Cholesterol supplementen

Laatste Update: 16 december 2022

Antioxidanten tegen vrije radicalen, oxidatie & hoog cholesterol

Zelf ben een grote voorstander van natuurlijke remedies. Het kan goed zijn je al een keer eerder van de termen antioxidanten en oxidatie hebt gehoord.

Sommige gezondheidscoaches zweren bij de genezende werking van antioxidanten en dan met name het effect op je cholesterol of het voorkomen van oxidatie van het cholesterol (1).

In dit artikel ga ik het hebben over de rol van antioxidanten voor je gezondheid en het verlagen van cholesterol.

Oxidatie & Gezondheid

In een vorig artikel heb ik het al kort gehad over het oxidatie proces op de aderen. Echter, het is een dusdanig belangrijk onderdeel bij het verlagen van cholesterol dat ik er hier wat dieper op in ga duiden.

Wanneer er in je lichaam sprake is van oxidatie dan verliezen de moleculen hun elektron waardoor ze onstabiel worden. Een term die vaak gehandhaafd wordt is ‘’vrije radicalen’’ en is niet meer dan natuurlijk.

De rol van vrije radicalen zijn om virussen, bacteriën en andere indringers uit je lichaam te krijgen.

Het probleem ontstaat wanneer er te veel vrije radicalen in je lichaam zitten. Dit komt vaak door een ongezonde leefstijl met weinig antioxidanten uit de voeding. Het gevolg is dat de vrije radicalen in je lichaam voor veel problemen gaan zorgen.

Dit kan zelfs chronische aandoeningen veroorzaken en het risico op hart- en vaatzieken aanzienlijk verhogen. Daarbij vermindert  het oxidatie proces de kwaliteit van de aderen!

Antioxidanten als redmiddel

Gelukkig heeft je lichaam hier wat op gevonden. Om het oxidatie proces in het lichaam te remmen worden zogenaamde antioxidanten gebruikt. Wanneer je voedsel met veel antioxidanten eet dan gebeurt er iets heel wonderlijks in je lichaam.

[pullquote]De moleculen vanwege het oxidatieproces worden weer hersteld door de genezende werking van antioxidanten.[/pullquote]

Nog meer gezondheidsvoordelen

Voorkomt diabetes

Naast het feit dat antioxidanten vrije radicalen tegen gaat, zijn er nog veel meer gezondheidsvoordelen. Antioxidanten kunnen het risico op diabetes aanzienlijk verlagen. Dit is tevens onderbouwd door verschillende studies. Dit komt omdat de vrije radicalen invloed hebben op de metabolisme!

Daarbij is het ook handig om voeding rijk aan antioxidanten te eten als je al diabetes hebt, omdat dit de kans op complicaties door diabetes ook weer kan voorkomen (2). Je bent dus nooit te laat om voeding met antioxidanten te eten.

Door een voedingspatroon hoog in antioxidanten kunnen de vrije radicalen worden geneutraliseerd. Voordat er schade kan optreden in de nieren,  bloedvaten, ogen en het hart!

Beschermt je aderen

Het antioxidant vitamine E is erg belangrijk voor het hart. Vitamine E heeft de mogelijkheid om de  in LDL Cholesterol ("slechte") te verminderen en de elasticiteit in de aderen te verbeteren. Hierdoor kan het hart veilig bloed door de aderen pompen zonder dat het problemen ontstaan.

Wanneer de elasticiteit van de aderen niet optimaal zijn kunnen er zogenaamde plaquettes aan de binnenkant van de slagaders nestelen waardoor de doorbloeding belemmerd wordt.

Uiteindelijk kan vorming van deze belemmeringen zo ernstig worden dat er een blokkade optreed in de slagader met een hartaanval of beroerte als gevolg.

Voldoende antioxidanten uit je voeding is extreem belangrijk om LDL-cholesterol ophoping  en plaquettes te voorkomen!

Daarbij kunnen vitamine C, E en A verslechtering van aders verminderen of voorkomen dat je aderen te snel "oud" worden. Dit kan hart- en vaatziekten ook voorkomen (3).

vrije radicalen gevolgen

Gaat kanker tegen

Vrije radicalen promoten kankercellen om te groeien. Veel onderzoeken hebben laten zien dat kanker in de maag, prostaat, borst, blaas, slokdarm en alvleesklier extra geprikkeld kunnen worden door vrije radicalen. In sommige gevallen kan het zelfs één van de oorzaken zijn.

Meer onderzoek is natuurlijk nodig om deze aanname te kunnen maken. Echter, door voldoende groente en fruit te eten kun je weliswaar kanker niet 100% voorkomen. Maar het lichaam wordt wel extra ondersteund om de balans te herstellen!

Antioxidanten kunnen kankercellen neutraliseren voordat  ze zich tot een grote massa ontwikkelen. Een studie gedaan aan de Harvard universiteit heeft zelfs aangetoond dat er een 35% lager risico bestaat op het krijgen van prostaat kanker door regelmatig tomaten te eten.

Daarbij is het ook bekend dat tomaten de bloeddruk kan helpen verlagen en zelfs invloed heeft op het verlagen van cholesterol!

Remt het verouderingsproces

Tenslotte gaan antioxidanten het verouderingsproces tegen. Vrije radicalen zorgen voor schade aan de cellen waardoor het lichaam zijn vitaliteit verliest. Voor een mooie huid zonder rimpels is het nodig om voldoende antioxidanten te eten. Daarbij wordt het lichaam dan ook veel minder vatbaar voor ziektes en problemen met de hersenen!

Kortom, de rol van antioxidanten mag absoluut niet onderschat worden. Gelukkig is het vrij eenvoudig om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Je kunt ze krijgen uit talloze voedingsmiddelen en hieronder mijn eigen lijst:

Groente

 • Boerenkool
 • Spinazie
 • Spruitjes
 • Tomaten
 • Broccoli
 • Bieten
 • Rode paprika's
 • Uien
 • Knoflook

Fruit

 • Pruimen
 • Bosbessen
 • Bramen
 • Aardbeien
 • Frambozen
 • Sinaasappels
 • Druiven
 • Kersen

Overige

Door dagelijks je portie antioxidanten binnen te krijgen, zet je een belangrijke stap om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en oxidatie!

Antioxidanten uit supplementen

Wetenschappelijk onderzoek heeft NIET aangetoond dat voedingssupplementen voor hetzelfde effect kan zorgen. Persoonlijk ben ik van mening dat supplementen nooit een vervanging kan zijn voor gezonde voeding. Daarbij is het bekend dat met name synthetische supplementen velen malen minder goed worden opgenomen door het lichaam.

Antioxidanten Super Tip! Smoothies

groene smoothieEen slimme tip om te zorgen dat je alle essentiële antioxidanten binnenkrijgt is door smoothies te maken. Simpel om te maken e extreem gezond. Zelf maak ik elke ochtend een ‘’groene shake’’ en daarin doe ik bosbessen, magere yoghurt, wat lijnzaadolie en broccoli.

Het ziet er niet lekker uit, maar dan weet ik wel zeker dat ik mijn portie antioxidanten binnen krijg!

Als je last hebt van een chronische aandoening. Dan is het erg belangrijk om voldoende antioxidanten binnen te krijgen vanwege de genezende werking op het lichaam.

Je kunt zelfs je bloeddruk binnen 2-3 dagen aanzienlijk verlagen met smoothies alleen! Laat staat wat het effect zal zijn op je cholesterol op lange termijn!

Dagelijks je portie antioxidanten nemen is het beste advies die ik je kan geven! Om het helemaal goed te doen schaf een blender aan en haal je fruit en groente vandaag nog!

Videofragment Antioxidanten & Cholesterol

Wanneer je nog een stap verder wilt gaan en op een natuurlijke manier voorgoed van hoog cholesterol afkomen. Start dan met mijn bewezen Cholesterol Omlaag Methode.

Voor meer informatie over het programma, klik dan hieronder:

.

Bronnen:

 1. https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0716-97602003000300002&script=sci_arttext
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3603044/
 3. https://europepmc.org/article/med/15770336

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Geachte Heer Boekhorst,
  Ik lees op genoemde site heel veel over antioxidanten etc. Heel interessant!
  Nu zit ik zelf met een probleem.
  Ik heb dystrofie in een hand. Ik gebruik hiertegen DSMO-creme 50% (hand insmeren, enkele keren per dag) en 1000 mg vitamine c per dag. Daarnaast heb ik fysiotherapie.
  Is het raadzaam en verantwoord om daarnaast nog een antioxidantenextract te gebruiken?
  Zo ja, heeft U dan tips voor mij?
  Bij voorbaat dank voor Uw eventuele reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Harry Savelsberg.

  1. Hallo Harry,

   Een antioxidanten-extract kun je eigenlijk altijd gebruiken, en zal je zeker helpen.
   Het lijkt mij in ieder geval geen problemen op te leveren in verband met je huidige medicatie.
   Maar om zeker te zijn, raad ik je aan om dit ook even te vragen aan je behandelend arts. Deze moet sowieso op de hoogte zijn van alle medicatie wat je inneemt, ook al gaat het 'alleen maar' om een antioxidanten-extract!

   Succes,
   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share