Acne

Laatste Update: 13 december 2015

Acne bij volwassenen: Waarom krijg je het en wat te doen

Heb je op dit moment last van acne terwijl je geen 15 meer bent? Je bent zeker niet alleen, acne bij volwassenen komt vaker voor dan je wellicht zou denken. Het is de oorzaak van veel schaamte en ongemak omdat je simpelweg niet meer zit te wachten op een onzuivere huid. Nu zijn er veel acne behandelingen op de markt, de meeste werken helaas maar minimaal.

In dit artikel ontdek je de oorzaken van acne bij volwassenen, welke behandelingen er zijn en hoe je acne onder controle kunt krijgen met een aantal handige tips.

Wat is de oorzaak van acne bij volwassenen?

Acne wordt veroorzaakt door overmatig veel talg op de huid. Talg dat geproduceerd wordt door de talgklieren verstoppen je poriën. Vervolgens komen hier bacteriën bij en voilà, je hebt een ontsteking.

De vraag is dan natuurlijk: Hoe raken deze poriën verstopt en hoe kan ik de productie van talg verminderen?

Bij sommige volwassenen heeft dit met de hormoonhuishouding te maken. De overproductie van androgenen is een veroorzaker. Een onbalans in de hormonen is bij veel volwassenen een trigger om acne te krijgen. Zo kan acne met name optreden tijdens zwangerschap, menopauze, medicatie (zoals de pil) en zelfs je leefstijl heeft invloed.  Kortom, wanneer je hormonen niet geheel in balans zijn kan de productie van talg een extra zetje in de rug geven.

Maar ook ophoping toxines in je lichaam is een factor. Dit wordt versterkt door de volgende factoren:

 1. Problemen met je spijsvertering (vaak door een ongezond voedingspatroon)
 2. Candida infectie
 3. Voedsel intolerantie
 4. Overmatig veel stress (heeft weer invloed op je hormoonhuishouding)

Acne en volwassenen

Hoe behandel je acne bij volwassenen?

Vandaar dat de meeste behandelingen dan ook gericht zijn op de productie van talg verminderen. Minder talg betekent minder snel last van ontstekingen. Ik moet zeggen dat bij mij veel van deze medicatie juiste averechts werkt. Er is minder talgproductie maar de huid is wel een stuk gevoeliger en droger. Zeker niet optimaal! Daarbij kun je je huid ook niet vergelijken met dat van een tiener. Tieners hebben relatief een dikke huid, vandaar dat je als tiener meer op je huid kunt smeren tegen acne. Een volwassene heeft een dunnere huid en dat acne middelen kunnen dan veel te sterk zijn.

Om je een voorbeeld te geven:

Toen ik last begon te krijgen van acne kreeg ik een heel winkelwagentje vol zalven en medicatie voorgeschreven. Variërend van minocycline tot salicylzuur en benzoylperoxide. Als tiener kon ik wel minocycline 50 mg en benzoylperoxide 20% verdragen. Nu moet ik dat zeker niet proberen! Mijn huid droogt compleet uit en overgevoelig voor de zon.

Voor meer informatie over reguliere acne behandelingen, lees dan dit artikel even door.

De oplossing om acne bij volwassenen onder controle te krijgen kun je in 3 stappen samenvatten:

 1. Hormonen in balans
 2. Juiste huidbehandeling
 3. Voedingspatroon (oog op je bloedsuikerspiegel)

Hormonen in balans houden

De eerste stap is om erachter te komen of je daadwerkelijk last hebt van acne door een onbalans in je hormonen. Als je een vrouw bent is dit eenvoudig te achterhalen doordat je meer of juist minder last hebt van acne tijdens verschillende fases in de menstruatie cyclus. Met name een week voor het menstrueren dat je meer last krijgt van acne. Daarnaast is acne door hormonen wat erger dan normaal, het zijn meer onderhuidse ontstekingen dan een pukkeltje.

Bij mannen wordt acne versterkt wanneer je te veel mannelijke hormonen aanmaakt. Vaak heb je dan ook last van acne op je rug, borst en veel beharing op je lichaam en wellicht beginnende kaalheid.

Laat ik dat even verduidelijken:

De hormonen verantwoordelijk voor de talgproductie worden androgenen genoemd. Met name testosteron zoals DHT (deze is ook verantwoordelijk voor kaalheid). Hormonen hebben écht een significant effect op je lichaam. Vandaar dat hormoontherapie ook zo gevaarlijk is, dit heeft invloed op je hele lichaam!

Wanneer er te veel androgenen geproduceerd worden zal het effect zijn dat er meer talg geproduceerd wordt. Maar het gaat nog veel verder dan dat. Het kan ook zijn dat er normale hoeveelheden androgenen aangemaakt worden maar dat je juist minder hormonen hebt om androgenen in balans te houden. Waar het op neer komt is dat er veel meer hormonale factoren zijn waarom je last hebt van acne.

Vergeet ook niet dat je leefstijl invloed heeft op je hormonen. Zo is het bekend dat de volgende oorzaken invloed uitoefenen op de ontwikkeling van acne:

 • Veel stress in je leven (hierdoor komen de stresshormonen vrij)
 • Hormonen in voedingsmiddelen (vooral dierlijke producten)
 • Anticonceptie pil
 • Ongezond voedingspatroon


Zoals je kunt zien kun je toch best veel doen om de hormonen in balans te krijgen. Uiteraard spelen genetische factoren ook zeker een rol. Echter, door een gezond, gevarieerd en voedingspatroon met een lage glycemische last kom je al een heel eind (daar zal ik het zo nog over hebben). Dit helemaal in combinatie met normale hoeveelheden stress.

Juiste huidbehandeling

Wat mij opvalt bij het coachen van mensen is dat veel de gewoonte hebben om allerlei huidproducten doorelkaar heen te gebruiken. Dit heeft bij veel een averechts effect, meer is zeker niet altijd beter!

Een goede huidbehandeling moet heel simpel zijn. Ik heb er zelf verschillende geprobeerd en heb momenteel de beste ervaring met de volgende stappen:

 1. Een gezichtsreiniger / cleanser specifiek voor een gevoelige huid zonder alcohol
 2. Een goede vochtinbrenger op basis van aloë Vera of andere specifiek voor een gevoelige huid.
 3. Een zalf om acne te verminderen zoals ‘’zz creme’’ of eventueel benzoylperoxide 5% als bijna niks werkt.
 4. Beschermen met een zonnebrand factor specifiek voor een gevoelige huid.
 5. Je huid ten aller tijden goed gehydrateerd houden om uitdroging te voorkomen. Helemaal als je benzoylperoxide neemt.

Voedingspatroon met een lage glycemische index / last

Tenslotte mag je voedingspatroon zeker niet onderschat worden! Nu zullen veel artsen en dermatologen het niet met mij eens zijn dat voeding invloed heeft op de ontwikkeling van acne bij volwassenen. Echter, als je wat onderzoek doet en de reacties van mensen gaat lezen zal je opvallen dat er wel daadwerkelijk een connectie is! Ik merk zelf wanneer ik niet te veel voedingsmiddelen eet met een hoge glycemische index (zoals broodproducten, kant en klare snacks, aardappelen, witte rijst) en dat vervang met groenten, beetje fruit en zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals bruine rijst, quinoa  dat ik veel minder last heb van acne. Nu moet ik wel zeggen dat je niet te veel fruit moet eten, normale hoeveelheden is geen probleem. De basis moet vooral groente zijn en voedingsmiddelen met een lage GI index.

Vergeet ook niet om veel gezonde vetten te eten! Gezonde vetten zijn belangrijk voor je hormoonhuishouding en bescherming tegen hart- en vaatziekten. Mijn favoriete bronnen zijn o.a. lijnzaadolie, ongebroken lijnzaad, vette vis, avocado’s, olijfolie, kokosnootolie en natuurlijk noten zoals walnoten en amandelen!

Wat is de volgende stap?

Het belangrijkste is om niet op te geven! Zelfs wanneer je last hebt van acne en van alles al hebt geprobeerd. Je hormonen in balans krijgen, juiste huidbehandeling en een voedingspatroon met een lage GI index kan dramatisch je huid verbeteren! Het lijkt erop dat hoge pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel invloed heeft op je hormoonhuishouding.

Heb je zelf nog een goede aanvullende tip? Laat het mij zeker even weten door hieronder een reactie achter te laten!

Ontdek hoe je op een natuurlijke wijze van acne kunt afkomen Klik hier voor meer informatie!!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste

  Ik gebruik al jaren medicatie voor acne
  Ben het ondertussen wel een beetje beu aan het worden omdat ik heb gemerkt dat niets meer helpt en dat sommige medicatie een erge bijwerking hebben voor mij zonder positief resultaat. Ik ben 23 jaar en het is echt nog nooit zo erg geweest als nu. Ik merk dat de acne in mijn huid aan het graven is en het word steeds maar erger en erger.
  Nu ik moet wel toegeven dat ik bijna niets van gezond eten eet (toch niet elke dag) en enorm veel ongezond eet
  Ook heb ik veel stress en beweeg ik niet voldoende , misschien is het daardoor maar in elk geval ik heb er last van .
  Nu mijn vraag is , maak het uit of die producten (groenten,fruit enz..) uit warenhuizen komen of is het beter dat ik verse groenten koop bij en boer?
  Alvast bedankt en ik hoop echt dat u mij kan helpen

  Met vriendelijke groeten

  1. Hallo Lina,

   Mijn persoonlijke voorkeur is verse groente bij de groenteboer, maar de groente uit de warenhuizen zijn ook goed. Kijk gewoon goed op de verpakking wat je koopt. Biologisch geteelde groente is nog beter, omdat je er dan zeker van bent dat er geen pesticiden gebruikt zijn bij de teelt.

   Fijne dag,
   Jack

 2. Hallo,
  Mijn naam is Pamela en ik ben een meisje van 16 jaar oud. Ik zit nu in 4 havo en heb al vanaf groep 7 last van puistjes! Ik word er echt helemaal gek van. Ik eet al zeker 2 jaar geen suiker meer (producten met veel suiker, helemaal geen suiker is onmogelijk want ze stoppen echt overal suiker in..) drink ook nooit melk, eet geen kaas of producten die melkeiwit bevatten. Ook drink ik 3 liter water per dag en slaap ik genoeg. Ik gebruik geen make-up en reinig m'n huid gewoon met heet water. En toch gaan de pukkeltjes maar niet weg! Heb vooral last van onderhuidse bultjes op m'n voorhoofd en op m'n kin zitten veel rode vlekjes. Heb niet hele erge acne maar ik zelf vind dat ik er heel lelijk uitzie en het maakt me erg onzeker. M'n ouders zeggen dat het vanzelf wel over gaat maar ik wil niet wachten, ik wil er iets aan doen alleen weet ik echt niet meer wat ik kan doen. Vroeger heb ik wel crempjes gebruikt die ik had gekregen van de dermatoloog en ik heb ook een tijdje de pil geslikt. Toen zat ik in de 2e klas en ik had geen acne meer. Daar was ik heel blij om. Helaas kwam het ook heel snel weer terug, waarschijnlijk omdat ik toen met de pil ben gestopt. Ik wil zo graag m'n mooie jonge huid weer terug, ik zou er echt alles voor willen doen!
  Ik hoop dat u mij kan helpen want ik weet echt niet meer hoe ik mijzelf moet helpen.

  Groetjes van pam

  1. Hallo Pam,

   Ik weet wat het is om al vanaf een jonge leeftijd last te hebben van pukkels. Nu kan het heel goed door de hormonale veranderingen komen dat je wat huidklachten krijgt. Het klopt dat de pil inderdaad bij veel voor een verlichting van klachten zorgen.

   Nu heb ik zelf last van ''acne'' en wat bij mij erg goed werkt tegen pukkels is ''zz creme'' oftewel ''Zhongzhou Zinc oxide and Sublimed sulfur ointment'' van demodexsolutions.com. Het is zeker even het proberen waard. Wel je huid goed behandelen met een goede vocht-inbrenger omdat zz creme huid uitdrogend kan werken.

   Anders maak ook even een afspraak met je dermatoloog.

   Succes en hou me op de hoogte!

  2. Sowieso is heet water slecht voor je huid. En is water geen reiniging voor je huid. Haal maar eens een watten schijfje met miscellair water (de roze) van garnier over je gezicht na een dag school of 's morgens bij het opstaan en kijk wat voor troep erop zit.

 3. Beste,

  Ik heb nooit last gehad van acne (26 jaar). Ik moest een tijdje stoppen met de microgynon en ben 4 maanden pilvrij geweest en ook toen had ik nergens last van. Helaas toen ik weer begon met de microgynon had dit een hele slechte uitwerking! Van nachtelijke zweten, huiduitslag, eczeem en behoorlijke acne op mijn kin.. Ik ben nu alweer 10 weken gestopt en ondertussen 2 weken aan de tetracycline, dit werkt tot nu toe erg goed. En ben al mijn klachten zo goed als kwijt behalve de acne. Is de kans groot dat de acne na deze kuur terugkomt? Of was het puur hormonaal? Hoe lang duurt het ongeveer voordat mijn hormonen weer in balans zijn? Qua voeding let ik ontzettend op (veel water, geen zuivel en veel groente en fruit) ook sport ik zo 3 keer per week. Alles om mijn hormonen te helpen sneller op pijl te krijgen.

  Groet,
  Denise

 4. Hallo

  Ik heb nooit last gehad van puistjes maar sinds het stoppen met de pil omdat ik daar migraine van kreeg en stemmingswisselingen kreeg ik ze naar een paar maanden op mijn Boven rug. Nu ik een spiraal heb krijg ik ze ook op mijn voorhoofd en bij min slapen. Ze gaan maar niet weg...... wat helpt?

 5. Hallo, ik ben een jonge vrouw van 26 jaar. Ik kamp al jaren met acne, en na het stoppen met het gebruik van zuivel is mijn acne zo goed als weg gegaan. Ik heb bijna 2 jaar een spiraal gehad en heb hem nu 2 maanden geleden laten verwijderen ivm klachten. Nu merk ik dat mijn acne weer terug komt. Mijn huid is weer vettig ,en ik baal er flink van! Ik heb door acne allemaal littekens op mijn gezicht, en ik dacht dat mijn probleem was opgelost toen ik stopte met het gebruik van zuivel. Nu weet ik niet meer wat ik moet doen.... Ik wil niet nog méér littekens op mijn gezicht krijgen. En opnieuw een spiraal laten plaatsen is voor mij ook geen oplossing. Wie kan mij helpen met mijn pukkelige probleem

  1. Jij schijnt een probleem met je hormoonbalans te hebben. Je spiraaltje zorgde in het verleden voor de balans, maar dat is nu weg. Heb je overwogen om gewoon de pil te gebruiken? Deze kan weer voor balans in je hormoonhuishouding zorgen, en daardoor ook minder of geen acne.

 6. Hoi. Ik heb sinds een jaar b12 injectie's en vanaf die tijd heb ik last van acne op kin,en jeuk en gaat maar niet over helaas. Daarvoor had ik nooit last van acne. Ik heb hydroxocobalamine maar ik ga over naar Takeda en hopelijk helpt het. Heeft u advies/tip? Thnx. Groetjes

  1. Er schijnt inderdaad een verband te bestaan tussen B12 en acne. B12 heeft namelijk invloed op de gedragingen van bacteriën die in en op de huid van je gezicht zitten: B12 lokt ontstekingen uit in je gezicht, waardoor acne en jeugdpuistjes kunnen ontstaan en/of erger maken.
   Het is mij niet duidelijk waarom je de extra B12 toegediend krijgt. Wellicht omdat je vegetarisch of veganist bent?
   Als je dus van de acne af wilt, raad ik je aan om met je behandelend arts te overleggen voor een alternatief, als dat mogelijk zou zijn.

   Als je het hele (Engelstalige) onderzoek wilt lezen:
   http://stm.sciencemag.org/content/7/293/293ra103

   Heel veel succes!

  2. Hoi Natasha, dit lees je denk ik niet maar ik probeer het toch even. Ik ben heel benieuwd hoe het gegaan is na je overstap? Ik heb namelijk hetzelfde, zit er helemaal onder sinds de injecties...

   Voor de andere mensen, ik las dat er ook een verband is tussen coeliakie en acne, en als ik lees wat de dieettips zijn, ga je zo ook minder gluten eten. Misschien de moeite waard eens te laten testen want heel veel mensen hebben dit maar weten dit niet

 7. Hoi. Thnx voor de reply back. Ben gestopt met de injectie's en heb paar x acnetherapie bij huidtherapeut en gaat nu gelukkig goed. Mag niet klagen. Groetjes

 8. Moeder natuur wil wel helpen, zon en zout. Kan epsom zout gebruiken in de douche. In bakje met water doen en vanuit daar op je huid leggen. (Dik erop is beter) 5-10 tot het droger is dan afspoelen in de douch.
  Daarnaast veganistisch dieet is doorslaggevend. We zijn niet gemaakt voor dierlijke producten. Geef het een kans.

  1. Dankjewel voor deze aanvulling, Gijs.

   Iemand anders die hier ervaring mee heeft?

  2. Veganistisch eten heeft me veel gebracht in positieve zin, maar ik heb juist sinds kort veel last van acne. Ik vraag me af of het gebruik van sojaproducten hier invloed op kan hebben. Dat schijnt ook invloed te hebben op je hormoonhuishouding.

 9. Ik ben 34. Heb sinds 2 jaar geen baarmoeder meer. En heb nooit eerder acne gehad. Ook niet als puber zijnde. 3mdn na mn hysterectomie kreeg ik een uitbraak. Deze werd bestreden met vit A zuur creme. En het leek voorbij. Echter nu zit ik weer onder en ik krijg het niet onder controle. Ik reinig 2x daags grondig. Gebruik voedende maar geen vette cremes. 5% benzo afgewisseld met differin zo nodig. Fijne facescrub onder de douche 3x pw. Voeding goed. Geen intoleranties (getest in umcg). Ik weet het niet meer

 10. Ik heb er jaren lang al last van maar drink nu de laatste tijd elke dag een verse smoothie gemaakt van pompoen en gember en bij mij zie je veel verschil had jaren lang een dikke bult op mijn rug ik schaamde mij ervoor woon in de caribbean maar durfde mijn t shirt niet uitdoen en sinds een paar weken is hij helemaal weg en voel mij lichaamelijk veel beter probeer het voor 4 weken en je zult merken dat je huid beter word pompoen en gember zijn geen ontstekings remmers maar ze lossen het op

 11. Hey, ik ben 32 en heb nog altijd last van acne. Ik durf soms niet buiten komen want soms zijn het echt bollen en dan probeer ik vanalles maar niks helpt. Dermatoloog zegt dat het hormonaal is maar er moet toch een oplossing zijn? Ik probeer zoveel mogelijk op mijn voeding te letten maar dan heb ik er nog last van. Mijn zelfvertrouwen is echt laag hierdoor

 12. seyed , ik heb yaren last van acne en miijn ervaring 90procent kom door eten ,:pinda,sezaam ,en meste notjes ,vete vlees
  en producten met suger,protein sheek en creatine.STERKTE EN BETERSCHAP

 13. Heb je echt hardnekkige acné of rosacea? Ga naar de Rositta kliniek in Assen. Het kost tijd, geld en energie maar daar krijg je een mooie huid voor terug. Slechts een deel kan ze niet verhelpen als het puur hormonaal is (nu bij mij, ben 35 jaar oud). Hier is ze ook eerlijk over. Zo'n 20 jaar geleden heeft ze mij van acné afgeholpen. Nu van rosacea. Mensen komen daar vanuit het hele land. Hey is het waard.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share