Aambeien Supplementen

Laatste Update: 4 mei 2022

Aambeien voorkomen en genezen met lijnzaad

aambeien lijnzaadAambeien ontstaan als de aderen in de endeldarm onder druk komen te staan en hierdoor opzwellen. Deze zwellingen kunnen vooral bij de sluitspier van de anus jeuk en bloedingen veroorzaken.

Mensen met aambeien hebben er in het dagelijks leven vaak veel last van, maar het is een gênant probleem om over te praten en zelfs de drempel om naar de dokter te gaan kan dan te hoog zijn.

Veel mensen kiezen er dan ook voor om middelen te gebruiken die je gewoon zonder recept bij de drogist kan kopen. Toch is het belangrijk om wel naar de dokter te gaan, zeker als de aambeien bloeden, om te laten controleren of het echt aambeien zijn en niet iets ernstigers (1).

Als je ouder bent dan 40 is het altijd verstandig om naar je arts te gaan bij anale bloedingen. 

Vezelrijk voedsel

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, en dat is zeker ook bij aambeien het geval. De oorzaak van het ontstaan van deze vervelende aandoening is namelijk vaak terug te brengen tot het voedsel dat we eten.

Ons moderne eten is veel te geraffineerd geworden want alle vezels zijn eruit gehaald. Wat vroeger als een luxe gezien werd, bijvoorbeeld wit brood en witte rijst, veroorzaakt nu onze darmproblemen.

En dat zijn niet alleen aambeien, maar ook anale fissuren of scheurtjes. Het moderne vezelarme voedsel, in combinatie met een zittend beroep en weinig lichaamsbeweging, zorgt ervoor dat onze ontlasting hard en droog wordt. Daardoor moeten we meer persen op het toilet en dat kan nu juist de aambeien veroorzaken.

Als je meer vezels eet dan wordt de ontlasting zachter en wordt de darm tijdens de stoelgang minder belast. Er zijn veel producten die vezels bevatten, en een simpele verandering in je eetpatroon kan je stoelgang al verbeteren.

Kies bijvoorbeeld voor volkorenbrood, bruine rijst en volkorenpasta. Eet daarnaast veel groente en fruit, het liefst ongeschild, en drink voldoende. Als je al aambeien hebt en je wilt je eetpatroon veranderen dan moet je wel erg veel vezelrijk voedsel eten om je stoelgang te veranderen. Een steuntje in de rug kan dan handig zijn, en dat steuntje kan lijnzaad je bieden.

Lijnzaad

Lijnzaad zijn de zaadjes van de vlasbloem. De kleine zaadjes zijn rijk aan vezels, maar ze hebben nog een andere bijzondere eigenschap. De buitenkant van elk lijnzaadje neemt namelijk makkelijk vocht op. Hierdoor ontstaat een geleiachtige stof die de stoelgang vergemakkelijkt, een soort glijmiddel dus.

Lijnzaad heeft op die manier een dubbele positieve werking op een te harde ontlasting.

Gebroken lijnzaad is gewoon in de supermarkt in het reformschap verkrijgbaar. De gebroken variant kan gemakkelijk aan yoghurt, soep of vruchtensap toegevoegd worden.

Hele lijnzaadjes kan je kopen in natuurwinkels en in sommige drogisten, en dit kan je gebruiken om bijvoorbeeld koekjes, pannenkoeken en brood mee te bakken.

In onderzoek bij ratten die aambeien kregen bleek dat wanneer ze behandeld waren met lijnzaadolie hun anus het normaalste was vergeleken met een behandeling met aloë vera en een andere crème(2).

Als je nog geen aambeien hebt maar als je wel af en toe last van verstoppingen hebt, probeer dan ter preventie elke dag een schepje lijnzaad aan je toetje toe te voegen(3). Heb je al aambeien, neem dan drie maal daags lijnzaad toegevoegd aan sap, soep of yoghurt en wissel het af met bijvoorbeeld lijnzaadbrood of -koekjes.

Recepten met lijnzaad

Om je opweg te helpen om dagelijks meer vezels te eten, onder andere met behulp van lijnzaad, heb ik 2 recepten bedacht die je kunt gebruiken om lijnzaad toe te voegen aan je dieet.

Ontbijt met lijnzaad

Biologische yoghurt met peer en lijnzaad

Biologische yoghurt is een goede bron van calcium en probiotica die de werking van de darmen bevorderen. Als je een peer wast, in stukjes snijd en daarbij het klokhuis verwijdert, kun je die toevoegen aan de yoghurt. Peer is een vrucht waarin 1,5 keer zoveel vezels zitten dan in een appel. Door tijdens je ontbijt peer te eten kun je dus al veel doen om je ontlasting zachter te maken. Daarbij zit er ook kalium in wat weer andere voordelen heeft voor je gezondheid, zoals het bevorderen van een goede vochtbalans in het lichaam. Hieraan kun je eenvoudig een beetje lijnzaad toevoegen voor extra vezels en omega 3. Roer het geheel door elkaar in een kommetje en je hebt een heerlijk ontbijt dat verzachtend werkt voor je ontlasting en je darmen ondersteunt.

Lunch met lijnzaad

Speltbrood met zalm en lijnzaad

Speltbrood is brood dat is gemaakt van speltgranen. Het voordeel van spelt is dat het erg rijk is aan vezels die je ontlasting verzachten. Daarbij zitten er veel voedingsstoffen in, zoals niacine dat belangrijk is voor je huid. De zalm is een goede bron van omega 3 en smaakt ook erg lekker bij lijnzaad. Omega 3 is van belang voor je hersenen en het verlagen van je cholesterol. De zalm kun je op de plak speltbrood leggen. Vervolgens besprenkel je het belegde brood met wat lijnzaad. Eet smakelijk!

Tot slot...

De pijn en jeuk van aambeien zijn erg vervelend en worden vaak veroorzaakt door te harde ontlasting. Dit is ook een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van aambeien. Om minder last te hebben van aambeien en om aambeien te voorkomen is het van belang om je ontlasting zachter te maken.

De meeste moderne voedingsmiddelen voorzien helaas niet in het zachter maken van de ontlasting omdat ze een essentieel ingrediënt missen, namelijk vezels. Vezels zijn van belang voor een vloeiende ontlasting die niet vast blijft zitten. Helaas zitten er in wit brood, witte pasta en witte rijst geen vezels. Als dit een belangrijk onderdeel is van je dieet kun je last krijgen van constipatie en aambeien.

Een eenvoudige manier om meer vezels te eten is om het witte brood, pasta en rijst te vervangen voor volkoren producten. Daarbij is lijnzaad een goed ingrediënt omdat de vezels van de lijnzaad als een soort glijmiddel in de darm kunnen fungeren. Dit veelzijdige ingrediënt is eenvoudig toe te voegen aan de meeste voeding, zoals yoghurt, salade, brood en zelfs in een pannenkoek is het goed te verwerken.

Bronnen:

 1. https://www.surgical.theclinics.com/article/S0039-6109(02)00082-8/fulltext
 2. https://www.researchgate.net/profile/Maryam-Alaayedi/publication/346011923_Pharmacological_action_of_aloe_vera_and_linseed_oil_on_experimentally_induced_hemorrhoid_in_rats/links/615c95e850be55072887bb1e/Pharmacological-action-of-aloe-vera-and-linseed-oil-on-experimentally-induced-hemorrhoid-in-rats.pdf
 3. https://go.gale.com/ps/i.do?id=GALE%7CA260791716&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=19950756&p=AONE&sw=w&userGroupName=anon%7Ef0f9faf5

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Jack,

  ik mail u voor mijn dochter. Zij heeft erg veel last van aambeien gekregen na de bevalling.
  Hebt u een advies, dat ze daadwerkelijk van deze aambeien afkomt. Ze is nog erg jong en ik heb met haar te doen.

  Veel dank bij voorbaat

 2. Ik heb al 48 jaar aambeien. Ik heb ze gekregen bij de geboorte van mijn oudste zoon.
  U hebt alle tips al gegeven die nodig zijn., en die handhaaf ik ook.
  Het enigste wat ik ook belangrijk vind en ook doe, ik elke keer als ik naar toilet ben geweest ik de aambeien met een washandje en alleen water [ dus geen zeep gebruiken ] reinig.
  Ik doe dit al 48 jaar en ik heb verder nooit geen last van jeuk, ontstekingen, enz. en ze zijn heel stabiel, ik bedoel ze worden niet groter .

  Misschien een tip voor mensen met jeukende en ontstoken aambeien.

  met vriendelijke groetjes Willemien

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share