Antibiotica-zalf tegen rosacea: Metronidazole of Finacea?

Rosacea: we hebben er hier al vaker over geschreven. Deze aandoening die soms wat lijkt op acne treft wereldwijd naar schatting 45 miljoen mensen. Al deze mensen worden geconfronteerd met de bekende symptomen: rode vlekken in het gezicht, gebroken bloedvaatjes, kleine rode puistjes of cystes en/of rode en geïrriteerde ogen.

We hebben het al eerder over de mogelijke oorzaken gehad. Ook aan de behandeling en het voorkomen ervan hebben we al een aantal artikels gewijd. Lezers die deze artikels gevolgd hebben zullen weten dat een behandeling niet zo eenvoudig is en dat ook de wetenschap nog steeds zoekt naar effectievere manieren om deze aandoening te behandelen. Toch wordt er door artsen vaak een zalf met antibiotica voorgeschreven.

Daarbij hebben ze de keuze tussen twee types: metronidazole of finacea. Welke van de twee is nu eigenlijk het beste? Ze worden allebei voorgeschreven bij lichte symptomen van rosacea. Laat ons eens bekijken wat wetenschappelijk onderzoek ons kan leren over de effectiviteit van deze zalfjes en of er inderdaad één beter is dan de andere.

Metronidazole

Metronidazole als een zalf die op de huid wordt aangebracht werd de eerste keer gebruikt in een behandeling tegen rosacea in 1983. De behandeling bleek effectief te zijn en tot vandaag is het de populairste keuze van artsen en patiënten in de strijd tegen rosacea. Het is een antibioticum met een breed spectrum (niet specifiek tegen rosacea met andere woorden) en helpt ontstekingen te verminderen en bacteriële infecties te behandelen.

Het is verkrijgbaar in de vorm van zalf maar ook als lotion en als een gel. Merknamen waaronder het verkocht wordt zijn onder andere metrogel, acea, anabact, metrosa, rosiced, rozex en zyomet.

Studies hebben aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van milde tot matige rosacea. Het vermindert zichtbaar papulopustulaire wondjes maar het is niet zo efficiënt in het verminderen van de roodheid in het gezicht. Het gebruik van deze antibiotica-zalf wordt in het algemeen goed verdragen en slechts een klein percentage van de gebruikers melden bijwerkingen.

De gerapporteerde bijwerkingen zijn onder andere een branderig gevoel, een jeukend gevoel en droogheid. In vergelijking met het gebruik van orale antibiotica zoals tetracycline blijkt metronidazole in zalfvorm nieuwe uitbraken van rosacea redelijk goed te voorkomen.

Finacea

Hoewel metronidazole dus een lange tijd een populaire keuze was voor artsen en hun patiënten is er sinds een tiental jaren een nieuwe speler op de markt. Finacea-gel kwam in 2003 in de verkoop en claimt eveneens een goede behandeling te zijn voor milde tot matige rosacea. Finacea bevat azelaïnezuur, wat op natuurlijke wijze voorkomt in tarwe, rogge en gerst.

In studies die finacea-gel en metronidazole vergeleken geven de resultaten aan dat finacea opmerkelijk beter scoorde als het erom ging de roodheid van het gezicht, de papels en de postels te verminderen. In het algemeen scoorde finacea eigenlijk beter. Maar daar moet bij vermeld worden dat metronidazole veel minder huidirritatie veroorzaakte dan finacea-gel.

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat beide van deze op de huid aan te brengen bereidingen met antibiotica pro's en contra's hebben. Metronidazole veroorzaakt minder irritatie van de huid maar is niet zo effectief in het behandelen van de roodheid in het gezicht die zo typerend is voor rosacea. Finacea-gel is daarentegen erg effectief bij het behandelen van deze roodheid maar wordt door onze huid blijkbaar minder goed verdragen.

Uiteraard zijn allebei deze zalfjes slechts op voorschrift te verkrijgen. Om een behandeling te starten zal je dus sowieso eerst naar je arts moeten. Maar nu je er wat meer over gelezen hebt kan je deze argumenten dus ook zeker gebruiken tijdens je consultatie bij de dokter. Samen met hem of haar kan je dan beslissen welke optie voor jou het beste is.

We weten dat veel mensen met rosacea aandachtig onze artikels hierover volgen. Ongetwijfeld zijn er dus ook veel van onze lezers die deze zalfjes al eens hebben voorgeschreven gekregen van hun arts. Of misschien heeft jouw arts je wel allebei de zalfjes laten testen? We horen graag van jullie wat de resultaten en de ervaringen ermee waren. Laat dus zeker je reactie achter!