Prikkelbare Darm

Laatste Update: 21 september 2022

Verstopte Darmen of Constipatie

Verstoppingen in de darmen wordt ook wel constipatie genoemd en wordt geclassificeerd wanneer je 3 of minder keer naar de wc kunt per week. Als je last hebt van ernstige constipatie kan je zelfs maar 2 keer per maand voor de grote boodschap naar het toilet (1). De ontlasting is hard, droog en soms erg pijnlijk tijdens de stoelgang. Ook kan het heel goed zijn dat je je opgeblazen voelt, vol en weinig energie hebt. Daarbij kan het ook voorkomen dat het afval in de darmen opnieuw geabsorbeerd worden waardoor je lichaam overbelast wordt met gifstoffen wat voor nog meer darmklachten kan zorgen.

De vraag is natuurlijk hoe vaak je stoelgang moet hebben? Eén keer per dag wordt vaak gezegd als de beste richtlijn voor een gezonde darmwerking. Echter, iedereen is anders en is het beter om voor je zelf vast te stellen wat de beste richtlijn is voor je lichaam. Onderzoekers geven aan dat tussen 3 keer per dag en 3 keer per week een stoelgang hebben normaal is (2). Daarbij zijn er talloze factoren die bijdragen aan de verstopping van je darmen. Denk aan het voedsel die je eet, prikkelbare darm syndroom, lichamelijke beweging en stress.

Zo ken ik mensen de 2x per dag naar het toilet gaan en die op geen enkele manier last hebben van hun darmen. De richtlijn is per persoon verschillend.

Verstopte darmen symptomen

 • Minder dan 1x per dag stoelgang
 • Gevoel dat de ontlasting niet volledig is geweest
 • Krampen tijdens de stoelgang
 • Opgeblazen gevoel
 • Slechte adem
 • Last van winderigheid
 • Oorzaken constipatie
 • Voedselintolerantie
 • Ongezond dieet
 • Onbalans darmflora
 • Problemen met de spijsvertering
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Tekort aan voedingsvezels
 • Te weinig water gedronken
 • Te weinig gezonde vetten
 • Etc.

Darmen verstopt is normaal

Iedereen krijgt weleens last van verstoppingen en normaal is dat geen enkel probleem. Ik had zelf eerder last van verstoppingen primair door mijn leefstijl. Wanneer je voor jezelf weet wat de oorzaken zijn van de verstopping in de darmen dan kun je hier ook wat aan doen. Vooral beter en gezonder eten kan wonderen doen om verstoppingen in de darmen tegen te gaan.

Wanneer je het idee hebt je dat je een prima levensstijl hebt en je kunt je darmproblemen op geen enkele manier koppelen aan een verkeerde levensstijl dan is het handig om contact op te nemen met je huisarts. Er kunnen eventueel andere problemen zijn.

Prikkelbare darm syndroom & verstopte darmen

Wanneer je last hebt van een prikkelbare darm is het een ander verhaal. Simpelweg gezonder eten en meer water drinken helpt niet altijd. Toch kan worden gesteld dat voeding zeker een belangrijke rol vervult bij de behandeling van PDS. Met name de juiste voedingsvezels en de dosering! En natuurlijk voedingsmiddelen zoals rogge, volkoren, fruit groenten kunnen helpen (3).

Maar niet iedereen is hetzelfde en je dieet per direct omgooien kan zelfs voor meer klachten zorgen. Daarbij moet bij elke PDS dieet ook onderscheid gemaakt worden tussen PDS-C (verstoppingen) en PDS-D (diarree) en bij elk is een andere behandelingen noodzakelijk.

Lees meer: PDS behandelen

Laxerende middelen & medicijnen

LaxeermiddelenJe zou denken wanneer je een verstopping in de darmen hebt dat laxerende middelen en medicijnen de oplossing kan zijn. Dit klopt weliswaar, maar het gebruik van laxeer middelen en dergelijke medicijnen hebben vervelende bijwerkingen. Lange termijn gebruik kan ervoor zorgen dat je spieren in de darmen lui en verzwakt raken waardoor je uiteindelijk veel meer last gaat krijgen van verstoppingen in de darmen en/of prikkelbare darm syndroom klachten.

Daarbij moet je ook steeds verder te dosering verhogen om voor dezelfde werking te zorgen. Zeker geen lange termijn oplossing! En door niets te doen of juist te behandelen kan constipatie zelfs zorgen voor andere aandoeningen waaronder artritis, PDS, leverproblemen, extreme vermoeidheid, aambeien en nog veel meer klachten.

Een gezonde spijsvertering is belangrijk en als je last hebt van verstoppingen in de darmen of PDS dan is het tijd om te starten met een natuurlijke oplossing. Alleen vertrouwen op medicijnen / laxeermiddelen is geen adequate oplossing en vaak veroorzaakt op termijn alleen maar meer klachten.

Lastig door te breken

De oplossing lijkt misschien erg makkelijk, maar het in de praktijk toepassen van alle voedingsrichtlijnen is erg lastig. De vele beperking zijn niet altijd even leuk en soms wil je ook gewoon genieten van bepaalde drankjes op hapjes. Wanneer het een tijd goed gaat met je darmen kan een avond "zondigen" je hele darmstelsel weer helemaal op de hobbel gooien. Er is geen tijdelijk oplossing, het is een permanente nieuwe levensstijl die aangeleerd moet worden, mits je natuurlijk al je klachten zo veel mogelijk wil beperken.

Nog 1 ding:

Als je op dit moment last hebt van verstoppingen of PDS, neem dan een kijkje op de catalogus pagina waar ik je stap voor stap ga uitleggen wat je kunt doen tegen verstoppingen. Toen ik zelf last had van spijsverteringsproblemen heeft het erg lang geduurd voordat ik er vanaf was. Ik wou dat ik toen een programma had gevonden om mij te helpen met mijn klachten.

Meer informatie: Verstoppingen Natuurlijk Stoppen

Of neem een kijkje op mijn blog voor meer artikelen en tips.

Bronnen:

 1. https://motilitysociety.org/wp-content/uploads/2016/11/lembo_camilleri_NEJM_constipation.pdf
 2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00365520903551332
 3. https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-015-0022-3

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb sinds een paar dagen heftige koliekpijn
  Op echo blijkt dat dit komt door een verstopping in de overgang dikke dunne darm
  Wat te doen?
  Had zelfs nog normale stoelgang maar het ligt nu helemaal stil
  Ik slik buscopan sinds twee dagen dat vermindert de krampen maar de pijn is er nog en de verstopping ook

 2. Je moet de stoelgang naar beneden duwen en masseren zo komen de darmen ook vrij en duw je de stoelgang naar je anus

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share