• Wortelkanaalbehandeling:

Een wortelkanaalbehandeling: Redding van je gebit!

2018-02-08T14:45:01+01:00februari 14th, 2018|Gezond Gebit|1 Reactie

Niets lijkt, voelt of functioneert net zoals je natuurlijke tanden. Regelmatig poetsen en flossen, samen met elke zes maanden een controle behandeling door je tandarts, kan je helpen om je tanden een leven lang te bewaren.

Soms hebben je tanden een infectie of een ziekte en is er extra zorg nodig. Wanneer het mogelijk is, zou je altijd een behandelingen moeten overwegen om je tanden te redden. Je zou misschien kunnen denken, waarom kan die tand niet gewoon getrokken worden, vooral als niemand het kan zien, maar je zult het echt wel merken dat er een tand ontbreekt en het zal een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je leven.

Laat geen tand trekken omdat je denkt dat het gemakkelijker of kosteneffectiever is. Ontbrekende tanden kunnen ertoe leiden dat andere tanden verschuiven, waardoor je vermogen om goed te kunnen kauwen wordt geschaad en bovendien verpest het ook je mooie lach. Tandextractie is vaak pijnlijker dan de infectie zelf en het vervangen van een geëxtraheerde tand door een kunstmatige tand vereist extra tandartsbezoeken, die snel kunnen oplopen.

De moderne endodontie heeft voor verbeteringen in de technologieën, de behandelingen en de materialen gezorgd, waardoor je nu vele behandelingsopties hebt om je natuurlijke tanden te kunnen redden. Het is belangrijk om je keuzes goed te begrijpen en ook te begrijpen hoe deze van invloed zijn op zowel je tanden als op je toekomstige gebitsgezondheid. Het is altijd het beste om waar mogelijk je natuurlijke tanden te behouden en voor de beste gezondheids- en cosmetische resultaten zou een endodontische behandeling je eerste keuze moeten zijn. Endodontologen zijn specialisten in het redden van tanden. Zij kunnen je toestand evalueren en het beste behandelplan voor je opstellen om je een leven lang te helpen je tanden te behouden.

Hier zijn enkele tips voor het behoud van je tanden:

  • Kies wanneer je de keuze krijgt tussen een tandextractie en een wortelkanaalbehandeling altijd voor een wortelkanaalbehandeling. Geen kunstgebit, brug of implantaat zal er uitzien, aanvoelen en functioneren als je natuurlijke tanden.
  • Handel onmiddellijk wanneer je symptomen van zwelling of pijn ervaart. De meeste endodontisten kunnen noodgevallen, zelfs in het weekend, opvangen en hoe sneller je er bij bent, hoe makkelijker de behandeling zal zijn.
  • Als je tandarts je het trekken van een tand adviseert, vraag dan of een wortelkanaalbehandeling geen optie is.
  • Als je wordt verteld dat een wortelkanaalbehandeling geen optie is, vraag dan waarom en vraag eventueel ook om een ​​doorverwijzing naar een endodontist of gebruik het internet om een ​​praktijk bij jou in de buurt te vinden.

De wortelkanaalbehandeling die de endodontist zal uitvoeren is vrijwel pijnloos en geeft je vaak minder ongemak tijdens het herstel dan wanneer je je natuurlijke kies of tand hebt getrokken. Dankzij moderne technieken en effectieve anesthesie hebben patiënten die een wortelkanaalbehandeling ervaren zes keer meer kans om het pijnloos te beschrijven dan patiënten die een tand hebben geëxtraheerd! Neem even de tijd om meer te weten te komen over de wortelkanaalbehandeling en enkele van de vaak voorkomende misvattingen hierover zelf te onderzoeken en zet dan door een endodontist bij jou in de buurt te bezoeken de eerste stap naar een pijnvrije, gezonde mond.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling heeft de reputatie dat het erg pijnlijk is.

Een ‘wortelkanaal’ is geen behandeling, maar verwijst naar een onderdeel van je tand. Het is het holle deel van een tand dat zenuwweefsel, bloedvaten en andere cellen bevat.

"Endo" is het Griekse woord voor "binnen" en "odont" is Grieks voor "tand". Een endodontische behandeling behandelt dus de binnenkant van de tand. Een wortelkanaalbehandeling is een soort endodontische behandeling.

Om de endodontische behandeling beter te kunnen begrijpen, moet je iets te weten komen over de anatomie van de tand. In de tand bevindt zich onder het witte glazuur en de harde laag die het dentine wordt genoemd, een zacht weefsel dat pulp wordt genoemd. De pulp bevat bloedvaten, zenuwen en bindweefsel en creëert tijdens de ontwikkeling de omliggende harde weefsels van de tand.

Het tandvlees strekt zich uit vanaf ongeveer halverwege de tand