Motivatie

Laatste Update: 29 maart 2018

Motivatie: hoe je ieder gewenst (gezondheids-) doel kunt bereiken!

Eén van de grootste uitdagingen om een ​​bepaald doel te bereiken, is of het nu gaat om productiviteit, vroeg opstaan, je gezondheid, afvallen, een gewoonte doorbreken, trainen of gewoon gelukkiger worden, om de motivatie te vinden om je eraan vast te houden.

Als je jezelf lang genoeg een doel voor ogen kunt houden, behaal je die bijna altijd. Het vergt alleen gewoon geduld en motivatie.

Motivatie is waarom het eigenlijk allemaal draait maar het is niet altijd gemakkelijk om dag in dag uit die motivatie te vinden.

Dit artikel is een handleiding over motivatie, die ik heb samengesteld aan hand van een reeks succesvolle prestaties, doelen en gewoontewijzigingen, die ik de afgelopen jaren heb geleerd. Ik heb veel mislukkingen gehad, maar ook veel successen behaald en ik heb veel van alles geleerd. Dit wil ik heel graag met je delen.

Wat kan worden bereikt?

Wat heb ik eigenlijk met behulp van deze motivatiemethoden bereikt? Te veel om op te noemen, alleen al in de laatste drie jaar: twee marathons gelopen, geleerd om vroeg op te staan, twintig kilo afgevallen, een triatlon voltooid, vegetariër geworden, productiever geworden, een succesvol blog begonnen, een boek geschreven, georganiseerder geworden, mijn leven simpeler gemaakt, mijn baan opgezegd, mijn inkomen verdrievoudigd, mijn schulden afgelost en nog veel meer.

Dat is niet bedoeld om op te scheppen, maar om je te laten zien wat je kunt bereiken (gewoon om te beginnen) als je de juiste motivatie vindt.

Hoe werkt motivatie?

Voordat we op specifieke methoden ingaan, is het nuttig om eerst te onderzoeken wat motivatie is, wat het doet en hoe het werkt.

Motivatie is wat je naar een doel drijft, wat je in beweging houdt als dingen moeilijk worden, de reden dat je vroeg opstaat om je oefeningen te doen of tot laat door te werken om een ​​project af te maken. Natuurlijk zijn er allerlei motivaties - van positief tot negatief en managers van bedrijven zijn ook erg goed in motivatie (soms negatief) omdat je waarschijnlijk harder zult werken om een ​​project onder druk te voltooien. Maar ik merk dat positieve motivatie beter werkt - als het iets is dat je echt wilt doen, doe je veel beter je best dan voor iets dat je eigenlijk niet wilt (of omdat je bang bent om ontslagen te worden).

Dus motivatie, in zijn beste vorm, is een manier om iets voor elkaar te krijgen. Er kunnen bijvoorbeeld momenten zijn dat je geen zin hebt om vroeg op te staan ​​en eigenlijk gewoon wat liever wat langer wilt slapen (niet dat daar iets mis mee is). Maar als je een reden hebt om vroeg te willen opstaan, iets wat je echt heel graag wilt doen, spring je vol energie uit je bed.

De beste motivatie is dus een manier te vinden om echt iets te willen, er enthousiast van te worden en er gepassioneerd over te zijn. Onthoud dit goed, omdat er ook veel andere soorten motivatie zijn (vooral negatief), maar in mijn ervaring is dit het soort dat echt het beste werkt.

Maar zo lang jezelf kunt motiveren om iets te doen wat je niet leuk vindt om te doen, is er vast ook iets wat je niet graag wilt doen. Maar als je manieren vindt om echt iets te willen doen, kun je je inspanning veel beter en veel langer volhouden.

Acht manieren om jezelf te motiveren

Ik heb gemerkt dat het belangrijk is om met de juiste motivatie te beginnen, omdat een goede start een momentum kan opbouwen waardoor je het nog lang kunt volhouden. Als je goed begint, heb je een veel betere kans om te slagen. Hier zijn enkele tips om te beginnen:

Motivatie: Begin klein

Ik heb dit al eerder gezegd, maar dat komt omdat het één van de belangrijkste tips is om jezelf naar een doel te motiveren. Begin niet te groot! Begin met een belachelijk eenvoudig doel en groei vervolgens vanaf dat punt. Als je bijvoorbeeld wilt gaan trainen, denk je misschien dat je deze intense workouts vijf dagen per week moet doen. Nee - in plaats daarvan begin je gewoon met kleine, kleine babystapjes. Doe gewoon 2 minuten aan lichaamsbeweging. Ik weet het, dat klinkt vaag en zelfs kinderachtig maar het werkt. Houd eerst die 2 minuten lichaamsbeweging gedurende een week vol en bouw het dan op. Misschien wil je meer doen, maar houd het slechts bij twee minuten. Het is zo gemakkelijk dat je niet kunt falen. Doe het, elke dag weer op hetzelfde moment. Slechts enkele crunches, twee push-ups en een beetje joggen op je plaats. Zodra je een week lang 2 minuten per dag hebt getraind, verhoog je het naar 5 minuten en houd je dat een week vol. Na een maand zit je dan op 15-20 minuten. Wil je vroeg opstaan? Denk er dan niet aan om meteen om vijf uur 's ochtends wakker te worden Denk in plaats daarvan aan een week lang bijvoorbeeld 10 minuten eerder wakker worden. Dat is alles. Zodra je dat hebt gedaan, word je steeds 10 minuten eerder wakker. Onthoudt kleine baby stapjes.

Motivatie: Een duidelijk doel

Te veel mensen beginnen met te veel doelen tegelijk en proberen ook te veel te doen. En dat slurpt energie en motivatie. Het is waarschijnlijk de meest voorkomende fout, die mensen maken. Je kunt de energie en de focus (de twee belangrijkste dingen bij het bereiken van een doel) niet behouden als je twee of meer doelen tegelijk probeert te behalen. Het is namelijk niet mogelijk - ik heb het al vele malen geprobeerd. Je moet nu voor één doel kiezen en je hierop volledig richten. Ik weet het, dat is best wel moeilijk. Toch spreek ik uit ervaring. Je kunt altijd je andere doelen bereiken als je je dat ene doel al hebt bereikt.

Motivatie: Schrijf het op

Ken je redenen waarom je iets doet? Geef jezelf een idee, maak het duidelijk... en schrijf ze op. Als je geliefden hebt en je doet het voor hen, dan is dat krachtiger dan alleen iets uit eigenbelang te doen. Het is natuurlijk ook goed om het voor jezelf te doen, maar je moet het doen omdat je het WERKELIJK, WERKELIJK wilt laten gebeuren en om echt goede redenen.

Motivatie: Wil je dit écht?

Dit is in wezen hetzelfde als de bovenstaande tip, maar ik wil het toch nog iets meer benadrukken: het is niet genoeg om te denken dat het cool zou zijn om iets te bereiken. Het moet iets zijn waarover je gepassioneerd bent, iets waarover je super enthousiast bent, iets wat je intens graag wilt. Zorg ervoor dat je doel aan deze criteria voldoet want anders houd je het niet lang vol.

Motivatie: Betrek je omgeving hierbij

Niemand van ons maakt zichzelf tegenover anderen graag belachelijk. We zullen graag een extra stap doen als we daardoor in het openbaar extra lof krijgen. Toen ik bijvoorbeeld mijn eerste marathon wilde lopen, heb ik dat direct verteld aan iedereen die het maar wilde weten. Ik kon niet meer terug en hoewel mijn motivatie kwam en ging, hield ik vol omdat ik niet wilde afgaan en ik voltooide het. Je kunt ditzelfde ook doen op je blog, als je er een hebt. En houd jezelf ook verantwoordelijk - vertel mensen niet één keer iets, maar wen jezelf aan om elke week een voortgangsupdate te geven.

Motivatie: hoe je ieder gewenst (gezondheids-) doel kunt bereiken!

Motivatie: Opgewonden raken

Het zit eigenlijk zo het begint met inspiratie van anderen (zie hierboven), maar je moet die opwinding dan overnemen en erop voortbouwen. Voor mijzelf heb ik dat geleerd door er met mijn vrouw over te praten en trouwens ook met anderen en veel te lezen en te visualiseren hoe het zou zijn om succesvol te zijn (de voordelen van het doel echt voor je zien). Ik word enthousiast van een doel. Als ik dat eenmaal gedaan heb, is het gewoon een kwestie van die energie weer naar boven brengen en daarop voortborduren.

Motivatie: Anticiperen

Dit zal hard klinken en veel mensen zullen deze tip waarschijnlijk ook overslaan. Maar het werkt echt. Het helpt bijvoorbeeld heel goed bij het stoppen met roken. Als je inspiratie vindt en een doel wilt bereiken, begin dan niet meteen. Velen van ons zullen opgewonden raken en willen dan meteen beginnen maar dat is een vergissing. Stel een datum in de toekomst vast - een week of twee of zelfs een maand later - en maak dat je begindatum. Markeer het op een kalender. Ben enthousiast over die datum. Maak er de belangrijkste datum van je leven van. In de tussentijd begin je met het schrijven van een plan. En doe je enkele van de onderstaande stappen. Omdat door het uitstellen van je start, je anticipatie, je focus en je energie voor je doel verhoogt.

Motivatie: Print het uit en plak het op

Print je doel in grote woorden uit. Maak je doel slechts een paar woorden lang, zoals bijvoorbeeld een mantra "Train dagelijks 15 minuten" en plak het op je muur of op je koelkast. Plak het ergens thuis en op je werk. Zet het op het bureaublad van je computer. Je wilt geweldige herinneringen hebben aan je doel, om zo je aandacht en je opwinding gaande te houden. Een foto van je doel (bijvoorbeeld een model met sexy buikspieren) helpt ook.

Tips ter ondersteuning van je motivatie

De tweede helft van de motivatie is om ook als je niet dezelfde opwinding voelt, als in het begin, door te gaan. Misschien is er iets nieuws in je leven gebeurd en is je oude doel niet meer zo belangrijk of heeft het geen prioriteit meer. Misschien heb je een dag of twee overgeslagen en kun je nu jezelf niet meer ertoe aanzetten om weer te beginnen. Misschien heb je het verpest en ben je zelfs wel ontmoedigd geraakt.

Als je jezelf weer enthousiast kunt maken en kunt blijven doorgaan, kom je er uiteindelijk wel. Maar als je het opgeeft, kom je er nooit. Het is jouw keuze - je kunt je doel bereiken of stoppen. Hier lees je hoe je kunt stoppen met te stoppen en op te geven en je doel wel kunt bereiken:

Motivatie: Doe het rustig aan

Als ik begin met een nieuw oefenprogramma of als ik een nieuw doel heb, ben ik er klaar voor. Ik ben vol opwinding en mijn enthousiasme kent geen grenzen. Ik denk dat ik alles kan doen. Het duurt dan vaak niet lang voordat ik leer dat ik beperkingen heb en dan begint mijn enthousiasme af te nemen. Nu heb ik van een geweldige motivator geleerd dat wanneer je zoveel energie hebt aan het begin van een programma en alles wilt geven – JE HET RUSTIG AAN MOET DOEN.

Laat jezelf niet alles doen wat je wilt doen. Laat jezelf maar 50-75% doen van wat je eigenlijk wilt doen. En plan een manier van handelen waarbij je langzaam je stappen vergroot en het langzaam opbouwt. Als ik bijvoorbeeld wil gaan hardlopen, denk ik dat ik in eerste instantie bijvoorbeeld 10 kilometer kan gaan rennen. Maar in plaats van mezelf dat te laten doen, begin ik met maar 1 kilometer te lopen. Als ik die kilometer dan heb behaald, zeg ik tegen mezelf dat ik meer kan doen! Maar ik laat mezelf niet helemaal tot het uiterste gaan. Na die training kijk ik uit naar de volgende training, waarbij ik dan bijvoorbeeld 2 kilometer ga lopen. Ik houd die energie ingesloten en gebruik het beetje bij beetje zodat ik verder kan komen.

Motivatie: Begin gewoon

Er zijn dagen dat je geen zin hebt om naar huis te rennen of om je budget te bepalen of om te doen wat je die dag voor doel had gesteld. In plaats van na te denken over hoe moeilijk het is en hoe lang het zal duren, zeg dan gewoon tegen jezelf dat je moet beginnen. Ik heb de regel dat ik gewoon mijn loopschoenen moet aandoen en de deur achter me moet dichttrekken. Daarna gaat alles vanzelf. Het is wanneer je in huis zit, denkend aan het hardlopen, dat je je moe gaat voelen en dat het moeilijk lijkt. Als je eenmaal begint, is het nooit zo moeilijk als je dacht dat het zou zijn. Deze tip werkt echt elke keer voor mij.

Motivatie: Blijf verantwoordelijk

Als je jezelf publiekelijk hebt vastgelegd via bijvoorbeeld een online forum, in een blog, in een e-mail of persoonlijk tegen iemand... blijf dan die verantwoording houden en zet je in voor die groep mensen. Commiteer om dagelijks aan hen te rapporteren of iets dergelijks en houd je er ook echt aan! Die verantwoordelijkheid zal je helpen om het goed te willen doen, omdat je natuurlijk niet wilt melden dat je hebt gefaald.

Motivatie: Vervang negatieve gedachten door positieve

Dit is één van de belangrijkste motivatievaardigheden, die ik ken en ik raad je aan om het dagelijks te oefenen. Het is belangrijk om je gedachten te volgen en negatieve gedachten te herkennen en te verbannen. Het kan een paar dagen duren om je bewust te worden van elke negatieve gedachte. Probeer na een paar dagen die negatieve gedachten als een beest te vermorselen en vervang het dan door een positieve gedachte. Vervang "Dit is te moeilijk!" met "Ik kan dit doen! Als Leo het kan kan ik het ook!” Het klinkt afgezaagd, maar het werkt. Werkelijk waar.

Motivatie: Denk na over de voordelen

Nadenken over hoe moeilijk iets is, is voor de meeste mensen een groot probleem. Zoiets als vroeg wakker worden bijvoorbeeld! Er alleen al over nadenken, maakt je moe. Maar denk in plaats van erover na te denken hoe moeilijk iets is, na over wat je eruit zult halen. Denk bijvoorbeeld niet aan hoe moeilijk het is om vroeg wakker te worden, maar concentreer je op hoe goed je je zult voelen als je klaar bent voor een frisse nieuwe dag. De voordelen van iets zullen je helpen om energie te krijgen.

Motivatie: Word opnieuw enthousiast!

Denk na over waarom je je opwinding en enthousiasme verloor... bedenk dan waarom je in de eerste plaats wel opgewonden was. Kun je dat terug krijgen? Waarom wilde je het doel bereiken? Waarom ben je er gepassioneerd door geraakt? Probeer dat opnieuw op te bouwen, heroriënteer jezelf en word weer energiek.

Motivatie: Lees erover

Als ik de motivatie verlies, lees ik gewoon een boek of een blog over mijn doel. Het inspireert me en geeft mij dan nieuwe energie. Om de een of andere reden helpt het lezen over dat onderwerp om je te motiveren en je te concentreren op alles wat je leest. Dus lees elke dag over je doel en doe het vooral als je je minder gemotiveerd voelt.

Motivatie: Vind gelijkgestemden

In je eentje gemotiveerd blijven, is moeilijk. Maar als je iemand met soortgelijke doelen (hardlopen, dieet, financiën enz.) vindt, kunnen jullie samenwerken. Of werk samen met je partner, broer of zus of je beste vriend en bekijk welke doelen de mensen om je heen proberen te bereiken. Je hoeft niet dezelfde doelen na te streven, zolang je elkaar maar aanmoedigt om te slagen. Andere goede opties zijn groepen in je omgeving (ik maak bijvoorbeeld deel uit van een loopclub) of online forums waar je mensen kunt vinden om over je doelen te praten.

Motivatie: Lees inspirerende verhalen

Inspiratie komt voor mij van anderen, die hebben bereikt wat ik wil bereiken of die het momenteel ook proberen te doen. Ik lees blogs, boeken en tijdschriften. Ik Google mijn doel en lees succesverhalen. Zen Habits is slechts één plaats voor inspiratie en trouwens niet alleen van mij, maar ook van vele lezers die geweldige dingen hebben bereikt. Ik houd van het lezen van succesverhalen.

Motivatie: Bouw verder aan je successen

Elke kleine stap is een nieuw succes - vier het feit dat je zelfs maar bent begonnen! En dat je het twee dagen hebt volgehouden! Vier elke kleine mijlpaal. Behoud dan dat succesvolle gevoel en bouw erop verder, maar je weet wel met babystapjes. Voeg bijvoorbeeld 2-3 minuten toe aan je trainingsroutine. Bij elke stap (en elke stap zou ongeveer een week duren), zul je je nog succesvoller voelen. Maak elke stap echt, heel klein en je zult niet falen. Na een paar maanden zullen je kleine stappen veel vooruitgang en veel succes opleveren.

Motivatie: Ga gewoon door de dieptepunten

Motivatie is geen constant gevoel dat er altijd is. Het komt en gaat en komt en gaat net zoals eb en vloed. Maar besef dat, hoewel het misschien weggaat dat natuurlijk niet permanent is. Het komt weer terug. Blijf volhouden en wacht op die motivatie. Lees ondertussen over je doel, vraag om hulp en doe een aantal van de andere dingen die ik je in dit artikel als tip heb gegeven.

Motivatie: Hulp

Het is moeilijk om iets alleen te bereiken. Toen ik besloot mijn marathon te gaan lopen, had ik de hulp van vrienden en familie en ik had een geweldige community op Guam, die me aanmoedigde en bij lange afstanden langs de weg stonden. Toen ik besloot om te stoppen met roken, werd ik lid van een online forum en dat hielp enorm. En natuurlijk hielp mijn vrouw Eva me ook bij elke stap. Ik zou deze doelen niet hebben kunnen bereiken zonder haar of zonder de anderen, die me hebben gesteund. Maak ook netwerk om je heen in de echte wereld of online of beiden van mensen, die je door dik en dun zullen steunen.

Motivatie: Breng je voortgang in kaart

Dit kan zo simpel zijn als het markeren van een X in je agenda of het maken van een eenvoudige spreadsheet of het vastleggen van je doel met behulp van online software. Maar het kan enorm lonend zijn om terug te kijken op je voortgang en te zien hoe ver je bent gekomen en het kan je helpen door te gaan - je wilt niet te veel dagen zonder een X hebben, geloof me! Soms zijn je noteringen misschien slecht maar dat is geen probleem. Laat een paar slechte dingen je niet beletten om verder te gaan. Streef ernaar om volgende keer weer beter te zijn.

Motivatie: Beloon jezelf regelmatig

Beleef elke stap van je plan heel bewust, vier je succes en geef jezelf een beloning. Het helpt om de juiste de beloningen voor elke stap op te schrijven, zodat je kunt uitkijken naar die beloningen. Met de juiste, bedoel ik 1) een beloning die in verhouding is tot de grootte van het doel (bijvoorbeeld niet het hardlopen van 1 kilometer belonen met een luxe cruise naar de Bahama's) en 2) een beloning die je doel niet verpest - als je probeert om af te vallen, beloon jezelf dan niet met een moddervette traktatie. Het is dan namelijk zelfvernietigend.

Motivatie: Ga voor mini-doelen

Soms kunnen doelen op lange of langere termijn overweldigend zijn. Na een paar weken kun je dan de motivatie verliezen, omdat het nog wel enkele maanden of een jaar of langer kan duren om het doel te bereiken. Het is moeilijk om de motivatie voor een enkel doel zo lang te behouden. Oplossing: zorg voor kleinere doelen.

Motivatie: Huur een coach in of neem les

Deze zullen je motiveren om op zijn minst actie te ondernemen. Het kan op elk doel worden toegepast. Dit kan een van de duurdere manieren zijn om jezelf te motiveren, maar het werkt wel. En als je wat onderzoek doet, vind je misschien een aantal goedkope lessen in jouw omgeving of ken je misschien wel een vriend, die gratis coaching of counseling zal geven.

Motivatie: Sla nooit twee dagen achter elkaar over

Deze regel houdt rekening met onze natuurlijke neiging om af en toe dagen te missen. We zijn niet perfect. Dus je hebt eens een dag gemist... nu is het de tweede dag en voel je je lui... zeg dan gewoon NEE tegen jezelf! Je zult twee dagen op rij overslaan echt niet makkelijk overkomen!

Motivatie: Gebruik visualisatie

Visualiseer je succesvolle resultaat tot in de kleinste details. Sluit je ogen en denk na over hoe je succesvolle uitkomst eruit zal zien, zal voelen, zal ruiken zal proeven en misschien wel zal klinken. Waar ben je als je succesvol wordt? Hoe zie je er dan uit? Wat draag je? Vorm zo duidelijk mogelijk een mentaal beeld. Dit is de volgende stap: doe het elke dag. Voor minstens een paar minuten per dag. Dit is de enige manier om die motivatie over een lange periode vol te houden.

Motivatie: Wees je bewust van je drang om te stoppen

We hebben allemaal weleens de drang om te stoppen, maar die drang kun je stoppen. Een van de krachtigste dingen die je kunt doen, is je bewuster worden van die driften. Een goede oefening is om een notitieboekje bij de hand te houden en een aantekening te maken voor elke keer dat je een drang krijgt. Het maakt je eenvoudig bewust van de driften. Maak dan een plan voor wanneer die driften toeslaan en plan het van tevoren. Schrijf je plan ook op, want als die drang eenmaal toeslaat, heb je geen zin om een plan te bedenken.

Tot slot…

Zo, dat waren heel veel tips, maar er zitten vast wel tips bij die voor jou van toepassing zijn en die jou aanspreken. Omarm ze, en probeer ze toe te passen.

Nog een laatste gouden regel bij motivatie:

Niemand kan zich lang aan iets vasthouden als ze het onaangenaam vinden en pas na maandenlang zwoegen beloond worden. Er moet elke dag plezier en vreugde uit te halen zijn of je wilt het niet doen. Zoek die aangename dingen op - bijvoorbeeld de schoonheid van hardlopen in de vroege ochtend of de voldoening in het melden aan mensen dat je een volgende stap hebt voltooid of misschien wel de verrukkingen van een gezonde maaltijd.

Beloning van gehaalde doelen is, en blijft, één van de belangrijkste elementen om jezelf gemotiveerd te houden!


Bronnen

greatist.com/grow/motivation-tips-that-work

www.positivityblog.com/motivate-yourself/

www.inc.com/chris-dessi/10-simple-ways-to-motivate-yourself-every-day.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share