PDS Supplementen

Laatste Update: 1 maart 2023

Wilde Oregano Om PDS Klachten Te Verminderen

Wanneer je last hebt van een prikkelbare darm of algemene maag- en darmklachten dan weet je maar al te goed wat dat met de kwaliteit van je leven doet. Iedereen heeft weleens last van maagklachten.

Zo had ik zelf gisteren een hele dag last van problemen met de maag na het eten van een tapas.

Normaal gesproken zijn maagklachten  bij de meeste mensen de volgende dag weer weg. Maar wanneer de klachten blijven aanhouden,  kan dat duiden dat je prikkelbare darm syndroom hebt.

Dat kan ook veel negatieve invloed op je leven hebben (1).

Gelukkig zijn er veel natuurlijke remedies om deze klachten weg te nemen. In dit artikel wil ik het specifiek gaan hebben over de maag kalmerende werking van wilde oregano olie.

Wilde oregano olie

In het verleden heb ik al een artikel gewijd over wilde oregano olie om fibromyalgie te behandelen. Waar ik achter ben gekomen is dat oregano olie voor veel verschillende aandoeningen kan werken. Sterker nog, oregano olie kan zelfs zeer goed helpen tegen maag- en darmklachten (2).

Wilde of biologische oregano olie is een sterke antivirale, anti bacteriële, anti schimmel en anti parasieten middel. Dit komt omdat er zeer sterke antioxidanten in verwerkt zitten. 

De reden waarom het ook goed werkt voor veel mensen met pds is omdat er 2 volatiele oliën in te vinden zijn. (carvacol en thymol ). Nu ga ik het niet uitgebreid hebben over de chemische compontenten van oregano olie. Maar de boodschap is dat carvacol kan helpen om de maag te kalmeren.

[pullquote]Onderzoek heeft aangetoond dat de oregano oliën de spasmen van de darmen kan verminderen.[/pullquote]

Veel mensen ervaren na het gebruiken van oregano olie minder last van boeren, winderigheid en minder last van misselijkheid.  Daarbij helpt wilde oregano olie tegen verstoppingen en maakt de maag in het algemeen rustiger.

Verschillende soorten oregano olie

Helaas is wilde oregano olie alleen bij de betere natuurwinkels of online te krijgen. Maar het is absoluut essentieel dat je oregano olie krijgt van een goede biologische (wilde) bron. Vaak in de vorm van druppels. Maar je kunt ook oregano olie krijgen als capsules of kruiden.

Wanneer je last hebt van maagklachten kun je starten met 1-2 druppels oregano olie met heet water, thee, sapje of door de magere yoghurt heen (probiotica).  Je kunt oregano olie ook nemen als een capsule met als grote voordeel dat het niet door de maag wordt geabsorbeerd, maar juist n de darmen voor optimale absorptie.

Wel goed kijken naar de dosering, omdat te veel oregano olie voor meer maagklachten kunnen zorgen.

[pullquote]Belangrijk: bij de selectie van oregano olie zorg er voor dat je tenminste oregano olie hebt met 70% of meer carvacrol![/pullquote]

Mogelijke Bijwerkingen

Helaas zijn er ook een aantal bijwerkingen bekend. Zo mag oregano olie absoluut niet bij zwangerschap genomen worden. Hierdoor kunnen er complicaties optreden (3). Ook kan oregano olie de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Tenslotte, kan het de absorptie van ijzer verminderen.

Wanneer je vaak moe bent en geen energie kan dat een teken zijn van te weinig ijzer in je lichaam. Een goede tip is om dan een extra portie gezonde noten te nemen zoals amandelen of walnoten. Als alternatief kun je een ijzersupplement nemen.

Vanzelfsprekend altijd eerst even overleggen met een professional wat betreft gebruik van supplementen.

Conclusie

Wilde oregano olie kan zeker helpen om de klachten van prikkelbare darm syndroom te verminderen.  Maar niet iedereen is hetzelfde, bij sommige mensen kunnen de klachten zelfs erger worden. Dan is het belangrijk om de dosering te verminderen of te starten met een alternatief zoals olijf olie extract.

Nogmaals, wanneer je merkt dat de klachten erger worden kan dat ook duiden op een groter probleem. Vergeet in ieder geval niet om ook goed te kijken naar je gehele voedingspatroon. Want voeding vervult een essentiële schakel in de strijd om pds te verminderen en stoppen.

Voor meer tips over het aanpakken van een prikkelbare darm op een natuurlijke manier. Neem dan een kijkje op mijn pds blog.

Filmfragment Wilde oregano olie & Prikkelbare Darm

Bronnen:

  1. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/CLEP.S40245
  2. https://oap-cancer.org/japst/article/1338
  3. https://www.researchgate.net/profile/Stefan-Juhas/publication/7280531_Effects_of_selected_plant_essential_oils_on_the_growth_and_development_of_mouse_preimplantation_embryos_in_vivo/links/54b648f20cf2318f0f9a2db5/Effects-of-selected-plant-essential-oils-on-the-growth-and-development-of-mouse-preimplantation-embryos-in-vivo.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Vraag: ik slik nu 4 weken wilde oregano capsules ( Solgar) 1x per dag. Ik voel me alsmaar niet lekker, soms tegen misselijk aan, moe, slaperig en mijn darmen gaan erger tekeer dan voorheen. Hoort dit bij het genezingsproces of stoppen met de oregano?

    1. Dag Madeleine, wat jammer dat je last hebt van bijwerkingen. Wilde oregano olie kan zeker helpen om de klachten van prikkelbare darm syndroom te verminderen. Maar niet iedereen reageert hier hetzelfde op, dit ligt vaak aan de dosering. Het wordt wat lastiger om de dosering van een capsule aan te passen. Je zou kunnen denken aan 1 capsule om de dag of om de 2 dagen? Probeer het anders met biologische oregano olie druppels. Je kunt wilde oregano olie krijgen bij de natuurwinkel. (dagelijks 2x 1 druppel mengen met een glas water) Ook kun je denken aan een alternatief zoals olijf olie extract.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share