Yasmin (drospirenon en ethinylestradiol) is een hormonale anticonceptie medicatie die ook wel bekend staat als de gecombineerde orale anticonceptiepil of gewoon 'de pil'. Deze voorgeschreven medicatie bevat synthetische versies van de van nature voorkomende vrouwelijke geslachtshormonen: oestrogeen (ethinylestradiol) en progestine (drospirenon). Yasmin werkt door het voorkomen van een eisprong tijdens het ovuleren en voorkomt ook dat er bepaalde veranderingen in de voering van de baarmoederhals en de baarmoeder optreden, waardoor het sperma moeilijker de baarmoeder kan bereiken en het bevruchte eitje zich veel moeilijker in de baarmoeder kan nestelen.
Afgezien van de handelsnaam Yasmin wordt de combinatie van drospirenon en ethinyl stradiol in dit medicijn ook onder andere merken verkocht waaronder Beyaz, Yasminelle, Yaz, Ocella, Angeliq en Zarah. De merknaam Yasmin wordt vervaardigd en verhandeld door de farmaceutische firma Bayer.
Yasmin komt in een strip met 28 pilletjes (21 gele of roze pilletjes en 7 witte pilletjes) die elke dag, rond dezelfde tijd, moeten worden ingenomen. Het is alleen verkrijgbaar op recept.
Hoe werkt Yasmin
Yasmin werkt, net als andere gecombineerde orale anticonceptiva, door de normale menstruatiecyclus af te remmen. Tijdens een normale menstruatiecyclus verandert het niveau van bepaalde vrouwelijke geslachtshormonen tegen een verwachte snelheid. Deze hormonale veranderingen veroorzaken de afgifte van een eitje uit de eierstok (het ovulatieproces) en zorgt voor een verandering van de baarmoedervoering of de baarmoeder zelf, waardoor er een gunstige omgeving voor de bevruchting ontstaat. Als aan het einde van de menstruatiecyclus het eitje niet bevrucht is, daalt het niveau van de vrouwelijke hormonen weer, waardoor de baarmoedervoering uiteindelijk wordt afgestoten (de maandelijkse menstruatie).
In principe bevat elke Yasmin pil specifieke hoeveelheden hormonen die het lichaam laten denken dat de ovulatie al is opgetreden. De constante hoeveelheid hormonen die het lichaam binnenkrijgt blokkeert het rijpen van een eitje, evenals het vrijkomen van het eitje van de eierstokken bij elke menstruatiecyclus.
Naast het voorkomen van een ovulatie verdikt het ook het natuurlijke slijm in de opening van de baarmoeder waardoor het moeilijker wordt voor het eitje om zicht te nestelen en voor het sperma om deze te bevruchten. Yasmin verandert ook de kwaliteit van de baarmoedervoering waardoor het minder waarschijnlijk is dat het bevruchte eitje zich zal innestelen (implantatie).
Yasmin helpt ook om de menstruatiebloeding minder pijnlijk, lichter en regelmatiger te maken. In feite kan het ook worden gebruikt om vrouwen die menstruele problemen hebben, vooral pijnlijke, zware of onregelmatige bloedingen, te helpen.
Yasmin en acné
Yasmin is een oraal anticonceptiemiddel dat op recept verkrijgbaar is en dat wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Veel vrouwen overwegen dit medicijn niet te gebruiken omdat ze zich zorgen maken over het feit dat het medicijn acné kan veroorzaken. Hoewel klinische studies aangeven dat acné een veel voorkomend bijwerkend effect is van Yasmin, zijn er ook vrouwen die dit geneesmiddel juist gebruiken om acné te behandelen.
Acné als bijwerking van Yasmin
Voordat een geneesmiddel wordt goedgekeurd, wordt het eerst door middel van placebo-gecontroleerde klinische proeven zorgvuldig bestudeerd. De medicatie wordt dan aan een groep mensen toegediend, terwijl een andere groep een placebo krijgt. Vervolgens worden er dan gegevens verzameld over de bijwerkingen en die worden dan vergeleken met de placebogroep, die het geneesmiddel niet heeft ingenomen. Uit deze klinische onderzoeken is gebleken dat acné zich bij meer dan 1% van de gebruikers van Yasmin heeft voorgedaan. Maar er is ook acné gerapporteerd door deelnemers die het geneesmiddel niet hebben gebruikt.
Aangezien acné zich dus bij zowel gebruikers als niet-gebruikers van dit geneesmiddel heeft voorgedaan, is het onduidelijk of de acné door Yasmin of door andere factoren werd veroorzaakt.
Yasmin als behandeling voor acné
Hoewel Yasmin niet goedgekeurd is voor de behandeling van acné, gebruiken sommige vrouwen dit wel om deze aandoening aan hun huid te behandelen. In feite is er nog een ander anticonceptiemiddel - Yaz - dat vergelijkbare werkzame bestanddelen van Yasmin bevat, maar dan in iets andere hoeveelheden en dat wel is goedgekeurd als behandeling voor acné. Er zijn ook zorgverleners die dit medicijn effectief en veilig beschouwen voor de behandeling van acné.
Drospirenone, een actief bestanddeel in Yaz en Yasmin, is een progesteronhormoon dat de effecten van testosteron en andere mannelijke hormonen tegenwerkt. Meestal hebben vrouwen, die last hebben van acné, lage hoeveelheden mannelijke hormonen. Aangezien zowel Yaz als Yasmin de effecten van deze mannelijke hormonen blokkeren, is het gunstig bij de behandeling van acné.
Uit een klinisch onderzoek uitgevoerd onder vrouwen die dit orale anticonceptie gebruikten, bleek dat na de gemiddelde behandeling van 9 cycli de gemiddelde acné laesies met maximaal 62% verminderd waren. Andere combinatiepillen hadden ook positieve effecten op acné en seborrhea. In vergelijking met andere orale anticonceptiva lijken geneesmiddelen die drospirenon en ethinylestradiol combineren effectiever te zijn. Bij een subjectieve evaluatie van het effect van deze anticonceptiepil op acné zijn gynaecologen, dermatologen en de deelnemers zelf het erover eens dat er een verbetering van hun huidconditie kon worden opgemerkt. Er kan dus worden gezegd dat deze combinatie van geneesmiddelen effectief kan zijn voor het behandelen van milde tot matig ernstige acné.
Aanbevelingen
Hoewel Yasmin niet goedgekeurd is voor de behandeling van acné, kunnen vrouwen die deze anticonceptiepil gebruiken wel een verbetering zien in hun acné. Sommige zorgverleners schrijven dit geneesmiddel voor aan vrouwen die een behandeling nodig hebben voor hun acné en die ook op zoek zijn naar een anticonceptiemiddel. Als je echter merkt dat Yasmin je acné verergert, moet je meteen je arts raadplegen om samen naar een oplossing te zoeken. Afhankelijk van de ernst van je aandoening, kan je zorgverlener overwegen om het gebruik van dit geneesmiddel te stoppen en een alternatief anticonceptiemiddel of een andere behandeling voor acné voor te schrijven.
De bijwerkingen van Yasmin
De bijwerkingen van Yasmin zijn vergelijkbaar met de symptomen die zich kunnen voordoen door het gebruik van andere anticonceptiemiddelen en kunnen veranderingen in de eetlust, gevoelige borsten en veranderingen in de menstruatiecyclus omvatten. Vrouwen die Yaz-, Yasmin-, Ocella- en andere drospirenon/ethinylestradiol-anticonceptiva gebruiken lopen een groter risico op het ontwikkelen van trombose of bloedstolsels.
Veelvoorkomende bijwerkingen van Yasmin
Veel vrouwen ervaren bijwerkingen van Yasmin en dan vooral als ze voor het eerst met het gebruik van de pil beginnen. Deze symptomen komen het meeste voor:
- Verandering van gewicht
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Braken
- Onregelmatig menstrueren
- Continu bloeden
- Pijnlijke of gezwollen borsten
- Een opgeblazen gevoel
- Zwelling in de enkels of de voeten
- Ongewone vaginale afscheiding
- Veranderingen in de eetlust
Deze bijwerkingen gaan meestal na verloop van tijd vanzelf weer over. Als de bijwerkingen niet verdwijnen of erger worden, is het verstandig om contact op te nemen met een arts.
Ernstige bijwerkingen van Yasmin
De meeste vrouwen kunnen Yasmin gebruiken, zonder last van ernstige bijwerkingen te krijgen. In zeldzame gevallen hebben gebruikers van Yaz en Yasmin gemeld last van bloedstolsels te krijgen, die kunnen leiden tot ernstige aandoeningen, met inbegrip van een beroerte, een hartaanval, pulmonale embolie en diepveneuze trombose en soms ook de dood als gevolg kunnen hebben. Als je één van de onderstaande symptomen ervaart, moet je onmiddellijk een arts raadplegen.
- Duizeligheid
- Flauwte
- Onverklaarbaar zweten
- Ernstige hoofdpijn
- Veranderingen in de visie of een wazig zicht
- Onduidelijke of langzame spraak
- Verwarring
- Plotselinge blindheid
- Tinteling of zwakte aan een kant van het lichaam
- Pijn op de borst
- Pijn in de kaak of linkerarm
- Moeilijke ademhaling
- Pijn of zwelling in de lies of in de kuiten
Andere zeldzame, maar ernstige, bijwerkingen van Yaz en Yasmin zijn onder meer:
- Plotseling zware bloedingen
- Het overslaan van menstruaties
- Continu bloeden
- Geelzucht of vergeling van het oogwit of de huid
- Ongewone stemmingsveranderingen
- Gedachten over zelfmoord
- Knobbeltjes in de borsten
- Ernstige buikpijn
- Donkere urine
Neem bij de eerste teken van één van deze bijwerkingen meteen contact op met je arts. Allergische reacties op Yasmin zijn ook mogelijk, maar komen zelden voor. Deze symptomen omvatten zwelling van het gezicht of jeuk, zwelling van de tong en de keel, uitslag, ademhalingsproblemen en ernstige duizeligheid. Deze symptomen vereisen onmiddellijke aandacht.
Yasmin en zwangerschap
Wanneer deze pil wordt gebruikt, zoals aangegeven, kunnen Yasmin en Yaz effectief een zwangerschap voorkomen. Een zwangerschap kan echter optreden als de pil niet elke dag regelmatig wordt ingenomen of als er een pil wordt gemist. Yasmin kan als dit tijdens de zwangerschap wordt gebruikt geboorteafwijkingen veroorzaken en daarom moet je ook minstens met een strip gestopt zijn als je wilt proberen om zwanger te worden. Als je de medicatie niet correct hebt genomen en niet ongesteld wordt, neem dan onmiddellijk contact op met je arts. Yasmin mag niet worden genomen tijdens het geven van borstvoeding en kan ook de melkproductie beïnvloeden.
Yasmin en roken
Net als bij andere anticonceptiemiddelen lopen vrouwen, die roken of andere tabaksproducten gebruiken, een groter risico op het krijgen van ernstige bijwerkingen. Vrouwen die Yaz of Yasmin gebruiken en roken, hebben een hogere kans op het ontwikkelen van bloedstolsels, een hoge bloeddruk en hebben ook een groter risico op het krijgen van een hartritmestoornis of een hartaanval. Vrouwen van boven de 35 jaar zijn en die roken en vrouwen die meer dan 10 sigaretten per dag roken, mogen daarom ook geen hormonale anticonceptiepil zoals Yasmin gebruiken.
Bestaande condities
Yasmin is niet voor iedereen de beste vorm van geboortebeheersing. Vrouwen die al problemen hebben ondervonden met andere op oestrogeen- en progestinale gebasserde orale contraceptieve formules kunnen vergelijkbare bijwerkingen krijgen als ze Yaz of Yasmin gaan gebruiken.
Vertel je arts over je ervaringen met andere anticonceptiemiddelen of als je een geschiedenis hebt van een oncontroleerbare hoge bloeddruk, migraine, bloedstolsels, nier- of leverziekte, een beroerte of een hormoonafhankelijk type van kanker. Yasmin is misschien ook niet de juiste vorm van anticonceptie voor mensen die aan diabetes, aanvallen, depressie of galblaasziekte lijden.
Yasmin en andere medicijnen
Een aantal medicijnen kunnen hormonale anticonceptiepillen zoals Yaz en Yasmin minder effectief maken. Het gebruiken van deze medicijnen, zonder gebruik te maken van nog een extra anticonceptiemiddel, kan resulteren in een zwangerschap. Deze medicijnen omvatten:
- Antibiotica zoals penicilline, amoxicilline, cotrimoxazol, rifampine enz.
- Griseofulvine
- Modafinil
- Sint Janskruid
- Geneesmiddelen die gebruikt worden om de symptomen van HIV te behandelen, waaronder nelfinavir, nevirapine en ritonavir
- Medicijnen die de bevalling opwekken zoals fenytoïne, primidon, topiramaat, enz.
Yaz verhoogt het gehalte van kalium in het bloed en mag niet worden gebruikt in combinatie met andere geneesmiddelen, die ook een toename in de niveaus van kalium veroorzaken. Vertel het je arts, voordat je met deze vorm van anticonceptie begint, als je één van onderstaande medicijnen gebruikt.
- Diuretica zoals amiloride, spironolacton, triamtereen enz.
- ACE-remmers, waaronder enalapril en lisinopril
- Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) zoals aleve en ibuprofen
- Angiotensine receptor blokkers zoals diovan, heparine enz.
- Kalium-supplementen
- Zoutvervangers die kalium bevatten
Op deze lijst staan niet alle medicijnen die kunnen interageren met Yaz of Yasmin, dus overleg met je arts als je ook andere vitaminen, supplementen en medicijnen gebruikt. Neem altijd contact op met je arts voordat je nieuwe medicijnen of voedingssupplementen gaat gebruiken als je ook al Yaz of Yasmin gebruikt.
Estrogeen- en progestinevaccinatiepillen zijn voor veel vrouwen een veilige, effectieve en handige manier om een zwangerschap te voorkomen, maar het is zeker niet voor iedereen de juiste keuze. Bespreek je risico op bijwerkingen van Yasmin met je arts en bepaal samen of deze pil goed bij je past.
Yasmin en bloedstolsels
De fabrikant van Yasmin (drosperinon en ethinylestradiol) waarschuwt vrouwen die dit geneesmiddel gebruiken over het mogelijke verhoogde risico op het ontwikkelen van gevaarlijke bloedstolsels. De mogelijkheid om het risico op bloedstolsels te verhogen, heeft ook betrekking op andere hormonale anticonceptiva.
Wat onderzoeken hebben uitgewezen
Recente onderzoeken tonen aan dat vrouwen die nieuwere pediatrische pillen gebruiken en dan met name diegene die drosperinon bevatten (zoals Yasmin) een grotere kans hebben om bloedstolsels te ontwikkelen dan de vrouwen die de oudere soorten pillen gebruiken.
Enkele onderzoeken tonen aan dat het risico op het ontwikkelen van veneuze trombo-embolie twee tot drie keer hoger is bij vrouwen die combinatiepillen gebruiken die drospirenon bevatten, dan bij vrouwen die de ouderwetse pil gebruiken. Thrombo-embolisme is een ernstige medische aandoening waarbij de bloedstolsel in een ader, meestal in de benen, loslaten en door het hele lichaam reizen en uiteindelijk een dodelijke blokkering van de longaders veroorzaakt.
Ondanks deze bevindingen beschouwen de fabrikant van Yasmin - Bayer - en sommige gezondheidsdeskundigen het algehele risico op het krijgen van een bloedstolling zeer laag. Volgens haar fabrikant is Yasmin veilig te gebruiken en ze claimen dat dit blijkt uit jarenlange wetenschappelijke en goed gecontroleerde onderzoeken en bewijsmateriaal. Bovendien wijst Bayer erop dat deze recente onderzoeken, die het bloedstollingsrisico van drospirenonmedicatie hebben bekeken, 'gebrekkig' zijn en dus tot inconsistente bevindingen hebben geleid. Sommige onderzoeken, die in de afgelopen jaren zijn gepubliceerd, tonen ook een verhoogd risico terwijl andere onderzoeken weer aantonen dat drospirenon net zo veilig is als oudere pediatrische pillen die levonorgestrel bevatten.
Hoewel Bayer dit geneesmiddel veilig acht, bevat de verpakking van Yasmin wel een risico waarschuwing over de mogelijkheid op het ontwikkelen van bloedstolsels. De fabrikanten van anticonceptiemiddelen raad artsen ook aan om dit gezondheidsrisico met de patienten te bespreken zodat het hopelijk voorkomen kan worden.
Aanbevelingen
Als je Yasmin wilt gaan gebruiken, is het verstandig dat je je arts op de hoogte brengt als je eerder last van bloedstolsels hebt gehad. Gewoonlijk krijgen vrouwen die bloedstolsels hebben ervaren dan een andere vorm van anticonceptie voorgeschreven. Bespreek het ook met je arts als je verwacht of plan bent om een operatie te ondergaan of als je gedurende een lange periode niet actief of geïmmobiliseerd bent (zoals in het geval val ziekte of een ongeval). Langdurige inactiviteit samen met het gebruik van een gecombineerde anticonceptiepil kan het risico op het ontwikkelen van bloedstolsels verder verhogen.
Neem onmiddellijk contact op met je arts als je klachten zoals kortademigheid, pijn in de borst of bloedingen, problemen met het zicht of de spraak, pijn in kuiten, plotselinge ernstige hoofdpijn, bloed ophoesten of gevoelloosheid of zwakte in één arm of been ervaart. Deze symptomen kunnen wijzen op een bloedstolsel of trombo-embolie wat fataal kan zijn als dit niet behandeld wordt.
Yasmin en het aankomen van gewicht
Yasmin (drospirenon en ethinylestradiol) is een orale combinatiepil, die wordt gebruikt wordt om ovulatie en zwangerschap te voorkomen. Hoewel de fabrikant van Yasmin gewichtstoename niet opnoemt als een veel voorkomende bijwerking (bijwerkingen die zich voordoen bij meer dan 1% van de mensen) hebben sommige gebruikers wel veranderingen in hun gewicht en eetlust gemeld.
Gewoonlijk is de gewichtstoename als gevolg van anticonceptie maar minimaal. Sommige gebruikers kunnen waterretentie ervaren tijdens het gebruik van orale anticonceptiemiddelen wat wel kan zorgen voor het aankomen van gewicht.
Wat onderzoeken hebben uitgewezen
Veel vrouwen vinden dat het gebruik van anticonceptie wel kan leiden tot een toename van gewicht. In feite zijn er veel vrouwen die bang zijn om dit door deze potentiële bijwerking te gebruiken. Uit onderzoeken blijkt echter dat orale anticonceptie eigenlijk geen gewichtstoename kan veroorzaken.
Hoewel er door sommige vrouwen die anticonceptie gebruiken wel een gewichtstoename is gemeld, is de verandering in het gewicht waarschijnlijk toevallig en dus niet gerelateerd met het gebruik vandeze pil. Klinische onderzoeken hebben niet bewezen dat er een verband is tussen het gebruik van de pil en het aankomen van gewicht. Het wordt in de onderzoeken wel aangetoond dat de gewichtstoename vaak wordt veroorzaakt door andere factoren en dus niet door het gebruik van de pil.
De gewichtstoename beheersen
Als je een gewichtstoename ondervindt tijdens het gebruik van deze medicatie, neem dan voor specifieke instructies contact op met je arts. Je arts kan je conditie het beste beoordelen en bepalen of de gewichtstoename door Yasmin wordt veroorzaakt of een andere reden heeft. Gewoonlijk kan de gewichtstoename die wordt ervaren tijdens het slikken van de pil gemakkelijk worden beheerd met een veranderingen in de levensstijl. Verhoog je lichamelijke activiteit of doe regelmatig wat oefeningen. Volg ook een gezond dieet dat bestaat uit de consumptie van vezels, calorieën met een laag vetgehalte, zoals verse groenten en fruit, granen en mager vlees. Als de pil je eetlust verhoogt moet je meer calorieën uit eiwit eten.
Indien dat mogelijk is kun je beter vaker wat kleinere maaltijden eten om zo een verzadigd gevoel te krijgen maar niet teveel calorieën binnen te krijgen. Kleinere maaltijden helpen ook bij het reguleren van de bloedsuiker en kunnen vermijden dat je honger krijgt waardoor je mogelijk teveel eet.
Je kunt eventueel samen met een diëtist een dieetprogramma ontwikkelen dat goed bij je past. Je diëtist kan je ook helpen bij het bekijken wat voor jou gezonde hoeveelheden calorieën zijn die je kunt consumeren en voor welke voedingsmiddelen je het beste kunt kiezen.
Als je een aanzienlijke hoeveelheid gewicht aankomt en als dat niet kan worden aangepast met veranderingen in je levensstijl kun je met je arts overleggen of je misschien beter een andere pil kunt proberen. Als je denkt dat de gewichtstoename het gevolg is van het vasthouden van vocht of als gevolg van andere factoren kun je met je arts overleggen wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van supplementen of diuretica.
Tot slot...
Acne kan verregaande gevolgen hebben voor je leven. Niet alleen lichamelijk, maar vooral ook geestelijk. Juist in één van de moeilijkste periodes in je leven, als puber, is het belangrijk voor jezelf om er goed uit te zien. Acne kan je heel erg onzeker maken.
Wil jij voorgoed verlost worden van al je acne klachten? Dan heb ik goed nieuws voor je: Ik heb een methode samengesteld waarmee je op een natuurlijke manier van al die vervelende mee-eters af kun komen. Zonder gebruik van antibiotica of andere schadelijke medicatie.
Nieuwsgierig geworden?
Alle informatie over het “Acne Verdwijn Plan” kun je hier vinden! >>>
Bronnen
www.cosmopolitan.com/uk/body/health/news/a44003/website-tells-if-pill-makes-acne-better-worse/
www.healthline.com/health/birth-control/yaz-vs-yasmin
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072393/