Rosacea behandeling

Laatste Update: 29 november 2016

Antibiotica-zalf tegen rosacea: Metronidazole of Finacea?

Rosacea: we hebben er hier al vaker over geschreven. Deze aandoening die soms wat lijkt op acne treft wereldwijd naar schatting 45 miljoen mensen. Al deze mensen worden geconfronteerd met de bekende symptomen: rode vlekken in het gezicht, gebroken bloedvaatjes, kleine rode puistjes of cystes en/of rode en geïrriteerde ogen.

We hebben het al eerder over de mogelijke oorzaken gehad. Ook aan de behandeling en het voorkomen ervan hebben we al een aantal artikels gewijd. Lezers die deze artikels gevolgd hebben zullen weten dat een behandeling niet zo eenvoudig is en dat ook de wetenschap nog steeds zoekt naar effectievere manieren om deze aandoening te behandelen. Toch wordt er door artsen vaak een zalf met antibiotica voorgeschreven.

Daarbij hebben ze de keuze tussen twee types: metronidazole of finacea. Welke van de twee is nu eigenlijk het beste? Ze worden allebei voorgeschreven bij lichte symptomen van rosacea. Laat ons eens bekijken wat wetenschappelijk onderzoek ons kan leren over de effectiviteit van deze zalfjes en of er inderdaad één beter is dan de andere.

Metronidazole

Metronidazole als een zalf die op de huid wordt aangebracht werd de eerste keer gebruikt in een behandeling tegen rosacea in 1983. De behandeling bleek effectief te zijn en tot vandaag is het de populairste keuze van artsen en patiënten in de strijd tegen rosacea. Het is een antibioticum met een breed spectrum (niet specifiek tegen rosacea met andere woorden) en helpt ontstekingen te verminderen en bacteriële infecties te behandelen.

Het is verkrijgbaar in de vorm van zalf maar ook als lotion en als een gel. Merknamen waaronder het verkocht wordt zijn onder andere metrogel, acea, anabact, metrosa, rosiced, rozex en zyomet.

Studies hebben aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van milde tot matige rosacea. Het vermindert zichtbaar papulopustulaire wondjes maar het is niet zo efficiënt in het verminderen van de roodheid in het gezicht. Het gebruik van deze antibiotica-zalf wordt in het algemeen goed verdragen en slechts een klein percentage van de gebruikers melden bijwerkingen.

De gerapporteerde bijwerkingen zijn onder andere een branderig gevoel, een jeukend gevoel en droogheid. In vergelijking met het gebruik van orale antibiotica zoals tetracycline blijkt metronidazole in zalfvorm nieuwe uitbraken van rosacea redelijk goed te voorkomen.

Finacea

Hoewel metronidazole dus een lange tijd een populaire keuze was voor artsen en hun patiënten is er sinds een tiental jaren een nieuwe speler op de markt. Finacea-gel kwam in 2003 in de verkoop en claimt eveneens een goede behandeling te zijn voor milde tot matige rosacea. Finacea bevat azelaïnezuur, wat op natuurlijke wijze voorkomt in tarwe, rogge en gerst.

In studies die finacea-gel en metronidazole vergeleken geven de resultaten aan dat finacea opmerkelijk beter scoorde als het erom ging de roodheid van het gezicht, de papels en de postels te verminderen. In het algemeen scoorde finacea eigenlijk beter. Maar daar moet bij vermeld worden dat metronidazole veel minder huidirritatie veroorzaakte dan finacea-gel.

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat beide van deze op de huid aan te brengen bereidingen met antibiotica pro's en contra's hebben. Metronidazole veroorzaakt minder irritatie van de huid maar is niet zo effectief in het behandelen van de roodheid in het gezicht die zo typerend is voor rosacea. Finacea-gel is daarentegen erg effectief bij het behandelen van deze roodheid maar wordt door onze huid blijkbaar minder goed verdragen.

Uiteraard zijn allebei deze zalfjes slechts op voorschrift te verkrijgen. Om een behandeling te starten zal je dus sowieso eerst naar je arts moeten. Maar nu je er wat meer over gelezen hebt kan je deze argumenten dus ook zeker gebruiken tijdens je consultatie bij de dokter. Samen met hem of haar kan je dan beslissen welke optie voor jou het beste is.

We weten dat veel mensen met rosacea aandachtig onze artikels hierover volgen. Ongetwijfeld zijn er dus ook veel van onze lezers die deze zalfjes al eens hebben voorgeschreven gekregen van hun arts. Of misschien heeft jouw arts je wel allebei de zalfjes laten testen? We horen graag van jullie wat de resultaten en de ervaringen ermee waren. Laat dus zeker je reactie achter!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Super! Wat veel informatie, heel erg fijn!

   Ik heb wel een vraag over de Chrysanthellum zalf waar je het over hebt, ik wil die gaan proberen, maar is nergens te vinden?

     1. Ik heb even voor u gekeken en in Nederland is niet duidelijk een webshop te vinden met de zalf. Echter, blijkbaar is het te krijgen bij een Chinese kruidenier/ natuurwinkels.

      Interessante link:

      http://www.rosaceagroup.org/The_Rosacea_Forum/showthread.php?26400-Anyone-know-where-to-buy-Chrysanthellum-Indicum-Cream

      Indien iemand wel een winkel heeft gevonden, graag hier een reactie plaatsen. Ik wil zelf namelijk het middel ook uitproberen. Op dit moment heb ik goede resultaten met Rosacea Care productenlijn tegen een droge huid. In combinatie met zz creme, maar zeker niet te veel. Want het beste is om de huid zo veel mogelijk met rust te laten!

      Mvg

 1. Ook ik heb rosacea. De dermatoloog schreef me metronidazol voor, maar dit maakte mijn rosacea zelfs nog erger. Uiteindelijk kreeg ik van de huisarts elidel voorgeschreven. Deze zalf werkte voor mij heel goed, maar ik wilde proberen toch een manier te vinden om mijn huid onder controle te houden zonder medicinale zalven. Toen ik uncover gezichtsproducten ben gaan gebruiken (dit is een huidverzorgingslijn ontwikkeld door een dermatologe, jetske ultee, die zelf ook rosacea heeft), zijn mijn klachten bijna volledig verdwenen. Ik heb nog wel wat rode adertjes, maar echt minimaal. En ik had een best wel ernstige vorm van rosacea met veel roodheid en bultjes. Ik gebruik de uncover cleaner, toner en moisturizer voor de normale tot droge huid en de exfoliant voor de normale tot vette huid (1% salicylzuur). Verder af en toe een maskertje van manuka health met 600+ manuka honing. Misschien kunnen mijn ervaringen andere mensen ook helpen. Ik weet als geen ander hoe bepalend deze ziekte is voor de levenskwaliteit.

  1. Hoi Anika,

   Dankjewel voor deze tip...
   Jetske Ultee is inderdaad een bekende dermatologen die veel goed werk verricht.

   Zijn er meer mensen die ervaring hebben met deze producten en/of met Jetske persoonlijk?

   Groet,
   Jack

  2. Hallo Anika,
   Ook ik heb hele goede ervaringen met deze lijn. Ze heeft ook een goede en suncover die geen witte waas achterlaat.
   Ik ben heel blij met deze lijn en hoef bijna geen metronidazol creme meer te gebruiken.
   Mijn huid reageert hier supergoed op.

   1. Vervolg op mijn reactie van Anika,
    Nu 3 maanden verder. Ik heb al een hele tijd geen metronidazol creme meer nodig.
    Ik heb geen papels en pustels meer. Mijn huid is nu veel rustiger geworden.

 2. Ik gebruik sinds een week Metronidazol 10 mg. Ik gebruik het alleen op mijn neus, maar nu brandt mijn hele gezicht en de ogen. Moet ik hiermee terug naar de huisarts of is het een gewenning? Ik heb bovenstaande reacties ook gelezen en ga daar ook wel eens naar kijken

 3. Ik gebruik nu een maand metronidazol, maar tnt geen positief resultaat. Weet iemand hoe lang het kan duren voordat je resultaat mag verwachten? Of heb ik lang genoeg gesmeerd om weer retour naar mijn huisarts te gaan???

 4. Heb een week de metronidazol gebruikt. De rode plekken werden alleen maar erger het leken net brandplekken.
  jeuk en mijn hele gezicht voelt branderig aan ben met smeren gestopt hoop dat het weer goed komt.

  1. Beste Grietje,

   Metronidazol is een antibiotica. Een antibioticakuur kun je niet zomaar mee stoppen. Ik adviseer je om contact op te nemen met de arts die je de medicatie heeft voorgeschreven. Die kan je ook vertellen of je met de kuur kunt stoppen.

   Succes,
   Jack

  1. Hallo Grietje,

   je verhaal komt erg bekend voor. Ik weet nog goed toen ik zelf enorm veel last had van rosacea (overal vlekken en enorm flaky). Ik kreeg zelf ook antibiotica voorgeschreven (zalf) en ik moet zeggen dat de klachten bij mij niet minder werden. Ik ben toen overgestapt op ''zz creme'' en mijn huid werd vrij snel beter. Hetzelfde effect zie ik bij veel van mijn cursisten. Nu is ''zz creme'' geen wondermidddel, maar kan zeker veel doen om de klachten te verminderen, vooral als je last hebt van acne symptomen.

   Maar vergeet natuurlijk niet je voedingspatroon en de bekende rosacea prikkels (hoge bloedsuikerspiegel)!

   Anders stuur mij even een e-mail met je voedingspatroon en wat je precies doet, dan kan ik daar even naar kijken en je betere tips geven!

   [email protected]

   Succes!

 5. Ik ben redelijk geholpen met Metronidazol crème in combinatie met Calm Cream, dat is Ayurvedisch. Nu doe ik een proef omdat ik merk dat bij veel gebruik van mij. iPad meer rosacea lijkt te veroorzaken. De proef bestaat eruit dat ik mijn voorhoofd afdek. Proef net gestart.

  1. Dat is erg interessant, Gre.
   Wil je me aug op de hoogte houden van de resultaten en jouw bevindingen?

 6. Hoi allemaal,

  Sinds december/januari dit jaar heb ik opeens last van papels. Wanneer er een doorkomt is het ook erg rood. Ik kan een dag naar mijn werk gaan en dat er niets aan de hand is en savonds thuiskomen met 3 bulten erbij. In het voorjaar, als ik in de zon ging zitten, knapte mijn gezicht helemaal op. Vervolgens ben ik begonnen met Inderm, toen Dalacin-T en nu Doxycyline in combinatie met Metronidazol. Zonlicht kan mijn huid niet meer verdragen door alle antibiotica. Ook heb ik Demoderm gekocht, 1 week gebruik maar daar werd het ook niet beter van.

  De Doxycycline gebruik ik nu 1,5 maand en de Metronidazol 2,5 week. Er is weinig vooruitgang. Ik merk dat sommige bulten eerder weg zijn, maar ze komen ook altijd terug. Ook heb ik echt last van jeukende rode plekken rond mijn hals en eentje in mijn gezicht.

  Ik ga steeds meer twijfelen of het wel acne rosacea is. Eerder kon ik de zon goed verdragen en normaal is het bij rosacea dat het ook weer even over gaat en weer een keer terugkomt? Ik heb continue last van papels. Ben nu 25 jaar en word er doodongelukkig van. Bijna elke ochtend sta ik huilend voor de spiegel.

  Kunnen jullie mij meer vertellen over jullie zoektocht naar het juiste product? Hoe lang hadden jullie nodig om het weg te krijgen bijvoorbeeld? Is het niet gek dat niets helpt? En zou het zomaar toch een soort acne kunnen zijn of had Doxycycline dan moeten helpen?

  Ik hoop dat jullie tips voor mij hebben, want ik word echt moedeloos hiervan.

  1. hoi NIenke, voor het geval je dit ooit nog lees, wat verdrietig jouw verhaal. Kan me voorstellen dat je zo graag weer een egaal gezicht zou willen. Ik hoop van harte dat je inmiddels wat verder bent gekomen met jouw zoektocht. Dat je een goede specialist hebt gevonden die je echt verder kan helpen. Mijn ervaring is dat ik eigenlijk steeds blijf twijfelen of ik wel iemand voor me heb die goed op de hoogte is van Rosacea en mij dus goed kan helpen. Verder heb ik eens een boekje gelezen van iemand die door voeding en supplementen en sporten veel minder klachten kreeg. Ik vond dat toen te ingewikkeld maar ga er toch nog eens naar kijken binnenkort. Ook wil ik me nog 'ns verdiepen in minerale make up die me kan helpen om af en toe er eens wat egaler uit te zien.

   (eventuele tips over betaalbare minerale make up zijn erg welkom!)

 7. Wat fijn, wat lotgenoten hier te treffen.
  En Robert Jan, wat tof dat iemand zoveel tijd en moeite heeft gestoken in deze website, chapeau!

  Heeft iemand hier misschien kennis over of ervaring met vaat-/en of IPL en/of co2 laser bij behandeling van een paar zichtbare vaten, diffuse roodheid en/of een wat verdikte neus?

  Of een aanbeveling van een kliniek die met succes laserbehandeling van Rosacea aanbiedt in regio 070/010?

  Zelf kreeg ik dit jaar Soolantra zalf voorgeschreven icm Doxycycline. Ik heb het idee dat dit geholpen heeft.Verder werd mij de Effaclar lijn aangeraden van La Roche Posay. Die lijken wel goed te bevallen, beter dan de amandelcreme van Weleda die ik gebruikt heb. Maar ik ben wel benieuwd of er hier mensen zijn die deze lijn wel eens gebruikt hebben en welke ervaringen daarmee zijn.

  Maar toch ben ik niet tevreden.
  Nog een best wel rode neus en ook m'n wangen zien er niet erg egaal uit. Ook is m'n neus wat verdikt wat na de Soolantra en Doxycycline wel minder geworden is gelukkig, maar het is niet helemaal weg.

  Om de blijvende roodheid en zoveel mogelijk weg te krijgen en de neus weer normaal overweeg ik een laserbehandeling. Als een soort van 'reset'.

  Er staat een intake gepland, maar omdat ik niet helemaal zeker was of ik te maken heb met een 'echte' Rosacea specialist ben ik voor second opinion naar een andere kliniek geweest. Daar werd mij een gecombineerde behandeling met vaatlaser (voor zichtbare vaten) en met IPL (voor meer 'diffuse' roodheid). Er werd gezegd dat dit ook zou kunnen helpen om mijn neus weer een beetje in oorspronkelijke vorm te krijgen. Die is in mijn beleving bij het puntje verdikt en zou ik graag weer normaal krijgen.

  Op internet vond ik info die erop wijst dat deze beide behandelingen voor deze beide doelen inderdaad vaak worden ingezet. Zojuist las ik dat een CO2 laser geadviseerd wordt bij een vertikte neus. Daar heb ik geen van de specialisten over gehoord.

  Bij de kliniek waar de intake gepland staat, wordt zelfs neits vermeld over een IPL laser. Wordt alleen een vaatlaser benoemd zonder veel uitleg.
  nu ik bij de andere kliniek geleerd heb dat IPL voor algemene roodheid ingezet kan wordne, wat ik ook teruglees op internet, twijfel ik aan de deskundigheid van de kliniek waar ik de intake gepland heb staan.

  Mijn indruk is dat bij de 'second opinion'-kliniek meer kennis is van wat verschillende lasers doen. Daarom zou ik daar liever voor kiezen.

  Maar.
  ik las dat de kans op complicaties bij laseren afhankelijk is van de persoon die het doet. En wat dat betreft heb ik geen idee van de ervarenheid van de therapeute die ik gesproken heb in het behandelen met laser. Heb wel al navraag gedaan, maar wacht nog op antwoord.

 8. zojuist postte ik hier een bericht, maar nu zie ik het niet meer 🙁
  daarna reageerde ik op een ander bericht. dat zie ikw el terug.

  is het wel aangekomen?
  ik hoop het.

  ontvang ik bericht als er op mijn berichten wordt gereageerd?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin1
Share1