Voedingsadvies

Laatste Update: 6 maart 2017

Zijn de vitamines en mineralen in fruit te vervangen?

fruitsoorten‘Twee ons groente en twee stuks fruit’ – de meeste mensen kennen deze slogan nog wel. Maar wat kan je doen als je geen fan bent van het eten van groente en fruit? Misschien denk je dan wel dat een multivitamine misschien wel genoeg zou zijn om al jouw vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Echter, werkt het ook zo of missen we dan nog belangrijke voedingstoffen?

Volgens de Europese voedingsrichtlijnen is het niet moeilijk – onze voedingsbehoeften moeten vooral met ons dieet worden aangevuld. Maar zoals al eerder gezegd is het voor sommige mensen gewoon gemakkelijker om een multivitamine te nemen.

Voordat je echter gaat kijken welke multivitaminen er bij jouw speciaalzaak in de aanbieding zijn moet je wel een paar belangrijke feiten onthouden.

Vitamines en mineralen – een beetje geschiedenis

vitamines en mineralenGedurende vele jaren dacht de wetenschappelijke gemeenschap dat er geen direct verband was tussen een goede voeding en een optimale gezondheid. Veel mensen dachten dat alles wat we aten toch wel voor genoeg voedingsstoffen zou zorgen, en dat we ons niet druk zouden hoeven maken over vitaminen en andere voedingsstoffen.

In de wetenschappelijke gemeenschap dachten veel mensen dat ziek worden en bepaalde ziektes als diabetes genetisch bepaald was.

Toen kwamen er echter verschillende voedingsstudies en begonnen we te begrijpen hoe belangrijk vitaminen, mineralen, en voedingsstoffen zijn voor een goede gezondheid.

Tijdens deze verschillende onderzoeken kwamen wetenschappers erachter dat veel mensen misschien vanwege hun voedsel keuzes een tekort hadden aan bepaalde belangrijke bouwstoffen, en misschien dat juist DIT zorgde voor bepaalde ziektes.

Toen kwamen mensen er pas achter hoe belangrijk het is om een ​​verscheidenheid van fruit, groenten, volle granen en hoogwaardige eiwitbronnen binnen te krijgen om voor een goede fysieke, mentale en emotionele gezondheid te zorgen.

Onderzoek naar specifieke onderdelen

Hierna kwamen onderzoeken naar specifieke vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Onderzoekers kregen door waarvoor bepaalde vitamines en mineralen goed waren en dus werden supplementen populair als een aanvulling op ons dagelijks dieet, zeker als mensen zelf niet goed genoeg aten.

Nadat deze onderzoekers zich jaren hebben gericht op enkele vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen hebben ze gekeken naar ons voedsel als één geheel. Ze kwamen er al snel achter dat voedsel dat goed voor ons is meer voorstelt dan slechts een optelsom van de verschillende voedingsstoffen.

Ze kwamen toen met het advies dat in plaats van het nemen van een dagelijkse handvol vitamines, het misschien beter is een verscheidenheid van verse groenten en fruit te eten. Dit om de ‘synergie’ van het voedsel te bevorderen. Dit betekent dat alle verbindingen in een stuk fruit of in onze groente samen beter werken in het lichaam dan wanneer we ze enkel als individuele vitaminen binnenkrijgen.

Supplementen en gewoon eten

verse saladeVoedingssupplementen zijn niet bedoeld om het eten van groeten en fruit te vervangen. Dit komt omdat ze niet alle voedingsstoffen bevatten en niet dezelfde voordelen van hele voedingsmiddelen hebben.

Dit zijn de verschillende manieren waarop supplementen het eten van groente en fruit niet kunnen vervangen:

Betere voeding – Volwaardige voeding is complex en bevat een verscheidenheid van micronutriënten die je lichaam nodig heeft. We krijgen dus niet slechts een of twee verschillende vitaminen binnen. Een sinaasappel bevat bijvoorbeeld biedt vitamine C, dit weten de meeste mensen wel. Maar naast vitamine C bevat een sinaasappel ook nog eens bètacaroteen, calcium en andere voedingsstoffen.

Als je dus een vitamine C supplement neemt in plaats van een sinaasappel dan krijg je normaal gesproken deze andere micronutriënten niet binnen.

Essentiële vezels – Volwaardige voeding zoals volle granen, fruit, groenten en peulvruchten bevatten vaak voedingsvezels. De meeste vezelrijke voedingsmiddelen zitten ook vol met andere essentiële voedingsstoffen.

Vezels, als onderdeel van een gezonde voeding, kan bepaalde ziekten helpen voorkomen, denk bijvoorbeeld aan type 2 diabetes en verschillende hart- en vaatziekten.

Daarnaast kan het ook helpen bij problemen met constipatie en zorgt het voor een regelmatige stoelgang.

Beschermende stoffen – Volwaardige voeding heeft ook andere stoffen die belangrijk zijn voor een optimale gezondheid. Groenten en fruit bevatten bijvoorbeeld de zogenaamde fytochemicaliën, dit zijn stoffen die van nature in deze producten zitten.

Deze fytochemicaliën kunnen ons helpen beschermen tegen kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en een te hoge bloeddruk. Daarnaast zijn veel groenten en fruit ook nog eens goede bronnen van antioxidanten. Dit zijn stoffen die oxidatie vertragen.

Oxidatie is een natuurlijk proces dat leidt tot cel- en weefselschade. Groenten en fruit zijn niet alleen rijk aan vitaminen en mineralen, ze zijn ook rijk aan vezels en fytochemicaliën zoals: carotenoïden, flavonoïden en resveratrol.

Deze verbindingen zijn belangrijk bij het voorkomen van chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en kanker.

Normale Nederlandse diëten hebben een tekort aan groenten en fruit, hierdoor krijgen we steeds hogere aantallen van chronische ziekten, of nog erger combinaties van ziekten. Dit noemt men een metaboolsyndroom!

Veel van de verbindingen in fruit en groenten zijn bestudeerd en vervaardigd als een supplement. Het lichaam kan veel van deze supplementen niet altijd goed absorberen.

Dit terwijl stoffen die van nature in fruit en groenten zitten gemakkelijk worden geabsorbeerd.

Sommige medicijnen die mensen nemen kunnen ervoor zorgen dat de absorptie van supplementen niet optimaal is, maar in de natuurlijke vormen die we terugvinden in fruit en groenten is het echter geen probleem.

Daarnaast zijn de megadosissen van sommige van deze verbindingen die we in multivitaminen vinden schadelijk voor onze gezondheid. En het is bijna onmogelijk om te veel vitaminen binnen te krijgen bij het eten van groeten en fruit.

Op een bepaald moment zit je namelijk vol met fruit, maar een multivitamine kan je meestal gemakkelijk nog ergens kwijt.

Neem nou de carotenoïde bètacaroteen bijvoorbeeld. Bij een hoge dosis in supplementen is gebleken dat het de incidentie van longkanker bij rokers kan verhogen. Ook worden carotenoïden het best geabsorbeerd met wat vet, dus cholesterolverlagende middelen kunnen de absorptie van in vet oplosbare vitaminen en carotenoïden verminderen.

Vragen of een opmerking? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share