Anorexia: oorzaken, symptomen en behandeling

2017-01-16T05:20:33+01:00december 2nd, 2013|Gezondheidsklachten|0 Reacties

Laatste update: door

Anorexia: oorzaken, symptomen en behandeling

Ons zorgen maken over ons gewicht is normaal geworden in onze Westerse maatschappij. Ons suiker- en vetrijk dieet maakt dat overgewicht een ware epidemie geworden is en dat we collectief geobsedeerd lijken met het behouden van een mooi figuur en het kwijtraken van overtollige kilootjes.

Maar soms gaan we daar wel heel erg ver in en wordt deze obsessie ziekelijk. Het gaat er dan niet meer om een mooi lichaam te hebben, sommige mensen kunnen gewoon geen eten meer verdragen en proberen op extreme wijze zoveel mogelijk af te vallen. Deze aandoening staat bekend als anorexia nervosa.

Wat deze aandoening juist is en hoe ze kan behandeld worden lees je hieronder.

Anorexia wordt gedefinieerd als een obsessief focussen op lichaamsgewicht en de voeding die men eet. Mensen die onder deze aandoening lijden kiezen voor een dieet met extreem weinig calorieën, proberen het voedsel dat ze consumeren zo snel mogelijk weer uit te braken of gaan overmatig sporten om kilo's kwijt te raken.

Hoewel vooral tienermeisjes door deze aandoening getroffen worden kan iedereen ermee te maken krijgen. Mannen zowel als vrouwen, van kinderen tot bejaarden.

Oorzaken

De oorzaken van anorexia nervosa zijn nog steeds niet helemaal duidelijk en zijn waarschijnlijk ook voor iedereen lichtjes verschillend. Bij sommige mensen lijkt het aangeboren te zijn.

De wetenschap vindt steeds meer bewijzen voor de theorie dat er een verband is tussen serotonine, een neurotransmitter in ons brein die verantwoordelijk is voor het zich goed en gelukkig voelen en anorexia.

Maar de oorzaak van anorexia kan soms ook puur psychologisch zijn. Zich niet goed in z'n vel voelen is voor anorexiapatiënten soms bijna letterlijk het probleem: ze zijn simpelweg niet tevreden over hun uiterlijk.

Nog een veelvuldig terugkerende verklaring in het relaas van mensen die anorexia (gehad) hebben is dat ze door de voedingsinname te beperken het gevoel krijgen meer controle over hun eigen leven te hebben.

En dan is er nog de maatschappelijke druk: onze maatschappij lijkt meer en meer de voorkeur te geven aan oppervlakkige schoonheidsidealen en beelden van overdreven slanke modellen en actrices overspoelen ons via televisie en modeblaadjes.

De typische symptomen

Het is zeker voor ouders niet altijd gemakkelijk om te weten of hun dochter (of zoon) door een normale fase in de adolescentie gaat of ziekelijk met haar (of zijn) eigen lichaam omgaat. Uiteraard zijn bijna alle adolescenten op een gegeven moment erg onzeker over hun veranderende lichaam.

En in de adolescentie besteden we extreem veel aandacht aan wat anderen van ons denken, waardoor we soms rare dingen doen om er toch maar bij te horen of aan de idealen van schoonheid te voldoen.

Er zijn echter een aantal symptomen die steeds terugkeren bij mensen met anorexia. Als je een aantal van deze symptomen tegelijk opmerkt bij jezelf of iemand anders dan heb je veel kans dat het om anorexia nervosa gaat. Ee