corticosteroïden onderdrukken non-specifiek het immuunsysteem en worden gebruikt om matige tot ernstige vormen van de ziekte van Crohn te behandelen. (Met “non-specifiek" bedoelen we dat deze medicijnen niet gericht zijn op specifieke delen van het immuunsysteem maar dat ze de volledige immuunrespons onderdrukken.) Deze geneesmiddelen hebben significante bijwerkingen op de korte en lange termijn en mogen niet als onderhoudsmedicatie worden gebruikt.
 • Immunomodulatoren: deze klasse van medicijnen moduleert of ondermijnt het immuunsysteem van het lichaam, zodat het geen doorlopende ontsteking kan veroorzaken. Immunomodulators worden over het algemeen gebruikt bij mensen voor wie aminosalicylaten en corticosteroïden niet effectief zijn of slechts gedeeltelijk effectief zijn. Zij kunnen nuttig zijn bij het verminderen of het elimineren van de behoefte aan corticosteroïden. Zij kunnen ook effectief zijn bij het handhaven van remissie bij mensen die niet hebben gereageerd op andere medicijnen, die voor dit doel werden voorgeschreven. Het kan enkele maanden duren voordat de immunomodulators kunnen gaan werken.
 • Antibiotica: antibiotica kunnen gebruikt worden bij infecties zoals de ziekte van Crohn. Ze kunnen ook behulpzaam zijn voor de behandeling van fistels rond het anale kanaal en de vagina. Antibiotica, die kunnen worden gebruikt voor de behandeling van een bacteriële infectie in het maag-darmkanaal, omvatten metronidazol, ampicilline, ciprofloxacine en nog anderen.
 • Biologische therapieën: deze medicijnen vertegenwoordigen de laatste klasse therapie, die wordt gebruikt voor mensen met de ziekte van Crohn die niet goed hebben gereageerd op een conventionele therapie. Deze medicijnen zijn anti-lichamen die in het laboratorium worden gekweekt en die bepaalde eiwitten in het lichaam stoppen om zo juist ontsteking te veroorzaken.

Een combinatie-therapie

In sommige gevallen kan een zorgverlener aanbevelen om een ​​extra therapie toe te voegen, die in combinatie met de initiële therapie zal werken om de effectiviteit ervan te vergroten. Een combinatie-therapie kan bijvoorbeeld de toevoeging van een biologisch middel aan een immunomodulator omvatten. Net als bij alle therapieën zijn er risico's en voordelen verbonden aan een combinatie-therapie. Het combineren van therapieën kan de effectiviteit van een behandeling van de ziekte van Crohn verhogen, maar er kan ook een verhoogd risico zijn op bijkomende bijwerkingen en toxiciteit. Je zorgverlener identificeert de behandelingsoptie die het meest effectief is voor jouw individuele zorgbehoeften.

Dieet & voeding

Terwijl de ziekte van Crohn mogelijk niet het gevolg is van slechte reacties op specifieke voedingsmiddelen, kan speciale aandacht voor je dieet wel helpen bij het verminderen van de symptomen, de vervanging van verloren voedingsstoffen en het kan de genezing bevorderen.

Voor mensen die met de ziekte van Crohn zijn gediagnosticeerd, is het essentieel om goede voeding te eten omdat de ziekte van Crohn vaak je eetlust vermindert, terwijl de energiebehoeften van je lichaam juist worden verhoogd. Bovendien kunnen veelvoorkomende symptomen van de ziekte van Crohn zoals bijvoorbeeld diarree het vermogen van je lichaam om eiwitten, vet, koolhydraten, water, vitaminen en mineralen te absorberen verminderen.

Veel mensen, die de ziekte van Crohn hebben, vinden dat zachte, niet-pittige voedingsmiddelen minder ongemak veroorzaken dan pittig of vet en hard voedsel. Terwijl je dieet flexibel kan blijven en een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit alle voedingsgroepen kan bevatten, zal je arts je waarschijnlijk aanbevelen om je inname van zuivel, als je een lactose-intolerantie blijkt te hebben, te verminderen.

Alles over de ziekte van Crohn

Chirurgie

Zelfs bij het gebruik van de juiste medicatie en het juiste dieet zullen zo veel als tweederde tot driekwart van de mensen met de ziekte van Crohn op een gegeven moment tijdens hun leven een operatie nodig hebben. Terwijl de operatie de ziekte van Crohn niet kan genezen, kan het wel delen van je maag-darmkanaal behouden en je klaarstomen voor de best mogelijke kwaliteit van leven.

Chirurgie is nodig wanneer medicijnen de symptomen niet meer kunnen controleren of als je een fistel, een inkeping of een intestinale obstructie ontwikkelt. Chirurgie omvat vaak het verwijderen van het zieke segment van de darm (resectie). De twee uiteinden van de gezonde darm worden dan samengevoegd om nog goed te kunnen functioneren (anastomose). Terwijl deze procedures ervoor kunnen zorgen dat je symptomen enkele jaren wegblijven, komt de ziekte van Crohn op een bepaald moment in het leven wel terug.

De belangrijkste dingen om te weten over chirurgie:

 • Ongeveer 70% van de mensen met de ziekte van Crohn hebben uiteindelijk een operatie nodig.
 • Verschillende soorten procedures kunnen, afhankelijk van de reden, de ernst en de locatie van de ziekte, worden uitgevoerd.
 • Ongeveer 30% van de patiënten, die een operatie hebben ondergaan omdat ze de ziekte van Crohn ervaren, krijgen binnen drie jaar hun symptomen terug en tot 60% van de mensen zal binnen tien jaar zelfs een nieuwe operatie nodig hebben.

Het dagelijks leven met de ziekte van Crohn

Het hebben van een chronische ziekte betekent ook dat je chronische symptomen zult ervaren en dat je met de ziekte zult moeten leren leven. Daarom is het gunstig voor vrienden en familieleden om ook meer begrip te krijgen over de ziekte van Crohn en over wat jij doormaakt, zodat ze je hun volledige steun kunnen verlenen. Ook kun je, afhankelijk van je situatie, collega's, klasgenoten en toezichthouders of leerkrachten op de hoogte brengen dat je de ziekte van Crohn hebt, zodat ze hiermee rekening kunnen houden als je ziek wordt, of gewoon thuis moet blijven

Socialiseren met de ziekte van Crohn

De meeste mensen met de ziekte van Crohn vinden het lastig om een actief sociaal leven te hebben, maar het op voorhand plannen van sociale situaties kan je helpen om de dingen wat comfortabeler te maken.

 • Weet wat je kunt verwachten van de plek waar je heen gaat (bv. of je toegang hebt tot een toilet als dat nodig is en of je je misschien even ergens kunt omkleden).
 • Alcohol, roken en drugs beïnvloeden elke persoon met de ziekte van Crohn anders. Maar ze kunnen gezondheidsrisico's voor je maag-darmkanaal en lever veroorzaken en je medicijngebruik beïnvloeden. Je kunt je arts hierover meer informatie vragen.
 • Licht mensen in over het feit dat je de de ziekte van Crohn hebt. Zoals je misschien wel weet is eerlijk zijn over je ziekte en hierover praten met vrienden en je partner heel belangrijk.

Reizen of een uitstapje maken met de ziekte van Crohn

Het doen van wat onderzoek en planning kan je helpen om uitstapjes en reizen zo goed mogelijk te laten verlopen. Hier zijn een paar tips:

 • Breng je arts op de hoogte van je reisplannen. Hij kan je mogelijk advies en informatie aanbieden over eventuele voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen.
 • Onderzoek de bestemming die je wilt gaan bezoeken zoveel mogelijk, zodat je weet wat je kunt verwachten. Naast het informeren naar activiteiten, plaatsen om te verblijven en wat de lokale keuken is, zou je misschien ook wel willen weten waar de nabijgelegen toiletten zijn, wanneer apotheken open zijn en of bijvoorbeeld het water veilig is om te drinken.
 • Neem contact op met je contactpersoon van de verzekering en maak kopieën van verzekeringskaarten.
 • Als je een stoma hebt, moet je ervoor zorgen dat je dit meldt voordat je door de beveiliging gaat. Informeer jezelf wat de procedure is voor mensen met medische aandoeningen.
 • Vergeet niet om genoeg medicijnen, bij voorkeur in de originele verpakking, mee te nemen. Zorg ervoor dat de vloeistoffen, die je meeneemt, in hoeveelheden zijn die door de beveiliging mogen.
 • Je dieet wanneer je reist, dient ideaal gezien, zoveel mogelijk op je dieet van thuis te lijken. Neem ook droge, voorverpakte voedingsmiddelen mee en volg dezelfde voorzorgsmaatregelen als je uit eten gaat zoals je thuis ook zou doen.

Tot slot…

Hoewel de ziekte van Crohn ontzettend veel impact heeft op het dagelijkse leven, is er wel degelijk een mogelijkheid om een ‘normaal’ leven te leiden. Jezelf ‘opsluiten’ heeft helemaal geen zin!

Praat open en eerlijk over je ziekte. Je zult zien dat je omgeving meer begrip zal krijgen voor jouw situatie.

Bronnen

maladiedecrohn.eu
www.digestscience.com/fr/pathologies-digestives/maladie-de-crohn
www.medisite.fr/digestion-9-choses-a-savoir-sur-la-maladie-de-crohn.342839.49.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share