Iemand die ooit een blaasontsteking heeft gehad zal het je snel kunnen vertellen, het is een vervelende kwaal. De blaas is ontstoken geraakt vanwege de aanwezigheid van bacteriën. Iedereen kan last hebben van een blaasontsteking.
Hoewel het geen ernstige aandoening is moet je er wel werk van maken, anders kan het een echt vervelend probleem worden. Wat dat nog veel moeilijker maakt is het feit dat sommige mensen niet doorhebben dat ze last hebben van een blaasontsteking. Bij sommige mensen kan de infectie optreden zonder dat ze er duidelijk aantoonbare problemen van krijgen.
Denk je dat jij of iemand die je kent last kan hebben van een blaasontsteking? We kijken naar de verschillende symptomen die een blaasontsteking met zich meebrengt.
Standaard symptomen
De symptomen van een blaasontsteking kunnen vaak ineens beginnen en kunnen één of meerdere van de volgende indicaties met zich meebrengen:
- De drang om nodig te moeten urineren. Deze drang kan gelijk terugkeren na de blaas wordt geleegd. Hierdoor heeft de persoon het idee dat ze constant naar het toilet moeten.
- Een pijnlijk en branderig gevoel bij het urineren. Als dit het enige symptoom is dan kan het zijn dat het slechts urethritis is, dit is een infectie die beperkt is tot de urethra.
- Ongemak of druk in de onderbuik. Veel mensen geven aan dat ze last hebben van een opgeblazen gevoel.
- Pijn in het bekken of in de rug.
- De afgescheiden urine heeft vaak een sterke geur, ziet er troebel of melkachtig uit of bevat bloed. Dit is een symptoom van pyuria, dit betekent dat er veel witte bloedcellen in de urine zitten. Dit is vaak een zeer betrouwbaar symptoom van urineweginfecties.
- Heel soms hebben mensen ook last van koorts.
Symptomen van een ernstige infectie in de nieren (pyelonefritis)
Zoals al eerder besproken is het erg belangrijk om een blaasontsteking aan te pakken, anders zou deze misschien richting de nieren kunnen trekken en dat is een ernstig probleem. De symptomen van een nierinfectie kunnen het hele lichaam beïnvloeden en zijn veel ernstiger dan die van cystitis (een ontsteking van de blaas en urineleiders). Deze symptomen zijn:
- Symptomen van urineweginfecties die langer dan een week aanhouden. Mensen met een hoger risico op deze urinewegeninfecties zijn bijvoorbeeld patiënten met diabetes, patiënten met een verminderd immuunsysteem, of mensen met een voorgeschiedenis van terugkerende urineweginfecties.
- De persoon merkt dat ze veel vaker s’ nachts op moeten staan om te urineren.
- Rillingen en aanhoudende koorts (meestal langer dan 2 dagen).
- Braken en misselijkheid.
- Pijn in de flank (een pijn die vanuit de rug tot ongeveer onze heuphoogte loopt).
Symptomen van blaasontstekingen bij baby’s en peuters
Blaasontstekingen bij baby’s en kleuters zijn vaak ernstiger dan de blaasontstekingen die zich voordoen bij jonge vrouwen. Voor een deel omdat de kans groter is dat deze infecties de nieren bereiken. Oudere kinderen lopen meer kans op lagere urineweginfecties en de standaard symptomen. Baby’s en jonge kinderen moeten altijd worden gecontroleerd op urineweginfecties als de volgende symptomen aanwezig zijn:
- Een aanhoudende hoge koorts met een onbekende oorzaak, vooral als deze koorts gepaard gaat met tekenen van voedingsproblemen en zwakte, zoals lusteloosheid en vermoeidheid.
- Pijnlijk, frequente en smerig ruikende urine. Vaak kunnen ouders een blaasontsteking niet constateren enkel door de geur van de urine van hun kind. Vaak zijn medische tests nodig.
- Troebele urine. Als de urine helder is dan heeft het kind waarschijnlijk een andere aandoening, hoewel het geen absoluut bewijs is van het feit dat er geen blaasontsteking aanwezig is.
- Terugkeer van bedplassen en slechte urine controle gedurende de dag, dit kan duidelijk worden als het kind daarvoor wel controle had.
- Buikpijn en lage rugpijn kunnen aanwezig zijn.
- Braken en buikpijn (meestal bij zuigelingen).
Symptomen van blaasontstekingen in oudere patiënten
De standaard blaasontsteking symptomen zoals pijn, vaak en nodig moeten urineren, of pijn aan de flank, rillingen, en gevoeligheid kunnen afwezig zijn of veranderd zijn bij oudere patiënten met blaasontstekingen.
Symptomen van urineweginfecties die kunnen optreden bij senioren maar niet bij jongere volwassenen kunnen onder meer mentale veranderingen of verwarring zijn, misselijkheid of braken, buikpijn, of hoesten en kortademigheid. Een bijkomende ziekte kan het nog veel moeilijker maken om de juiste diagnose te stellen. Mede hierdoor wordt een blaasontsteking pas te laat vastgesteld bij ouderen.
Bel de arts meteen wanneer:
- Je last hebt van de symptomen van een blaasontsteking.
- De symptomen van een blaasontsteking terugkeren nadat je de eerste behandeling hebt afgemaakt.
- Pijn bij het urineren die samen gaat met braken, koorts, koude rillingen, bloed in de urine, of buik-of rugpijn. Dit kan een potentieel, levensbedreigende nierziekte betekenen, een prostaat infectie, een blaas-of niertumor of stenen in de urineweg. Zoek onmiddellijk medische hulp.
- Het brandende gevoel wordt begeleid door een afscheiding uit de vagina of penis. Dit kan een teken zijn van een seksueel overdraagbare ziekte, bekken ontstekingsziekte (PID), of andere ernstige infecties. Raadpleeg de arts onmiddellijk
- Je ervaart aanhoudende pijn of moeite met urineren. Dit kan ook een teken zijn van een seksueel overdraagbare ziekte, een vaginale infectie, een niersteen, vergroting van de prostaat, of een blaas of prostaat tumor. Raadpleeg jouw arts onmiddellijk.
~ik moet heel vaak plassen wel om het half uur niet dat het groote plassen zijn en als ik naar de wc loop dan loopt de plas zo maar in de broek vanacht heb ik me 3x moeten verchonen en heel erg pijn in de onderrug
kan ik ook voor bekkenbodem terapie gaan
Geen pijnen, enkel vaak ineens nodig plassen en niet op tijd het toilet halen (vooral snachts) heb er ineens dit weekend last van, had zelf ook wel bedacht dat ik huisarts moet contacten
Inderdaad verstandig om snel contact op te nemen met je huisarts, Richard.
Ik heb de afgelopen 2 dagen vooral in de ochtend er last van. Gistermiddag totaal niet en daardoor was ik vergeten dat ik in de ochtend dat ongemak had gehad. Wakker worden, plassen, terug naar bed, meteen gevoel weer te moeten plassen...blijft maar door gaan en ik kan er dan niet meer door slapen. Lijkt dit op een blaasontsteking? Want ik had er gistermiddag en avond geen last van...
ik heb pijn in mijn onderbuik ook bij het gaan zitten .plassen gaat wel .
drink veel cranbarry sap .
ik ben bekend met blaasontsteking. ik heb namelijk chronische blaasontsteking., hiervoor krijg ik geen medicatie omdat ik er meestal geen last van heb. Alleen als het erger wordt krijg ik last maar die is niet zo groot eigenlijk een onaangenaam gevoel in mijn onderlichaam . Nu heb ik de laatste tijd vaak last van dit gevoel en ik voel me depressief, kan dat ermee te maken hebben n zo ja wat kan ik doen. Medicatie krijg ik niet zo vlug vanwege de immuniteit die dat op zou leveren groetjes Susanne
Depressiviteit kan heel veel oorzaken hebben, Susanne. Vaak niet toe te schrijven aan 1 ding, in jouw geval de blaasontsteking.
Andersom gezien: Jouw blaasontsteking helpt je idd niet om weer uit de depressie te komen.
in de avond word het ineens veel heftiger . in de ochtend kan ik het prima verdragen maar in de avond kronkel ik can de pijn . slik nu al 3 dagen antibiotica. is dit normaal?
Dag Angela, dat klinkt niet als de standaard symptomen van een blaasontsteking. Fijn dat je van je arst een antibiotica hebt gekregen. Ben je met je klachten opnieuw naar je arts geweest? In princiepe zou een antibiotica kuur prima moeten helpen bij een blaasontsteking. De pijn zou namelijk minder moeten worden en de ontsteking zou moeten afnemen. Blijf ook voldoende vocht drinken tijdens de antibiotica kuur dit helpt het proces om de ontsteking te reinigen. Het kan ook zijn dat er meer aan de hand is of dat je resistent bent voor de antibiotica. In dit artikel besteed ik hier meer aandacht aan. Heel veel sterkte Angela