Cholesterol

Laatste Update: 17 november 2016

6 stappen naar goede cholesterolwaarden

Er is veel geschreven over natuurlijke remedies en het verlagen van je cholesterolgehalte. Onlangs heb ik een aantal vragen ontvangen om een concreet stappenplan te schrijven met de beste natuurlijke voedingstips om je cholesterol te verlagen.

Bij deze dan:)

De basis van het stappenplan

Voordat je kunt beginnen is het prettig om de basis van het stappenplan te begrijpen zodat je weet waarom sommige keuzes zijn gemaakt. Om je cholesterolwaarden te verlagen zijn bepaalde factoren van belang. Met name ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat het cholesterolgehalte voor problemen kan zorgen omdat die de aderen beschadigen waardoor plaque zich eenvoudiger vormt. Kleine scheurtjes in de aderen zijn plaatsen waar LDL cholesterol vast kan komen te zitten. Als er dan nieuwe LDL cholesteroldeeltjes langskomen kunnen die blijven plakken, waardoor de doorgang op die plaats steeds kleiner wordt.

Verhouding cholesterol

Daarnaast is het belangrijk om naast het verlagen van het cholesterol ook de verhouding van het cholesterol goed te krijgen. Het is belangrijk om meer HDL cholesterol te hebben dan LDL cholesterol zodat het goede cholesterol de aderen schoon kan houden. HDL cholesterol neemt LDL cholesterol namelijk in zich op en transporteert het dan naar de lever waar het verwerkt wordt tot afval of iets waar je lichaam wel wat aan heeft.

Ontstekingen verlagen

Naast het verlagen van de ontstekingen, het verbeteren van de verhouding cholesterol is het belangrijk je lichaam de middelen te geven om eventuele schade aan de aderen te herstellen zodat het cholesterol er ook minder of geen vat op kan krijgen. Het eten van de juiste vitaminen, mineralen en voedingsstoffen is daarvoor ook van belang. Door de juiste vitaminen te eten kan het lichaam de scheurtjes weer dichtmaken. Dit bevordert te flexibiliteit van de aderen en kan aderverkalking voorkomen.

Stap 1: Eet voldoende knoflook!

Het is een feit dat knoflook bijna ongelooflijk goed voor je is! Persoonlijk heb ik een grote voorstander van knoflook en neem tenminste 1 teentje knoflook per dag. Het is niet alleen goed om hart- en vaatziekten te voorkomen. Het is ook een super sterke antioxidant om bacteriën, virussen aan te vechten.

Sterker nog,  knoflook kan zelfs het risico op kanker verminderen. Dit komt waarschijnlijk doordat knoflook ook een ontstekingsremmende werking heeft. Dit is erg belangrijk om beschadigingen aan de bloedvaten te voorkomen en te verminderen.

Stap 2: Havermout  + lijnzaad (vezelrijke voeding)

Havermout bevat veel oplosbare vezels en kan helpen om je LDL cholesterol te verlagen. Vezelrijke voeding tref je ook aan in peulvruchten, appels, pruimen en volkoren producten. De reden waarom vezelrijke voeding zo belangrijk is omdat het de absorptie van cholesterol in de bloedbaan vermindert.

Ongeveer 5 tot 10 gram oplosbare vezels kan al je totale en LDL cholesterol verminderen.  Het eten van 1 tot 2 koppen havervlokken per dag is al 6 tot 12 vezels en wanneer je  wat fruit toevoegt ben je er al!

Tip: eet havermout met een beetje lijnzaad in combinatie met magere yoghurt of melk.

[pullquote]Lijnzaad is een zeer goede bron van omega 3 vetzuren en bevordert de stoelgang.[/pullquote]

Doordat er in lijnzaad veel omega 3 vetzuren zitten zorgt dit ook voor een betere verhouding van het HDL cholesterol ten opzichte van het LDL cholesterol. Dit zorgt ervoor dat het HDL cholesterol meer LDL cholesterol kan opruimen.

Stap 3: Eet amandelen

Een erg goede cholesterol verlagende tussendoortje zijn amandelen. Amandelen bevatten voedingsvezels (stap 2) en zitten vol met de goede onverzadigde vetten. Deze zijn belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen. Persoonlijk eet ik tussen de 10 tot 20 amandelen per dag. Vergeet niet om de ongezouten amandelen te halen, anders krijg je weer nadelen van het eten van zout.

Daarnaast zit er ook vitamine E in amandelen. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij het goed houden en repareren van de aderen nadat deze beschadigd zijn geraakt door ontstekingen.

Stap 4: Olijfolie / hart vriendelijke margarine

Het is belangrijk dat je bij het braden hart vriendelijke margarine gebruikt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar extra virgen olijfolie vanwege de hoge hoeveelheid goede vetten. Daarbij laat onderzoek zien dat het mediterrane dieet  zeer goed werkt om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Stap 5: Vis eten!

Het eten van vette vis kan erg gezond zijn voor je hart vanwege de hoge levels van omega 3 vetten. Deze vetten verlagen je bloeddruk en zorgen ervoor dat er minder snel bloed stolsels gevormd kunnen worden. Wanneer er al sprake is geweest van een hartaanval, dan kan visolie of omega 3 vetten de kans op overlijden verminderen.

Goede bronnen van omega 3 vetten zijn:

 • Makreel
 • Forel
 • Ansjovis
 • Tonijn
 • Zalm
 • Heilbot


Een goede tip is om vis te bakken of te grillen om slechte vetten te voorkomen. Wanneer je niet van vis houdt kun je lijnzaad of supplementen nemen.

Stap 6: Wandelen

Het is voor je cholesterolgehalte en je gehele gezondheid belangrijk om regelmatig te bewegen. Het is belangrijk om per dag minimaal 30 minuten te lopen. Dit betekent niet dat je moet hardlopen, simpelweg met de hond wandelen is al voldoende.

Als je wilt kun je er altijd een stap bij op doen door 3 keer in de week erbij te sporten. Krachttraining, cardiotraining en stretchring helpen je lichaam om beter te functioneren.

Conclusie

Deze 6 stappen werken het beste wanneer je totale inname vetten en cholesterol verminderd. Met name de verzadigde en transvetten zijn ERG slecht voor je.

Verzadigde vetten tref je vooral aan in vleesproducten, vleeswaren en bewerkte voedingsmiddelen. Maar ook in volle zuivelproducten! Vandaar dat de magere variant beter voor je is.

Vermijd daarom zoveel mogelijk het eten van rood vlees en het eten en drinken van zuivelproducten. Ga altijd voor wit vlees, zoals kip of kalkoen, en als je toch zuivel wilt drinken of kaas wilt eten ga dan voor de magere variant. Het is wel het beste om het gewoon niet te nemen en een vervanger te gebruiken om je cholesterolwaarden te verlagen.

Tenslotte zullen aanvullende leefstijl veranderingen ook noodzakelijk zijn meer bewegen, stress verminderen en slechte gewoontes zoals overgewicht, alcohol misbruik en roken.

Last van hoog cholesterol door teveel alcohol en andere ongezonde gewoontes? Ontdek de meest complete totaaloplossing om hoog cholesterol te verlagen!
.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,

  Ik ben voor 5 maanden geleden gedotterd. ook zijn er drie stands geplaatst. een bloedvat zat dicht en een bijna. Heb hierdoor een infarct gehad. Nu, gaat het beter en krijg langzaam weer meer energie. Gebruik nu voor een jaar een middel ivm de stands (bloedplaatjes remmer) en een betablokker en bloedverdunners. Ook simvastatine gebruikt in het begin maar daarvan veel spierpijn en gewrichtspijnen gehad. Moest er mee stoppen om te kijken of de klachten weg gingen. Dit was ook zo, na twee weken al weer bijna geen last meer. Nu werd avastatine voorgeschreven. Ook hier weer bijwerkingen, pijn in mijn onderarmen en ook geen kracht meer in mijn handen. Dit kan ik niet hebben bij mijn werk. Dus ik moest weer stoppen. Klachten weer weg na twee weken. Nu krijg ik weer een ander middel.. voel me een proefkonijn aan het worden en ook las ik al een enorm prijsverschil. Nu krijg ik crestor tm als ik het goed zeg hoor. Zelf ben ik al zowiezo tegen medicijnen en zou ook veel liever een andere methode gebruiken. Heb ook het idee dat het een welvaart kwaal is. Mijn vader had ook hartproblemen en had destijds 5 bypasses gehad. Uiteindelijk aan een andere gemene ziekte overleden. Maar dat even tussen door. ikzelf ben 52, rook en drink niet... wel wat overgewicht, ben 168 groot en weeg 85kg.. ik weet dat dit ruim 10 kg te zwaar is. Maar als ik af ga vallen en ga leten op de voeding en zorg voor meer beweging.. heb ik dan ook nog steeds die middelen nodig? en wat anders.. ben ik verplicht die middelen te nemen die ik voorgeschreven krijg?

  Voor het voorval, de hartinfarct heb ik nooit last gehad van voortekenen en ook nooit medicijnen gebuikt.

  Vr gr Ron

  1. Hallo Ron,

   Om antwoord te geven op uw vraag, een aantal punten:

   -dieet heeft zeker een grote invloed, helemaal in combinatie met meer lichaamsbeweging. Daarnaast zal afvallen het risico op hart- en vaatziekten doen verlagen. Vergeet niet dat 2/3 van de cholesterol aangemaakt wordt door de lever. Dat betekent dat medicamenten in eerste instantie noodzakelijk zijn.
   -onderzoek toont aan dat dieet, knoflook, artisjokken, groene thee ook helpen!
   -stop zo snel mogelijk met roken!
   -statines zijn de meest effectieve medicatie tegen hoog cholesterol, kan LDL tot wel 50% verlagen. Echter, er zijn forse bijwerkingen met name bij overdosering. Spierpijn komt het meest voor omdat energie omgezet wordt in de spieren.
   -andere medicatie zijn bijv. ezetimib, dit is een cholesterol resorptie inhibitor (kan LDL tot 20% verlagen). Bijwerkingen zijn misselijkheid etc.
   -nooit stoppen met medicatie of aanpassen zonder overleg met je arts!

   Nu zijn er ook andere medicatie en kan mij voorstellen dat u zich voelt als een proefkonijn. Het kan zijn dat een gezonde leefstijl al veel gaat doen voor uw gezondheid en cholesterol. In overleg met de arts kan dan eventueel de medicatie aangepast worden, maar altijd alleen in overleg met uw arts! Want het belangrijkste is om het risico op nog een hartinfarct zo veel mogelijk te verminderen!

   Succes!

 2. hallo,
  fijn om dit artikel te lezen, nu alleen de huisarts nog overtuigen... mijn man heeft volgens de huisarts te hoge cholesterol. !! totaal 6.0 . LDL 3.4 HDL 1.53 en de Try..2.4
  wij eten al havermout,knoflook, groentes, weinig vlees,wel vette vis, gebruiken kokosvet, koolzaadolie, olijfolie e.d , fruit, , ik kook zonder pakjes en zakjes, vermijd de enummers en we gebruiken geen suiker, ik bak zelf en verder zijn we altijd in beweging en zijn 3x per week in de sportschool te vinden. wat kun je dan nog veranderen ????

  1. Jullie leven al heel gezond, als ik dit allemaal zo lees.
   Je kunt je vraag ook omdraaien: De huisarts heeft de cholesterol-waardes bepaalt. Heeft hij dit één keer gedaan? Of meerdere keren? Er kan namelijk ook een vergissing in het spel zijn, of een foutieve meting. Om zeker te zijn zou ik de gemiddelde waardes nemen van een aantal metingen.

 3. Geen olijfolie! Deze verhoogt de LDL-cholesterol in tegenstelling tot wat tot nu toe bekend was!

  Honing en brood zijn de boosdoeners voor de LDL-cholestero!! Eventueel zelf brood maken uit speltmeel + een klein beetje volkoren meel.

  50% of 75% van de voeding dient raw te zijn - groente, fruit en rauwe noten. In de ochtend alleen fruit eten of groene smoothies drinken.

  Eigeel is goed, evenals boter (beide bevatten lecithine) maar het liefst rauw of zeer kort gekookt eten.

  Boter niet koken maar slechts op het laatste moment toevoegen aan het eten.

  Veel beweging uiteraard!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share