Acne

Laatste Update: 29 oktober 2017

17 handige tips tegen acne en jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes of acne: het is bijna onvermijdelijk, maar daarom beslist niet minder irritant. Ondanks het feit dat het een heel normaal verschijnsel is, kun je jezelf hierdoor heel erg onzeker voelen.

Ik een aantal tips voor je verzameld om de strijd tegen de puistjes aan te gaan. Niet alles zal bij iedereen werken. Je moet zelf testen welke tips het  beste werken voor jouw huid, want acne kan bij jou door verschillende triggers veroorzaakt worden.

De anticonceptiepil

Deze tip is speciaal voor vrouwen die jeugdpuistjes hebben. Waarschijnlijk kende je deze al, maar het blijft een belangrijk element in de strijd tegen jeugdpuistjes. Jeugdpuistjes ontstaan vaak door een onbalans in de hormonen. Dit is de reden dat je in je puberteit last hiervan kunt krijgen.

Door het nemen van de anticonceptiepil worden de hormonen weer in balans gebracht en zal dus ook de jeugdpuistjes doen afnemen.

Neem voldoende essentiële voedingsstoffen en vitaminen

Een gezonde huid begint onder andere bij je voeding. De voedingsstoffen en vitaminen die van groot belang zijn voor een gezonde en stralende huid kun je onder andere vinden in:

 • watermeloen
 • pompoen
 • ananas
 • perziken
 • sinaasappelen
 • mango
 • druiven
 • vijgen
 • kersen
 • aardbeien
 • frambozen
 • bosbessen
 • abrikozen
 • appels

Het is sowieso heel verstandig om dit fruit regelmatig te eten, ook al heb je geen jeugdpuistjes. Maar als je acne hebt, is het dubbel zo belangrijk.

Nooit wrijven met een handdoek

Als je je afdroogt, na het wassen of douchen, zorg er dan voor dat je nooit wrijft met je handdoek. Op deze manier wrijf je de bestaande puistjes open, waarna de bacteriën en het vuil zich gaan verspreiden. En dit is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Om de acne in ieder geval niet erger te laten worden, dep dan voorzichtig je gezicht droog met een zachte handdoek.

Laat junkfood even staan

Natuurlijk zou je altijd gezond en gevarieerd moeten eten, maar als je jeugdpuistjes hebt, is dit nog belangrijker. Hoe verleidelijk het misschien ook is, laat die snelle vette hap even links liggen.

Dit veel te vette eten zal de jeugdpuistjes alleen maar erger maken.

Daarnaast zitten er vaak zoveel vreemde hulpstoffen in deze producten, onder andere onnodige suikers, dat je lichaam vaak moeite heeft om deze te verwerken. Uiteindelijk zal het je immuunsysteem verzwakken, waardoor ook de weerstand tegen jeugdpuistjes verzwakt wordt.

Eet véél wortelen

Nee, dit is beslist géén fabeltje. Wortelen zijn, onder andere door de hoge concentratie vitamine A, een hele goede hulp in de strijd tegen jeugdpuistjes. De voedingsstoffen in wortelen staan bekend om hun vermogen om beschadigingen van de huid te herstellen en om acne te voorkomen.

Het soort wortelen is niet belangrijk. Het is belangrijker om te weten dat je ze het beste rauw kunt eten. Alles wat je kookt verliest immers een groot deel van de voedingsstoffen. Een tussenoplossing is stomen.

Méér bewegen

Het is een bekend feit dat mensen die veel bewegen, minder last hebben van puistjes. Bewegen is goed voor je hele lichaam, dat is bekend. Maar van bewegen ga je zweten en wordt je huid dus gereinigd. Natuurlijk niet vergeten om even goed te douchen na de beweging. Op welke manier je beweegt is minder belangrijk, als je maar beweegt.

Probeer iedere dag minimaal een half uur stevig te wandelen, een flink stuk te fietsen of lekker te joggen. Je hele gezondheid zal er door verbeteren.

Beperk het eten en drinken van zuivel

Vroeger werd er altijd steevast gezegd dat zuivel een belangrijke oorzaak is van jeugdpuistjes. Inmiddels is gebleken dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn, maar het beperken van zuivel helpt beslist wel. Als je veel zuivel eet en drinkt, is het erg verstandig om dit minimaal te halveren.

Stop met roken

Deze tip is eigenlijk een beetje overbodig, want dit weten we allemaal. Toch wil ik het even noemen, want het is zo vreselijk belangrijk om te stoppen! Zeker als je nog in de puberteit zit, is het gewoon heel erg dom om sowieso te beginnen te roken.

En als je al begonnen bent, is het van groot belang om nu te stoppen.

Je lichaam is nog in ontwikkeling, en heeft het al moeilijk genoeg met alle veranderingen waarmee je lijf in de puberteit te maken krijgt. Maar niet alleen voor je algemene gezondheid en goede ontwikkeling van lichaam en geest is stoppen belangrijk.

Door het roken komen er veel gifstoffen in je lichaam. Deze gifstoffen komen ook in je huid.

Kussensloop wisselen

Gedurende de nacht verlies je heel veel dode huidcellen en andere verontreinigingen die op je lijf zitten. Zo is het ook met alle stoffen die uit je puistjes komen. In de nacht wrijf je dit letterlijk in je kussensloop. Als je de volgende nacht weer op dezelfde sloop gaat slapen, dan komen de verontreinigers weer op je (waarschijnlijk net schoongemaakte) huid. Op deze manier houden je jeugdpuistjes zichzelf in stand.

Een werkend advies: Verwissel iedere dag je kussensloop. Was een ‘smerige’ kussensloop in een hete was om alle ongerechtigheden onschadelijk te maken.

Regelmatig wassen

Gedurende de dag is het belangrijk om regelmatig je gezicht te wassen, om je huid zo schoon mogelijk te houden. Was je gezicht 2 a 3 keer per dag met koud water, zonder zeep.

Zeep lokt jeugdpuistjes namelijk uit, dus gewoon lekker koud water is de allerbeste oplossing. Als je speciale wasmiddeltjes hebt gekocht tegen de jeugdpuistjes, dan moet je even het etiket goed lezen. Als er een vorm van zeep in zit, dan is de kans heel erg groot dat het ‘middeltje’ niet gaat werken omdat juist de zeep een trigger is voor jeugdpuistjes.

Vaseline voor het slapen gaan

Smeer vaseline op je gezicht als je naar bed gaat. Vaseline heeft de eigenschap om je huid te reinigen als je het gedurende de nacht laat zitten. De volgende ochtend kun je deze vaseline er zo weer afspoelen.

Het resultaat: Een gezicht wat gedurende de nacht volledig gereinigd is.

Let op vitamines en mineralen!

Jeugdpuistjes en acne is vaak het gevolg van ongezond eten, dus een tekort aan belangrijke vitamines. Je lichaam kan niet optimaal functioneren als je niet genoeg goede voedingsstoffen binnen krijgt. Het is dus belangrijk om gezond en gevarieerd te eten om je lichaam te helpen om zich te verweren tegen de jeugdpuistjes en acne.

Wist je bijvoorbeeld dat vitamine C een hele sterke antioxidant is? Eet daarom ook regelmatig fruit, en dan met name sinaasappels. Erg belangrijk!

Zonnebaden

Wat is er nu mooier en leuker dan lekker zonnebaden en tegelijkertijd je puistjes bestrijden? Het is inderdaad waar dat de zon je puistjes uitdroogt, waardoor ze vrij snel weer verdwijnen. Let er natuurlijk wel op dat je jezelf goed insmeert met zonnebrandcrème. En natuurlijk veel water drinken, anders droog je te veel uit.

Water drinken

Ja, daar ben ik weer met de opmerking: water drinken! Water is onontbeerlijk voor het goed functioneren van het lichaam, dus ook voor een gezonde huid. Water is niet alleen goed voor lichaam en geest, maar reinigt ook nog eens je huid van binnenuit. Probeer minimaal 2 liter water te drinken, en als het erg warm is minimaal 3 liter.

Zet het water ‘s morgens gewoon klaar in flessen en neem je voor om deze flessen aan het einde van de avond opgedronken te hebben.

Gebruik een groot glas, dat drinkt gemakkelijker en sneller. 2 liter water staat ongeveer gelijk aan 6 flinke glazen per dag. Klinkt al heel anders toch?

Wees erg zuinig met make-up

Een tip voor de dames: beperk het gebruik van make-up. Veel make-up soorten kunnen jeugdpuistjes uitlokken. Ga jezelf dus niet zwaar opmaken om die vervelende puistjes maar te camoufleren. Je sluit je huid hiermee volledig af en het effect zal daarom uiteindelijk averechts zijn. Dit betreft ook het dragen van lippenstift! Draag in ieder geval nooit make-up in bed. Reinig je gezicht altijd heel erg goed, of je nou make-up draagt of niet. Je huid moet kunnen ademen.

Niet aankomen!

Hoe verleidelijk dit ook is, knijp puistjes nooit uit! Blijf in alle gevallen met je blote handen van de puistjes af. Door het uitknijpen irriteer je je huid en kunnen er hele rare wonden ontstaan. Ook wordt de omringende huid weer ‘besmet’, waardoor het uiteindelijk alleen maar erger zal worden.

Tandpasta

Een veel gebruikt middeltje is het aanbrengen van een beetje tandpasta op de puistjes. De tandpasta zal het puistje uitdrogen. Laat de tandpasta zitten totdat je het eerste tintelende gevoel niet meer merkt. Gebruik hiervoor wel traditionele tandpasta, en geen gel of iets dergelijks. Goedkope, witte tandpasta werkt prima! 

Tot slot…

Er zijn heel veel manieren om jeugdpuistjes te bestrijden, zonder gebruik te maken van zware middelen. Heb jij nog tips om jeugdpuistjes op een natuurlijke manier te bestrijden? Deel deze in de comments onder dit artikel, zodat iedereen hiervan kan profiteren.

Bronnen:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0625.2009.00924.x/full

https://escholarship.org/uc/item/77b9s0z8

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ga naar de schoonheidsspecialiste! Veel zorgverzekeraars vergoeden dit tot een bepaald bedrag. Zoek een salon die gespecialiseerd is in acne. En er zijn wel degelijk goede producten om te gebruiken, maar laat je dan adviseren in de salon. Icm een regelmatige behandeling, heb ik eigenlijk altijd resultaat gezien! Gebruik absoluut geen producten die uitdrogend werken, met slechte zepen en alcohol bijvoorbeeld..

 2. Een goede tip is dat je 2 à 3 keer per week je gezicht stoomt met kokend water. Doe dit 10 tot 15 minuten, niet meer en niet minder. Dit is goed voor de doorstroming in het gezicht/huid, en je gaat er van zweten. De slechte stoffen gaan uit je gezicht en het maakt ruimte vrij voor andere stoffen. Dan is natuurlijk de vraag: wat doe ik na het stomen? Je neemt een schone handdoek en dept het vocht van je gezicht. Je huid is nu warm, onderin de huid is het bezig met bloed doorstroming en mogelijk gebeurt er ook iets positiefs met het talg onder de huid! Dat wordt namelijk vaak gezegd door schoonheidsspecialisten. Na dit stomen zou je je huid kunnen laten uitdrogen door een halve citroen te pakken en te smeren over je gezicht. Nadruk op de grote rode en open puistjes! Masseer het gedurende 5 minuten en laat het er daarna nog 5 tot 10 minuten op zitten. Let op, het kan prikken, met name als je open wondjes hebt. Dit was je er naderhand van af en je houdt een rood gezicht over. Geen zorgen, je kunt je gezicht laten afkoelen met wat koude verse magere yoghurt. Gewoon erop smeren, in laten trekken voor 10 of 15 minuten, en het er dan afwassen. NOOIT VEGEN MET HANDDOEKEN!

 3. Gezichtsmaskers van bijvoorbeeld een winkel zoals tuinen helpen ook. Ik gebruik 1x per week een honingmasker van de winkel tuinen. Dit masker is voor porienverfijnend en diepreinigend. Je smeert een dunne laag op heel je gezicht en laat het 10 tot 20 minuten zitten en kunt het er daarna makkelijk afhalen, want het is een pull of masker. Let op, je moet wel van te voren je gezicht goed gewassen hebben met lauw water zodat het al wat gereinigd is en als je het masker eraf hebt gehaald moet je je gezicht ook nog is een keer goed wassen met lauw water omdat er nog wat stukjes van het masker op je gezicht kunnen blijven zitten. Het masker werkt heel goed, je ziet eigenlijk meteen al wat verschil, maar de volgende dag zie je nog beter het verschil. Want ook heel fijn is aan dit masker dat je huid er heel zacht van wordt.

 4. Ik ben 32 en had altijd last van onzuiverheden en puistjes . Sinds ik plantaardig eet is het verminderd maar sinds ik de toner van Jetske ultee heb en de facewash van cetaphil voor de acne gevoelige huid is het zo goed als verdwenen ! Eindelijk!

  1. Fantastisch nieuws! Zijn er meer lezers die hier ervaringen mee hebben?

 5. ik heb al bijna een jaar puisten op me voorhoofd. en ik haaat het zo erg hebben julie misschien tips wat je thuis hebt bevr…
  zonder naar de dokter te gaan ofzo plsss!!! ik heb jullie hulp nodig!

 6. Bedankt voor deze tips! Heb er vast wel iets aan en die tip van de vaseline help goed maar wel volhouden een paar weken bijv!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

44 Shares
Tweet
Pin44
Share