Mentale Gezondheid

Laatste Update: 11 november 2016

Belangrijk om positieve vrienden te hebben?

We weten allemaal hoe fijn het is om vrienden te hebben. Tijdens onze “school” periode had je er veel en zoals het gezegde “uit het oog, uit het hart” vermeld is het aantal vrienden na de school periode aan het afnemen.

Uit onderzoek blijkt dat ons brein maximaal 150 vrienden “aankan”, dus wanneer ons facebook profiel aangeeft dat we er honderden hebben is dit alleen maar “social proof”. Dit artikel heb ik niet geschreven om te praten over het belang van veel vrienden, maar meer het belang van vrienden met een positieve instelling!

“Je bent wat je denkt”

Volgens mij is er een paar maanden geleden een artikel geschreven waarom we positief in het leven moeten staan. Gister heb ik een kleine video online gezet en aan het einde van deze video heb ik gevraagd of alle lezers antwoord wilde geven op de volgende vraag

“Wat betekend gezondheid voor je?”

Erg veel reacties heb ik erop gekregen, altijd fijn. Wat mij opviel was het feit dat erg veel mensen het woordje “positief” in hun antwoord hebben staan. De context hierbij was dat positief denken en het hebben van een positieve instelling een erg belangrijk onderdeel is van een goede algemene gezondheid.

De titel van deze paragraaf verklapt het eigenlijk, maar niet iedereen is het hier mee eens. Toch heb ik zelf ervaren dat wanneer ik een positieve instelling heb, vooral in de ochtend, dat de rest van de dag ook positief zal verlopen.

Positieve instelling is een wisselwerking

Ga maar eens na. Als jij vrolijk op straat loopt met een grote glimlach en een vrolijke attitude is de kans groter dat je een glimlach terugkrijgt dan dat je een chagrijnige snauw tegenkomt!

Vroeger heb ik geleerd: “Wat je geeft, krijg je terug”. Geef je een positieve instelling, krijg je er ook een terug.

Mensen zijn net lemmingen

Wij mensen volgen graag, helemaal wanneer er iemand het voortouw neemt. Wanneer je dus een positieve instelling uitstraalt zullen mensen dit overnemen en hierdoor zal er een fijne sfeer ontstaan en zal je meer positieve mensen aantrekken.

Wanneer je een negatieve instelling uitstraalt zal je meer negatieve mensen aantrekken. Het moet dus van twee kanten komen.

Moraal van het verhaal?

Dan komen we bij het onderwerp van het artikel. Is het belangrijk om positieve vrienden om je heen te hebben? JA, heel erg belangrijk zelfs.

Zonder dat we het in de gaten hebben kunnen vrienden een hele grote invloed uitoefenen op je levensstijl. Heb je veel vrienden om je heen (dagelijks), dan begrijp je heel goed dat dit beter positieve dan negatieve mensen kunnen zijn!

Hoe doe ik dat?

Hoe krijg je positief denkende vrienden in je omgeving? Eigenlijk heel simpel, begin altijd bij jezelf. Zorg er eerst voor dat je zelf een positieve uitstraling hebt en ook zo in het leven staat. Mensen zitten  namelijk niet te wachten op een  “brompot”, toch?

Eerste stap

De eerste stap die je kunt nemen, is om de dag zo positief mogelijk te beginnen. Ik lees altijd 2 zinnen (in mijn hoofd herhaal ik deze) en dat zijn:

 1. Wat er vandaag ook op mijn pad komt, ik blijf glimlachen!
 2. “The universe is een friendly place”


Ik weet natuurlijk als geen ander dat dit misschien raar kan klinken, naja jammer dan! Ik sta wel met een glimlach op!
[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Types als Jomanda zijn helemaal niet positief. Sommigen beoordelen anderen met vooroordelen en dat veroorzaakt tweedracht in plaats van eendracht. Ik hoop dat die neptypes die onecht zijn zich buiten die materie houden. Mensen belemmeren en ondermijnen hun doel te bereiken daar word je niet positief van. En van dat het nu eenmaal zo is zonder een instelling te hebben van law and order. Geen moraal en geen dienstbetoon aan de dag leggen voor geld. Dan is dat een wanprestatie en plichtsverzuim. Hoe positiever de omgeving is hoe beter je presteert. Dan een op competitie gerichte omgeving die je bijvoorbaat wantrouwend met je omgaat. Anderen moeten zich wel aan normen en waarden houden maar zij zelf niet. Zonder geweten. Een aner moet wel geweten hebben maar zij niet die dat zeggen dat een ander geweten moet hebben. Het is alsof je voor hun komt in plaats van andersom. En dat in een dienstbare functie. Geld betalen en nog onheol krijgen en zeg je er iets van dan nog onheil en vervolging willen nadat wat je zegt wat waar en misdaan is.

 2. hallo robert jan
  ik ben meestal erg positief maar krijg vaak van anderen een negatief gezicht te zien
  ik heb veel meegemaakt in mijn leven en nog steeds
  vaak vraag ik me af waarom ik steeds
  daar zal wel niets aan te veranderen zijn
  ik doe mijn dingen positief

  1. Zolang jij in jezelf geloofd, en lekker je eigen ding doet, maak je de juiste keuze, Irma!

 3. Je mag nog zo positief in het leven staan als je wilt er wordt bijna niet meer gesproken met elkaar. De meeste mensen denken met berichtjes te sturen dat ze ook gesprekken voeren maar als je alleen bent heb je aan die korte boodschappen geen nieuws en als je dan eens uit gaat eten dan zitten ze ook nog altijd bezig met het beantwoorden van deze mailtjes. Ik haat deze nieuwe manier van met elkaar om te gaan er is maar weinig hartelijkheid nog tussen de mensen.

 4. ik weet wat het is vrienden zei die zich zo noemen .ik dacht vroeger dat ik er ook had maar op een dag besef je wat ze zijn de ene waren enkel maar ge interesseert in als je stoer bent. de andere was jaren mijn enigste vriend die van de zelfde muziek houde als ik waar ik veel mee kon delen tot er een vrouw kwam in mijn leven en zei op heb verlieft werd mijn leven was kapot want ik was haar kwijt maar ook mijn vriend. ik had er daarna nog wel een gekend maar het was toch niet meer het zelfde als bij de ene die ik gekend had. later ben ik nog even bij hem geweest een tijdje en bij zijn nieuwe vriendin maar daarna heb ik nooit nog iets gehoord van hem. ken je die het komt van de nederlandse pop groep in de jaren denk 70 de naam doe maar. vriendschap
  een keer trek je de conclusie vriendschap is een illusie
  vriendschap is een droom een pakket met een mooi strik er om

  1. Hoe moeilijk het ook is om te doorgronden, vriendschap is beslist geen illusie. Laat je niet misleiden door dit soort gebeurtenissen.
   Geloof me, ook ik heb goede vrienden verloren. Soms met een reden, soms om niets.
   Blijf zoeken en werken aan vriendschap, Daniël.

 5. Bedankt Robert Jan voor je steeds zeer duidelijke aansporingen. Ik lees ze met veel plezier en inderdaad, begin bij jezelf, hoe sta je in het leven, ben je open of gesloten. Het stemt allemaal op de ander af. T, is niet,, een geven en terug eisen. T, is geven en luisteren, wat de ander zegt. Helaas deze ervaring op gedaan door diep kwetsende tegen partijen. Maar het heeft mij gelukkig niet stuk gemaakt. Ben er rijker door geworden. Mensen blijf vechten voor jezelf en laat vooral niet over je heen lopen. BEWAAK JE EIGEN Grenzen heel goed en wees vooral Lief voor jezelf. Veel sterkte gewenst met alles wat er op jullie pad komt. maar vergeet vooral niet. IEDERE DAG EEN LACH OF GLIMLACH het doet zoveel met je geest. Succes gewenst.

  1. Bedankt voor het delen van jouw ervaringen en visie, Saakje.
   Jij ook heel veel succes, liefde en positiviteit toegewenst!

 6. Hallo Rober Jan, ik ben blij met je leerzame mails. Een iphone bezit ik niet.maar een doodgewoon mobieltje wat ik misschien eens per maand gebruik. Ik heb het wel altijd bij me voor noodgevallen. Verder ben ik berijkbaar via mijn mailadres . Ik laat me niet door al die digitale zaken tot slaaf maken! Ik bestem mijn leven helemaal zelf! En ik mijd het om alles digitaal te doen. Deze ontwikkeling zal zich nog gweldig wreken in de toekomst. Er zijn nu al seminare in duitsland om mensen weer te leren te sprekn met amdere mensen. En het zelf denken is bij de meeste ook niet meer aanwezig, omdat de iphone tegenwoordig de hersenen zijn, en de eigen hersenen zijn verdroogt en werken niet meer! Niet met mij! De mensheid verhongert regelrecht wat kontakten betreft. En dat domme facebook daar is iedereen zo mee bezig dat ze niet merken hoe misbruikt ze worden. De tegenwoordige mens kan zichzelf niet meer vermaken. Is dat de toekomst????

  1. Je zou het bijna wel denken. Meer en meer mensen zie je op straat lopen, met hun ogen op het magische schermpje.
   Daarentegen hoor je ook steeds vaker dat mensen een stap terug doen naar een 'ouderwetse' telefoon, waar je alléén maar mee kunt bellen en smssen.

   Maar het is een feit dat communicatie in de toekomst steeds onpersoonlijker gaat worden.

 7. Dank je voor je mooie zinnen. Ik blijf glimlachen en het universum is een vriendelijke plaats. Dit had ik net nodig om van mijn frustraties af te komen. Ik ga deze om de 15 minuten een week toepassen om te kijken wat er gebeurd. Groetjes, GJ

  1. Fijn om dit te lezen van jou, Mirabay.
   Hou je me op de hoogte? Wil graag weten hoe je dit ervaart in de komende periode.

 8. Robert Jan, dank voor je e-mails en opwekkende woorden. Ik ben het eens met je stelling van opgewekt zijn en glimlachen. Ze steunen mij in mijn al lang bestaande, maar soms wankele opinie. Mijn vriendin en ik kennen elkaar nu al 77 jaar. en zien elkaar nog steeds. In de tram en op straat word ik altijd geholpen nu ik slechter beweeg. Ook vroege op vakantie toen ik de weg kwijt was heeft iemand een half uur lang voor me uit gereden om me te brengen waar ik wezen moest. In Suriname waarschuwden omstanders me dat er een staking was. In Geneve betaalde een omstander de parkeermeter toen we in een park ons broodje wilden eten en we geen Zwitsers geld hadden. enz. enz. Na jou mail denk ik nu dat mijn innerlijke houding daar mee te maken heeft. Groetjes van Francien

  1. Fijn dat je tot nieuwe inzichten bent gekomen. Ik wens je ontzettend veel succes, met een grote glimlach en veel positiviteit!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share