Afvallen na de zwangerschap - Zo raak je die vervelende zwangerschapskilo's voorgoed kwijt
Ben jij een versgebakken moeder en probeer je hard om de zwangerschapspondjes weer kwijt te raken?
Join the club.
Maar liefst 75% van alle vrouwen is zwaarder na een zwangerschap dan ervoor – en daar komt nog eens bij dat dit soms jaren kan aanhouden.
Sterker nog, er zijn talloze vrouwen die 15 tot 20 jaar na hun zwangerschap nog steeds zwaarder zijn dan ervoor. Om de een of andere reden is het heb nooit gelukt de zwangerschapspondjes te verslaan.
Overgewicht na de zwangerschap is moeilijk kwijt te raken
Wellicht had je voor je zwangerschap al succes behaald met een specifiek dieet of een bepaalde manier om de pondjes kwijt te raken.
Misschien heb je simpelweg wat minder gegeten en wat meer gesport en ben je zo op natuurlijke wijze afgevallen zonder echt te hoeven lijnen.
Heb je dit ook geprobeerd sinds je zwangerschap, dan zul je waarschijnlijk zwaar teleurgesteld zijn.
Het is een simpel feit dat vrouwen een stuk moelijker afvallen na een zwangerschap. De voornaamste redenen hiervoor gaan we in dit artikel en volgende artikelen bespreken.
Bijkomen en afvallen na borstvoeding
Sommige vrouwen komen te veel bij tijdens de zwangerschap, anderen na de bevalling en weer anderen na de borstvoeding.
Dit is bijzonder frustrerend omdat er altijd gezegd wordt dat borstvoeding geven ervoor zorgt dat je meer energie verbrandt. Eigenlijk is dit ook zo.
Je verbrandt maar liefst 650 kcal extra per dag tijdens het geven van borstvoeding (1).
Toch houdt dit de gewichtstoename niet tegen, vaak omdat vrouwen nog altijd denken dat ze voor twee moeten eten.
Niet elke calorie is echter hetzelfde en er zijn talloze studies waaruit geconcludeerd mag worden dat een energiebeperkt dieet gewoonweg niet effectief is (2).
Dus het kan goed zijn dat je aankomt terwijl je eigenlijk helemaal niet te veel eet en misschien wel best gezond eet.
Dat is meestal te wijten aan onderliggende oorzaken die bij vrouwen na de zwangerschap over het algemeen nog een grotere rol spelen dan bij anderen die leiden onder overgewicht.
In dit artikel gaan wij kort in op de belangrijkste oorzaken van overtollige zwangerschapskilo's en hoe je hier effectief iets aan kunt doen!
Waarom kom ik maar niet van die zwangerschapskilo's af?
Een vraag die ik maar al te vaak hoor.
Wanneer je wat extra pondjes meedraagt na een zwangerschap, is het belangrijk dat je bedenkt dat je zwangerschap je lijf op verschillende manieren heeft veranderd.
Je hormonen werken nu heel anders.
Het kan zijn dat je voedingstekorten hebt - bijv. bepaalde vitaminen of mineralen.
Tijdens een zwangerschap komt het vaak voor dat de moederkoek bepaalde voedingsstoffen 'pikt' van mama vanwege een tekort in de voeding.
Deze stoffen komen dan bij de foetus aan, die ze hard nodig heeft om goed te groeien.
Met een pasgeboren baby in huis heb je vaak last van meer stress en slaap je minder - ook dit heeft een negatief effect op je gezondheid en je gewicht.
Kortom, er zijn talloze redenen waarom je gewicht bijkomt of overgewicht minder gemakkelijk weer kwijt kunt na een zwangerschap.
Afgezien van kortweg te veel eten en te weinig bewegen, zijn er nog andere redenen die de zwangerschapspondjes verklaren.
Hieronder gaan wij daar dieper op in.
PCOS
Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) is een verstoring van de hormonale balans, wat wederom gewichtstoename kan veroorzaken, evenals cysten, overmatige haargroei op het lichaam, acne en een onregelmatige menstruatie (3).
De behandeling - Hoewel PCOS niet genezen kan worden, zijn er manieren om de symptomen te behandelen.
Dit omvat meestal een dieet en lichaamsbeweging om gewichtsverlies aan te moedigen, samen met de pil om de eisprong te reguleren en cysten te krimpen.
Ook kan het zijn dat je huisarts je bepaalde medicijnen voorschrijft die normaal gesproken gebruikt worden voor diabetes.
Deze medicijnen helpen bij insuline gevoeligheid, wat wederom helpt bij het afvallen, vruchtbaarheid, en cysten.
Depressie
Verdriet, vermoeidheid, of veranderingen in de slaap kunnen tekenen zijn van depressie.
Zo kan het gewicht vaak uit de hand lopen – een depressie leidt namelijk snel tot slechte voedingskeuzes.
Een depressie zorgt ervoor dat je meer wilt slapen en geen zin hebt om te sporten.
Omdat niveaus van dopamine, een neurotransmitter die signalen van plezier afgeeft, en serotonine, een stemmingsmodulator, lager zijn in depressieve mensen, is het natuurlijk om naar voedsel te hunkeren om je een impuls te geven...met alle gevolgen van dien.
De behandeling - Praat met je arts over een mogelijke combinatie van therapie, antidepressiva, lichamelijke activiteit en goede voeding.
Emotionele zaken bespreke met met een getrainde specialist kan je helpen om de triggers te begrijpen voor je problemen - en je helpen te voorkomen dat je gaat troosteten.
Zelfs het uitnodigen van een vriendin om een wandeling te maken kan je helpen je stemming te verbeteren en je taille slanker te maken.
Cysten
Als je merkt dat je meer en meer bijkomt, zo langzaam aan problemen krijgt met het dichtknopen van je broek, en last hebt van pijn in het bekken rond de tijd van de eisprong of tijdens het vrijen, maak dan beter een afspraak met je arts (4).
Een ongewoon opgeblazen gevoel of een opgezette buik die niet verdwijnt kan worden veroorzaakt door een cyste, of in zeer zeldzame gevallen door kanker.
Sommige cysten kunnen een bijwerking zijn van het nemen van bepaalde vruchtbaarheidspillen.
Artsen kunnen meestal de diagnose van een cyste doen door middel van een bekkencontrole, maar andere tests (een echografie, zwangerschapstest, MRI, CT-scan, of laparoscopische verwijdering) zijn misschien vereist om te bepalen welk type je hebt.
Eierstokkanker is zeldzaam bij vrouwen onder de 40, maar een verdachte massa zal worden onderzocht via een biopsie en een bloedonderzoek.
De behandeling - Hoewel een cyste vanzelf weg kan gaan, wordt meestal de pil voorgeschreven om de cyste te laten krimpen of te laten verdwijnen.
Bij grote, gescheurde, of kwaadaardige cysten kan een operatie nodig zijn, waarbij er sprake is van het verwijderen van de eierstokken of soms zelfs een hysterectomie.
PCOS kan ook de oorzaak zijn van meerdere cysten, in dat geval is een andere behandeling nodig.
Vleesbomen
Vleesbomen zijn goedaardige gezwellen die zich ontwikkelen op of in de wanden van de baarmoeder (5).
Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, is er vaak sprake van verscheidene factoren, waaronder hormonale factoren.
Terwijl sommige factoren geen symptomen veroorzaken, leiden anderen tot een opgeblazen gevoel, bekkenpijn, of zware en lange menstruaties.
Vleesbomen kunnen groeien tot de grootte van een grapefruit en kunnen daadwerkelijk een vrouw zwanger laten lijken.
Een opgeblazen gevoel - veroorzaakt door de vleesboom die de buik naar buiten duwt - is waarschijnlijker dan een werkelijke gewichtstoename, wat alleen zou gebeuren als een vleesboom zeer groot is (zoals een grapefruit).
Je arts kan een vleesboom detecteren tijdens een bekkencontrole, en een echo zal de diagnose bevestigen.
De behandeling - de meeste vleesbomen vereisen niet meer dan receptvrije pijnstillers zoals ibuprofen, of hormonale therapie om zware menstruaties te behandelen.
Grotere vleesbomen die ernstige symptomen veroorzaken moeten chirurgisch worden verwijders.
Lasers en zijn minder invasief, maar kunnen het moeilijker maken om zwanger te worden.
Voedselintolerantie
Als je problemen hebt met het verwerken van bepaalde voedingsmiddelen, zoals lactose of gluten, kan het eten van deze voedingsmiddelen leiden tot een aanzienlijk opgeblazen gevoel en ongemak (6).
Neem lactose-intolerantie, bijvoorbeeld: In dit geval, kan de darm niet omgaan met melk of andere producten die lactose bevatten, omdat je niet genoeg lactase aanmaakt, het enzym dat het eiwit afbreekt.
Daardoor passeert dit bepaalde voedingsmiddel je lichaam onverwerkt en veroorzaakt een ontstekingsreactie in de darmwand.
Dit leidt tot opgezwollen darmen, wat resulteert in een opgeblazen gevoel.
Als je lijdt aan glutenintolerantie - ook wel coeliakie genoemd - kan het eten van een boterham een soortgelijke reactie opwekken, met inbegrip van pijn, gas, misselijkheid, en zelfs braken en diarree.
Uiteindelijk kan de verminderde opname van voedingsstoffen die optreedt bij coeliakie daadwerkelijk leiden tot gewichtsverlies, maar het is ook gekoppeld aan zwaarlijvigheid.
De behandeling - Ongeacht welk probleem je vermoedt, het is belangrijk om je arts te raadplegen voordat je je dieet op een bepaalde manier verandert.
Je arts zou je bijvoorbeeld kunnen vertellen om al het voedsel dat een mogelijke negatieve reactie zou kunnen veroorzaken te elimineren, terwijl je een dagboek bijhoudt van wat je eet.
Als je een verdacht voedingsmiddel weer toevoegt aan je dieet en je merkt gelijk dat je buikpijn krijgt, dan ben je er gelijk achter voor welk voedingsmiddel je overgevoelig bent.
Als glutenintolerantie een probleem blijkt te zijn, kan je arts de diagnose stellen met een bloedtest en bevestigen met een biopsie van de dunne darm.
Lactose-intolerantie kan worden gediagnosticeerd met een bloed- of ademtest. Zodra een diagnose is gesteld, zul je gluten voor de rest van je leven moeten vermijderen - maar gelukkig zijn er talloze smakelijke alternatieven.
Andere oorzaken van gewichtstoename na de zwangerschap
Ben je op deze pagina terechtgekomen vanuit een zoekmachine, dan heb je waarschijnlijk last van zwangerschapspondjes die er maar niet af willen.
Wees getroost, zo vergaat het de meeste vrouwen na een zwangerschap - of meerdere!
De kans is ook groot dat je al van alles hebt geprobeerd en het moe bent om steeds iets anders uit te proberen - zonder succes.
Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen, ga ik in de volgende vier artikelen nog dieper in op bepaalde veel voorkomende oorzaken van zwangerschapskilo's - en overgewicht in het algemeen.
Zo wil ik je de hulpmiddelen bieden om te evalueren wat er mis is, wat er beter kan en hoe je dit precies kunt aanpakken.
In de volgende artikelen kun je de volgende onderwerpen verwachten:
- Hormonale disbalans: hoe hormonen ertoe bijdragen dat je lichaam het vet niet wil loslaten en wat je hieraan kunt doen
- Leptine en overeten: eet op natuurlijke wijze minder door je leptineniveaus te normaliseren
- Schildklierproblemen: zorgt je schildklier voor een te trage stofwisseling? Zo ja, bieden we tips om je schildklier op natuurlijke wijze te stimuleren
- Stress: leer hoe je je lijf kunt leren beter om te gaan met stress, zodat het eindelijk die lastige pondjes loslaat
Om je nu alvast te helpen naar een slankere jij, vind je hieronder een vijftal tips die al talloze vrouwen geholpen hebben de pondjes weg te smelten na een zwangerschap.
5 tips om zwangerschapskilo's te laten verdwijnen
-
Vergeet een dieet
Het is bekend dat een dieet simpelweg niet effectief is om af te vallen en het gewichtsverlies langdurig te behouden.
Daarvoor is een echte verandering van je levensstijl vereist.
Vooral na de zwangerschap kan een dieet ervoor zorgen dat je eerder bijkomt dan afvalt.
Bovendien is een dieet tijdens de zwangerschap niet goed voor je kindje, omdat je voedingsstoffen eronder lijden en gifstoffen van de vetverbranding in de melk terecht komen.
Omdat je tijdens het eerste jaar van je kindje al genoeg stress hebt, zou een dieet – met allerlei regeltjes waar je je aan moet houden en het feit dat je je niet mag laten gaan – deze stress kunnen verergeren, waardoor een stresshormoon, cortisol, wordt aangemaakt.
Dit zorgt ervoor dat het vet stevig blijft zitten in je vetcellen.
Met een verhoogd niveau van cortisol kun je afvallen dus wel vergeten en bovendien richt dit schade aan aan je gezondheid.
Liever je levensstijl aanpassen in kleine stapjes.
-
Eet meer vezels
Het is onderhand bekend dat vezels je een voller gevoel kunnen geven, waardoor je automatisch minder eet.
Dat is echter niet de belangrijkste functie van vezels.
Vezels voeden namelijk je darmflora. Omdat je darmflora te maken heeft met elke functie in je lichaam en bovendien in verband wordt gebracht met velerlei ziekten, is het duidelijk dat je darmflora in de beste conditie moet worden gehouden.
En dat bereik je door hem gezond te voeden – met vezels.
vooral na de zwangerschap kan je immuunsysteem – en dus je darmflora – verzwakt zijn. Dit kan leiden tot overgewicht in bepaalde gevallen – zeker als je niet al te gezond eet.
Daarom is het in deze fase van je leven NOG belangrijker voldoende vezels te eten.
Doe dit niet met behulp van supplementen maar liever door middel van natuurlijke voeding.
Eet groente, rauwkost, fruit, bonen en volkoren granen. Eet ook aardappels, witte en zoete, en noten en zaden.
Op die manier krijg je voldoende vezels binnen om je verzadigd te houden en je darmflora te voeden.
-
Geef borstvoeding
Niet alleen is dit gezonder voor je kindje, het is ook gezonder voor jou.
Natuurlijk heb je dan meer energie nodig en is er het risico dat je te veel eet, waardoor je weer meer bijkomt.
Combineer je borstvoeden echter met de overige tips in dit artikel, zal je zonder al te veel moeite gewicht kwijtraken, omdat je hongergevoel (m.b.v. de andere tips) zal normaliseren.
Door borstvoeding te geven ga je automatisch namelijk meer verbranden – zo heb je tot 700 kcal meer nodig per dag.
Door je voedselinname echter gelijk te houden, zorg je voor een natuurlijk tekort en val je automatisch af.
-
Eet meer calcium
Niet alleen is het bewezen dat calcium zorgt voor een effectievere vetverbranding, je lichaam heeft dit mineraal ook nodig omdat het tijdens de zwangerschap waarschijnlijk tekorten heeft opgelopen.
Je baby haalt namelijk de voedingsstoffen uit jouw reservoirs, mocht er niet voldoende binnenkomen.
Dat is ook een van de redenen waarom vrouwen zo vaak last hebben van gaatjes en vaker naar de tandarts gaan tijdens de zwangerschap.
Ook haaruitval is hiervan een gevolg.
Houd je lijf dus gezond en versnel je stofwisseling door voldoende calcium te eten.
Haal deze stof echter niet alleen uit zuivel, maar ook uit groene bladgroenten, noten, zaden, enz.
Zo zorg je voor een optimale balans van voedingsstoffen.
-
Eet eiwit bij elke maaltijd
Om je hongergevoelens zoveel mogelijk te normaliseren en te voorkomen dat je te veel eet, dien je bij elke maaltijd en snack extra eiwit binnen te krijgen.
Eiwit zorgt voor een langer verzadigd gevoel en stimuleert de opbouw van spieren.
Omdat je tijdens de laatste weken van de zwangerschap waarschijnlijk niet veel hebt kunnen sporten, is de kans groot dat je wat spiermassa bent kwijtgeraakt.
Om deze weer op te bouwen heb je voldoende eiwit nodig. Meer spiermassa zorgt namelijk voor een snellere stofwisseling – je verbrandt meer terwijl je niks doet.
Eet bijvoorbeeld een eitje tijdens je snack of voeg yoghurt toe aan je ontbijtgranen.
Het is ook een goed idee om wat spiertraining te doen drie keer per week gedurende 20 min.
Kun je je kindje niet alleen laten of huilt het veel zonder je troost in de eerste weken, kun je je baby voorzichtig als gewicht gebruiken. Je baby verschillende keren zachtjes optillen doet wonderen voor je armspieren!
Tot slot...
Zwangerschapspondjes kwijtraken is niet gemakkelijk.
Je lichaam heeft gedurende 9 maanden een hele prestatie geleverd.
Niet alleen werd het daardoor uitgeput, maar het raakte ook essentiele voedingsstoffen kwijt en er onstond een flinke verandering in je hormonen - laat staan de stress en het slaapgebrek die je ervaart tijdens de eerste maanden na je zwangerschap.
Het is dan ook dubbel zo belangrijk dat je goed voor je lijf zorgt en jezelf tijd geeft om af te vallen.
Door je lichaam te geven wat het nodig heeft, val je vanzelf af en heb je ook meer energie om te wijten aan je kindje!
Wil je nog meer weten over zwangerschapskilo's, oorzaken en hoe je ervan afkomt? Let dan op de komende dagen, want dan gaan we nog dieper in op alles wat te maken heeft met zwangerschapspondjes!
Bronnen:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9240917
2. http://www.medicaldaily.com/calorie-restriction-diets-dont-work-long-term-how-boost-metabolism-while-eating-carbs-335414
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024506/
4. http://www.nhs.uk/conditions/Ovarian-cyst/Pages/Introduction.aspx
5. http://www.nhs.uk/Conditions/Fibroids/Pages/Introduction.aspx
6. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Allergy_Overview/hic_Food_Allergies/hic_Problem_Foods_Is_it_an_Allergy_or_Intolerance