Blaasontsteking

Laatste Update: 15 augustus 2017

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap: wat kun je doen?

Een blaasontsteking is een infectie van de blaas. Een blaasontsteking wordt ook wel een cystitis genoemd en is een type urineweginfectie (UTI). Het urinewegkanaal is van nature steriel en wanneer er microbes binnendringen, kan er een infectie ontstaan.

De blaas maakt deel uit van het urinewegsysteem. Het dient als opslag voor urine voordat dit door het lichaam wordt uitgescheiden. Urine wordt geproduceerd door de nieren en stroomt door de ureters om in de blaas te komen (één van de rechternier en één van de linkernier). De urine kan dan, wanneer de blaas vol is, door het lichaam worden afgevoerd. De blaas trekt zich dan samen om de inhoud naar buiten te werken.

Wat veroorzaakt er in het algemeen een blaasontsteking?

Net zoals alle andere vloeistoffen in het lichaam is de urine, normaal gesproken, steriel. De aanwezigheid van bacteriën in de urine kan leiden tot een infectie in de blaas en bijvoorbeeld tot een urineweginfectie. De meest voorkomende manier dat bacteriën toegang krijgen tot het urinesysteem van buitenaf is door de urethra (de verbinding tussen de blaas en waar de urine het lichaam verlaat). Bacteriën kunnen vanuit het rectum of de vagina in de urethra terechtkomen wat dan een blaasontsteking veroorzaakt. Soms kunnen bacteriën ook vanaf de huid in de buurt van de urethra in de blaas komen.

In het algemeen zijn vrouwen door hun kortere lengte van de urethra vatbaarder voor een blaasontsteking dan mannen.

In termen van specifieke bacteriën is de E. coli (Escherichia coli) verreweg het meest voorkomende organisme dat verantwoordelijk is voor een blaasontsteking of urinewegontsteking. Staph-organismen (van de huid) en andere darmbacteriën (Proteus, Klebsiella, Enterococcus) zijn andere bacteriën die een cystitis en andere vormen van urine-infecties kunnen veroorzaken.

Zelden kan een blaasontsteking veroorzaakt worden door een schimmel maar als dit wel het geval is dan is de Candida de meest voorkomende schimmel, die een blaasontsteking zal veroorzaken. Dit kan zich voordoen bij patiënten met onbehandelde nierstenen met herhalende infecties of bij personen waarvan het immuunsysteem is verzwakt.

Wat veroorzaakt een blaasontsteking bij zwangere vrouwen?

Een blaasontsteking, ook wel bekend als cystitis, komt meestal voor bij vrouwen en vooral in de periodes dat ze seksueel actief zijn. Hoewel het niet precies duidelijk is waarom tijdens de zwangerschap het risico op urineweginfecties hoger is, doen experts op dit gebied wel bepaalde speculaties:

Verzwakt immuunsysteem

Hormonale veranderingen in je lichaam, die tijdens de zwangerschap optreden, kunnen je automatische zenuwstelsel verstoren en je immuunsysteem verzwakken. De proliferatie van bacteriën in je lichaam kan dan onvermijdelijk leiden tot een blaasontsteking. Een andere infectie, waar je je tijdens je zwangerschap tegen moet beschermen, is chlamydia.

Het voelt alsof je blaas niet helemaal leeg is en alsof je je urine moet ophouden

Je kunt ’s nachts misschien herhaaldelijk wakker worden omdat je het gevoel hebt dat je moet plassen. Als er niets uitkomt, als je naar het toilet gaat, zou je als gevolg van resterende urine de drang kunnen voelen om te urineren.

Door de urine op te houden, omdat je niet naar het toilet wilt gaan, dwing je de blaas om de urine langere tijd vast te houden, waardoor er bacteriën in je blaas kunnen nestelen wat resulteert in een blaasontsteking.

Vaginale afscheiding en seksuele omgang

De hoeveelheid vaginale afscheiding neemt tijdens de zwangerschap toe en het gebied rond de vulva kan dan gemakkelijk een ideale broedplaats worden voor bacteriën. Als deze bacteriën in je urineweg terechtkomen, kan dit leiden tot een blaasontsteking. De overdracht van bacteriën aan het gebied rond de vulva via seksuele omgang kan ook een blaasontsteking veroorzaken. Zorg ervoor dat je een douche neemt voordat je seks hebt - was je handen en was je intieme delen zo goed mogelijk om deze vrij van bacteriën te houden!

Symptomen van een blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Het belangrijkste symptoom van een blaasontsteking, die nog niet zo ernstig is, is ongemak of een tintelend gevoel tijdens en na het urineren. Deze tintelingen worden langzaamaan pijnlijk, je bezoekjes aan het toilet nemen toe en je voelt alsof je blaas niet helemaal leeg is. Dit zijn tekenen van een blaasontsteking die, als je er niets aan doet, steeds erger wordt. Wanneer de blaasontsteking ernstig is, wordt de urine donker van kleur en kan er zelfs bloed in de urine terecht komen. De pijn versterkt ook.

De behandeling van een blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Zodra je de symptomen van een beginnende blaasontsteking ervaart, ga dan onmiddellijk naar de dokter. Je kunt antibiotica gebruiken totdat je volledig bent hersteld. Anti-inflammatoire geneesmiddelen kunnen ook worden gebruikt om een blaasontsteking te genezen. In het algemeen zijn de meeste geneesmiddelen veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap. Dit is de meest gebruikelijke manier om een blaasontsteking te genezen.

Heb je hier niet zoveel zin in? Dan kun je de natuurlijke manieren proberen. Verderop in dit artikel meer hierover.

Een blaasontsteking kan ook de nier bereiken en een nierinfectie veroorzaken. Lichte infecties van de blaas kunnen worden genezen zonder medicijnen te hoeven gebruiken, maar het is echt het beste om de bacteriën zo snel mogelijk te bestrijden.

Preventie tips tegen het krijgen van een blaasontsteking tijdens de zwangerschap

  • Drink elke dag 1,5 tot 2 liter water (dit is ongeveer 600ml water bij elk van je maaltijden).
  • Ga vaak naar het toilet (bekijk ook hoe vaak je het toilet bezoekt en wat dan de hoeveelheid en de kleur van je urine is).
  • Houd het gebied rond de vagina schoon; gebruik eventueel inlegkruisjes als dat nodig is.
  • Neem voor en na seksuele omgang een douche; houd het gebied rond je vagina schoon en droog.
  • Zorg voor een evenwichtig dieet en krijg genoeg slaap om het immuunsysteem op peil te houden.

Natuurlijke remedies voor het behandelen van een blaasontsteking

Hier zijn enkele natuurlijke remedies voor het behandelen van een blaasontsteking. Overleg altijd met een arts voordat je supplementen of remedies gaat proberen en al helemaal als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook als je symptomen erger worden en als je niet reageert op natuurlijke remedies moet je direct je arts raadplegen!

Natuurlijke remedie blaasontsteking 1: Je hormoonbalans

Het eten van gezonde vetten zoals kabeljauwleverolie, rauwe boter en hennep- en chia-zaden helpen bij het in balans houden van je hormonen en dit houdt ook je bloedsuiker stabiel. Je kunt ook supplementen zoals vitamine C en kruisbessen gebruiken, die de progesteronproductie zullen verhogen.

Natuurlijke remedie blaasontsteking 2: Lauricidine

Dit antivirale, antischimmel en antibacteriële supplement bestrijdt de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken waarvan E. coli niet de boosdoener is. Dit werkt door het blokkeren van de replicatie en het beschadigt het celmembraan, zodat het immuunsysteem weer op gang kan komen en de bacteriën kan vernietigen. (bron)

Het behoort tot de middellange keten van verzadigde vetzuren, afkomstig uit kokosolie en hoewel het is niet giftig is, moet je vooral als je zwanger bent of borstvoeding geeft toch met je arts overleggen of je dit kunt gebruiken.

Natuurlijke remedie blaasontsteking 3: Cranberrysap of extract

Cranberryextract is een pijnloze manier om E. Coli uit je lichaam te elimineren. Het voorkomt dat de E. coli zich aan de binnenkant van de urineweg kan klampen en creëert een biofilm, waardoor het dus ook goed is als een preventief middel. Het voorkomt echter niet dat E. coli zich repliceert.

Cranberry remt ook de groei van gram positieve bacteriën zoals de Staphylococcus aureus. Cranberrysap kan ook gebruikt worden, maar dan moet deze wel ongezoet zijn wat best pittig kan zijn voor je smaakpapillen.

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Waar je het kunt kopen? De meeste lokale supermarkten verkopen tegenwoordig organische, ongezoete cranberrysap. Je kunt ook deze geconcentreerde vorm gebruiken. Neem minstens 16-32 gram per dag of een flink glas sap.

Natuurlijke remedie blaasontsteking 4: Hoge dosis vitamine C

Vitamine C stimuleert het immuunsysteem door de hoeveelheid interferon, een eiwit dat pathogene microben stopt om zich te repliceren, te verhogen. Gebruik geen goedkope middelen op basis van ascorbinezuur, maar kies voor natuurlijke rozebottelthee of camu camu poeder.

Neem minstens 1000 mg per dag of 2 theelepels camu camu poeder.

Natuurlijke remedie blaasontsteking 5: Probiotica

Door de ontwikkeling van bacteriële resistentie is één van de meest veelbelovende huisremedies tegen een blaasontsteking en dan vooral tegen terugkerende blaasontstekingen. Uit een onderzoek blijkt dat een goedaardige bacteriële flora cruciaal is voor het voorkomen van de overgroei van micro-organismen, die ziekte kunnen veroorzaken. Het gebruik van antibiotica vernietigt deze gunstige bacteriële flora en pathogene bacteriën worden dan selectief geactiveerd om op interne en externe oppervlakken te nestelen.

Probiotica kan helpen bij het ondersteunen van de normale flora van het menselijk lichaam en kan als een bescherming dienen. Het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen helpt ook om de natuurlijke flora van het lichaam te herstellen en de blaas door behulpzame bacteriën te reinigen en te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Enkele van de gezondste gefermenteerde voedingsmiddelen zijn kefir, probiotische yoghurt, rauwe kaas en zuurkool.

Natuurlijke remedie blaasontsteking 6: Kabeljauwleverolie

Kabeljauwleverolie van een hoge kwaliteit is van nature rijk aan vitamine A en D. Van vitamine D is in het bijzonder aangetoond dat het antimicrobiële peptiden, die de blaasontsteking in de blaas veroorzaken, kan uitroeien. Dit kan dus als een preventieve maatregel gebruikt worden als je gevoelig bent voor het krijgen van een blaasontsteking, maar het kan ook helpen om je lichaam sneller te laten herstellen. Verspil je geld alleen niet aan goedkope troep! Deze zijn zo bewerkt dat het vaak niet de maximale voordelen biedt en je zult zien dat veel van de goedkope middelen synthetische vitamines bevatten.

Natuurlijke remedie blaasontsteking 7: Oregano olie

Een onderzoek uit 2012 heeft de antibacteriële activiteit van oregano olie geëvalueerd. Onderzoekers constateerden dat oregano actief alle klinische stammen van bacteriën kon bestrijden en dat het met succes de groei van E. coli, de meest voorkomende bacterie wat betreft een blaasontsteking, kon belemmeren.

Onderzoekers geloven dat essentiële olie, gemaakt van oregano, kan worden gebruikt als een alternatief voor een antibacterieel middel om het genezingsproces bij bacteriële infecties te verbeteren en dat het een effectief middel is bij het voorkomen van een resistentie tegen antibiotica. In feite kunnen de voordelen van oregano olie zelfs beter zijn dan die van voorgeschreven antibiotica omdat oregano geen antibiotische resistentie veroorzaakt en het geen schadelijke bijwerkingen heeft.

Wanneer je oregano olie wilt gaan gebruiken, kun je het mengen met water of met kokosolie. Ik raad je aan om de oregano olie niet langer dan twee weken achter elkaar te gebruiken en eventueel te overleggen met je arts.

Natuurlijke remedie blaasontsteking 8: Geperste knoflook

Knoflook is één van de meest krachtige antibiotica. Je kunt een teentje rauw eten of je kunt het mengen met een theelepel rauwe honing (bij voorkeur een soort die je immuniteit verhoogt) om de nasmaak te verminderen. Je moet de knoflook persen en dan 10 minuten laten staan. Dit creëert een krachtige verbinding genaamd allicine. Neem 3 keer per dag tot maximaal elke 2 uur een teentje vers geperste knoflook. Vrouwen hebben gemeld dat ze hun blaasontsteking volledig konden genezen als ze driemaal per dag rauwe knoflook aten.

Waar je het kunt kopen? Je kunt organische knoflook gewoon bij de natuurwinkel kopen. In sommige gevallen ook in de normale supermarkt.

Natuurlijke remedie blaasontsteking 9: D-mannose

Dit supplement kan zich binden aan E. coli en het zo uit het lichaam verdrijven. Het komt van nature voor in veenbessen, bosbessen en appels, maar een geconcentreerd en gestandaardiseerd extract zal het meest effectief werken. Als de infectie echter niet door E. coli wordt veroorzaakt, dan is dit supplement niet effectief. Dit kan gebruikt worden om een blaasontsteking te behandelen of neem het supplement in om het te voorkomen! De standaardbehandeling is gedurende 5 dagen lang elke 2-3 uur een supplement van 500mg. Je kunt ook in het geval van preventief gebruik een lagere dosis nemen. Het heeft van nature een zoete smaak en smaakt ook prima in yoghurt, smoothies of zelfs in water.

Natuurlijke remedie blaasontsteking 10: Water

Ja, drink veel water! Dit helpt je om de nieren te spoelen en de infectie uit het lichaam te verbannen. Het toevoegen van vers geperst citroensap zal het nog gezonder maken. Hoewel het misschien alleen niet genoeg is om je blaasontsteking aan te pakken, is het wel een onmisbaar stukje van de puzzel tijdens je missie om te genezen.

Hopelijk heb je een goed filtersysteem voor je water. Of schaf gewoon grote verpakkingen bronwater aan. Drink minstens 8 glazen per dag.

Natuurlijke remedie blaasontsteking 11: Appelcider azijn

De krachtige appelcider azijn is nog een ander middel om op een natuurlijke manier je blaasontsteking mee te behandelen. Het kan de bacteriën uit je urineweg spoelen waardoor ze je lichaam kunnen verlaten. Het helpt ook om de urine zuur te maken, waardoor het een minder aantrekkelijke plaats wordt voor bacteriën om te groeien.

Waar je dit kunt kopen? De meeste lokale supermarkten verkopen appelcider azijn, maar wees zeker dat je een rauwe versie koopt. Je kunt de vloeistof bekijken en beter een beetje donkere variant nemen. Neem minstens 2 eetlepels pure appelcider azijn per dag.

Tot slot…

Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap is een veel voorkomend probleem en het is niets om je over te schamen. Houd goed in de gaten hoe vaak je per dag naar het toilet moet en wat de hoeveelheid en de kleur van je urine dan is. Een blaasontsteking heeft geen direct effect op de foetus en medicijnen om de blaasontsteking te genezen zijn veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Bronnen

www.whattoexpect.com/pregnancy/uti/

emedicine.medscape.com/article/452604-treatment

www.parents.com/pregnancy/complications/infections/urinary-tract-infections-during-pregnancy/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share