Kruiden en Planten

Laatste Update: 8 mei 2018

Alles over pollen

0
(0)

Pollen, of stuifmeel, is een wondertje van de natuur: Het zorgt er voor dat bestuiving plaats kan vinden tussen planten van dezelfde soort. Maar het stuifmeel kan ook op andere manieren bekeken worden, zoals bijvoorbeeld door de ogen van de wetenschap, of door de ogen van iemand die last heeft van allergie. Laten we de verschillende gezichtspunten eens naast elkaar leggen.

Pollen vanuit een plant gezien

Pollen heeft voor de plant maar één doel. Het maakt meer planten. De bevruchting is een echte uitdaging voor organismen die niet kunnen bewegen en elkaar dus niet kunnen ontmoeten. Planten hebben gelukkig, zelfs als ze ver uit elkaar staan, een paar goede manieren gevonden om hun genen van de ene bloem naar de andere over te brengen.

Pollen is een witte, gele of bruine poederachtige substantie, die wordt geproduceerd op de helmknoppen, dat het mannelijke deel van de plant is. Pollen wordt gebruikt om de plant via het proces van bestuiving, dat specifiek wordt gedefinieerd als de overdracht van het pollen van de mannelijke helmknoppen naar het stigma van de bloem, het vrouwelijke deel van de plant te bevruchten. Bestuiving brengt vruchten en zaad voort. De pollen bevatten de genetische code van de plant.

Er zijn twee soorten pollen: lichte, stoffige pollen en zware, kleverige pollen. Deze zijn handig omdat ze op verschillende manieren de bestuiving mogelijk maken.

Lichte pollen

Lichte pollenkorrels kunnen door de lucht worden geblazen en lange afstanden door de wind worden meegenomen. Planten met kleine of onopvallende bloemen zoals grassoorten, maïs en veel bomen hebben over het algemeen licht stoffig pollen, dat door de wind wordt meegevoerd. Een deel van het pollen landt dan toevallig op het stigma van een compatibele bloem. De helmknoppen moeten veel pollen aanmaken omdat het meeste ervan nooit een vrouwelijke bloem zal bereiken. Als je ooit een graangebied bezoekt, terwijl de planten stuiven, kun je het pollen in de lucht, op de bladeren en op de grond zien liggen. Dit is een heel proces voor de planten, maar ze hoeven zo geen kleurrijke bloemen of nectar om insecten aan te trekken te produceren. Het grootste deel van het pollen valt op de grond; slechts een kleine fractie bereikt daadwerkelijk een andere bloem en insecten worden niet aangetrokken door de bloemen, noch gevoed door hun pollen.

Zware en kleverige pollen

Zwaar en kleverig pollen kan niet door de wind worden meegeblazen en daarom moet het door insecten van bloem naar bloem worden gedragen. Deze planten leveren voedzaam pollen voor de insecten om te eten en in ruil daarvoor dragen de bestuivers een deel van het pollen rechtstreeks naar andere bloemen. Dit is in vergelijking met de windbestuiving een veel economischere regeling omdat de plant zo slechts een kleine hoeveelheid pollen hoeft aan te maken. Zulke planten moeten er wel voor zorgen dat een insect niet te veel pollen tijdens één bezoek meeneemt, zonder iets achter te laten voor de volgende bezoeker. Veel bloemen dwingen de insecten daarom om in contact te komen met het pollen terwijl ze foerageren naar nectar. Dit doen ze door de helmknoppen op een zodanige plaats te plaatsen dat de insecten er tegenaan zullen wrijven. De pollenkorrels zullen dan vooral als deze harig en elektrostatisch geladen zijn zoals bijvoorbeeld bij bijen aan het lichaam van het insect blijven plakken. Dit zorgt wanneer de insecten andere bloemen bezoeken voor de overdracht van het pollen.

Bloeiende planten, die dierlijke bestuivers nodig hebben, moeten om insecten aan te trekken grote kleurrijke bloemen creëren en ze moeten zoete nectar produceren om de insecten naar binnen te lokken. Hun pollen is vaak ook een voedzamer voedingsmiddel. Dit alles kost de plant veel energie, maar het bespaart wel op de hoeveelheid pollen die de plant moet produceren. Er is zo slechts een kleine hoeveelheid pollen nodig omdat de insecten als een efficiënte bezorgservice fungeren.

Pollen vanuit een insect gezien

Voor bestuivende insecten is pollen een perfect voedsel. Omdat het rijk aan eiwitten is, is het één van de meest voedzame stoffen in de natuur. Sommige bijen verzamelen pollen in speciale ‘mandjes’ op hun lichaam, om dit zo terug te brengen naar de korf voor later gebruik of als wintervoeding. Als het in grotere hoeveelheden beschikbaar zou zijn, zouden we het waarschijnlijk zelf ook eten maar de gemiddelde bloem produceert alleen genoeg om een ​​paar kleine insecten te voeden. Het pollen is een vitale voedselbron voor bestuivers en bijenlarven. De pollen zijn zeer rijk aan eiwit, evenals aan zetmeel, vitamines, enzymen en pigmenten. Sommige planten produceren geen nectar en dan kan hun pollen rijk aan lipiden inclusief sterolen zijn, wat de bouwstenen voor hormonen en feromonen zijn.

Bestuivers worden door bloemen met felle kleuren en sterke geuren aangetrokken. Ze voelen zich ook aangetrokken tot nectar, een suikerachtige vloeistof die op de bodem van bloemen wordt geproduceerd. Deze bron van koolhydraten is goed voedsel voor insecten die veel in beweging zijn. Nectar is tijdens het foerageerproces hun brandstof. Voor de meeste insecten is het pollen ondergeschikt aan nectar.

Insecten hebben de neiging om meer pollen van oudere plantensoorten te krijgen. Veel moderne sierbloemen worden zo gekweekt dat ze dubbel gebladerde vormen hebben, die de pollenhoudende middenstukken blokkeren. Sommige van deze variëteiten zijn zo moeilijk toegankelijk voor bijen en andere vliegende insecten dat ze zonder menselijke handbestuiving geen zaden kunnen produceren! Sommige moderne variëteiten hebben ook minder geurstoffen dan de oorspronkelijke variëteiten of ze hebben kleuren en vormen die onaantrekkelijk zijn voor insecten. Ook zijn er een aantal F1-hybride bloemen, die helemaal geen pollen bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld zonnebloemen zonder pollen omdat die zijn gekweekt voor de sier. Het is niet nodig om dergelijke bloemen helemaal niet te planten, maar als je vliegende insecten in je tuin wilt aantrekken, zorg er dan wel voor dat je wat ouderwetse, enkelbloemige, rijk geurende planten plant om zo voedsel aan je bestuivers te leveren.

Pollen vanuit het oogpunt van een tuinman

Traditioneel gezien is het standpunt van de tuinman dat planten bloemen moeten produceren die vruchten dragen of later afvallen. Deze visie moet veranderen omdat de bestuiver als een belangrijk onderdeel in het proces van het verbouwen van groenten en fruit moet worden gezien. Ook al weet niet iedereen dit maar het is de bestuiver die succes heeft geboekt voor de komkommerkweker, de meloen- of pompoenkweker, de bessen- of appelplukker en zelfs voor de ‘gelukkige’ tuinman wiens tomaten vruchtbaarder en beter gevormd zijn. Zelfs zelfbestuivende soorten profiteren van de goede trillingen van een hommel die al zoemend ‘bestuift’ omdat het de bloemen stevig vasthoudt en ervoor zorgt dat ze goed worden bestoven.

Binnen elke vrouwelijke bloem wordt elk embryonaal zaadje bevrucht door een andere korrel pollen. Een komkommer met 300 zaden heeft dus 300 pollenkorrels nodig om het volledig te kunnen bevruchten. Heb je ooit een komkommer of courgette gezien die eruitziet als een half opgeblazen ballon? Hier is sprake van onvoldoende bestuiving geweest en daarom heeft het fruit niet de moeite genomen om zich volledig te vormen. Hetzelfde probleem kan ook worden gezien bij misvormde aardbeien of frambozen en klonterige tomaten of paprika's. Sommige soorten fruit, zoals meloenen en pompoenen, vallen, als ze niet volledig zijn bestoven, voortijdig af.

Pollen vanuit het gezichtspunt van een allergoloog

Inderdaad, stuifmeel heeft ook zijn donkere kant. Maar gelukkig voor bestuivers is het alleen de door de wind bestoven plant die allergieën veroorzaakt. stuifmeel van een grootbloemige bloem is bijna altijd zwaar en kleverig omdat het zich vast moet hechten aan een bezoekende bij, die het naar een andere bloem zal brengen. Ook insectenbestoven bloemen maken niet veel pollen. Windbestoven bloemen zoals grassen, esdoornen, berken en Ambrosia zijn verantwoordelijk voor de allergieën. Ze produceren namelijk enorme hoeveelheden lichtgewicht pollen, dat gemakkelijk meegaat met de wind. Er is een algemene mythe dat planten zoals de guldenroede en zonnebloemen allergieën veroorzaken, maar dit is onjuist. Door insecten bestoven bloemen bloeien gewoon in dezelfde tijd van het jaar en een echte boosdoener is bijvoorbeeld de Ambrosia.

Allergieën die worden veroorzaakt door pollen worden vaak hooikoorts genoemd. Hooikoorts is de meest voorkomende allergische aandoening. Men kan alleen allergisch zijn voor het lichte en stoffige pollen dat in de lucht dwarrelt en dat afkomstig is van door de wind bestoven planten (bomen, struiken, onkruid en grassen). De enige manier om een ​​allergische reactie te krijgen op pollen van insectenbestoven planten is door direct in contact hiermee te komen.

Pollen komt normaal via de neus en de keel het lichaam binnen. Het immuunsysteem van het lichaam produceert antilichamen, die vechten tegen de antigenen. Er worden dan krachtige ontstekingschemicaliën geproduceerd, die op de weefsels in verschillende delen van het lichaam, bijvoorbeeld het ademhalingssysteem, werken en dit kan allergiesymptomen veroorzaken. Verschillende soorten pollen verschijnen in verschillende perioden van het jaar in de lucht, waardoor pollenallergieën dus seizoensgebonden zijn. Enkele voorbeelden van bomen die pollen in de lucht afgeven zijn de esdoorn, de wilg, de berk, de es, eiken en dennen. Voorbeelden van grassen en onkruid zijn Ambrosia, de Russische distel, salieonkruid, weegbree en de brandnetel.

Het is moeilijk om pollen in de lucht te vermijden. De pollentellingen, die worden gegeven door verschillende sites, is een maat om aan te geven hoeveel pollen er aanwezig is in de lucht. Het is een algemeen advies over of het beter is om binnen te blijven om zo het contact met pollen te vermijden als je daar erg gevoelig voor bent.

Pollen vanuit het oogpunt van een wetenschapper

Omdat planten, die afhankelijk zijn van alleen de wind of zelfs van de stromingen van het water hun pollen op de vrouwelijke reproductieve bloemdelen laten groeien, komt een deel van hun pollen onvermijdelijk in de meren terecht, die zich daar in de sedimenten ophopen. De structuur van het pollen heeft kenmerken waardoor het kan worden geïdentificeerd op soortniveau en dan vervolgens op geslacht of op familieniveau (zie figuur 1). Pollen is vaak vanwege het natuurlijke polymeer, dat ook wel sporopollenine wordt genoemd, één van de meest inerte organische stoffen die er bekend is en het blijft in de sedimenten goed geconserveerd.

Alles over pollen

De informatie in de sedimenten omvat de overblijfselen en de sporen van biota die in het meer en in het stroomgebied leefden en ze worden over het algemeen in chronologische volgorde vastgelegd. Deze ‘gegevens’ uit het verleden zijn erg handig als we geen geschreven historische gegevens hebben. Door sedimentkernen te nemen, die (met behulp van radiocarbon of andere methoden) gesegmenteerd en gedateerd zijn, hebben we toegang tot veel informatie. Voor microscopische analyses worden er monsters genomen en dit laat onderzoekers toe om de assemblages van pollen te identificeren en te kunnen tellen.

Door de huidige omstandigheden die een boom of plant laten groeien (klimatologische omstandigheden, bodemconstituenten, geologie, chemie, enz.) te begrijpen, kunnen we de pollenassemblages die we in kernsecties vinden om bijvoorbeeld de geschiedenis van het klimaat te reconstrueren of andere variabelen die van belang zijn te correleren. De menselijke verstoring wordt bijvoorbeeld vaak opgemerkt door een plotselinge toename van pollen van de Ambrosia (of een Ambrosia soort), omdat toen de Europese kolonisten in Noord-Amerika aankwamen, ze het land vrijmaakten voor ontwikkeling en de Ambrosia toen snel in dergelijke landschappen is gaan domineren.

Pollenanalyses, onder de term palynologie, zijn nuttig in vele toepassingen van de ecologie, de archeologie en zelfs in forensische onderzoeken. Onlangs werden pollenanalyses in de massagraven van Bosnië gebruikt om oorlogsmisdadigers, die betrokken waren bij wreedheden in Srebrenica, te veroordelen.

De voordelen van pollen

De pollen of het pollen is het mannelijke zaadje van bloemen. Het is vereist voor de bemesting van de plant. De minuscule deeltjes bestaan ​​uit 1/20 millimeter rode bloedlichaampjes, die zijn gevormd aan het vrije uiteinde van de meeldraad in het hart van de bloesem. Elke verscheidenheid van bloemen in het universum brengt pollen voort. Veel boomgaardvruchten en landbouwvoedselgewassen doen dat ook.

Bijenpollen zijn het voedsel van de jonge bij en het bestaat voor ongeveer 40% uit eiwit. Het wordt beschouwd als één van de meest volledig voedzame voedingsmiddelen van de natuur. Het bevat bijna alle voedingsstoffen die mensen nodig hebben. Ongeveer de helft van het eiwit is in de vorm van vrije aminozuren, die direct door het lichaam kunnen worden gebruikt. Een dergelijk zeer assimileerbaar eiwit kan aanzienlijk bijdragen aan iemands eiwitbehoeften.

Het verzamelen van pollen is niet zo eenvoudig als het klinkt. Als een honingbij eenmaal naar de bloem toekomt, gaat ze naar binnen en haalt ze behendig het poederachtige losse pollen met haar kaken en voorpoten van de meeldraden weg en bevochtigt ze het met een beetje honing, die ze met zich meebracht uit de korf. De vergrote en verbrede tarsal segmenten van haar pootjes hebben een dikke laag borstelharen, ook wel pollenkammen genoemd. Ze gebruikt deze kammen om het gouden poeder op te kunnen vangen. Met een bekwame drukbeweging van haar oorschelp, die als een hamer wordt gebruikt, duwt ze het verzamelde goud dan in haar manden. Haar pollenmanden, omgeven door een lange rij lange haren, zijn eenvoudig concave zones aan de buitenkant van haar scheenbeenderen. Wanneer de manden van de bijen volledig zijn geladen, is het microscopische gouden stof ondergedompeld in een enkele gouden korrel.

Een van de meest interessante feiten over bijenpollen is dat het niet in een laboratorium kan worden gesynthetiseerd. Wanneer onderzoekers een pollen-gevulde kam van een bij wegnemen en haar door de mens gemaakte pollen voeden, sterft de bij, ook al zijn alle bekende voedingsstoffen in het in het lab geproduceerde gesynthetiseerde voedsel aanwezig. Met de nieuwste diagnostische apparatuur zijn er vele duizenden chemische analyses van bijenpollen gemaakt, maar er zijn nog steeds enkele elementen aanwezig in bijenpollen die de wetenschap niet kan identificeren. De bijen voegen een of ander mysterieus 'extra' middeltje toe. Deze niet-identificeerbare elementen kunnen heel goed de reden zijn waarom bijenpollen zo spectaculair tegen zoveel verschillende aandoeningen van slechte gezondheid werkt.

Honingbijen doen dubbel werk. Ze zijn zo geprogrammeerd om pollen te verzamelen en als voedsel voor de kolonie naar de korf te brengen. Wat echter nog belangrijker is voor de mens is dat ze ook verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van meer dan 80% van de groeiende dingen. Als bijen van bloesem tot bloesem vliegen, bedekken microscopisch kleine pollendeeltjes hun stompe lichaampjes zo dicht dat ze soms wel op kleine gele vliegende balletjes lijken. Wanneer ze dan bij de volgende bloem aankomen, wordt een deel van het levende gouden stof overgebracht naar die bloesem en wordt bestuiving bereikt.

Het is belangrijk om te weten dat een bij gedurende één maand lang acht uur per dag nodig heeft om een theelepel pollen te verzamelen. Elke bijenpollenkorrel bevat meer dan twee miljoen bloempollenkorrels en één theelepel bevat meer dan 2,5 miljard korrels bloempollen.

De voordelen van pollen

  • Geeft je energie een boost- de voedingsstoffen, die in pollen van bijen zit, kan een geweldige natuurlijke boost aan je energieniveaus geven. De koolhydraten, eiwitten en B-vitaminen kunnen je de hele dag door helpen om je uithoudingsvermogen te verbeteren en vermoeidheid tegen te gaan.
  • Kalmeert de huid- bijenpollen worden vaak gebruikt in topische producten die gericht zijn op het behandelen van ontstekingsaandoeningen en algemene huidirritaties zoals psoriasis of eczeem. De aminozuren en vitamines beschermen de huid en helpen bij de regeneratie van cellen.
  • Verbetert het ademhalingssysteem- bijenpollen bevat een grote hoeveelheid antioxidanten, die een ontstekingsremmend effect op de longenweefsels kunnen hebben waardoor astma niet kan ontstaan.
  • Behandelt allergieën- pollen vermindert de aanwezigheid van histamine, waardoor veel allergieën worden verminderd. Dr. Leo Conway, arts in Denver Colorado, meldde dat 94% van zijn patiënten zodra ze werden behandeld met orale voeding van pollen geen last meer hadden van allergiesymptomen. Alles, van astma tot allergieën en sinusproblemen, kon worden verholpen wat bevestigt dat bijenpollen erg effectief zijn tegen een breed scala aan luchtwegaandoeningen.
  • Stimuleert het spijsverteringsstelsel- naast gezonde vitaminen, mineralen en eiwitten, bevat bijenpollen ook enzymen die kunnen helpen bij de spijsvertering. Enzymen helpen je lichaam bij het verkrijgen van alle voedingsstoffen die je nodig hebt uit het voedsel dat je eet.
  • Werkt als een immuunsysteemversterker- pollen is goed voor de darmflora en ondersteunt zo het immuunsysteem. Bijenpollen hebben antibioticumsoort eigenschappen die kunnen helpen het lichaam te beschermen tegen samentrekkende virussen. Het is ook rijk aan antioxidanten die de cellen beschermen tegen de schadelijke oxidatie van vrije radicalen.
  • Behandelt verslavingen- wordt door het onderdrukken van impulsen holistisch gebruikt voor het behandelen van verslavingen en het remmen van het hunkeren. Omdat bijenpollen onbedwingbare trek kan bedwingen is het zeer goed om te gebruiken voor gewichtsbeheer.
  • Ondersteunt het cardiovasculaire systeem- bijenpollen bevatten grote hoeveelheden rutine, een antioxidant en bioflavonoïde die helpt bij het versterken van de haarvaten, de bloedvaten, helpt bij problemen met de bloedsomloop en het cholesterolgehalte corrigeert. De krachtige antistollingskrachten kunnen hartaanvallen en beroertes helpen voorkomen.
  • Verhelpt prostaatproblemen- mannen die lijden aan goedaardige prostaathyperplasie kunnen door bijenpollen te gebruiken verlichting ervaren. Bijenpollen kunnen ontstekingen helpen verminderen en het regelmatig urineren stoppen.
  • Helpt bij onvruchtbaarheidsproblemen- bijenpollen stimuleren en herstellen de eierstokfunctie en daarom kan het worden gebruikt om te helpen bij een zwangerschap. Naast dat het een hormonale booster is, is het ook een geweldig afrodisiacum!

Neem een ½ eetlepel per dag of strooi het over je smoothies, havermout of doe het op brood of in je thee!

Tot slot

Stuifmeel is een belangrijk onderdeel van de natuur. Onmisbaar zelfs. Maar daarvoor zijn natuurlijk wel insecten nodig. En dan met name de honingbijen. Kun je je nu voorstellen waarom de imkers de noodklok luiden? Door het gebruik van de vele bestrijdingsmiddelen, gaan deze honingbijen dood. De populatie honingbijen is al heel sterk gereduceerd, en dat zal alleen maar erger worden als er geen afdoende maatregelen worden getroffen.

Kort gezegd: Zonder honingbijen is er geen bevruchting – dus geen nieuwe gewassen – dus geen oogst!

Ik hoef niet uit te leggen welke desastreuze gevolgen dat zal hebben voor het leven op aarde!


Bronnen

www.webmd.com/allergies/pollen_allergies_overview#1

www.pollen.com/allergy/pollen-allergy

fr.wikipedia.org/wiki/Pollen

askabiologist.asu.edu/pollen-and-solving-crime

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 

Pagina  [tcb_pagination_current_page]  van  [tcb_pagination_total_pages]


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang tijdelijk gratis mijn boek Bye Bye Buikvet direct in je inbox!

0 Shares
Tweet
Pin
Share