Aambeien Behandeling

Laatste Update: 24 juni 2020

Sudocréme tegen aambeien: helpt het echt?

Aambeien: Je hoort er bijna nooit wat over. Dat is natuurlijk geen wonder, want niemand zal tijdens een verjaardag even spontaan zeggen: “Oh ja, ik heb ontzettend veel last van aambeien!”. Het is, en blijft, een gênant onderwerp waar iedereen maar liever over zwijgt.

TIP van Robert Jan:
Heb je last van aambeien en wil je daar zo snel mogelijk vanaf? Dit werkt direct >>

Maar op het moment dat je last hebt van aambeien, wil je natuurlijk niets liever dan een afdoende, en vooral snelle, oplossing hiervoor.

Regelmatig krijg ik de vraag of het bekende Sudocréme effectief is tegen aambeien. Of dit zo is, vertel ik je verderop in dit artikel.

Allereerst: Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn gezwollen aderen in het onderste gedeelte van je rectum en je anus. Soms kunnen de wanden van deze bloedvaten zo dun zijn dat de aderen van hun plek en geirriteerd raken, vooral als je poept.

Aambeien zijn een van de meest voorkomende oorzaken van rectale bloedingen. Ze zijn zelden gevaarlijk en gaan meestal na een paar weken weer vanzelf over. Maar je moet je arts bezoeken om er zeker van te zijn dat het geen ernstige aandoening is. Hij kan ook aambeien die niet weggaan of die erg pijnlijk zijn verwijderen.

Interne en externe aambeien

Interne aambeien zitten ver genoeg in het rectum, dat je ze normaal gezien niet kunt voelen of zien. Ze doen meestal geen pijn, omdat je daar weinig pijngevoelige zenuwen hebt. Bloeden kan het enige teken zijn dat je ze hebt.

Externe aambeien zitten onder de huid rond de anus, waar veel meer pijngevoelige zenuwen zitten waardoor deze wel pijn doen als bloeden.

Soms ontstaan ​​aambeien of ze worden groter en bewegen naar de anale sluitspier. Dan kun je ze zien als vochtige bultjes die rozer zijn dan de omgeving. En ze zijn vaak pijnlijk als je poept.

Verzakte aambeien gaan meestal weer vanzelf naar binnen. Zelfs als ze dat niet doen, kunnen ze vaak voorzichtig teruggedrukt worden.

In een externe aambei kan een bloedstolsel ontstaan waardoor het paars of blauw wordt. Dit heet trombose. Het kan pijn doen, erg jeuken en kan gaan bloeden. Wanneer de stolling zich oplost, blijft er losse huid over, wat geirriteerd kan raken.

Wat zijn de oorzaken van aambeien?

Sommige mensen hebben als andere familieleden, zoals hun ouders dit ook hadden, meer kans om aambeien te krijgen.

Een opbouw van druk in je onderste rectum kan de bloedstroom beïnvloeden en de aderen daar doen zwellen. Dat kan gebeuren door extra gewicht, wanneer je obesitas of zwanger bent. Of het kan komen door:

 • Persen tijdens de ontlasting.
 • Inspanning wanneer je iets doet dat fysiek zwaar is, zoals het tillen van een zware doos.
 • Mensen die voor lange tijd staan ​​of zitten, hebben ook meer risico.

Je kunt ze ook krijgen als je constipatie of juist diarree hebt, die niet overgaat. Hoesten, niesen en braken kunnen het erger maken.

Wat is Sudocréme?

Sudocréme is een medicinale crème die je bij de drogist kunt kopen en die vooral gericht is op de behandeling van luieruitslag. Het bevat een waterafstotende basis (bestaande uit oliën/wassen), beschermende en verzachtende middelen, antibacteriële en antifungale middelen en een milde verdoving. Naast luieruitslag kan het ook gebruikt worden om eczeem, bedzweren, acne, kleine brandwonden, oppervlaktewonden, zonnebrand en blaasjes te behandelen.

Sudocréme is misschien niet de meest glamoureuze toevoeging op je badkamerplankje, maar er zitten heel wat kleine wonderen in die kleine tube.

Ondanks zijn bekendheid (en geliefdheid!) als een luieruitslagcrème, kan Sudocréme eigenlijk worden gebruikt op alles van snijwonden en kleine brandwonden tot huidomstandigheden en zelfs als een gezichtsmasker voor een probleemhuid.

Sudocréme tegen aambeien: werkt het echt?

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er zelf geen ervaring mee heb. Gelukkig maar!

Natuurlijk heb ik onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Sudocréme op aambeien, en ik moet je zeggen dat de resultaten erg teleurstellend zijn.

Ik heb met veel mensen gesproken die dit geprobeerd hebben, en het blijkt dat een heel klein aantal mensen baat hebben gehad bij Sudocréme in de strijd tegen aambeien.

Het overgrote deel van de mensen met aambeien hadden dus geen baat bij het toepassen van Sudocréme.

Overigens is Sudocréme wél effectief bij de behandeling van acne!

Wat helpt dan wél tegen aambeien?

Je hoeft geen dokter te zijn om snelle manieren te vinden om je jeuk en pijn te verlichten of om blijvende oplossingen om het ongemak niet erger te maken te kunnen bedenken. De beste behandelingen voor aambeien zijn vaak dingen die je thuis kunt doen.

Veel van deze tips helpen je bij het voorkomen van constipatie en maken het makkelijker om naar het toilet te gaan. Dat kan ook voorkomen dat de aambeien opkomen.

TIP van Robert Jan:
Heb je last van aambeien en wil je daar zo snel mogelijk vanaf? Dit werkt direct >>

Hoe kun je de pijn en jeuk verlichten?

 • Neem een warm bad. Ga ongeveer 15 minuten per dag in een bad zitten met een paar centimeter warm water. Doe het twee of drie keer per dag en na elke ontlasting. Als je ook het gebied wilt wassen, gebruik dan ongeparfumeerde zeep en scrub niet.
 • Lekker zachtjes afdrogen. Je kunt zelfs een föhn op de koude stand gebruiken als dat beter voelt.
 • Er is ook een speciale “billendouche" die je direct op je wc-bril kunt plaatsen om het weken makkelijker te maken.
 • Wrijf voor wat verlichting. Vochtige doekjes of crèmes met hazelnoot kunnen zonder bijwerkingen pijn en jeuk verzachten. Gebruik hydrocortisone niet langer dan een week, tenzij je arts zegt dat het goed is.
 • Doe er ijs op. Breng meerdere malen per dag op de plaats die behandeling nodig heeft koude kompressen aan. Het kan de pijn verzachten en de zwelling voor een poosje laten zakken.
 • Overweeg pijnstillers. Een medicijn zonder recept, zoals acetaminophen, aspirine of ibuprofen, kan helpen tegen de pijn.
 • Krab niet. Je kunt de huid beschadigen en de irritatie en jeuk verergeren.
 • Kies voor katoen. Draag los, zacht ondergoed. Het zorgt ervoor dat het gebied wordt geventileerd en het vocht opneemt, zodat je aambeien daar geen last van hebben.

Goede hygienische gewoontes

 • Beperk je tijd op het toilet. Als je niet na een paar minuten moet, wacht dan of doe iets zodat het komt. Probeer in een routine te komen waarin je elke dag op dezelfde tijd gaat.
 • Wees vriendelijk voor je huid. Als het toiletpapier irriterend is, probeer het dan eerst te bevochtigen. Of gebruik vochtige doekjes, watten of alcoholvrije babydoekjes.
 • Houd het niet op. Als je het gevoel hebt dat je moet gaan, ga dan ook. Wacht niet op een betere tijd of plek. De drang voor ontlasting kan weer overgaan. En dat kan leiden tot spanning en meer druk. Ga, wanneer je de drang voelt zo snel als je kunt.
 • Probeer een gehurkte houding. Zet een laag bankje of een stapel telefoonboeken onder je voeten als je naar de badkamer gaat. Het optrekken van je knieën als je op het toilet zit, verandert de positie van je innerlijke werking en kan de ontlasting gemakkelijker maken.

Sudocréme tegen aambeien

Maak de zaken niet erger

 • Eet meer vezels. Het verzacht je ontlasting en zorgt dat het gemakkelijker door je lichaam gaat. Je vindt het in bonen, volkorenbrood en granen en in vers fruit en groenten. Je kunt ook een supplement proberen als je niet voldoende uit de voedingsmiddelen binnenkrijgt. Voeg langzaam vezels toe om winderigheid en een opgeblazen gevoel te voorkomen.
 • Drink veel. Blijf goed gehydrateerd om de ontlasting zacht te houden, zodat het makkelijker door je lichaam gaat. Water is de beste keuze. Drink de hele dag door. Pruimensap is een natuurlijk laxeermiddel en kan je ook helpen.
 • Doe regelmatig je oefeningen. Zelfs elke dag 20-30 minuten stevig doorlopen kan voorkomen dat je verstopt raakt.
 • Adem! Adem goed door wanneer je hard werkt. Het is gebruikelijk om je adem in te houden als je duwt, trekt of een andere inspanning maakt (je realiseert je waarschijnlijk niet dat je het doet) - en dat kan leiden tot aambeienpijn en bloedingen.
 • Gebruik een kussen. Zit op een kussen in plaats van op een hard oppervlak. Het zal zwelling van de eventuele aambeien die je hebt vergemakkelijken. Het kan ook helpen voorkomen dat er nieuwe ontstaan.
 • Neem pauzes. Als je langere tijd moet zitten, moet je elk uur opstaan ​​en gedurende minstens 5 minuten rondlopen.

Aambeien en je voedingspatroon

"Eet meer vezels en blijf gehydrateerd”

Dat is het advies dat iedereen met aambeien krijgt en dat is goed. Maar wat betekent het in het echte leven, wanneer je bij de supermarkt bent of moet besluiten wat je zult eten?

Laten we eens kijken naar specifieke voedingsmiddelen die dit pijnlijke probleem kunnen verhelpen en naar manieren om ze in je maaltijden te verwerken. En voedingsmidelen die je helemaal moet vermijden.

Twee soorten vezels

 • Oplosbare vezels lossen, zoals de naam al duidelijk aangeeft, op in water en zullen in een ​​gelachtige substantie veranderen. (Bekijk wat er gebeurt als je haver met water mengt.) Dit zijn de vezels die je moet eten om je darmen en je toiletgang gezond te houden. Het maakt je ontlasting zacht, goed gevormd en makkelijk te passeren. Geen constipatie, weinig irritatie. Het klinkt als de Heilige Graal van de poep, toch?
 • Onoplosbare vezels zijn wat je oma 'ruwvoer' zou noemen. Het ontbindt niet. (Als je een stuk selderij in water laat vallen, blijft het gewoon daar liggen.) Het helpt om de dingen door en uit je lichaam te bewegen en om de chemie in je darmen te compenseren.

Veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels bevatten beide soorten.

Je zou per dag 25-30 gram of meer vezels moeten binnenkrijgen. In het algemeen moet ongeveer een derde daarvan oplosbaar zijn (zelfs meer als je diarree hebt).

Te veel vezels kunnen snel winderigheid en een opgeblazen gevoel veroorzaken, dus voeg, als je er niet aan gewend bent maar een beetje toe aan je dieet. Je moet ook meer vloeistoffen drinken om je lichaam te helpen die vezels te kunnen gebruiken: 8-10 grote glazen water per dag.

Bonen, linzen en noten

Je krijgt veel waar voor je geld bij de peulvruchtenfamilie. Slechts 90 gram bonen - zoals kidney-, witte-, lima- of zwarte bonen - bevatten ongeveer een derde van je dagelijkse benodigde hoeveelheid. Het zal afhankelijk van welke variëteit je kiest tussen de 7 en 10 gram vezels bevatten(zowel oplosbaar als onoplosbaar).

Ongeveer 20 amandelen of pecannoten bevatten 3 gram vezels en 90 gram edamame ook, maar heeft slechts ongeveer de helft van de calorieën.

In plaats van alleen vlees in chili concarne en soepen te gebruiken, kun je ook bonen toevoegen of het vlees hiermee vervangen. Je kunt ook bonen en noten in salades gebruiken. Probeer gerechten uit India en het Midden-Oosten, die vaak bonen, linzen en erwten bevatten.

Granen

Wissel witte broodjes, pasta's en crackers af met versies gemaakt van volkorenmeel, boekweit, maïsmeel of rogge om de hoeveelheid onoplosbare vezels te verhogen. Gekookte haver en gerst geven je ook oplosbare vezels.

In plaats van een gewone witte bagel voor het ontbijt, kun je een pakje instant havermout eten, wat maar de helft van de calorieën bevat. Snack popcorn zonder boter, wanneer je trek krijgt. Strooi havermout of tarwekiemen over salades en soepen.

Fruit en groenten

Er kan niets misgaan met plantaardige voedingsmiddelen. Laat de schil, als deze dun is, zoals bij appels, peren, pruimen en aardappelen gewoon zitten. De schil bevat onoplosbare vezels, evenals verbindingen die flavonoïden genoemd worden en die een hemorroïde bloeding kunnen helpen controleren.

Helder gekleurd voedsel- bessen, druiven, tomaten en boerenkool en andere donkere, groene groenten - zijn over het algemeen rijk aan flavonoïden. En hoe verser, hoe beter. Probeer ze heel te houden en beschadig de schil of de bladeren niet totdat je gaat eten. Kook ze niet helemaal gaar.

Een portie fruit is vaak goed voor minstens 10% van je dagelijkse vezels, meestal 3 tot 4 gram. 240 gram bladgroenten, broccoli, spruitjes, winterpompoen of groene erwten geven je 4 tot 5 gram vezels.

Bepaalde groenten en fruit zijn zeer rijk aan vezels en veel water. Komkommers, selderij, paprika en watermeloen bestaan voornamelijk uit water - meer dan 90%.

Maak er een gewoonte van om fruit aan je maaltijd toe te voegen. Voeg bessen of bananen toe aan je muesli, stukjes appel aan je salade, spinazie in je omelet of geraspte courgette in je spaghettisaus.

Snack gedroogde vruchten zoals vijgen, abrikozen en dadels. Eet in plaats van zoetigheden en desserts vers fruit - verse aardbeien in plaats van aardbeiengebak.

Wat kun je beter niet eten?

Voedingsmiddelen met weinig vezels kunnen tot constipatie leiden (en dus tot aambeien) of het erger maken, dus het is het het beste om deze voedingsmiddelen te beperken.

 • Wit brood en bagels
 • Melk, kaas en andere zuivelproducten
 • Vlees
 • Bewerkte voedingsmiddelen zoals bevroren maaltijden en fastfood

Sommige van deze (rood vlees, bewerkt vlees zoals hotdogs en geraffineerde koolhydraten) en gefrituurde voedingsmiddelen kunnen ook ontstekingen veroorzaken in je lichaam, waardoor de aambeien erger kunnen worden.

Als je aambeien jeuken of pijn doen, verminder dan de inname die je darm kunnen irriteren, zoals:

 • Alcohol
 • Cafeïne
 • Pittig voedsel
 • Citrusvruchten

Bekijk de hoeveelheid zout je eet. Het kan ertoe leiden dat je lichaam vocht vasthoudt, wat meer druk op je bloedvaten legt. Dat geldt ook voor de aderen in je billen, die hemorroïden veroorzaken.

IJzersupplementen kunnen constipatie en andere spijsverteringsproblemen veroorzaken, dus overleg met je arts voordat je deze inneemt.

Tot slot...

Sudocréme tegen aambeien blijkt niet een effectieve oplossing te zijn. Maar gelukkig zijn er heel veel alternatieven beschikbaar om snel van die vervelende aambeien af te komen.

TIP van Robert Jan:
Heb je last van aambeien en wil je daar zo snel mogelijk vanaf? Dit werkt direct >>

Wil je hier meer over weten? Wil je een manier om voorgoed van die aambeien af te komen?

Download dan nu mijn baanbrekende methode om direct, en blijvend, van je aambeien af te komen. Een bewezen en effectieve methode!

Klik hier voor meer informatie over het ‘aambeien Verdwijn Plan” >>>

Bronnen

www.onhealth.com/content/1/hemorrhoid_treatment

www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them

www.fmcgastro.org/textes-postus/postu-2014/traitement-de-la-pathologie-hemorroidaire-les-nouvelles-recommandations/

fr.medipedia.be/hemorroides/comprendre/les-differents-stades-grades-de-la-maladie-hemorroidaire

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Bij mij helpt Sudocreme wel. Ik gebruik het elke dag na elke ontlasting en na een warme douche. De aambei droogt in en trekt terug. 25 jaar van alles geprobeerd (curanol, Hydrocortison Lidocaine, etc.) er op te smeren, voeding aangepast en niks hielp, tot ik Sudocreme begon te gebruiken. Ik wou al naar de chirurg toe, maar nu hoeft dat dus gelukkig niet meer. Misschien een tip voor mensen die Sudocreme nog niet geprobeerd hebben.

 2. Ik heb ergens gelezen dat azijn of appel azijn zou helpen.
  Nu heb ik dit geprobeerd twee maal daags deppen met een washandje en dat ging erg goed met een paar dagen al verdwenen de etters.

 3. Ik heb in mijn leven 40 jaar met regelmaat last van aambeien gehad.

  Behandelijk door proctoloog hielp:het beste:
  Elastiekjes strak om de aambei plaatsen zodat ze er afvallen of de aambei insnijden en het stolsel verwijderen..

  Heb eveneens ruime ervaring met sudocreme.
  Dit werkt vooral goed als het onding nog niet helemaal ontstoken en gezwollen naar buiten puilt.

  Wat beter werkt is theranalzalf geloof het maar.

  En een troost: hoe ouder je wordt hoe minder vaak je er last van hebt.

  Sterkte.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share