Blaasontsteking

Laatste Update: 18 januari 2017

Blaasontstekingen bij vrouwen

Elk jaar hebben miljoenen vrouwen weer last van een blaasontsteking. Vandaar dat we in dit artikel een paar van de belangrijkste factoren van een blaasontsteking bij vrouwen bekijken. Als je eenmaal weet hoe een blaasontsteking zich ontwikkelt dan is het gemakkelijker om ervoor te zorgen dat je er in de toekomst minder vatbaar voor bent.

De oorzaak van de meeste vrouwelijke blaasontstekingen zijn bacteriën. Elk deel van onze urinewegen kunnen last krijgen van infectie, hieronder vallen de nieren, urineleiders, blaas, en plasbuis. Zowel blaas-en urinebuisinfecties zijn de meest voorkomende bij vrouwen. Blaasontstekingen zijn de tweede meest voorkomende soort infecties in het menselijk lichaam.

De oorzaken van blaasontstekingen bij vrouwen

Normaal is urine een stof met enkel wat afvalproducten, zouten, en vloeistof. Het is van nature steriel en bevat geen schimmels, virussen, of bacteriën. Een blaasontsteking kan ontstaan wanneer kleine organismen (in dit geval vaak bacteriën van het maagdarmkanaal) zich hechten aan de plasbuis en zich beginnen te vermenigvuldigen. De plasbuis is waar onze urine vanuit de blaas buiten het lichaam loopt. De meeste blaasontstekingen worden veroorzaakt door Escherichia coli (E. coli) bacteriën, dit zijn bacteriën die we normaal enkel tegenkomen in de dikke darm.

Een standaard blaasontsteking begint wanneer de bacteriën richting de urethra trekken en zich daar beginnen te vermenigvuldigen. Als de infectie slechts beperkt blijft tot de urethra dan heet dit in de medische wereld "urethritis." Als de infectie zich verspreid naar de blaas dan wordt dit “cystitis” genoemd. Als de patiënt niet snel genoeg reageert dan zou de infectie door kunnen trekken richting de nieren via de urineleiders. Dit kan uiteindelijk zorgen voor “pyelonefritis”…een nierinfectie

Van de micro-organismen Mycoplasma en Chlamydia is bekend dat het voor blaasontstekingen bij vrouwen kan zorgen. Echter, normaalgesproken blijft de ontwikkeling van deze soort infecties beperkt tot het reproductieve systeem en de urethra. In tegensteling tot E. coli kunnen Mycoplasma en Chlamydia allebei seksueel overdraagbaar zijn. Hierdoor is het belangrijk om in dat geval beide partners zich laten behandelen.

Onze urinewegen zijn biologisch zo gemaakt dat ze van nature infectie kunnen afweren. Zowel de blaas en de ureters zijn speciaal ontworpen om ervoor te zorgen dat urine niet terugstroomt richting de nieren en onze urine is speciaal gemaakt om bacteriën uit het lichaam af te voeren. Desondanks is het nog steeds mogelijk om een infectie te krijgen.

Veranderingen in het lichaam

Tijdens de menopauze kan de daling van het oestrogeengehalte invloed hebben op de urinewegen. Net als de vaginale wand ondergaat de urethra (de buis die de urine vanuit de blaas afvoert en wordt gebruikt voor het urineren) veranderingen wanneer de hoeveelheid oestrogeen daalt. Veranderingen van de plasbuis kunnen leiden tot verschillende urinaire symptomen, waaronder een verhoogde vatbaarheid voor infecties van de urinewegen.

Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen zijn niet vatbaarder voor infecties van de urinewegen dan andere vrouwen. Echter, wanneer een blaasontsteking optreedt tijdens de zwangerschap is de kans wel groter dat deze eventuele infectie richting de nieren trekt. Sommige verslagen zeggen dat ongeveer 2 tot 4% van de zwangere vrouwen een blaasontsteking ontwikkelen.

Sommige onderzoeken suggereren dat de hormonale veranderingen en het verschuivingen van de urinewegen tijdens de zwangerschap het gemakkelijker maakt voor bacteriën om via de urineleiders naar de nieren te trekken. Mede hierdoor raden veel artsen het aan om de urine periodiek te laten testen tijdens de zwangerschap.

Een zwangere vrouw die een blaasontsteking oploopt moet onmiddellijk worden behandeld om een eventuele vroeggeboorte van haar baby en andere risico’s zoals een te hoge bloeddruk te kunnen voorkomen. Het is belangrijk duidelijk te weten dat bepaalde antibiotica niet veilig zijn om in te nemen tijdens de zwangerschap. Bij het selecteren van de beste behandeling overwegen artsen verschillende factoren, zoals de effectiviteit van het geneesmiddel, het stadium van de zwangerschap, de algemene gezondheid van de moeder, en het mogelijke effect op de ongeboren baby.

Risico factoren voor vrouwen

Sommige vrouwen maken nu eenmaal meer kans op het ontwikkelen van een blaasontsteking dan andere vrouwen. Het risico op een infectie wordt groter wanneer de urinestroom wordt belemmerd. Vanwege de veranderingen in het immuunsysteem hebben vrouwen die leven met diabetes een grotere kans op het ontwikkelen van een blaasontsteking. Hoewel we duidelijk weten dat vrouwen veel vaker last hebben van blaasontstekingen dan mannen heeft de wetenschap nog niet precies kunnen stellen waarom of dit zo is.

Een bepalende factor zou kunnen zijn dat de urethra van een vrouw veel korter is dan die van een man. Mede hierdoor zou het risico dat bacteriën snel richting de blaas kunnen trekken veel groter zijn. Daarnaast zit de opening van de vrouwelijke urethra in de buurt van twee verschillende bacteriebronnen, de anus en de vagina. Bij veel vrouwen lijkt geslachtsgemeenschap een infectie te kunnen veroorzaken, hoewel de redenen hiervoor onduidelijk zijn.

Volgens verschillende studies zouden vrouwen die gebruik maken van een diafragma meer kans hebben op een blaasontsteking dan vrouwen die gebruik maken van andere vormen van anticonceptie. Onlangs ontdekten onderzoekers dat vrouwen van wie de partner een condoom met zaaddodende pasta gebruikte ook vaker E. coli bacteriën in de vagina hadden.

De symptomen van een blaasontsteking

Niet iedere vrouw die last heeft van een blaasontsteking is symptomatisch. Echter, de meeste vrouwen hebben last van een paar verschillende symptomen. Dit kan een branderig, pijnlijk gevoel in de nabijheid van de blaas of urethra tijdens het urineren zijn, maar ook een algemeen gevoel van vermoeidheid kan tot de symptomen behoren. Veel vrouwen voelen vaak een ongemakkelijke druk net boven het schaambeen. Hoewel mensen met een blaasontsteking het gevoel hebben dat ze moeten urineren is het gewoon dat er slechts een kleine hoeveelheid urine het lichaam daadwerkelijk verlaat.

Urine kan er melkachtig of troebel uitzien en misschien zelfs rood als er bloed aanwezig is. Hoewel een blaasontsteking gewoonlijk geen koorts veroorzaakt zou de aanwezigheid van koorts kunnen betekenen dat de infectie richting de nieren is getrokken. Andere symptomen van een infectie aan de nieren zijn misselijkheid of braken, of pijn aan de zijkant onder de ribben of de rug.

Terugkerende infecties bij vrouwen

Ongeveer 50% van alle vrouwen hebben minstens één keer in hun leven last van een blaasontsteking.  Veel vrouwen hebben zelfs verschillende blaasontstekingen gedurende hun levensduur. Er zijn ook veel vrouwen die last hebben van frequente blaasontstekingen. Bijna 20% van de vrouwen die een blaasontsteking hebben gehad zullen er nog een krijgen, en 30% van deze vrouwen die nog een blaasontsteking krijgen zullen er nog een krijgen.

Van de laatste groep hebben ongeveer 80% van de vrouwen kans op terugkerende blaasontstekingen. Vrouwen die drie (of meer) blaasontstekingen hebben gehad zullen hier waarschijnlijk last van blijven houden. De laatste blaasontsteking is meestal een variant of een andere soort bacterie dan de infectie die daar voorafging, mede hierdoor is het een aparte infectie. Zelfs wanneer er meerdere blaasontstekingen achter elkaar optreden door E. coli zullen er kleine verschillen in de bacteriën zijn die voor nieuwe infecties zorgen.

Een vrouw die last heeft van terugkerende blaasontstekingen (drie of meer per jaar) kan haar arts vragen over een van de volgende behandelingen:

 • Een lage dosis antibioticum, zoals nitrofurantoïne of TMP / SMZ. Dit elke dag gedurende zes maanden of langer. Indien het wordt genomen voor het slapen gaan blijft het medicijn langer aanwezig in de blaas en kan dus effectiever zijn.
 • Een enkele dosis van een antibioticum na geslachtsgemeenschap.
 • Een korte antibiotica kuur wanneer de symptomen verschijnen

Heb je zelf ervaring met een blaasontsteking en nog goede tips? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Waarom mag een vrouw niet zelf controleren of zij blaasontsteking heeft. Net zoals dat mag met zwangerschap.
  Zou fijn zijn als je bij de apotheek een testje mag halen tegen betaling natuurlijk.

  Vaak twijfel ik of ik nu ja of nee blaasontsteking hebt. Ik neem 2 x maal per dag een klein handje cranberries.
  In de ochtend voel ik soms een samengeknepen blaas kan weinig urineren, dan ga ik veel drinken en veel cranberries eten.

  1. Ik woon in de VS en krijg weinig medewerking van artsen. Graag hoor ik van anderen, die net als ik, steeds een blaasonsteking hebben, wat hun ervaringen zijn.
   Bedankt, Anneke

  2. Je kan dit bij de apotheker bestellen. Vraag naareen Combur2 test, dit test op leukocyten en nitriet.

 2. goed resultaat bij

  acute fase 1 citroen uitpersen en opdrinken (zo puur mogelijk) en 3-4 x herhalen per dag (meestal vrdrwijnen de klachten al meteen de 1e dag)
  aansluitend een paar dagen 4xeen halve citroen/dg drinken met veel water.

  het immuunsysteem sterken, en bij de 1e tekenen meteen weer dosis verhogen .

  warme voeten warm onderlijf want elke afkoeling vraagt extra energie v/h lichaam en is dus een belasting ten koste van het genezingsproces.
  Probeer deurine zo zuur als mogelijk te houden.
  Oorzaak opsporen:
  fysiologisch; te zwak immuunsysteem --> dit aanpakken en immuunsysteem
  psyche: verdriet dat niet gehuild wordt (tranen) gaat via de blaasontsteking --> oorzaak van het verdriet aanpakken cq hulp vragen bij verwerking
  fysiek: reflux (terug lopen van de urine richting nieren) -->controle uroloog
  voeding:: gezond voeding veel fruit, groente, weinig vlees, en in acute situatie absoluut geen geraffineerde suikers, Verzurende voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermijden.

  succes er mee.

 3. Dat deed Ik precies Al's je mij het vertelde. Even unit later hAd Ik bloed Iin mijn .plas. Ik maar emergency. Ja blaasontsteking en antibiotics. Vandaag Dokter. Kreeg nurse GEEN notate king. Stop medico known an afapraak7April.

 4. Volgens mij huisarts heeft het ook te maken met de menopauze dan maak ke minder vrouwelijke hormonen aan. En daardoor graag ik constant last van me blaas. Het is geen blaasontsteking maar ik heb wel elke last met plassen en nu heeft hij medicijnen voor geschreven waar volgens hem ook iets van vrouwelijke hormonen in zit. Maar ik lees nu op het internet dat het gewoon een antibiotica kuur is. Het medicijn is nitrofurantoine daar moet ook iets van een vrouwelijke hormoon in zitten.

 5. Nooit meer een blaasontsteking gewoon elke dag een liter water met een bruistablet vit c de gouden tip. Bij mij werkt het iig!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share