Gezond Gebit

Laatste Update: 8 februari 2018

Een wortelkanaalbehandeling: Redding van je gebit!

Niets lijkt, voelt of functioneert net zoals je natuurlijke tanden. Regelmatig poetsen en flossen, samen met elke zes maanden een controle behandeling door je tandarts, kan je helpen om je tanden een leven lang te bewaren.

Soms hebben je tanden een infectie of een ziekte en is er extra zorg nodig. Wanneer het mogelijk is, zou je altijd een behandelingen moeten overwegen om je tanden te redden. Je zou misschien kunnen denken, waarom kan die tand niet gewoon getrokken worden, vooral als niemand het kan zien, maar je zult het echt wel merken dat er een tand ontbreekt en het zal een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je leven.

Laat geen tand trekken omdat je denkt dat het gemakkelijker of kosteneffectiever is. Ontbrekende tanden kunnen ertoe leiden dat andere tanden verschuiven, waardoor je vermogen om goed te kunnen kauwen wordt geschaad en bovendien verpest het ook je mooie lach. Tandextractie is vaak pijnlijker dan de infectie zelf en het vervangen van een geëxtraheerde tand door een kunstmatige tand vereist extra tandartsbezoeken, die snel kunnen oplopen.

De moderne endodontie heeft voor verbeteringen in de technologieën, de behandelingen en de materialen gezorgd, waardoor je nu vele behandelingsopties hebt om je natuurlijke tanden te kunnen redden. Het is belangrijk om je keuzes goed te begrijpen en ook te begrijpen hoe deze van invloed zijn op zowel je tanden als op je toekomstige gebitsgezondheid. Het is altijd het beste om waar mogelijk je natuurlijke tanden te behouden en voor de beste gezondheids- en cosmetische resultaten zou een endodontische behandeling je eerste keuze moeten zijn. Endodontologen zijn specialisten in het redden van tanden. Zij kunnen je toestand evalueren en het beste behandelplan voor je opstellen om je een leven lang te helpen je tanden te behouden.

Hier zijn enkele tips voor het behoud van je tanden:

 • Kies wanneer je de keuze krijgt tussen een tandextractie en een wortelkanaalbehandeling altijd voor een wortelkanaalbehandeling. Geen kunstgebit, brug of implantaat zal er uitzien, aanvoelen en functioneren als je natuurlijke tanden.
 • Handel onmiddellijk wanneer je symptomen van zwelling of pijn ervaart. De meeste endodontisten kunnen noodgevallen, zelfs in het weekend, opvangen en hoe sneller je er bij bent, hoe makkelijker de behandeling zal zijn.
 • Als je tandarts je het trekken van een tand adviseert, vraag dan of een wortelkanaalbehandeling geen optie is.
 • Als je wordt verteld dat een wortelkanaalbehandeling geen optie is, vraag dan waarom en vraag eventueel ook om een ​​doorverwijzing naar een endodontist of gebruik het internet om een ​​praktijk bij jou in de buurt te vinden.

De wortelkanaalbehandeling die de endodontist zal uitvoeren is vrijwel pijnloos en geeft je vaak minder ongemak tijdens het herstel dan wanneer je je natuurlijke kies of tand hebt getrokken. Dankzij moderne technieken en effectieve anesthesie hebben patiënten die een wortelkanaalbehandeling ervaren zes keer meer kans om het pijnloos te beschrijven dan patiënten die een tand hebben geëxtraheerd! Neem even de tijd om meer te weten te komen over de wortelkanaalbehandeling en enkele van de vaak voorkomende misvattingen hierover zelf te onderzoeken en zet dan door een endodontist bij jou in de buurt te bezoeken de eerste stap naar een pijnvrije, gezonde mond.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling heeft de reputatie dat het erg pijnlijk is.

Een ‘wortelkanaal’ is geen behandeling, maar verwijst naar een onderdeel van je tand. Het is het holle deel van een tand dat zenuwweefsel, bloedvaten en andere cellen bevat.

"Endo" is het Griekse woord voor "binnen" en "odont" is Grieks voor "tand". Een endodontische behandeling behandelt dus de binnenkant van de tand. Een wortelkanaalbehandeling is een soort endodontische behandeling.

Om de endodontische behandeling beter te kunnen begrijpen, moet je iets te weten komen over de anatomie van de tand. In de tand bevindt zich onder het witte glazuur en de harde laag die het dentine wordt genoemd, een zacht weefsel dat pulp wordt genoemd. De pulp bevat bloedvaten, zenuwen en bindweefsel en creëert tijdens de ontwikkeling de omliggende harde weefsels van de tand.

Het tandvlees strekt zich uit vanaf ongeveer halverwege de tand tot aan de punt van de wortels, waar het zich verbindt met de weefsels rondom de wortel. De pulp is belangrijk tijdens de groei en ontwikkeling van een tand. Zodra een tand echter volledig volwassen is, kan hij ook zonder de pulp overleven, omdat de tand dan gevoed wordt door de omliggende weefsels.

Een endodontische behandeling is nodig wanneer de pulp, het zachte weefsel in het wortelkanaal, ontstoken of geïnfecteerd raakt. De ontsteking of infectie kan verschillende oorzaken hebben: een diep verval van de tand, herhaalde tandheelkundige ingrepen aan de tand of een spleet tussen of gaatje in de tand. Bovendien kan een verwonding aan een tand, zelfs als de tand geen zichtbare gaatjes of scheurtjes vertoont, ook schade aan de pulp veroorzaken. Als de pulpontsteking of de infectie onbehandeld blijft, kan dit pijn veroorzaken of tot een abces leiden.

Mythen over wortelkanaalbehandelingen

De gedachte aan een wortelkanaalbehandeling maakt je als je niet bekend bent met de behandeling misschien angstig of het geeft je een ongemakkelijk gevoel. Er zijn veel misvattingen dat endodontische behandelingen zoals een wortelkanaalbehandeling, pijn en/of ziekte veroorzaken en ten koste van alles moeten worden vermeden. Het tegenovergestelde is juist waar. De pijn, het ongemak en de kosten van het vermijden van endodontische behandelingen ten gunste van het trekken van tanden of een afwachtende houding kunnen gemakkelijk worden vermeden. Hoe langer je de behandeling uitstelt, des te groter de kans is dat je je tand het niet redt. Neem daarom de tijd om de informatie op onze website te lezen en om erachter te komen wat endodontisten doen om tanden te besparen. Stel daarna nog eventuele vragen die je hebt aan je tandarts of endodontist.

Maar voordat je de vragen stelt, eerst even drie veel voorkomende mythes over een wortelkanaalbehandeling:

Mythe 1: een wortelkanaalbehandeling is pijnlijk

Tientallen jaren geleden was dat misschien het geval, maar door de moderne technologie en anesthetica ervaar je niet meer pijn dan wanneer er bijvoorbeeld een gaatje zou worden gevuld. De pijn van een ernstige kiespijn, vaak veroorzaakt door beschadigde weefsels in de tand, kan gemakkelijk worden verholpen wanneer een endodontist het beschadigde weefsel door middel van een wortelkanaalbehandeling verwijdert. Daarnaast zijn endodontologen experts in pijnbestrijding en in de meeste gevallen kun je snel en comfortabel worden behandeld.

Mythe 2: een wortelkanaalbehandeling veroorzaakt een ziekte

De informatie die je op internet of elders vindt en die beweert dat als je in de toekomst vaker een wortelkanaalbehandeling krijgt, je sneller ziek zult worden of een ziekte oploopt, is gewoon niet waar. Deze valse bewering is gebaseerd op slecht onderzoek dat bijna een eeuw geleden, dus lang voordat de moderne geneeskunde de oorzaken van vele ziekten begreep, werd uitgevoerd. Er is geen geldig, wetenschappelijk bewijs dat een wortelkanaalbehandeling voor ziekte elders in het lichaam kan zorgen.

Mythe 3: het is beter om een ​​tand te trekken dan om een wortelkanaalbehandeling te ondergaan

Je natuurlijke tanden bewaren is, indien mogelijk, altijd de beste optie. Niets dat kunstmatig is, kan het uiterlijk of de functie van een natuurlijke tand vervangen en dus is het belangrijk om de wortelkanaalbehandeling altijd als een optie te overwegen. Een endodontische behandeling heeft een hoog slagingspercentage en veel tanden die door middel van een wortelkanaalbehandeling kunnen worden gered gaan een leven lang mee. Het vervangen van een geëxtraheerde tand door een brug of implantaat vergt meer tijd qua behandeling en het kan resulteren in verdere behandelingen voor aangrenzende tanden en ondersteunend weefsel.

De algemene volgorde van de behandeling van een wortelkanaalbehandeling is als volgt:

Wortelkanaalbehandeling: Stap 1

Er wordt om de te behandelen tand en de omliggende weefsels te verdoven via injecties plaatselijk anesthesie toegediend. Als de pulp in een tand acuut ontstoken is en daarom erg pijnlijk is, kan het een tijdje duren om het gevoelloos te maken, maar je tandarts zal de behandeling pas starten als het echt goed verdoofd is.

Wortelkanaalbehandeling: Stap 2

Er zal een tandheelkundige afscheiding - een dunne laag rubber of vinyl - over de aangetaste en aangrenzende tanden worden geplaatst. De tand die de behandeling ondergaat steekt dan door een in de afscheiding gestanst gat en dit isoleert het van de rest van de mond. Hierdoor kan de wortelkanaalbehandeling in een steriele omgeving die vrij is van contaminatie door bacteriën in speeksel of de rest van de mond worden uitgevoerd.

Wortelkanaalbehandeling: Stap 3

Er wordt dan een klein toegangsgat in het oppervlak van de aangetaste tand geboord, waardoor er toegang tot de pulpkamer en de wortelkanalen mogelijk is en waardoor de behandeling kan beginnen.

Wortelkanaalbehandeling: Stap 4

Het zieke en dode pulpweefsel wordt dan met speciaal ontworpen instrumenten die worden gebruikt om de wortelkanalen en de pulpakamer te reinigen uit de tand verwijderd. Dit is niet pijnlijk; het gebied is gevoelloos en het weefsel dat wordt verwijderd is dood of stervende. Zodra de pulp, samen met de zenuwen die erin zitten, wordt verwijderd, kan de tand zelf geen pijn meer voelen.

Wortelkanaalbehandeling: Stap 5

De kanalen worden dan met antiseptische en antibacteriële oplossingen gedesinfecteerd.

Wortelkanaalbehandeling: Stap 6

De kanalen worden vervolgens met kleine, flexibele instrumenten opengemaakt. De kanalen worden dan voordat ze worden afgesloten opnieuw gewassen en gereinigd om zo het afval uit het wortelkanaal te verwijderen.

Wortelkanaalbehandeling: Stap 7

Dan worden de wortelkanaalvullingen die precies in de pas herstelde kanalen passen geselecteerd. Gewoonlijk wordt er een rubberachtig materiaal, ook wel gutta-percha genoemd, gebruikt om de kanaalruimte te vullen. Het is een thermoplastisch materiaal ("thermo" - warmte; "plastic" - om te vormen), dat letterlijk wordt verwarmd en vervolgens wordt samengeperst in en tegen de wanden van de wortelkanalen om ze zo af te dichten. Samen met adhesief cement, ook wel een sealer genoemd, vult de gutta-percha de behandelde kanaalruimte. Het afdichten van de kanalen is van cruciaal belang om te voorkomen dat ze opnieuw geïnfecteerd raken met bacteriën.

Wortelkanaalbehandeling: Stap 8

Er wordt dan een tijdelijk of permanent vulmateriaal geplaatst om het toegangsgat, dat is gemaakt om de kanalen te behandelen, af te dichten en dan wordt de tandheelkundige dam verwijderd. Als de tand onvoldoende structuur heeft om een ​​restauratie (vulling) op zijn plaats te houden, kan de tandarts of endodontist een post (metaal of een zeer sterk plastic) in een van de kanalen in de tand plaatsen om het zo te helpen vast te houden totdat het is gedroogd.

Wortelkanaalbehandeling: Stap 9

Dan wordt het wortelkanaal vulmateriaal (de gutta percha) in de kanalen geplaatst en de tand wordt dan vervolgens om het te beschermen tegen verontreiniging verzegeld met een tijdelijke vulling. Vervolgens wordt er dan meestal een kroon over de tand geplaatst om deze af te dichten en te beschermen tegen herbesmetting en toekomstige schade.

Na de ingreep kan om een ​​infectie te behandelen of te voorkomen een antibioticum worden voorgeschreven. Zorg ervoor dat je de instructies van je tandarts of endodontist zorgvuldig opvolgt. De nawerkingen van de behandeling zijn minimaal en duren in het algemeen van enkele dagen tot ongeveer een week. Het is normaal om na de behandeling wat ongemak te voelen, waaronder lichte pijn die gewoonlijk kan worden behandeld met vrij verkrijgbare (Aspirine, Ibuprofen) medicijnen of voorgeschreven (codeïne-type) medicijnen, of een combinatie van beide.

Wortelkanaalbehandeling: Stap 10

Je tand zal nu nog een permanente restauratie nodig hebben - een vulling of een kroon - om de verloren tandstructuur te vervangen en een complete verzegeling aan de bovenkant van de tand te kunnen geven. Je endodontist stuurt je meestal terug naar je eigen tandarts om te bepalen welk soort restauratie het beste bij je past. Deze stap is van bijzonder belang, omdat veel onderzoeken aantonen dat als de gevulde wortelkanalen opnieuw worden verontreinigd met bacteriën uit de mond, er een herhaling van infectie rond de tand kan ontstaan.

Kennis is macht

Net zoals het wortelsysteem van een plant, hebben de wortelkanalen van een tand ook een hoofdtak en veel kleinere zijtakken en moet het hele systeem tijdens een wortelkanaalbehandeling worden afgedicht om op lange termijn succesvol te zijn. Omdat de wortelkanalen zeer kleine ruimtes zijn, vereisen ze een grote mate van precisie en zorgzaamheid om goed te kunnen worden behandeld. Daarom gebruiken de meeste endodontisten vandaag de dag ultramoderne technologie, inclusief digitale (radiografische) beeldvorming om de wortelkanaalproblemen te diagnosticeren en om na behandeling te controleren of de kanalen goed zijn afgesloten; ultrasone instrumentatie om de oude kanaalvullingen en te verwijderen en om de kanalen schoon te maken; en operatiemicroscopen voor het nauwkeurig lokaliseren, visualiseren en afdichten van de wortelkanaalsystemen; ja ik weet het het is echt vrij high-tech.

Ik heb ontdekt dat mensen die nerveus zijn, vaak geen of te weinig informatie hebben over endodontische behandelingen (wortelkanaalbehandeling); kennis stelt hen in staat om te begrijpen wat er gaat komen en hun angsten te elimineren. Ik hoop dat deze stapsgewijze de spanning wat kan verlichten. Een wortelkanaalbehandeling verlicht echt de pijn en het spaart tanden.

Zal ik tijdens of na de ingreep pijn voelen?

Veel endodontische behandelingen worden uitgevoerd om de pijn die wordt veroorzaakt door een pulpontsteking of een infectie te verlichten. Met moderne technieken en anesthetica melden de meeste patiënten dat ze zich comfortabel voelen tijdens de behandeling.

Gedurende de eerste paar dagen na de behandeling kan je tand, vooral als er vóór de ingreep pijn of een infectie was, gevoelig aanvoelen. Dit ongemak kan met voorgeschreven medicijnen of met medicijnen die je zonder recept kunt kopen worden verlicht. Volg de instructies van je endodontist wel zorgvuldig op.

Je tand kan nadat je endodontische behandeling is voltooid nog enige tijd lichtjes verschillen van je andere tanden. Als je echter ernstige pijn of druk of pijn hebt die langer dan een paar dagen duurt, bel dan meteen je endodontist.

Wie hebben een dergelijke behandeling nodig?

Een wortelkanaalbehandeling behandelt geïnfecteerde of gewonde pulp. Dit helpt een tand te repareren voordat het extractie vereist.

Als de pulp gewond raakt of ziek wordt, kan deze zichzelf niet herstellen en sterft het weefsel af.

Als er een diepe holte, een gebarsten tand of een losse vulling is, kunnen er bacteriën de pulp binnendringen.

De bacteriën zullen uiteindelijk de pulp vernietigen. Als de bacteriën door de wortelopeningen dringen, kan dit ook een infectie in het bot veroorzaken.

Een infectie verzwakt het bot en breekt het af. De ligamenten rond de tand zullen dan opzwellen en de tand zal losraken.

Een pulpletsel maakt de tand ook gevoelig voor hoge en lage temperaturen. Er kan pijn zijn bij het kauwen en sommige mensen hebben een continue en kloppende pijn.

Zonder behandeling zal de infectie zich verspreiden. Uiteindelijk zal de tand dan losraken en moet hij worden verwijderd.

Sommige patiënten kiezen, vooral als het veel pijn doet of als de tand niet hersteld kan worden, bijvoorbeeld als er sprake is van groot verval, trauma of botverlies als gevolg van parodontaal of tandvleesziekte, voor extractie.

Het verwijderen van een tand kan echter betekenen dat de omliggende tanden gaan bewegen en scheef komen te staan. Dit kan er lelijk uitzien en het kan het moeilijk maken om een ​​goede hap te nemen.

Een wortelkanaalbehandeling zal de tand meestal kunnen redden en de pijn kunnen elimineren.

Als de tand niet meer gered kan worden is de volgende beste optie een implantaat.

Het redden van de natuurlijke tand is echter het beste omdat niets zo goed functioneert als een natuurlijke tand.

Mogelijke complicaties bij een wortelkanaalbehandeling

Zoals bij elke behandeling kunnen er complicaties optreden.

Soms vindt de tandarts slechts drie wortelkanalen in een tand waar er vier inzitten. Als één kanaal onbehandeld blijft, kan de infectie doorgaan en zich verspreiden in het bot.

De tandarts moet er ook voor zorgen dat het vulmateriaal ver genoeg in het kanaal komt, om het echt goed te kunnen vullen. Als het wortelkanaal niet goed is afgesloten, kan de infectie terugkeren.

Tijdens de behandeling kan de wortel van de tand barsten, of kunnen de instrumenten het kanaal doen breken of het kanaal perforeren. Dit maakt het dan moeilijk om de tand effectief te kunnen vullen.

Als er complicaties optreden, kan een specialist proberen het probleem op te lossen en de wortelkanaalbehandeling te voltooien.

Om complicaties te voorkomen, moeten patiënten altijd de instructies van de tandarts opvolgen. Als een antibioticum nodig is, is het belangrijk om het hele kuurtje af te maken.

Het is van essentieel belang dat, als de wortelkanaalbehandeling volledig voltooid is er een permanente restauratie, zoals een kroon wordt geplaatst.

De voordelen van een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is vrijwel pijnloos en zorgt ervoor dat je tijdens het herstel vaak minder ongemak ervaart dan wanneer je een tandextractie ondergaat. Dankzij moderne technieken en effectieve anesthesie hebben patiënten die een wortelkanaalbehandeling ervaren zes keer meer kans om het pijnloos te beschrijven dan patiënten die een tand hebben geëxtraheerd!

Wanneer je een wortelkanaalbehandeling of een andere endodontische behandeling ondergaat, wordt de ontstoken of geïnfecteerde pulp verwijderd en wordt de binnenkant van de tand zorgvuldig gereinigd en gedesinfecteerd, vervolgens gevuld en weer afgesloten met een rubberachtig materiaal dat ook wel gutta-percha wordt genoemd. Daarna wordt de tand met een kroon of vulling ter bescherming hersteld en blijft hij zoals elke andere tand functioneren.

Het redden van een natuurlijke tand

Er zijn veel klinische redenen om een ​​wortelkanaalbehandeling te ondergaan, maar er zijn ook talloze praktische redenen waarom het redden van de natuurlijke tand een verstandige keuze is. Een endodontische behandeling helpt je om je natuurlijke glimlach te behouden, door te gaan met het eten van je favoriete voedsel en het beperken van de noodzaak van doorlopende tandheelkundige behandelingen. Met de juiste zorg kunnen de meeste tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan een leven lang meegaan.

Vrijwel pijnvrije behandeling

Een wortelkanaalbehandeling is vrijwel pijnloos en zorgt ervoor dat je tijdens het herstel vaak minder ongemak ervaart dan wanneer je een tandextractie ondergaat. Dankzij moderne technieken en effectieve anesthesie hebben patiënten die wortelkanaalbehandelingen ondergaan zes maal meer kans om het pijnloos te beschrijven dan patiënten met een tand die wordt getrokken.

Efficiënt en kosteneffectief

Tandextractie kan vanwege vervolgafspraken die vereist zijn voor het aanmeten van een kunstgebit of het plaatsen van een brug of een implantaat langer duren dan een wortelkanaalbehandeling; plus dat de kosten hoger kunnen zijn. De meeste verzekeringen dekken de endodontische behandeling gewoon.

Visueel aantrekkelijk resultaat

Kronen functioneren niet alleen net zoals natuurlijke tanden; ze zien er ook geweldig uit. Verbeter je glimlach opnieuw met een wortelkanaalbehandeling.

Wortelkanaalbehandeling:

Het voorkomen van vervelende behandelingen

Om infecties, tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen, adviseren tandartsen:

 • voor het slapen gaan en op zijn minst een andere keer per dag te poetsen
 • het gebruik van tandpasta die fluoride bevat
 • het gebruik van een geschikte tandenborstel en deze regelmatig te vervangen
 • reguliere tandheelkundige controles en reinigingen
 • flossen om tussen de tanden schoon te maken en de opeenhoping van tandplak te voorkomen
 • het vermijden van suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen en het volgen van een gezond dieet.

Tot slot...

Een endodontische behandeling helpt je om je natuurlijke glimlach te behouden, door te gaan met het eten van je favoriete voedsel en het beperken van de noodzaak van doorlopende tandheelkundige behandelingen. Met de juiste zorg kunnen de meeste tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan een leven lang meegaan.


Bronnen

www.dentalonraffles.co.nz/root-canal-treatment/

www.knowyourteeth.com/infobites/abc/article/?abc=r&iid=326&aid=1310

www.grandriverendodontics.com/endodontic-faq/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Dan moet je niet bij een tandarts zijn die geen foto's maakt en maar wat doet waardoor je je kiezen later toch kwijt raakt, ik had er zo een en die man geeft ook nog les op de acta!

 2. Geachte,na facetten geplaatst te hebben op mijn onderste tanden(binnen-en buitenkant)....een soort brug werd er dus overgeplaatst in composiet ipv tand per tand...zijnde problemen begonnen.Nu ben ik bij een andere tandarts in behandeling....die alles wat fijner heeft geslepen en opnieuw spleetjes ts de tanden heeft geslepen.....maar ik zit linksonder in de mond met een gigantisch vervelend probleem,namelijk: een erg zoute smaak en het steeds willen wegduwen van die 1of2 linkerondertanden....volgende week moet ik terug en nu spreekt ie van kronen te plaatsen...mijn zorgen slepen nu al meer dan 2jaar aan en ik ben ongerust en wantrouwig geworden

 3. Ik heb bij een aantal kiezen een wortelkanaalbehandeling gehad. Ik heb nu net een nieuwe tandarts en die zegt dat die kiezen nu vervangen moeten worden door kronen. Ik zou dan wel -ivm de verzekering - dat kunnen uitsmeren over 4 jaar. Maar dan is mijn vraag: is dat dan wel noodzakelijk?

  1. Dag M,

   Je zou kunnen vragen wat precies de redenen zijn voor je tandarts om de kiezen geheel te laten vervangen met kronen. Met deze informatie zou je dan bij een andere tandarst een second opinion kunnen vragen zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Reviews van de tandarst kunnen wellicht ook meehelpen in je beslissing. Sterkte M.

   Groetjes, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share