• Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap: wat kun je doen?

2017-08-15T13:00:46+01:00mei 27th, 2017|Blaasontsteking|0 Reacties

Laatste update: door

Een blaasontsteking is een infectie van de blaas. Een blaasontsteking wordt ook wel een cystitis genoemd en is een type urineweginfectie (UTI). Het urinewegkanaal is van nature steriel en wanneer er microbes binnendringen, kan er een infectie ontstaan.

De blaas maakt deel uit van het urinewegsysteem. Het dient als opslag voor urine voordat dit door het lichaam wordt uitgescheiden. Urine wordt geproduceerd door de nieren en stroomt door de ureters om in de blaas te komen (één van de rechternier en één van de linkernier). De urine kan dan, wanneer de blaas vol is, door het lichaam worden afgevoerd. De blaas trekt zich dan samen om de inhoud naar buiten te werken.

Wat veroorzaakt er in het algemeen een blaasontsteking?

Net zoals alle andere vloeistoffen in het lichaam is de urine, normaal gesproken, steriel. De aanwezigheid van bacteriën in de urine kan leiden tot een infectie in de blaas en bijvoorbeeld tot een urineweginfectie. De meest voorkomende manier dat bacteriën toegang krijgen tot het urinesysteem van buitenaf is door de urethra (de verbinding tussen de blaas en waar de urine het lichaam verlaat). Bacteriën kunnen vanuit het rectum of de vagina in de urethra terechtkomen wat dan een blaasontsteking veroorzaakt. Soms kunnen bacteriën ook vanaf de huid in de buurt van de urethra in de blaas komen.

In het algemeen zijn vrouwen door hun kortere lengte van de urethra vatbaarder voor een blaasontsteking dan mannen.

In termen van specifieke bacteriën is de E. coli (Escherichia coli) verreweg het meest voorkomende organisme dat verantwoordelijk is voor een blaasontsteking of urinewegontsteking. Staph-organismen (van de huid) en andere darmbacteriën (Proteus, Klebsiella, Enterococcus) zijn andere bacteriën die een cystitis en andere vormen van urine-infecties kunnen veroorzaken.

Zelden kan een blaasontsteking veroorzaakt worden door een schimme