Rosacea behandeling

Laatste Update: 25 november 2016

Welke laserbehandelingen zijn het effectiefst bij het bestrijden van Rosacea?

Pas sinds een aantal jaren wordt door de medische wereld meer en meer gekeken naar laserbehandelingen voor rosacea. Vroeger werden mensen met deze aandoening vooral behandeld met, soms zware, antibiotica-kuren. Metronidazol bij lichtere vormen en tetracycline bij de zwaardere vormen. Maar laserbehandelingen blijken minder bijwerkingen te hebben en zijn soms effectiever.

Meer en meer dokters raden hun patiënten dan ook deze behandeling aan. Misschien heb je zelf problemen met rosacea, of ken je iemand in je omgeving met deze aandoening? Dan wil je vast graag weten wat verschillende studies hebben aangetoond over de effectiviteit van deze behandeling. Lees dus zeker verder!

De telangiectasia (gebroken haarvaten) als gevolg van rosacea zijn voor de meeste patiënten blijvend. Ze worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon, wijzigingen in het collageen en nog een aantal andere factoren.

De verschillende laserbehandelingen

De zogenaamde monochromatische lichtbronnen die kunnen worden toegepast zijn de KTP laser,  de 'pulsed dye' laser en de CO2 laser.

De KTP-en pulsed dye-lasers zijn effectief gebleken voor het behandelen van gebroken haarvaten en erytheem. Ook polychromatische intense pulsed light therapie (IPL) kan hiervoor worden gebruikt. De CO2 laser wordt gebruikt in combinatie met een verscheidenheid aan andere behandelingen zoals de schroei-scalpel in pogingen om opnieuw vorm te geven de neus.

1. Pulsed dye laser

Een wetenschappelijke studie evalueerde de effecten van een pulsed dye laser bij 16 patiënten met erythematotelangiectatische rosacea. Deze vorm wordt gekenmerkt door een permanente roodheid van de huid waarbij de patiënt ook vaak en snel bloost.

Na twee behandelingen in intervallen van acht weken vertoonden de patiënten een aanzienlijke verbetering van hun symptomen, de kwaliteit van leven ging er merkbaar op vooruit en het bleek effectief tegen erytheem.

In een andere studie naar de pulsed dye laser therapie ondergingen 10 patiënten met papulopustulaire rosacea met erytheem (een permanente roodheid in combinatie met rode uitslag die lijkt op puistjes) en teleangiëctasieën (rode, droge, geïrriteerde ogen en oogleden) behandelingen over het halve gezicht.

Ze hadden een gemiddelde van 2,4 behandelingen nodig totdat de symptomen verdwenen. Er was een gemengde respons wat betreft de verbetering van de papels en pustels. Deze fysieke rosacea behandelingen lijken meer effectief te zijn bij het aanpakken van telangiectasia en erytheem, terwijl voor papels en pustels topische behandeling en oraal in te nemen medicatie meer aangewezen medische therapieën lijken te zijn.

2. IPL (intense pulsed light)

Een nieuwe vorm van therapie, IPL (intense pulsed light) gebruikt een niet-laser lichtbron. Er werden echter nog niet veel studies naar de effectiviteit ervan uitgevoerd. Recente studies lijken te concluderen dat IPL veilig en effectief kan worden gebruikt om een aantal symptomen van rosacea bij sommige patiënten te verminderen. Vooral verwijde bloedvaten, aanhoudende roodheid en acne-achtige puistjes kunnen hiermee behandeld worden.

Veiligheid en effectiviteit
Om de veiligheid en de effectiviteit te onderzoeken, werden in één studie vier patiënten met verwijde bloedvaten en aanhoudende roodheid onderzocht tijdens vijf IPL behandelingen, die werden gegeven om de drie weken. Patiënten zagen een gemiddelde daling van 30% in de doorbloeding, een vermindering van  29% in de zichtbare bloedvaten, en een afname van 21% in de roodheid. Aangezien slechts vier patiënten werden geëvalueerd, kunnen deze uitslagen niet voorspellen hoe mensen met rosacea in het algemeen zullen reageren. Sommige dermatologen geloven dat IPL effectiever is dan deze cijfers lijken aan te geven.

Studies…
In een andere studie werd gekeken naar de effecten van de IPL behandeling op de aanhoudende roodheid, het blozen en de puistjes in verband met rosacea. In deze studie kregen 32 patiënten één tot zeven IPL behandelingen. Na de behandeling werd een vermindering van 83% van de roodheid ervaren, 75% zei dat ze minder last hadden van blozen en een verbeterde huid textuur voelden, en 64% gaf aan dat ze minder acne-achtige uitbraken hadden.

Zoals uit bovenstaande studies blijkt is IPL niet effectief voor iedereen. Echter, de meeste patiënten merken dat enige vermindering van de verwijde bloedvaten en roodheid na slechts één of twee behandelingen. Bijwerkingen van IPL zijn tijdelijk en kunnen bestaan uit roodheid, zwellingen, blauwe plekken, en een lichtere huidskleur.

3. Photodermisch Vascular Lesions (VL)-licht

Photodermisch Vascular Lesions (VL)-licht werd reeds langer gebruikt om bijvoorbeeld moedervlekjes te verbleken. Het blijkt nu ook enige effectiviteit te hebben bijd de behandeling van rosinacea. In een studie van 2003 ondergingen vier patiënten met erythema en telangiectasia vijf behandelingen met Photoderm VL 15 nm-licht in intervallen van drie weken.

Patiënten werden bij aanvang getest en één maand na de laatste behandeling. De resultaten toonden  een daling van 30% in de bloed doorstroming via Doppler, een afname van 29% in het gebied van de wang betrokken bij telangiectasia en een 21% afname van erytheem. Dit alles bleek uit een  computeranalyse van foto's van de patiënten.

Therapieën voor rhinophyma

Therapieën voor rhinophyma, een bolvormige rode neus als gevolg van onbehandeld rosacea  en dus een gebied dat een groot verschil in  het voorkomen en het welbevinden van patiënten kan maken, maken vaak gebruik van een zogenaamde CO2 laser.Het is een reeds lang bekende en ondertussen klassiek geworden behandeling bij vele huidaandoeningen. Via geconcentreerd infrarood licht worden de watermoleculen in de huid opgewarmd. Hierdoor zullen cellen verbranden of verdampen. Zo kan men laagje voor laagje de neus remodelleren. Hiervan is de effectiviteit al lang bewezen.

Conclusie

Hoewel een aantal laserbehandelingen dus redelijk nieuw zijn wijzen dus toch meer en meer studies uit dat ze wel degelijk effectief kunnen zijn, mits de juiste behandeling gekozen wordt voor de juiste symptomen. En eventueel in combinatie met de meer klassieke topicale en orale behandelingen.

Heb je zelf ervaringen met deze behandelingen, of vragen en reacties? We horen het graag!

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik heb heel recent een laserbehandeling ondergaan ter behandeling van rosacea (rode vlekken en puistjes). Bij mij was deze behandeling heel pijnlijk, op sommige plaatsen een hevig branderig gevoel en soms heel hevige plaatselijke pijn. Ik vraag mij af of dit gebruikelijk is. Ik werd behandeld met de Laser Genesis procedure. Volgens de brochure is dit een comfortabele en relaxerende behandeling. Ik kan ten stelligste beweren dat dit in mijn geval absoluut onjuist was.

  1. Ik heb zelf alleen een DPL licht therapie geprobeerd met teleurstellende resultaten. Wat betreft de laserbehandeling heb ik even onderzoek gedaan en er kan een allergische reactie hebben plaatsgevonden. Ik neem aan dat dit niet gebruikelijk is. Echter, ik heb zelf geen goede ervaringen met laser behandelingen. Een vraagje: Zijn de rosacea symptomen aanzienlijk verminderd?

   Groetjes,

   Jack

   1. De symptomen zijn nog niet verbeterd, ik heb vandaag een 2de sessie gehad. Minder pijnlijk maar nog geen merkbare verbetering. Wel is gezegd dat er pas na 4 of 5 behandelingen merkbare verbetering zal te zien zijn.

 2. Ik heb ook een aantal laserbehandelingen gehad tegen de roodheid in mijn gezicht bij Dokter Frodo in Amsterdam. Ik ben heel tevreden met het resultaat. De roodheid is vrijwel compleet verdwenen. Er zijn zeker nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Bij deze kliniek werken ze met een ervaren huidtherapeut en hebben ze één van de meest geavanceerde lasers. Het kan wel even duren voordat het volledige resultaat zichtbaar is. Het was mij echter zeker waard om deze behandelingen te ondergaan.

  1. Dankjewel voor het delen van deze ervaring, Rosalie. Ontzettend fijn dat het geholpen heeft!

   Zijn er meer lezers die ervaringen hebben met Dokter Frodo in Amsterdam?

 3. Ik heb ook een aantal laserbehandelingen gehad bij Dokter Frodo. Bij mij is ook bijna alle roodheid uit mijn huid en ik ben er eht super blij mee! Ik zou net als Rosalie deze arts ten zeerste aanraden 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share