• Alles over pollen

Alles over pollen

2018-05-08T12:33:45+01:00mei 14th, 2018|Kruiden en Planten|0 Reacties

Pollen, of stuifmeel, is een wondertje van de natuur: Het zorgt er voor dat bestuiving plaats kan vinden tussen planten van dezelfde soort. Maar het stuifmeel kan ook op andere manieren bekeken worden, zoals bijvoorbeeld door de ogen van de wetenschap, of door de ogen van iemand die last heeft van allergie. Laten we de verschillende gezichtspunten eens naast elkaar leggen.

Pollen vanuit een plant gezien

Pollen heeft voor de plant maar één doel. Het maakt meer planten. De bevruchting is een echte uitdaging voor organismen die niet kunnen bewegen en elkaar dus niet kunnen ontmoeten. Planten hebben gelukkig, zelfs als ze ver uit elkaar staan, een paar goede manieren gevonden om hun genen van de ene bloem naar de andere over te brengen.

Pollen is een witte, gele of bruine poederachtige substantie, die wordt geproduceerd op de helmknoppen, dat het mannelijke deel van de plant is. Pollen wordt gebruikt om de plant via het proces van bestuiving, dat specifiek wordt gedefinieerd als de overdracht van het pollen van de mannelijke helmknoppen naar het stigma van de bloem, het vrouwelijke deel van de plant te bevruchten. Bestuiving brengt vruchten en zaad voort. De pollen bevatten de genetische code van de plant.

Er zijn twee soorten pollen: lichte, stoffige pollen en zware, kleverige pollen. Deze zijn handig omdat ze op verschillende manieren de bestuiving mogelijk maken.

Lichte pollen

Lichte pollenkorrels kunnen door de lucht worden geblazen en lange afstanden door de wind worden meegenomen. Planten met kleine of onopvallende bloemen zoals grassoorten, maïs en veel bomen hebben over het algemeen licht stoffig pollen, dat door de wind wordt meegevoerd. Een deel van het pollen landt dan toevallig op het stigma van een compatibele bloem. De helmknoppen moeten veel pollen aanmaken omdat het meeste ervan nooit een vrouwelijke bloem zal bereiken. Als je ooit een graangebied bezoekt, terwijl de planten stuiven, kun je het pollen in de lucht, op de bladeren en op de grond zien liggen. Dit is een heel proces voor de planten, maar ze hoeven zo geen kleurrijke bloemen of nectar om insecten aan te trekken te produceren. Het grootste deel van het pollen valt op de grond; slechts een kleine fractie bereikt daadwerkelijk een andere bloem en insecten worden niet aangetrokken door de bloemen, noch gevoed door hun pollen.

Zware en kleverige pollen

Zwaar en kleverig pollen kan niet door de wind worden meegeblazen en daarom moet het door insecten van bloem naar bloem worden gedragen. Deze planten leveren voedzaam pollen voor de insecten om te eten en in ruil daarvoor dragen de bestuivers een deel van het pollen rechtstreeks naar andere bloemen. Dit is in vergelijking met de windbestuiving een veel economischere regeling omdat de plant zo slechts een kleine hoeveelheid pollen hoeft aan te maken. Zulke planten moeten er wel voor zorgen dat een insect niet te veel pollen tijdens één bezoek meeneemt, zonder iets achter te laten voor de volgende bezoeker. Veel bloemen dwingen de insecten daarom om in contact te komen met het pollen terwijl ze foerageren naar nectar. Dit doen ze door de helmknoppen op een zodanige plaats te plaatsen dat de insecten er tegenaan zullen wrijven. De pollenkorrels zullen dan vooral als deze harig en elektrostatisch geladen zijn zoals bijvoorbeeld bij bijen aan het lichaam van het insect blijven plakken. Dit zorgt wanneer de insecten andere bloemen bezoeken voor de overdracht van het pollen.

Bloeiende planten, die dierlijke bestuivers nodig hebben, moeten om insecten aan te trekken grote kleurrijke bloemen creëren en ze moeten zoete nectar produceren om de insecten naar binnen te lokken. Hun pollen is vaak ook een voedzamer voedingsmiddel. Dit alles kost de plant veel energie, maar het bespaart wel op de hoeveelheid pollen die de plant moet produceren. Er is zo slechts een kleine hoeveelheid pollen nodig omdat de insecten als een efficiënte bezorgservice fungeren.

Pollen vanuit een insect gezien

Voor bestuivende insecten is pollen een perfect voedsel. Omdat het rijk aan eiwitten is, is het één van de meest voedzame stoffen in de natuur. Sommige bijen verzamelen pollen in speciale ‘mandjes’ op hun lichaam, om dit zo terug te brengen naar de korf voor later gebruik of als wintervoeding. Als het in grotere hoeveelheden beschikbaar zou zijn, zouden we het waarschijnlijk zelf ook eten maar de gemiddelde bloem produceert alleen genoeg om een ​​paar kleine insecten te voeden. Het pollen is een vitale voedselbron voor bestuivers en bijenlarven. De pollen zijn zeer rijk aan eiwit, evenals aan zetmeel, vitamines, enzymen en pigmenten. Sommige planten produceren geen nectar en dan kan hun pollen rijk aan lipiden inclusief sterolen zijn, wat de bouwstenen voor hormonen en feromonen zijn.

Bestuivers worden door bloemen met felle kleuren en sterke geuren aangetrokken. Ze voelen zich ook aangetrokken tot nectar, een suikerachtige vloeis